УЈП и повлекување пари од банкомат

• Креатор на темата Креатор на темата Carla Suarez Navaro
  • Време на започнување Време на започнување
Нормален ли си??? зошто до толку? иначе од март сум и само една плата ми пуштија до сега а скоро 5 месеци направив, и ете од таа последна плата више немам ни надеж дека ке добијам за скоро време[DOUBLEPOST=1406920188][/DOUBLEPOST]
Па знаеш колку плати ми должат или тие ги заборават?
Не се секирај ќе ти ги исплатат оддеднаш сите заостанати плати.[DOUBLEPOST=1406971013][/DOUBLEPOST]
УЈП сигурно нема податоци за тоа овие податоци ги добива НБРМ како законска обврска со цел да не се врши некоја инфлација на денарот со пари донесени од странство. Многу е битно како што ти ги пуштат парите на сметка знам имаше некоја зезанција ако се пуштени како тој основ не плаќаш данок само не ми текнува како беше за од странство. Инаку за нашиве најлесно да избегнеш данок е газдата да ти пушти пари по основ на материјални трошоци , донации и слични глупости.
Па после тој да си ја удира главата како да ги правда.
Иначе има закон за тоа колку проценти од добивката можеш материјални трошици да подигаш донираш,трошиш за репрезентација,гориво...........
За било какво инвестирање во претпријатието нема ограничување.

Последно уредено:
Има поедноставно решение, да живеам во друга држава а да си го задржам ова државјанство. Така немам да плаќам данок ни тука ни таму.

Инаку, воопшто не беше муабетот за тоа дали е праведно да плаќам данок или не. Јас тоа прашање одамна го имам решено. Мене ми се гади од оваа држава, ниту нешто ми дала, ниту нешто ми треба од неа. Би бил пресреќен ако исчезне од мапата, овој прост народ овде, оваа багра не заслужува да има држава. Немам ниту еден работен ден овде, ниту сакам да имам. Не барам од државата работа, не барам апсолутно ништо. И не давам ништо за возврат.[DOUBLEPOST=1406835781][/DOUBLEPOST]

Престанав да повлекувам пари на сметка овде. Во последните два месеци повлеков 3000 евра, и во банката ми рекоа дека најверојатно УЈП ќе ме загњави. Од сега натаму, само со картичка.

....:):):) данок секако плаќаш кај и да си , освен ако не си бездомник кој планинари по контејнери и спие у картонска кутија.. тие мислам дека ништо не плаќаат..., додека ги има..
И нормално , ако тапкаш прашоци за некој дилер кој ти плаќа на рука....или играш камај по Сирии Ираци, Украини или таму негде.....;)
Околу исчезнувањето...и простаклукот.... Да не си ти нешто роден со сребрено лажиче у уста..или евентуално у некее трло негде на некоја Планина.???...тие две градации обично своите фрустрации ги кријат зад флоскулите:.мене ми се гади од оваа држава, ниту нешто ми дала, ниту нешто ми треба од неа. ...би бил пресреќен ако исчезне од мапата, овој прост народ овде, оваа багра не заслужува да има држава.:)[DOUBLEPOST=1406986351][/DOUBLEPOST]
САмо една мала забелешка...
УЈП чукнува на врата.

...чукнува...со кој персонал и служба ????. Нели тоа се е пренесено на прибватни утерувачи на долгови???
Spored noviot zakon za honorarci Za Se sto e zaraboteno nad 96000/Godisno treba Da Se platat pridonesi za penzija I zdravstvo

Taka Da ti so tie povleceni pari.
Vgodina moras pridonesi I personalec Da platis
T.e 36+10=46% od sumata

Toa ti e ova cudesna zemja
.....имаш ли некој линк до законот??? Би сакал да го погледам....гледам спомнуваш некое осдлободување од 1500 евра што досега никој не го спомна. А што кога си плаќаш се според законот како вработен овде, а си имаш и приходи кои не се од редовен работен однос.., а не ти треба во иднина никаква поголема плата и давачки од нивото на просечна плата во Македонија.
Таквите приходи , ако не се оданочени во странство или ако за дотичната земја немаме договор за избегнување на двојно оданочување би требело да се со 10% персонален данок на добивка и ништа више....;)

Последно уредено:
....:):):) данок секако плаќаш кај и да си , освен ако не си бездомник кој планинари по контејнери и спие у картонска кутија.. тие мислам дека ништо не плаќаат..., додека ги има..
И нормално , ако тапкаш прашоци за некој дилер кој ти плаќа на рука....или играш камај по Сирии Ираци, Украини или таму негде.....;)
Околу исчезнувањето...и простаклукот.... Да не си ти нешто роден со сребрено лажиче у уста..или евентуално у некее трло негде на некоја Планина.???...тие две градации обично своите фрустрации ги кријат зад флоскулите:.мене ми се гади од оваа држава, ниту нешто ми дала, ниту нешто ми треба од неа. ...би бил пресреќен ако исчезне од мапата, овој прост народ овде, оваа багра не заслужува да има држава.:)

Нема причина да ја продолжуваме дискусијата. Се испостави дека освен два три одговори кои имаа врска со моето прашање, другите сите всушност поим немаат за што се работи, но со типичен македноски синдром се чуствуваат повикани да коментираат и даваат совети на секоја тема. За тоа дали јас ќе платам или нема да платам данок, навистина не е твоја работа. Крцкај си.

Инаку, стојам на ставот, всушнист цврсто сум убеден, дека ова не е државотворен народ, дека не заслужува да има држава, и дека треба да ја нема. Единствената корист од оваа држава имаат некои 1000-2000 семејства кои баснословно се обогатија, и продолжуваат да се богатат на сметка на овој туп, безрбетен, суеверен народ.

А кога ќе го собереш сите проценти на даноците и давачките излегува дека треба само за тоа да работиш.

ОВДЕ СТАНУВА ПОЛОШО И ОД КОНЦ.ЛОГОР
негде вкупно 45-46% , а тоа е во зоната на најниските во европски земји.... америка, канда итн. Проблемот кој го имаш е со називите на даноците и методологијата на пресметување. Друга работа е нивото на квалитет на државата , нејзините услуги и однесување. Но тоа е затоа што те мрзи да се ангажираш. Знаеш како е ..и во политика и на избор на лепотица победуваат не најдобрите и најубавите , туку они кои се качиле на бината...:):):)[DOUBLEPOST=1406987126][/DOUBLEPOST]
Нема причина да ја продолжуваме дискусијата. Се испостави дека освен два три одговори кои имаа врска со моето прашање, другите сите всушност поим немаат за што се работи, но со типичен македноски синдром се чуствуваат повикани да коментираат и даваат совети на секоја тема. За тоа дали јас ќе платам или нема да платам данок, навистина не е твоја работа. Крцкај си.

Инаку, стојам на ставот, всушнист цврсто сум убеден, дека ова не е државотворен народ, дека не заслужува да има држава, и дека треба да ја нема. Единствената корист од оваа држава имаат некои 1000-2000 семејства кои баснословно се обогатија, и продолжуваат да се богатат на сметка на овој туп, безрбетен, суеверен народ.
..аааа тебе те јаде завист што не си меѓу тие 1000-2000 семејства.., ееее тука ти нема помош;) ќе мораш да продолжиш со илузијата дека си голем он-лајн коцкар кој не плаќа данок...:):)

..аааа тебе те јаде завист што не си меѓу тие 1000-2000 семејства.., ееее тука ти нема помош;) ќе мораш да продолжиш со илузијата дека си голем он-лајн коцкар кој не плаќа данок...:):)

Се разбира дека ме јаде. Се работи за богатства кои се УКРАДЕНИ по секој морален и правен параметар.

Зависи што подразбираш под голем он лајн коцкар. Сигурен сум дека за еден месец заработувам колку што ти заработуваш за една година. Може и некоја кладба да фрлиме ако не ми веруваш. По платите. :)

...чукнува...со кој персонал и служба ????. Нели тоа се е пренесено на прибватни утерувачи на долгови???
Oдделение за присилна наплата. Даночни извршители... Собираат неплатен данок, казни, судски такси... пресуди по кои државата треба да земе пари.
Со еден збор, чим државата има пари за земање, УЈП тоа го наплаќа, поефтино од приватните извршители.
Оној врз кој се извршува има трошок од 5% на сумата која ја должи.[DOUBLEPOST=1406987816][/DOUBLEPOST]
Едноставно решение има... исели се, откажи се од државјанството, не ни споменувај од каде доаѓаш...
А, таму кајшто одиш, сигурно повеќе данок ќе ти земаат.
Твоите фрустрации не ги лечи навредувајќи го народот.
Башка, сигурно си искористил нешто тука како на пр. болници...

Твоите фрустрации не ги лечи навредувајќи го народот.
Башка, сигурно си искористил нешто тука како на пр. болници...

Зошто не би го вреѓал? Меме ми е срам што сум Македонец. Сериозно. Пред една година во Битола водата ја поскапеа за 100%. Значо сто посто. Ниту еден единствен човек не кажа ни збор. Апсолутно ништо. Да се случеше такво нешто во Грција, Атина ќе гореше.

Кога се собираа потписи за Хорхе, се направи таква турканица што не се влегуваше во просториите. Луѓето од страв одеа, да бидат видени таму дека ќе гласаат за Хорхе. Мизерија во раскош.

Ми се гади и од народот, и од државата.

Абе заради воа ли ме прашаа на граница цариниците колку пари носам и дали носам цигари.
Само незнам со кој памет прашуваат за цигари, кога секаде се поскапи од колку кај нас :tapp:

Нашите банки земаат минимална провизија. Во Тутунска на пример, не земаат никаква провизија. Скрил зема некаков минимален процент при повлекувањето. Не е проблемот во провизиите, проблемот е потоа во УЈП.[DOUBLEPOST=1406957474][/DOUBLEPOST]

Многу страшна ти беше пораката, изгледа затоа што буквите ти беа болдирани.

:)[DOUBLEPOST=1406957640][/DOUBLEPOST]

Каде напишав дека СУМ вадел пари од банкомат во Грција? Може да ме цитираш? Напишав дека БИ вадел, бидејќи живеам на 12 км од границата.

Картичката ја имам од неодамна, и до сега имам повлекувано пари само од банкоматите во Македонија. Пред да истресеш зелена, прво прочитај кој што пишува.
Па иди вади ги тогаш и не ги пријавувај! Уште подобро иди у грчка извади ги и пренеси ги преку граница и да не ги пријавуваш. Кога си толку информиран и се разбираш незнам што го дрвиш тогаш со темава?

Другар слаб си со економија. Прочитај пак што си напишал и размисли уште еднаш. А ако не ти текне, тогаш обиди се да си дадаш одговор на прашањето:

Што има врска внесувањето евра од странство со инфлацијата?
Каква врска има ајде една кратка лекција кога се создаваше денарот тоа беше толку тајно затоа што тогашна Србија И Црнагора како и Грција немаше да им одговара таков развој на настаните. Но нашиве незнаеле да си го држат јазикот врзан па на новинарите им најавиле дека ќе се создаде наша валута. Со ова сознание се внесуват ненормална сума на пари и се случува инфлацијата во Македонија каде што мора да се интервенира со посебни закони , замрзнување на плати и слично. Што мислиш што се случува со вишокот на пари можеш лесно да предизвикаш инфлација прашај ги Америка и Шпанија како всушност се случи цела криза кај нив.

Офтопик посерување на темава се случува.
Што посрана нација сме. Ќе спомне некој дека нашол поинаков начин на заработка, каде не дозволува да го ебаваат газди и слично и станува автоматски негативен лик во општеството.
Јас кратко време се занимавам со фриленсерство па сметам дека е еден попаметен чекор во секојдневието.
Па која глупост е да плаќаш данок за нешто од кое државата нема ни трошоци ни страда ни ти имаш допирна точка со буџетот.
Од друга страна, кога ќе ми текне на 500 000 гласови за Иванов како да не се сомневам во интелегенцијата на народов, а нели, народот е уствари државата?

Пооо колку енергија за џабе потрошена , сите добри толкувачи на закои сте , све знаете.

А дали знаете да ќутите и да работите

што толку врева за интернет картичките, на крајот сами си го баравме и за нив некој закон да излези

мн лошо време е за вакви муабети кога владата е мн во минус

Офтопик посерување на темава се случува.
Што посрана нација сме. Ќе спомне некој дека нашол поинаков начин на заработка, каде не дозволува да го ебаваат газди и слично и станува автоматски негативен лик во општеството.
Јас кратко време се занимавам со фриленсерство па сметам дека е еден попаметен чекор во секојдневието.
Па која глупост е да плаќаш данок за нешто од кое државата нема ни трошоци ни страда ни ти имаш допирна точка со буџетот.
Од друга страна, кога ќе ми текне на 500 000 гласови за Иванов како да не се сомневам во интелегенцијата на народов, а нели, народот е уствари државата?
Ајде и јас малце офтопик за да те прашам нешто.
За што според тебе би требало да се плаќа данок.
Кој данок според тебе е оправдан, кој не и веќе кога сме тука колкав треба да биди износот на оправданиот данок во %

Ајде и јас малце офтопик за да те прашам нешто.
За што според тебе би требало да се плаќа данок.
Кој данок според тебе е оправдан, кој не и веќе кога сме тука колкав треба да биди износот на оправданиот данок во %
А јас тебе да те прашам подобро. Сметаш дека ваков данок треба да се плаќа? За пари заработени вон границата на државава. Ако да, обајсни колку и зошто.

А јас тебе да те прашам подобро. Сметаш дека ваков данок треба да се плаќа? За пари заработени вон границата на државава. Ако да, обајсни колку и зошто.
Прв те прашав :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom