Повреди на колена, совети, прашања..

• Креатор на темата Креатор на темата ФорцаМилан
  • Време на започнување Време на започнување
Колку години имаш? За да можам да ти препорачам какви препарати да пиеш.
Претпоставувам си помлад па би ти препорачала некои препарати на природна база богати со калциум и хондроитин. Можеш да земаш и рскавица од ајкула од натуре есеншал е препаратот и е доста ефикасен а не е многу скап.
Од мастови имаш мал милион што можеш да ги користиш. Бидејќи и јас имам проблеми со колената (само кога се менува времето) сум ги пробала Наклофен, Фастум и Коунтер паин. Сите се ефикасни, но оваа последнава е најдобра.
Дали има овде тема и за повреда на рамена-незнам.(ако има на која страна да ја барам)
Пред една недела паднав на едно рамо и го повредив,на снимките нема ништо с е е О.К. ама имам уште мн.болки
поточно не можам да ја подигам раката или враќам наназад.И мене кетонал ми препишаа па се мачкам. Друго чаре за побрзо да помине или треба некои одреден период па само од себе да помине.
Постои ли снимање на меките ткива и мускули и како се вика тоа снимање. Како да докажам дека имам болка.(која не се гледа)

Дали има овде тема и за повреда на рамена-незнам.(ако има на која страна да ја барам)
Пред една недела паднав на едно рамо и го повредив,на снимките нема ништо с е е О.К. ама имам уште мн.болки
поточно не можам да ја подигам раката или враќам наназад.И мене кетонал ми препишаа па се мачкам. Друго чаре за побрзо да помине или треба некои одреден период па само од себе да помине.
Постои ли снимање на меките ткива и мускули и како се вика тоа снимање. Како да докажам дека имам болка.(која не се гледа)

Чичо анчо,за тоа треба магнетна...тоа ќе ти сними и мускул,и тетива,и се што е внатре во рамото...ама кошта тоа,соленко е...и јас правев пред некој месец на рамо,ме фати околу 6 илјади...на приватно,бидејќи државно треба да чекаш 2-3 месеци,и не е толку точен тој,а и некогаш работи-некогаш не..

Znaci tri meseci iam bolki vo kolenoto bev vo edna ordinacija kaj so idam za kicmata viva medika, neso fizikalna terapija e, doktorkata poima nema so mi e, iz cista mira neam ni trcano ni sportuvano nistoo samo stanuvam od spienje i boli !! Pravev snimka ne pokaza niso, pa me prati na eho ama mnogu cekanje ima i nemozam veke da cekam edvaj idam ! Kazete nekoj specijalist, ortoped ili sto i da e so razbira poveke da odam tamu i po moznost da raboti so kartoncinja zaso neam visok pari :)

Sent from my microwave using Tapatalk

Znaci tri meseci iam bolki vo kolenoto bev vo edna ordinacija kaj so idam za kicmata viva medika, neso fizikalna terapija e, doktorkata poima nema so mi e, iz cista mira neam ni trcano ni sportuvano nistoo samo stanuvam od spienje i boli !! Pravev snimka ne pokaza niso, pa me prati na eho ama mnogu cekanje ima i nemozam veke da cekam edvaj idam ! Kazete nekoj specijalist, ortoped ili sto i da e so razbira poveke da odam tamu i po moznost da raboti so kartoncinja zaso neam visok pari :)

Sent from my microwave using Tapatalk
Ти го препорачувам Др. Алан Андоновски во државна болница, одделение за ортопедија ќе си закажиш преку мој термин ама сигурно ке ти закажат за едно месец дена, ама ти од кога ќе потврдат терминот одма ќе одиш, на докторот приемна ден му е понеделник ќе почекаш сите шо се за таа ден да поминат и ке влезиш после тоа. Лекарот е стварно добар и многу се разбира ќе ти помогне ....

cvet ti sto napravi dali se operirase te povika li.mene mi pominaa 3 meseci od operacijata.veke

Здраво пријатели моето име е Ренато

Сакам да се распрашам со луѓе што имале повреда во колено ( предниот вкрстен лигамент ) се повредив на 10 април, на магнетна отидов 12 јуни .

Значи пред 2 месеца играв натпревар фудбал и во трчање . осетив лизгање на коленото и тропна , во тој момент одскокнав ,што направив да ми се врати коленото , да не би го сторил тоа не би ми се вратила во старата положба на Tibia коската.после 2 дена коленото ми беше отечено како ЈАБОЛКО :D, отидов налекар ми рекоа да одмарам 1 нед , пак на контрола да отидам ,дојде време отидов пак ми рекоа дека дека веројатно имаш повреда на лигамент ке те пратиме на МР. Ми закажаа толку касно 2 месеца. одкако поминаа 3 недели јас си почнав некои вежби што ми помогнаа навистина да го смалам отокот во рок од 5 дена ,опадна отокот , но мал дел остана отечен од 2те страни на пателарниот лигамент што се поврзува на Patella(капачето).Поминаа 2 месеца отидов на МР снимав ми рекоа дека го имам малку оштетен предниот вкрстен лигамент ,за 1 недела да си ги земам резултатите .

Сега што ми викаат
-(ПВЛ) со променет сигнален интензитет ( зголемен ) и не се прати по цела негова долзина - лезија на истиот.
-(ЗВЛ) со скратен агол но со сочуван сигнален интензитет-индиректен знак на лежија на ПВЛ
другите лигаменти се ок и менискусите исто така се ок
Коскените и рскавичните структури уредни .
Но се детектира течност во супрапателарна бурса,ретропателарно и во парапателарни рецесуси .

Ногата неможам да ја свиткам целосно , до некаде можам но осеќам болка како да ми е оштетена рскавицата на левото колено од десна страна (кога ја виткам ) . инаку кога одам нормално не ми смета ништо само не сакам да ризикувам ,да ја испружам право ногата како нормален чекор . затоа што после повредна ми се случи неколку пати да ми се лизга коленото , но не осеќав тогаш никаква болка , само така гадно лизгање .

Дали има некој одговор , дали може да ми се средат сите оштетени делови без операција?Има ли некои специјални вежби ?

Му се заблагодарувам на тој/таа што ќе се помачи да прочита текстот , и да одговори . Поздрав Пријатели

Брат жал ми е за повредата, ама верувај вакви работи не може да се решат преку форум. Ако докторите не знаат точно да ти кажат што-како, ние тука верувај не знаеме подобро. Единствениот одговор е помош од стручно лице.

Едино ако некој се погоди да има скроз иста дијагноза како твојата, па да сподели, ама тоа е малку веројатно. Поздрав.

Фала што одговори . Тоа го знам , и очекувам дека ќе се јави некој со иста повреда .Искусен .

само се распрашувам , затоа што јас како помал имав повреда на рака , не ми ја средија како што треба. ОД тогаш почнав помалце да им верувам во така наречени 'ДОКТОРИ" .Понекогаш знаат докторчиња да си играат со луѓето да си зимаат Парички - Мита ....

тоа ми е работата , сакам да помогнат луѓе. Не сакам да ми се искрадат пари.

Ми извадија крв и вода од коленото, ми кажа д-р Боро Илиевски дека треба да правам операција за менискусот а можеби и за лигаментите, требаше да направам магнетна резонанса.. но не направив и си оставив така немам големи болки али ми крца коленото и нестабилно ми е.. Ако има некој да имал ваква повреда вака да каже што како е, да не е озбилна повредата многу?

Штом ти правеле пункција - ти ваделе крв од колено, логично ти е да не е ич опасно? Крвта што го предизвикала отокот се појавила како резултат на некоја повреда. Нема да умреш од тоа,ама нема да функционираш како што треба и во следна прилика кога ќе се повтори ќе мораш да одиш на операција зошто нема да можеш од кревет да станеш.
Мој совет нека спадне отокот-купи си масти и течности за тоа и држи мраз, направи си магнетна резонанца, најди добар доктор и оперирај се.
Јас во моментов се опоравувам, досаден и долг е процесот,ама не одложувај зошто кога тогаш ќе мораш

Колку пари се плаќа за остранување на водичка во колено преку операција? да не знае некој?[DOUBLEPOST=1404934468][/DOUBLEPOST]Отидов кај ортопедов Киро Марковски, ми тестираше коленото во 2 чекора за вкрстените лигаменти , рече се е океј, имаш вода во коленото ,па да имам затоа немозам целосно да ја свиткам ногата , некои места имам болки поради тоа , така ми кажа тој.... и ме прати на Физикална терапија ......... дали тоа ќе ми помогне за да се острани водата во коленото?

Здраво, имам повреда на коленото ама незнам колку е сериозна и барам мислење од некој друг што имал таква слична повреда...значи се повредив играјки фудбал, и немав болка додека трчав туку откако се изладив...коленото ме болеше еден ден и потоа болката ја снема, немам ни оток ни болки при одење или виктање на коленото, но кога ке почнам да трчам после 15-20 минути почнува да ме боли...е сега дилемата ми е дали доколку го одмарам коленото ке заздрави со тек на време за да не фрлам пари брз врска или потребна е некоја терапија, снимање...

Здраво, имам повреда на коленото ама незнам колку е сериозна и барам мислење од некој друг што имал таква слична повреда...значи се повредив играјки фудбал, и немав болка додека трчав туку откако се изладив...коленото ме болеше еден ден и потоа болката ја снема, немам ни оток ни болки при одење или виктање на коленото, но кога ке почнам да трчам после 15-20 минути почнува да ме боли...е сега дилемата ми е дали доколку го одмарам коленото ке заздрави со тек на време за да не фрлам пари брз врска или потребна е некоја терапија, снимање...
Nema pari frleni bez vrska koga se raboti za zdravje. Fakt.

Cim se pojavuva bolka posle nekoja aktivnost logicno e neshto da ne shtima vnatre vo kolenoto cim prethodno si go povredil nekako pa ako nejkes da se desat komplikacii ke prezalis malce pari koi sekako kje gi potrosis na nekoja druga glupost i ke ides ke se proveris poso ne si svesen kolku e zaebano cel zivot problem so koleno da si imas.

Ostanuva na tebe odlukata a veruvam deka istovo ke ti go kazat i drugive forumdzii.

Nema pari frleni bez vrska koga se raboti za zdravje. Fakt.

Cim se pojavuva bolka posle nekoja aktivnost logicno e neshto da ne shtima vnatre vo kolenoto cim prethodno si go povredil nekako pa ako nejkes da se desat komplikacii ke prezalis malce pari koi sekako kje gi potrosis na nekoja druga glupost i ke ides ke se proveris poso ne si svesen kolku e zaebano cel zivot problem so koleno da si imas.

Ostanuva na tebe odlukata a veruvam deka istovo ke ti go kazat i drugive forumdzii.
;)

Брат ми пред една и пол година се правеше операција на левото колено, ги скина предните вкрстени лигаменти. Вчера ми кажа дека не играл на утакмица затоа што имал болки на истото колено, денеска го снимиле и му рекле дека имал "потскинат" страничен лигамент, кој сам зараснувал со терапии, физикални.o_O За две недели почнува европското до 18 години и демек ќе му го следеле коленото и ако зараснел лигаментот ќе можел да настапува. :cautious: Домашниве не сакаат ни да слушнат за настап на првенството а брат ми е упорен дека ќе чека резултати и ако дозволи докторот да игра на европско. Некој да не имал вакво искуство со кинење на лигамент кој немал толку значајна функција и кој што зараснувал и колку ова е навистина не толку опасно, како што кажуваат. :confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom