http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111911852497&id=9&setIzdanie=22435вероватно, но шо одлучи на вонредната седница советот на Охрид по повод катастрофално лошата туристичка сезона? Дали има некое решение за спас на Охрид? Некоја алтернатива на туризмот? Некоја нова дејност на градот?
“Ќе поставиме рампа во Подмолје, една рампа во Косел и трета рампа во Пештани и секој што влегува во Охрид, а не живее тука, да плаќа туристичка такса. Има многу викендаши што доаѓаат во Охрид на еден ден, а не трошат ништо“http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111911852497&id=9&setIzdanie=22435
Најверојатно ланските идеи ќе стапат на сцена, пошо туристичката такса "малку" им била
Идеите се битни, а то со рампите и не е нешто ново, уште од порано имаше на многу места рампи и се наплаќаше влез и паркирање, така да дали рампа пред хотел или улица или рампа пред градот е само варијанта на истата идеја[DOUBLEPOST=1406581152][/DOUBLEPOST]Не паничете на вест за типот шо не е веќе година и пол градоначалник, фала богу.
А бе не пукнаа овие Охриѓани, не мојш да отвориш весник или погледнеш вести да не видиш некој Охриѓанец со уплакано детенце во раце како пишти за катастрофална сезона, дошол крај, тоа биле знаци на апокалипса, ПРЕДАДЕНИ СМЕ БРАЌА И СЕСТРИ!!.... Цела Македонија и регионот сега треба да му се мисли оти на охриѓани не му успеа туристичка сезона, уше фали да стават 24 часа вести кој секој сат ќе не известуваат од мобилни студија дали се појавил некој нов турист во Охрид и колку промет напраил некој шанк на плажа, и постојано хелихоптер со камера ќе надлетува плажите...Чекајте малце шо вие сега филмот и муабетот шо сакате да кажете дека Охрид имал скапи цени.
Абе ако не ви се оди Охрид одете на Пелистер на планина не мора да биде Охрид.
Ако Кафето било 100 денари побарајте некаде поефтино сигурно има избор не само Охрид и Струга е супер или да речеме Дојран исто е океј со цени.
Охрид па Охрид
Молдавија немаат клозети?http://brif.mk/?p=159869
Охрид и се е можно: Молдавски играорки ќе се помочале, кафеанџиите кај Света Софија не ги пуштиле во тоалет
Не може на човек кој го прошетал цел свет Охрид да му е рај, а некој кој најдалечна дестинација која ја посетил во животот му е Св.Наум секоја година да наоѓа замерки. Тука е Дојран, тука е Преспа. Оставете го Охрид да има гости какви што заслужува.
WOW WOW WOW, правеле сметка по 1500!!!Нарачуваат салати, главно јадење и десерт. 50% нарачуваат вино. Ретко кога цехот им е под 1500 денари, тоа се 25 евра минимум од маса.
Се слагам со ова, тука во Штип има една продавница, тој човекот абе мислиш му купуваш производи за 100 евра, а јас сум влегол да купам Орбит за 30. И тоа без разлика имало гужва или немало. Повеќе пати ми се има случено да оставам цела 50-ка. Не сум spoiled kid и не изигравам Џек, ама кога некој има толку позитивна енергија макар за Орбит... заслужува. Нормално, тоа место го преферирам за купување.Влагам во ново отворена продавница за здрава исхрана и купувам интегрални колачи за 50 денари. Човекот ме услужи како да сум му оставила 1000 денари промет. Наредните денови, месеци, здравје и години ќе купувам од таму во многу поголем износ
Дојди јас ќе те шетам во Гевгелија ќе те шетам ќе се туриме од јаденње и помалце ќе платиме од Штип, ти текнува? И која е таја винарија што прави подобри вина од Бовин? Имако да не е? Абе оди..
Шта речи... До кога бе со тие Тука ви е Струга, тука ви е Дојран, тука е Преспа. До кога? Кои се тие гости што Охрид ги заслужува? Пензионерите ли од Холандија/Бенелукс и таквите?
И на тебе ќе ти кажам како и на една друга тема - доколку продужите со оваа ароганција Ак не ви чинит не идајте - нема да ве биде.[DOUBLEPOST=1406597986][/DOUBLEPOST]
WOW WOW WOW, правеле сметка по 1500!!!
Дојди во Штип да те прошетам и ќе седнеме со винце, со салати, главно јадење и десерт да видиш колку ќе биде сметката за 4-ца.
П.С Бовин ЕЛИТНО вино У Штип ми текнува 2 винарии што имаат подобро вино од Бовин (било која сорта)[DOUBLEPOST=1406598292][/DOUBLEPOST]
Се слагам со ова, тука во Штип има една продавница, тој човекот абе мислиш му купуваш производи за 100 евра, а јас сум влегол да купам Орбит за 30. И тоа без разлика имало гужва или немало. Повеќе пати ми се има случено да оставам цела 50-ка. Не сум spoiled kid и не изигравам Џек, ама кога некој има толку позитивна енергија макар за Орбит... заслужува. Нормално, тоа место го преферирам за купување.
Дојди јас ќе те шетам во Гевгелија ќе те шетам ќе се туриме од јаденње и помалце ќе платиме од Штип, ти текнува?
Праат високи сметки, да знаеш дека праат. Споменав мислам погоре дека иам другарка која е туристички водич и има организирани групи од Холандија, Полска итн итн и она вика дека вино е обавезно нешто што пробуваат како и традиционална македонска кујна. Јас бев сведок, бев во Македонска куќа во Охрид покрај плажа Славија и седев баш до таа група од Полска и сите пиеа вино, постари луге, може и не беа пензионери.Сите си имаа нарачано нешто за јадење кој македонка мала,голема, тава, гравче итн итн. Како шлаг беше играорно друштво од Охрид им направија презентација на македонски фолклор заедно со жива музика. И презадоволни беа.
Не е за помалце бе друже, ИСТО ќе платиме. Муабетот ми е - девојката вика и оставале холанѓаните по 1500 секоја вечер и она е ептен задоволна. Па 1500 за 4-ца се праат како од шала и во Штип и во Гевгелија и во Кочани... Ништо посебно не трошат холанѓаните ако ги праат тие сметки, а она е презадоволна.
Нема везе тоа, на Тиесто во Несебар пред 2 години пола литро вода ја наплаќаа по 2 евра (у продавница беше 0.40). И у Скопје на журките набиваат цени јако, така е отсекогаш - така и ќе биде[DOUBLEPOST=1406600070][/DOUBLEPOST]немој да ме зезаш бре една вода од 50 денари, ја напумпале на 100 денари,
Да да, затоа скоро цел Штип е празен и преселен у Грција, Бугарија, Албанија, Хрватска... Од немање пари аха[DOUBLEPOST=1406600405][/DOUBLEPOST]НАРОДОТ Е СИРОМАВ 70% неможеле месо да си дозволат два пати неделно на трпезата на одмор нема ни да помислат тоа е пријателчиња.
Втор кикс ти е за истото прашање - Ак не ви чинит не идајте.ѓОхрид има места за сечиј џеб. Ако сте се одлучиле да се движите по шемските кафичи и ресторани, бидете си спремни да си платите и да е кукате после цела година дека било скапо.
На тебе ти се познава дефинитивно дека не си била надвор на одмор 5 години, како што си пиша и самата. Излези малку и прошетај надвор од државава на туристички места. Ќе научиш и за тебе како се понашаат (пошто си пиша дека си келнерка).и не го третирам келнерот како да ми е роб. Кога се понашате убаво никој нема да ви се испонаша. А не уште неседнати чекате маани да најдете.