Прашања до Атеистите II

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Духовноста претставува живеење според духовни начела, според кои се уредува комплетното живеење од човековото битие (дух-душа-тело), а тоа живеење се одвива според благодатната Божна енергија.

Таму каде живеењето е сведено на „пука„ телесност и материјалност, таму нема место за духовност.[DOUBLEPOST=1405692004][/DOUBLEPOST]
Не разбрав дали црквата признава духовност надвор од неа

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дали потребата од божества е врзана за духовноста? Според мене не е врзана.
Духовноста претставува живеење според духовни начела, според кои се уредува комплетното живеење од човековото битие (дух-душа-тело), а тоа живеење се одвива според благодатната Божна енергија.
Се договоривте како сложни христијани? :P
Сега има потреба од божествата за духовност или нема?
таквите луѓе целото овосветовно време го арчат исклучиво на овосветовни дејанија.
Ај тоа овосветовно време јасно. Како се троши оносветовното време? Беше ти во тоа оносветовно?
Таму каде живеењето е сведено на „пука„ телесност и материјалност, таму нема место за духовност..
Материјалистичност или материјалност? За да не дојде до забуни. Не сум сигурен за терминологијава, поправете ме ако треба поинаку за да знаеме што е што.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ок.

Дали потребата од божества е врзана за духовноста? Според мене не е врзана.

Проблемот е дека ако е плод на еволуцијата, тогаш таа е наследна. Така?[DOUBLEPOST=1405691571][/DOUBLEPOST]
Првото прашање не некорекно.
Затоа што тоа зависи од поднебјето на развој на духовноста. Според нашето размислување не е, но има поднебја каде што отсуствува врховно божество и сите божества преставуваат духови кои се тесно поврзани со духовноста.

Види и способноста за говор е наследна и е плод на еволуцијата но ако детето се најде во средина во која е опкружено само со животни (како Могли ) до 5-6 годишна воздраст тогаш тоа ја губи способноста за говор.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814

Таму каде живеењето е сведено на „пука„ телесност и материјалност, таму нема место за духовност.
1.Ama ovoa ti e crkovna definicja ...i kako po default drugo ne se priznava! Bozja energija ..uhh ?
2.Sam sebe se ubijal...Ami tvoine za parastos so zimat pari..onie so crnite dzipovi kaj niv so puka duhovnost ili materijanost?

Izgleda neko megu nama nije nas! Ajde Miki definiraj sea sekta!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не разбрав дали црквата признава духовност надвор од неа
Црквата не познава и не признава духовност надвор од себе (од Црквата), оти Духот Свет ја дели благодатната енергија само во Црквата (врз верните, преку молитвите и преку Светите Тајни) а не во било која религиозна заедница, која претендира на духовност и на духовно живеење.[DOUBLEPOST=1405695474][/DOUBLEPOST]
Има потреба од Бог, за да постои духовност.[DOUBLEPOST=1405695539][/DOUBLEPOST]
Ај тоа овосветовно време јасно. Како се троши оносветовното време? Беше ти во тоа оносветовно?
.
Верните се стремат да ја заработат вечноста на Небесата, користејќи ја минливоста од овосветовното време.[DOUBLEPOST=1405695598][/DOUBLEPOST]
Материјалистичност или материјалност? За да не дојде до забуни. Не сум сигурен за терминологијава, поправете ме ако треба поинаку за да знаеме што е што.
И ја‘ не сум сигурен за „терминологијава„ па дај поправи се самиот и кажи ни за ш‘о се работе...:icon_lol:

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Првото прашање не некорекно.
Затоа што тоа зависи од поднебјето на развој на духовноста. Според нашето размислување не е, но има поднебја каде што отсуствува врховно божество и сите божества преставуваат духови кои се тесно поврзани со духовноста.

Види и способноста за говор е наследна и е плод на еволуцијата но ако детето се најде во средина во која е опкружено само со животни (како Могли ) до 5-6 годишна воздраст тогаш тоа ја губи способноста за говор.
За првиот пасос се слага. Но тоа веќе е фенотип.

Вториот дел, сметам дека не ја изгубил способноста за говор, туку не ја развил до потребните граници.

Муабетот ми е дека духовноста не може да биде наследена. Не е тоа наследна карактеристика.

Не е запишана во геномот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е "мерката"? Што е умерено а што не е умерено? И дали за сите луѓе има една иста мерка?
Во Црквата, поимот „мерка„ не е нормативно уреден и строго „дозиран„, така да мерката ја одредува секој поединец, согласно учењето од Црквата и согласно својот духовен раст.

Црковните правила за мерката се воопштени а не нормирани.

Според Црквата, умереноста се состои во избегнувањето на двете крајности: немањето и претерувањето, слично на „златната средина„ од Аристотел. Во Црквата, мерката се нарекува „среден пат„ или „царски пат„.

„Немањето„ и „претерувањето„ се однесуваат на сите човекови дејанија, согласно сложената човекова природа: дух, душа и тело, така да „немањето„ и „претерувањето„ можат да бидат и духовни и душевни и материјални.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

.
Абе јасно ми е мене каква дискусија чекаш:)

Да се појави Мики1 на пример и оп сите контра:P

Затоа и не одговараш на другите прашања:)

Оти постои голема опасност да се лизнеш:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има потреба од Бог, за да постои духовност.
Твое мислење (и тоа само мислење) со кое не сум должен да се сложам. А и многумина во светски рамки нема да се сложат.
Верните се стремат да ја заработат вечноста на Небесата, користејќи ја минливоста од овосветовното време.
Не те прашав тоа. Прашав како се троши оносветовно време. Ако пак си мислел нешто друго, дообјасни се.
И ја‘ не сум сигурен за „терминологијава„ па дај поправи се самиот и кажи ни за ш‘о се работе...:tapp:
Материјалност во смисол дека светот е само од материјална природа.
Матријалистичност во смисол на стекнување материјални добра (пари и луксуз и сл.)

Абе јасно ми е мене каква дискусија чекаш:)

Да се појави Мики1 на пример и оп сите контра:P

Затоа и не одговараш на другите прашања:)

Оти постои голема опасност да се лизнеш:D
Голема заблуда си, немој мене тие гурџиевски финти, не се знаеме од вчера.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Твое мислење (и тоа само мислење) со кое не сум должен да се сложам. А и многумина во светски рамки нема да се сложат.
Ми е гајле ако нејќеле да се „сложат„...:sneaky:[DOUBLEPOST=1405696242][/DOUBLEPOST]
Не те прашав тоа. Прашав како се троши оносветовно време. Ако пак си мислел нешто друго, дообјасни се.
Оносветовното време нема „време„ ,туку има „вечност„, односно „простор„ (Небесата и Христос) каде времето не постои во нам позната форма и смисла.[DOUBLEPOST=1405696310][/DOUBLEPOST]
Материјалност во смисол дека светот е само од материјална природа.
Матријалистичност во смисол на стекнување материјални добра (пари и луксуз и сл.)
-Да: Светов е нависина материјален.
-Материланите добра се стекнуваат умерено, не појќе од колку што требит...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ми е гајле ако нејќеле да се „сложат„...:sneaky:
Колку што и мене ми е гајле за мислењето на твојата црква и во тоа што вие верувате. За духовност не се нужни богови.
Оносветовното време нема „време„ ,туку има „вечност„, односно „простор„ (Небесата и Христос) каде времето не постои во нам позната форма и смисла.
Пак не се разбираме. Не можеш во овосветовното време да трошиш оносветовне време. Очигледно лошо си напишал во постот.
-Да: Светов е нависина материјален.
-Материланите добра се стекнуваат умерено, не појќе од колку што требит...
Светот материјален? Мики бе! Сигурен си дека си ти христијанин?
Што се однесува до материјалистичкото, немам коментар, ептен скромни тие што “пуцаат“ од духовност.

П.С. ти колку грама духовност имаш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пак не се разбираме. Не можеш во овосветовното време да трошиш оносветовне време. Очигледно лошо си напишал во постот.
Ц: ти не си ме разбрал. Постот си е арен.[DOUBLEPOST=1405698898][/DOUBLEPOST]
Светот материјален? Мики бе! Сигурен си дека си ти христијанин?
Ами како...[DOUBLEPOST=1405698948][/DOUBLEPOST]
П.С. ти колку грама духовност имаш?
Доволно, за да ја разликувам од душевноста и материјалноста...:sneaky:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ц: ти не си ме разбрал. Постот си е арен.
Ами препрочитај се овосветовно и оносветовно не битисуваат заедно.
Ами малкуцка поинаку. Духот материјален ли е?
Доволно, за да ја разликувам од душевноста и материјалноста...:sneaky:
Да ти донесам вага ако немаш, да ја измериш, пошто нели тоа е “вишок“ според твојата “духовност“. Колку грама е минимум за разликување на душевноста од материјалноста?

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ами препрочитај се овосветовно и оносветовно не битисуваат заедно.
Немогуќе...[DOUBLEPOST=1405706989][/DOUBLEPOST]
Ами малкуцка поинаку. Духот материјален ли е?
Ако е дух, тогаш како може да е материјален?[DOUBLEPOST=1405707020][/DOUBLEPOST]
Да ти донесам вага ако немаш, да ја измериш, пошто нели тоа е “вишок“ според твојата “духовност“. Колку грама е минимум за разликување на душевноста од материјалноста?
Земи вага и измери ја масата од синаповото зрно.

Kajgana Shop

На врв Bottom