Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па прашувам, за да ми се разјаснат работите, што ме мачат.

Ти зошто поставуваш прашања? Со некоја друга цел ли?
Со истата цел како тебе. Јас не припаѓам на ниедна религија ниту религиозна група за разлика од тебе.
Што ти е проблем да објасниш што е духовноста во групата на која се декларираш дека припаѓаш? Ти е страв од автоголови? Не знаеш? Кажи не се срами наши луѓе сме.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Со истата цел како тебе. Јас не припаѓам на ниедна религија ниту религиозна група за разлика од тебе.
Што ти е проблем да објасниш што е духовноста во групата на која се декларираш дека припаѓаш? Ти е страв од автоголови? Не знаеш? Кажи не се срами наши луѓе сме.
Јас признав дека сте во право. И го прифатив твојот став. Не знам зошто сеуште прашуваш нешто што ти реков во право си.

Чудни сте навистина:cautious:

Да не случајно ти се плашиш од наредната дискусија, па префрлаш топката а?:eek:

Не ми се верува во тоа, ама.....

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас признав дека сте во право. И го прифатив твојот став. Не знам зошто сеуште прашуваш нешто што ти реков во право си.

Чудни сте навистина:cautious:

Да не случајно ти се плашиш од наредната дискусија, па префрлаш топката а?:eek:

Не ми се верува во тоа, ама.....
Верувај во што сакаш Доналд, твое право. Не сакам од тебе да чујам одговор пошто само докажуваш дека си само-деклариран христијанин, јас го барам христијанскиот одговор, може ќе се најде некој поупатен во христијанството да даде одговор, стрплив сум јас, ќе почекам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Верувај во што сакаш Доналд, твое право. Не сакам од тебе да чујам одговор пошто само докажуваш дека си само-деклариран христијанин, јас го барам христијанскиот одговор, може ќе се најде некој поупатен во христијанството да даде одговор, стрплив сум јас, ќе почекам.
Ок чекај си :)

Твое право. Дотогаш ќе имаме единствено одговор од тебе дека духовноста е еволутивна придобивка, што значи си ја наследил истата од твоите предци.

Ете понатаму не те прашувам, оти знам дека нема да одговараш и ќе чекаш прво некој да ти одговорел што е духовност во хриситјанството, па после нешто друго и се така додека турка возот:)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Јас и напоменав, според мене каде е опасноста од ескалација. Всушност е веќе ескалирано. Гледаме низ светот кој води верски војни.

Но таквата ескалација зависела не само од критичната маса, туку од долгогодишно макотрпно работење врз таа маса да остане неедуцирана, неотворена за реалниот свет и слично.

Не разбрав како тоа не смеам да ги исклучам тие работи и кои работи?[DOUBLEPOST=1405683140][/DOUBLEPOST]
Па малце таков ти бесе првиот пост :)
Али нема везе се разбиравме (y)[DOUBLEPOST=1405689511][/DOUBLEPOST]
dali duhovnosta e evolutivna pridobivka?
Друже абе да не си гледал ти у скоро веме Star Gate Atlantis

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па малце таков ти бесе првиот пост :)
Али нема везе се разбиравме (y)[DOUBLEPOST=1405689511][/DOUBLEPOST]

Друже абе да не си гледал ти у скоро веме Star Gate Atlantis
Не ја пратам таа серија:(

Сеа пратам нешто полесно ко True Blood:P

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не ја пратам таа серија:(

Сеа пратам нешто полесно ко True Blood:P
А на каква еволуција мислиш со прашањето:
- еволуција у смислол на еволуција на човештвото
- еволуција у смисол на интелектуална еволуција на човекот како единка од неговото раѓање

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А на каква еволуција мислиш со прашањето:
- еволуција у смислол на еволуција на човештвото
- еволуција у смисол на интелектуална еволуција на човекот како единка од неговото раѓање
Еволуција е првото. На неа и мислам:) Затоа и пишав што е еволуција дефиниција.

За второто откако ќе се постигне согласнот околу првото:)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Еволуција е првото. На неа и мислам:) Затоа и пишав што е еволуција дефиниција.

За второто откако ќе се постигне согласнот околу првото:)
Претпоставувам дека да. Ова сепак е мое размислување и не се повикувам на дефиниции затоа морам и да го образложам зошто сметам дека е така.

Имено кога некој вид достигнува одредено ниво на ментален развој почнува да ја осознова околината на поинаков начин. Во тој момент се јавува и стравот од тоа што не го разбира или не го знае (што според мене и е единствен страв) и автоматски се појавува и потребата од божества и духовност.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали духовноста е еволутивна придобивка?
Да се надоврзам:
- дали честа е еволутивна прридобивка?
- дали патриотизмот е еволутивна прридобивка?
- дали достоинството е еволутивна прридобивка?
- дали принципиелноста е еволутивна прридобивка?
- дали срамот е еволутивна прридобивка?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Претпоставувам дека да. Ова сепак е мое размислување и не се повикувам на дефиниции затоа морам и да го образложам зошто сметам дека е така.

Имено кога некој вид достигнува одредено ниво на ментален развој почнува да ја осознова околината на поинаков начин. Во тој момент се јавува и стравот од тоа што не го разбира или не го знае (што според мене и е единствен страв) и автоматски се појавува и потребата од божества и духовност.
Ок.

Дали потребата од божества е врзана за духовноста? Според мене не е врзана.

Проблемот е дека ако е плод на еволуцијата, тогаш таа е наследна. Така?[DOUBLEPOST=1405691571][/DOUBLEPOST]
Да се надоврзам:
- дали честа е еволутивна прридобивка?
- дали патриотизмот е еволутивна прридобивка?
- дали достоинството е еволутивна прридобивка?
- дали принципиелноста е еволутивна прридобивка?
- дали срамот е еволутивна прридобивка?
Дали со ова на @Атеист му нудиш дел од долгоочекуваниот одговор?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мегутоа Црквата а верувам дека и другите верски заедници не признаваат духовност надвор од нив (За ова ми треба потврда/негирање од @MIKI1)
.
Духовноста претставува живеење според духовни начела, според кои се уредува комплетното живеење од човековото битие (дух-душа-тело), а тоа живеење се одвива според благодатната Божна енергија.

Таму каде живеењето е сведено на „пука„ телесност и материјалност, таму нема место за духовност.[DOUBLEPOST=1405692004][/DOUBLEPOST]
Дали со ова на @Атеист му нудиш дел од долгоочекуваниот одговор?
Прашањава кои ги поставив, повеќе се „анти-реторички„, отколку просто давање одговор на нечие прашање.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Таму каде живеењето е сведено на „пука„ телесност и материјалност, таму нема место за духовност.
На кој начин материјалноста е пречка за духовноста?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
На кој начин материјалноста е пречка за духовноста?
Ако човековиот ум и тело се неразумно и неумерено врзани за овосветовноста/материјалноста, тогаш таквиот ум (и тело) „...немаат време...„ да размислуваат за Бога па таквите луѓе целото овосветовно време го арчат исклучиво на овосветовни дејанија.

Ако „...парите и кариерата...„ се најбитната работа во човековиот живот, таквиот човек пак „...нема време...„ за духовни дејанија.

Ако човекот го кристи она малку слободно време кое го има исклучио на овосветовни дејанија, таквиот станал роб на овосветовноста.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако човековиот ум и тело се неразумно и неумерено врзани за овосветовноста/материјалноста, тогаш таквиот ум (и тело) „...немаат време...„ да размислуваат за Бога па таквите луѓе целото овосветовно време го арчат исклучиво на овосветовни дејанија.

Ако „...парите и кариерата...„ се најбитната работа во човековиот живот, таквиот човек пак „...нема време...„ за духовни дејанија.

Ако човекот го кристи она малку слободно време кое го има исклучио на овосветовни дејанија, таквиот станал роб на овосветовноста.
Што е "мерката"? Што е умерено а што не е умерено? И дали за сите луѓе има една иста мерка?

Kajgana Shop

На врв Bottom