Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
@valvoline
Јас каде што сум ако ми веруваш има и по 80 години работат земјоделие.А имаат капитал по 10 000 000 евра во најмала рака.Газди на Хотели со огромни вредностии работат и келнери и чистат снег и метат со метла.Вработени има од секоја раса и во градежништвото и во хотелиерството,и има доста домашни што работат прашинарски работи.Не е се во тоа што не им се работи тоа е се воспитување домашно.Нормално дека има многу млади што не се замараат и не им се работи.Тоа го има секаде и ќе го има.Ми се има случувано да пиеме пиво и да се зафркаваме со личности што тежат многу милиони и со пари и со капитал.Со лопатата работи пред мене и чисти и крева и сето тоа го гледаш дека од љубов го прави тоа. Секое утро е на работа во својот објект.Дома тревата во дворот сам си ја коси сам детето си го облекува.Знаеш ли ти колкава е разликата тука и таму??Со 5000 евра инвестирано он е газда и одма бара работници или газда само кај нас може да биде навистина прав газда.Со к+рот не се мрда по сите кафани кафичи и дискотеки е главен.//////Многу е голема.Не можам да речам дека кај е Африка само правиме муабет за системот.Друго викаш дека во ЕУ и УК домашните ќе станат малцинство.Самиот го потврдуваш нашиот систем дека ние во сопствената држава сме тоа.Можам да ти потврдам дека само во последниве 10 дена каде што сум јас гледам дека сакаат да се преселат фамилии со администрациски работи доле.Се плашат од самиот систем.Едно што едниот е само вработен и под притисоци се не смеат да мрднат во никој случај мораат и други војнички работи да извршуваат.Нормално е дека секаде има гладни и сити.Само што ситиот никогаш нема да му верува на гладниот.
Школството брат е срамотилаци.Здравство,Ифраструктура катастрофа.Законот бе братко кажи каков ни е.Полиција за некого е мајка за некого маќеа.Казни на кого му се пишува???Пак на сиромавиот.ДО КОГА???Тие што имаат пари можат маме да ебат и да се понашаат како сакаат.
Значи неколку пати наведувам дека Словенија(си бил кажуваш) таа цела патнаструктура ја направија за неполни 7 години.Знаеш и самиот дека автопатот е поубав од скоро цела ЕУ.
Ете тоа го викам јас цело време ама никој да ме свати.Сето тоа може кај нас да се направи.И тоа за 10 години да ги ставиме.Нека се краде политички како што се краде секаде по светот.Нека има на видик доста работи.Не викам дека моментално не се гради.Ама повеќе крадити се земаат отколку што се гради.Нека се среди системот и барем нека стаса 50% од овој каде што живеам јас тогаш би си дошол.И ќе инвестирам се што имам.И сега имам инвестирано не е битно што и како ама запирам.Многу лопови нема личности од збор.Се е по кхр

Каква врска има физичар со работа во банка. смрди сериозно.

Убаво ти кажа во македонија такви работни места не ни знаат дека постојат. Не си свесен колку математичари/информатичари работат во банкарскиот систем во позадина....

Убаво ти кажа во македонија такви работни места не ни знаат дека постојат. Не си свесен колку математичари/информатичари работат во банкарскиот систем во позадина....

Јасно ми е тоа.
Повеќе логика има да работат специјалисти по финансиски науки

Малку нелогично е тоа.
Познавам доста инженери кои работат како тим лидери и менаџери.
Еднаш го прашав еден пријател, директор на една софтверска компанија, зошто не става на такви позиции луѓе кои завршиле таква струка, менаџмент и слично. Ми рече: инженери подобро знаат да менаџираат и решаваат проблеми. :D Интересно навистина.

Јасно ми е тоа.
Повеќе логика има да работат специјалисти по финансиски науки

Па не е баш така... Од лично искуство ти кажувам дека математика на факултет за економија и финансии и не се изучува до тој степен. Има неколку испити ама станува збор за релативно „проста“ математика - статистика углавно. Дури и на постдипломски повторно не е толку фокусот на математика затоа што студентите што се запишуваат имаат углавно завршено економија, финансии или банкарство. Повеќе се фокусираат студиите кон разбирање на информациите него кон како се стига до нив. Кога станува збор за некој покомплицирани финансиски инструменти речи си секогаш задолжени за проверка и правење на моделите се вработени кој немаат допирна точка со финансии, обично луге што завршиле баш математика или физика. Имаше едно време доста врева дека вол стрит им ги краде главните луге на НАСА плаќајки ги по 20-30 пати повеќе. Проблемот со тој тип на кадар е дека углавно е само аналитички спремен, следниот чекор да се преточи се тоа во продукт го прави економист за на крај да заврши кај некој банкар/брокер да го продаде... Првиот (математичарот) заработува цел куп пари во споредба со тоа колку би заработувал во некоја друга индустрија ама третиот (ако е добар) е уствари оној кој ги прави парите...Специјалистите на финански науки ко што ги викаш углавно сакааат да се третите ;) Who dares sells[DOUBLEPOST=1403956123][/DOUBLEPOST]
Познавам доста инженери кои работат како тим лидери и менаџери.
Еднаш го прашав еден пријател, директор на една софтверска компанија, зошто не става на такви позиции луѓе кои завршиле таква струка, менаџмент и слично. Ми рече: инженери подобро знаат да менаџираат и решаваат проблеми. :D Интересно навистина.

За некој работи да, мое искуство со инжинери е дека немаат people skills. Си ја знаат работата и знаат да менаџираат проекти да завршат на време и се АМА не знаат да презентираат и не знаат да одржуваат комерцијални контакти. Она што е најсмешно и они го знаат ова ама углавно не ни сакаат тоа да го работат повеќе ги интерсира решавање проблеми и проекти него комерцијала. Во финансиската индустрија затоа се во позадина тешко некој од нив да најдеш во менаџмент

Последно уредено од модератор:
За некој работи да, мое искуство со инжинери е дека немаат people skills. Си ја знаат работата и знаат да менаџираат проекти да завршат на време и се АМА не знаат да презентираат и не знаат да одржуваат комерцијални контакти. Она што е најсмешно и они го знаат ова ама углавно не ни сакаат тоа да го работат повеќе ги интерсира решавање проблеми и проекти него комерцијала. Во финансиската индустрија затоа се во позадина тешко некој од нив да најдеш во менаџмент
Се согласувам тотално.

Само ќе нафрлам нешто:

Не се само парите во прашање, ниту некој од Македонија оди во странство за да лежи и да зема плата. Луѓето одат во потрага по достоинствен живот, каде ќе работиш како човек и ќе те третитраат како човек.

И не живее човек само од леб. Колку театарски претстави има годишно во Пехчево или во Виница? Може ли една продавачка да му каже на газдата : Ми требаат пет слободни дена, сакам да одам на џез фастивалот во СКопје.
Може ку+рац. Една продавачка у МК има 5 слободни дена годишно, кои не смее да ги земе одеднаш и не смеат да паѓаат во празник.
Ако работи во мало дуќанче, тогаш ни нема одмор, т.е. кога колешката е „на одмор“, таа работи по цел ден и обратно. Најчесто не ни земаат одмор, оти нема смисла.
Кажете ми каде во Западна Европа тоа е правило? Во која европска земја по правило има министри на коишто тоа им е прво работно место? Во која развиена земја има амбасадори кои по дифолт ја срамат земјата која ја претставуваат?

Пред неколку години, ми тресна вратата и клучевите ми останаа заклучени во станот. И викнав сервис. Човекот дојде и за работа од 10 секунди (само со една жица помина и вратата се отвори) ми наплати 98 евра!!!
Беше екстра скапо затоа што беше сабота попладне. Што мислите, колку ќе добие една продавачка што наместо до 17ч, ќе работи до 23ч вечерта во сабота, а во недела ќе оди во дуќанот во 12 да реди роба? НУла. Ништо! Се подразбира да биде во слугински однос, оти ако одбие, има уште 1000 што може да ја заменат.

Имам една пријателка. Сестра и заврши факултет, почнаа приватен бизнис со мажот, падни стани, затворија. Се вработи, ама платата и беше 5000,не смееше да одбие, имаше веќе 35 години!! И цело време висеше на конец, а децата пораснаа, почнаа да се спремаатза студии. Жената отиде во Словенија. Таму работи нискоквалификувана работа. Се слушнав со другарката, прашувам како е, а таа ми кажува: Многу е изненадена. Има слободни денови во неделата. Има работно време од-до, се’ друго се плаќа екстра. После четвртиот месец и ја покачиле платата оти биле многу задоволни од неа.
Сега се сите заедно таму. Научија јазик, сменија работи. Се спремаат да одат за Нов Зеланд на шетање. Кажете ми каде во Македонија може да доживееш такво нешто?

Да не зборувам за состојбата на патиштата. Во Западна Европа, особено во Германија и Швајцарија, и најголемата вукојебина е поврзана јали со воз јали со автобус. Во Скопје барам повратна карта, ама ми даваат само ако се возам со скопски автобус, не знам како се вика фирмата, инаку не може. Нема повратна. :eek:

Во Македонија има една категорија на луѓе, кои мора денес двапати на ден да се видат со мајките, петпати да се чујат. И таквите, ако треба леб и сол ќе јадат, ама нема да мрднат по потрага за нешто подобро. И уште кога ќе ја минат границата со Бугарија, велат: Каде и да одиш од дома поарно нема.

Има и една привилигирана каста во Македонија. Нивните жени не бројат лебарки на гинекологија и ен умираат од сепса, туку се пораѓаат во Систина. На нив им е супер во Македонија. Такво село без кучиња никаде нема да најдат.

Европа не е Америка. Никогаш Индиец или Кинез немал предност пред Европеец, па ако сака од небото нека е стручен.

Сите вие што планирате да одите надвор од МК, треба да знаете дека е голема глупост да тргнете неинформирани, каде што ве водат очите. Срамота е на денешите можности кои ги нуди интерентот да одите на слепо. Значи памет у глава пред да се решите на тој чекор.
Важно е и да имате средени документи. Да не ве лаже ѓаволот да одите во Европа на работа на црно. Америка е веќе друга приказна во тој поглед.

Само ќе нафрлам нешто:

Не се само парите во прашање, ниту некој од Македонија оди во странство за да лежи и да зема плата. Луѓето одат во потрага по достоинствен живот, каде ќе работиш како човек и ќе те третитраат како човек.

И не живее човек само од леб. Колку театарски претстави има годишно во Пехчево или во Виница? Може ли една продавачка да му каже на газдата : Ми требаат пет слободни дена, сакам да одам на џез фастивалот во СКопје.
Може ку+рац. Една продавачка у МК има 5 слободни дена годишно, кои не смее да ги земе одеднаш и не смеат да паѓаат во празник.
Ако работи во мало дуќанче, тогаш ни нема одмор, т.е. кога колешката е „на одмор“, таа работи по цел ден и обратно. Најчесто не ни земаат одмор, оти нема смисла.
Кажете ми каде во Западна Европа тоа е правило? Во која европска земја по правило има министри на коишто тоа им е прво работно место? Во која развиена земја има амбасадори кои по дифолт ја срамат земјата која ја претставуваат?

Пред неколку години, ми тресна вратата и клучевите ми останаа заклучени во станот. И викнав сервис. Човекот дојде и за работа од 10 секунди (само со една жица помина и вратата се отвори) ми наплати 98 евра!!!
Беше екстра скапо затоа што беше сабота попладне. Што мислите, колку ќе добие една продавачка што наместо до 17ч, ќе работи до 23ч вечерта во сабота, а во недела ќе оди во дуќанот во 12 да реди роба? НУла. Ништо! Се подразбира да биде во слугински однос, оти ако одбие, има уште 1000 што може да ја заменат.

Имам една пријателка. Сестра и заврши факултет, почнаа приватен бизнис со мажот, падни стани, затворија. Се вработи, ама платата и беше 5000,не смееше да одбие, имаше веќе 35 години!! И цело време висеше на конец, а децата пораснаа, почнаа да се спремаатза студии. Жената отиде во Словенија. Таму работи нискоквалификувана работа. Се слушнав со другарката, прашувам како е, а таа ми кажува: Многу е изненадена. Има слободни денови во неделата. Има работно време од-до, се’ друго се плаќа екстра. После четвртиот месец и ја покачиле платата оти биле многу задоволни од неа.
Сега се сите заедно таму. Научија јазик, сменија работи. Се спремаат да одат за Нов Зеланд на шетање. Кажете ми каде во Македонија може да доживееш такво нешто?

Да не зборувам за состојбата на патиштата. Во Западна Европа, особено во Германија и Швајцарија, и најголемата вукојебина е поврзана јали со воз јали со автобус. Во Скопје барам повратна карта, ама ми даваат само ако се возам со скопски автобус, не знам како се вика фирмата, инаку не може. Нема повратна. :eek:

Во Македонија има една категорија на луѓе, кои мора денес двапати на ден да се видат со мајките, петпати да се чујат. И таквите, ако треба леб и сол ќе јадат, ама нема да мрднат по потрага за нешто подобро. И уште кога ќе ја минат границата со Бугарија, велат: Каде и да одиш од дома поарно нема.

Има и една привилигирана каста во Македонија. Нивните жени не бројат лебарки на гинекологија и ен умираат од сепса, туку се пораѓаат во Систина. На нив им е супер во Македонија. Такво село без кучиња никаде нема да најдат.

Европа не е Америка. Никогаш Индиец или Кинез немал предност пред Европеец, па ако сака од небото нека е стручен.

Сите вие што планирате да одите надвор од МК, треба да знаете дека е голема глупост да тргнете неинформирани, каде што ве водат очите. Срамота е на денешите можности кои ги нуди интерентот да одите на слепо. Значи памет у глава пред да се решите на тој чекор.
Важно е и да имате средени документи. Да не ве лаже ѓаволот да одите во Европа на работа на црно. Америка е веќе друга приказна во тој поглед.

Уште 200 страни ќе се наполнат со постови контра твојот за "убавиот живот во МКД". Но, нејсе...

Некој погоре спомна - линкови, информации, ова, она...за оние што сакаат да одат надвор (вклучувајќи ме и мене) се добредојдени). Ако не тука, може и ПП. Во меѓувреме, Google search работи турбо.

До модераторите - ако не па, нека се префрлат сите оние инфо постови во посебна незатруена тема.

@sartan сите вие што кодате и програмирате не се секирајте. индијци и кинези со докторати чекаат за 5-10 долара на ден. Работат по12 саата. Така да не ви лета паметот.

Валво е прав. Во заспаната Европа све се клативратовци. Ама исто има индијци со докторати кои доаѓаат и работат за ич пари.
Најди ми Индиец или Кинез кој што ќе работи за 10 долара на ден! Не лупетај, у Индија и Кина инженерските палти се повисоки од тука. За споредба, ИТ индиец почиња со 450 долари месечно, кај нас у сивус или било каде се почиња со 18 илјади што е испод 400 долара.
Ко второ, сум имал можност да видам индиски проект и на таков не му посакувам на никој да работи (За да објаснам, фимата за која што работев им даде понуда на тие со индискиот проект да им го препраи цел проект за Х пари или да стариот код се одржава за 3 пута Х пари)

Најди ми Индиец или Кинез кој што ќе работи за 10 долара на ден! Не лупетај, у Индија и Кина инженерските палти се повисоки од тука. За споредба, ИТ индиец почиња со 450 долари месечно, кај нас у сивус или било каде се почиња со 18 илјади што е испод 400 долара.
Ко второ, сум имал можност да видам индиски проект и на таков не му посакувам на никој да работи (За да објаснам, фимата за која што работев им даде понуда на тие со индискиот проект да им го препраи цел проект за Х пари или да стариот код се одржава за 3 пута Х пари)

Доктор специјалист од Индија во УАЕ или Катар е платен 500-600 Усд, програмер во Катар (индиец) зема 6000 УСД годишно !!
За филипинци муабет да не праиме.

Kolku % e toa od narodot? Ni 5% nema ovakvi. Patem i vo Makedonija nema susa za ovie. Kolku % se takvi vo avstralija? Procentot e mozebi pogolem ama i tamu e sigurno minimalen.
Zosto da rabotam kako konj koga nekoj drug lezi ne raboti nisto i zima poveke od mene?
Vreminjata odamna se smeneti. Ova e vekot na lezacite, tie itrite sto znaat da se snajdat da ne rabotat nisto a da lapaat para. Bez razlika dali vo drzavno,privatno,sverc ili bilosto.
Rabotata veke nikade ne se ceni.
Ako ne se lazam ni ti ne si nekoj rabotnicki biser, nekoj biznismen li si so li si, stavi se vo koza na nekoj rmbač po 10-12 saati dnevno. Ubavina neli.

Не сите се створени за да бидат директори и не сите се створени да бидат рмбачи, ко што ги викате. Треба да има луѓе што го работат и тоа и тоа. И не значи дека рмбачите си го мразат животот зашто не биле доволно паметни да станат директори (иако сигурна сум дека ги има такви). А можеби и биле доволно паметни да станат директори ама не сакале. Има луѓе што си ја сакаат работата, без разлика која и да е. И тој човек е посреќен од многу луѓе овдека, а вие го вреѓате, викате глуп е што рмба кога можеби може да прави нешто друго. Не, вие сте глупи, што парите ви се се` во животот.
Секоја работа си има добри и лоши страни. Физичката е напорна да, зашто физички се напрегаш. Ама менталната па сигурно не ништо полесно. И мозокот се уморува како и телото. Работата е, кој што сака/го бива да работи, па тоа напорот е поподнослив некако. Има луѓе што неможат да останат сконцентрирани повеќе од 2 саати. Тие луѓе неможат да работат како програмери/сметководство/адвокати. А има луѓе што после 2 саати физички напор неможат да дишат. Не значи дека едната е подобра од другата, нити пак дека е полесна. За кого како.
Мајка ми има приватна фирма во Македонија. И не дека е пуна пари, ама не е ни дека се жали дека нема пари. Јас можев да останам и да ја наследам, ама немам никаков интерес во тоа. Зашто да работам нешто и да бидам мизерна цел живот, само за да останам во Македонија? Ама ете, брат ми го интересира, он си е таму, си го учи занатот и еден ден он ќе биде директор. И сеа кој од нас е глуп? Никој, двајцата си праиме што си сакаме за да си живееме како сакаме.

И се додека имаме такви со менталитет како тебе „Јас нема да работам зашто некој си лежи и не работи ништо“ нигде нема да идеме. Тој така си ја наредил зашто бил паметен или имал врски или било што, не е битно. Ти да си бил попамен/имал врски/билошто, може ќе си бил на негово место наместо да работиш. И тогаш немаше да се буниш. Ќе викаше што убав ти е животот. А тој некој што работи како коњ не е битно. Е тоа тие, све хипокрити. Се` додека вие работите не ви чини. Е не иде така бе.

Работата се цени овде во Америка иначе (нормално, секаде има компании кој не ценат ништо, збориме за мнозинство). И веројатно секаде каде што плаќаат на саат. Никој нема да ти плаќа тебе да се легачиш, па ти кој сакаш биди и колку сакаш паметен биди. Ако си лежиш на работа, ќе те пратат дома. Знаеш кај не се цени? Во Македонија (со некои исклучоци нормално).

Za UK nema da pametuvam poso ni sum bil ni videl. Ali za tamu kaj so sum bil ke ti kazam domasni zidari i soferi za megunaroden trasport prakticno nema, i tie nekolku se postari osobi pred penzija. Na prosecen svaba,austriec,belgijanec,italijanec,slovenec itn da mu kazes da se fati za lopata,da vozi megunaroden transport, da raboti ko zavarivač itn ke ti se smee. Vo ponovo vreme nitu vo fabrika veke nejkat da rabotat.

И кажи ми ако нема ѕидари таму кај што си бил, не прават они нови куќи/станови а? Или тие сами си се градат? Или ако се само мал дел останати, цените сто посто ќе им бидат преголеми, значи прават асални пари.
Од кај таа теорија дека понапредните земји немаат „рмбачи“? Како може една држава да има само паметни луѓе што ќе бидат шефови или ќе работат во администрација? Демек ако е германец или аустриец или што уште не, под ниво му е да работи како ѕидар? Леле мајко.
Еве баш пред некој ден дознав дека пријател на фамилијата моја тука, ќе купува куќа од милион долари, и тоа повеќе од пола има да ги плати одма, а остатокот месечно на рати. Типот иначе е контрактор, што значи дека кога треба да се гради нешто, од иде и наоѓа кој ќе гради, кој ќе пушта струја и сл, а има почнато од нула. Значи, во некоја точка во времето, и тој самиот ја работел физичката работа и дури и сега знае да земе да направи нешто, иако тоа технички не му е работа. Ама не, ѕидари не праат пари...
Ти нема логика ова теоријава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom