Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Чим го бараш филот како од ресторанските..... со шунка и кашкавал..... изрендај кравји кашкавал, растителен кашкавал, шунка, а можеш и посебна салама.... сето тоа измешај го и полни ги пирошките.


А ако правиш со шунка и сирење..... изрендај ја шунката, можеш да изрендаш и посебна слама, издроби сирење кравјо или фета, додади урда, измешај и полни ги пирошките.


:)
Не е таков филот, знам дека ставаат и краставички, не е само шунка и кашкавал.
 
Пирошки, ама од тие ресторанските за свадби.
Знам да ги правам, само мојот фил внатре е различен во тие ресторанските.
Знае некој како се прави?

Шунка, кашкавал, печурки и корнишони.
 
А може пармезан или овчо сирење дробено?
Ти можеш да ставиш, ама нема да биде вкусот таков како од ресторан :)

Не е таков филот, знам дека ставаат и краставички, не е само шунка и кашкавал.
Јас ти го кажав основниот фил, каде ќе го сретнеш во повеќето ресторани/кафани. Сега сфатив за кој пирошки мислиш.... тие се прават со палачинки :)

Прво ќе направиш палачинки, само гледај да бидат поголеми. Ќе изрендаш 200-250гр. кашкавал ( можеш да измешаш кравји со растителен) , ќе изрендаш 200-250гр. шунка, ќе додадеш 4-5 лажици мајонез, ќе изрендаш 3-4 кисели краставички и сето тоа ќе го измешаш. Потоа секоја палачинка ќе ја полниш со филот , ќе ги превиткаш краевите и свиткај во ролат. Стави ги во презла и пржи.

:)
 
Да не отварам нова тема...

Значи ги гледам овие морските плодови, ракчиња, шкампи, лигњи итн ги продаваат замрзнати во супермаркетиве. Љубител сум на морска храна, но имам нула искуство во готвење :)

Дали може некој да ми даде упатство како да ги приготвам, линк или слично? Благодарам однапред.
 
Да не отварам нова тема...

Значи ги гледам овие морските плодови, ракчиња, шкампи, лигњи итн ги продаваат замрзнати во супермаркетиве. Љубител сум на морска храна, но имам нула искуство во готвење :)

Дали може некој да ми даде упатство како да ги приготвам, линк или слично? Благодарам однапред.
Земи морски плодови, земи шпагети и ете ти го ручекот..... :)


300гр мешани морски плодови
70мл бело вино
250мл вода
3 главици лук
200гр шпагети

Во тавче стави зејтин и многу малку запржи го исецканото лукче, додади ги морските плодови, виното, водата и зачините и остави ги да се динстаат додека да испари течноста.Додади ги претходно сварените шпагети и се заедно измешај.

:)
 
Абе луѓе зимам го правам по рецепт Кари сосот, но бојата и вкусот не е баш како по рестораниве, јес да е вкусно но не е тоа тоа.... дај некој по искусен што го има погодено нека ме упати малце , па јас да ја упатам мојата мајка пошо мене за к*р не ме бива :icon_lol:
 
Абе луѓе зимам го правам по рецепт Кари сосот, но бојата и вкусот не е баш како по рестораниве, јес да е вкусно но не е тоа тоа.... дај некој по искусен што го има погодено нека ме упати малце , па јас да ја упатам мојата мајка пошо мене за к*р не ме бива :icon_lol:
Ајде де, не губи надеж...., ако не ти успее од прв пат, од втор ќе успее, ако не успее од втор од трет ќе успее.... ;):)


Еве ти мала помош како да подготвиш кари сос, а и рецепт :)


Состојќи
• 3 големи лажици зејтин
• 1 кромид ситно исечкан • 4 чешниња лук
• 4 см корен од ѓумбир, излупен и тенко исечкан
• половина лажиче куркума
• половина лажиче коријандер
• половина лажиче ким • 5 големи лажици доматно пире

Подготовка

Загреј го маслото и потоа стави го кромидот да се запржи. Додади постепено ѓумбир, лук и две зелени чили пиперчиња (по желба). Мешај 1-2 минутки и намали го огнот.
Пржи 15-тина минути и внимавај состојките да не се препржат и да добијат темно кафена боја.
Потоа, додади ги коријандерот, куркумата и кимот. Готви уште 5 минути на ниска температура. Додади неколку капки вода за секој случај да не ти загорат зачините.
Потоа, отстрани го садот од оган и остави малку да се излади. Стави 120 мл ладна вода во блендер и додади ги сите други состојки. Мешај на умерена брзина. На крај, додади го пирето од домати и повторно измeшaј со блендерот.
Откако ќе го направиш тоа, смесата врати ја во садот за пржење и гответе уште 20–30 минути на многу ниска температура, односно додека сосот не добие портокалово-кафена боја и текстура како кечап.






И да пишеш што си направил..... дури ако можеш сликај и постирај :)
 
Некој рецепт за убаво тесто за пица (проверено по можност)?
 
Некој да ми каже рецепт за похован кромид?
 
Некој да ми каже рецепт за похован кромид?
http://moirecepti.mk/post/

Поховани прстени од кромид
Најпрво подгответе ја смесата
Во сад ставете ги сите состојки и со вилушка измешајте ги убаво да се изедначат. Покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер околу 20 мин.
Кромидот излупете го, исечете го на кругови од 1цм и секое парче одделете го. Така оформените прстени ставајте ги во смесата и пржете ги на среден оган во поголема количина на масло. Извадете ги на салфетка да го впие вишокот на маснотија и послужете ги топли како прилог на печено месо или скара и со кечап.

2 средни главици(300гр) кромид
  • Смеса за поховање
  • 1 јајце
  • 90 гр брашно
  • 100 мл млеко
  • 1/2 лажиче прашак за пециво
  • 1 лажица масло
  • 1/2 лажиче сол
  • по потреба масло за пржење
 
http://moirecepti.mk/post/

Поховани прстени од кромид
Најпрво подгответе ја смесата
Во сад ставете ги сите состојки и со вилушка измешајте ги убаво да се изедначат. Покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер околу 20 мин.
Кромидот излупете го, исечете го на кругови од 1цм и секое парче одделете го. Така оформените прстени ставајте ги во смесата и пржете ги на среден оган во поголема количина на масло. Извадете ги на салфетка да го впие вишокот на маснотија и послужете ги топли како прилог на печено месо или скара и со кечап.

2 средни главици(300гр) кромид
  • Смеса за поховање
  • 1 јајце
  • 90 гр брашно
  • 100 мл млеко
  • 1/2 лажиче прашак за пециво
  • 1 лажица масло
  • 1/2 лажиче сол
  • по потреба масло за пржење
А дали наместо кругови од кромид, може да се направи некоја смеса од кромидот (најверојатно исецкан или рендан ) и после да се похува? Мислам дека имам така јадено похуван кромид во некој ресторан негде, само не ми текнува како беше точно похуван кромидот?
 
А дали наместо кругови од кромид, може да се направи некоја смеса од кромидот (најверојатно исецкан или рендан ) и после да се похува? Мислам дека имам така јадено похуван кромид во некој ресторан негде, само не ми текнува како беше точно похуван кромидот?

Тоа е плескавица од кромид , не може да се похува иситнет . Пробај со смесава но со сецкан кромид а додај и презла за да не е течно и обликувај плескавици , млеко не додавај во смесата .
 
Hello! :)
Даjте некоj рецепт за пастрмаjлиjа, гледав на нет, но сакам нешто испробано од вас, па да им направам на моите дома да пробаат што е.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom