Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.094
Поени од реакции
30.153
Се вели подфорум религија, а темава си има содветен наслов.

Тоа што има повеќе атеисти не значи ништо. Значи само дека верниците се откажале од дебатирање :icon_lol:. Може треба да ги викнеш тоа другарите да помогнат малце, некој баланс да направиме, а?

Патем, да не ги заборавивте гностиците и агностиците на форумов?

Не е се црно-бело, атеисти-верници.
Па ја никого не убедувам да биде верник, тоа е лично. Ме нервира тоа шо атеистите си тераат мајтап со верниците.

S

smart ass

Гостин
А јас сум 70-30.Абе луѓе Бог или го чуствувате или не.Ако го чуствувате сте христијани или мухамедини(и други) ако не го чуствувате сте атеисти и сатанисти(и други).Неможете да го објасните или да се трудите да го објасните ако не завземете страна.Иначе што ќе објаснувате дека постои или дека не постои?
а светлината...зарем она е бог.

Па ја никого не убедувам да биде верник, тоа е лично. Ме нервира тоа шо атеистите си тераат мајтап со верниците.

Не тераме мајтап,како можел додоное да собере пингвин,лав хрчак американ игл,колибри,антракс,слон...бишка...и чо дена утеле....како е тоа нможно??

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Јас сум бил меѓу хардкор верници и таму ме исмејаваа мене зашто сум агностик, секад имало играње мајтап помеѓу две спротиставени страни и тоа е нормално, проблемот е каков мајтап ќе се користи

Еден од аргументите за верувањето беше дека мора да веруваш пошто таква е модата

„И да не веруваш треба да кажеш дека веруваш, срамота е, замисли идеш со некоја женска и дознае дека си неверник и ќе те остави“ :tapp:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.094
Поени од реакции
30.153
Јас сум бил меѓу хардкор верници и таму ме исмејаваа мене зашто сум агностик, секад имало играње мајтап помеѓу две спротиставени страни и тоа е нормално, проблемот е каков мајтап ќе се користи

Еден од аргументите за верувањето беше дека мора да веруваш пошто таква е модата

„И да не веруваш треба да кажеш дека веруваш, срамота е, замисли идеш со некоја женска и дознае дека си неверник и ќе те остави“ :tapp:
Ја не сум од тие хардкор верниците шо праат причести, постат, секоја недела у црква и тн. Сепак сум христијанка и немам предрасуди кон други религии ниту кон атеисти. За болдираното: Ух ама сум модерна.:tapp:

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Ја не сум од тие хардкор верниците шо праат причести, постат, секоја недела у црква и тн. Сепак сум христијанка и немам предрасуди кон други религии ниту кон атеисти. За болдираното: Ух ама сум модерна.:tapp:
зависи тоа до локалната култура, во урбани средини е нормално, па дури си и фраер ако си атеист, додека пак во рурални средини уште те сметаат за црна овца ако не си верник. а до негде си во право, некогаш атеистите знаат да бидат поголеми верници од верниците, затоа јас сум агностик :smir:

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Сатанистите се исто религиозни. Поделбата е на верници и неверници. Не ги мешај двете работи.

Инаку мухамедини? Не се викаа муслимани?
Сатанисти потпаѓаат во групата на неверници.Нивната религија е атеистичка.Го величаат Луцифер за да бидат контра Господ иначе не веруваат ни во него.

Мухамедини=муслимани.

а светлината...зарем она е бог.
Не е она бог.Она е производот на бог.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Сатанисти потпаѓаат во групата на неверници.Нивната религија е атеистичка.Го величаат Луцифер за да бидат контра Господ иначе не веруваат ни во него.

Мухамедини=муслимани.

Атеист... некој што не верува во Бог/ови.

Сатанистите(тие што веруваат во Сатаната како постоечко нешто спториставено на Господ) се верници. А од кај знаеш дека не веруваат во Господ. Ако веруваат во Луцифер, паднатиот ангел од рајот и поранешен омилен на Господ по таа логика веруваат во Господ нели ?

И што е тоа атеистичка религија. Првпат слушам за ова.

?

..........

Гостин

Мухамедини=муслимани.

Ако сатанистите веруваат во сатаната, кој некогаш бил најдобриот божји ангел, фактички веруваат дека постои бог.....односно не се атеисти.....
атеистот...не верува ни во бог, ни во сатана, ни во дедо мрас ни во роџерс брадар....

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Yup, it does. И еве го пишува овој пост. :pipi:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
abe deca znaete deka Church of Satan e ateisticka religija koja Satan go svaka kako simbol a ne realno postoecki entitet.
A spiritualnite satanisti se ustvari Obozuvaci na Gavolot tie nemaat svoe ja nego se isto gomno vernici koi klecat pred nekoj koj ustvari ne postoi. Si rece ludiot nema Bog, epa nema a satanizmot e samo deka se kontra bog ubavo rece toj doc mok kao bese. Idete informirajte se pa posle a ne a priori kazuvate gluposti!

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Се вели подфорум религија, а темава си има содветен наслов.

Тоа што има повеќе атеисти не значи ништо. Значи само дека верниците се откажале од дебатирање :icon_lol:. Може треба да ги викнеш тоа другарите да помогнат малце, некој баланс да направиме, а?

Патем, да не ги заборавивте гностиците и агностиците на форумов?

Не е се црно-бело, атеисти-верници.

Замисли ти да беше еден таков домородец?

Немаше да знаеш дека постои Господ, бидејќи не си бил изложен на такви учења од рани години. Ќе веруваше во Чумбакуа или Бумба :wink:.

Ти во кој табор припаѓаш?

По коментаров тешко да си кај било кој од нив, и во двата е потребно малку интелигенција во формирање на мислења.

Од каде тогаш таа Универзална Свест ја карактеризираш со пол?

Гледам по теми ја користиш ознаката 'тој'.
Почитуван Neptun Gate Bog e иманка од машко род, исто и кога велам Универзална свест-неговата заменка е Тој, а тоа е негово јазично определување. Како можеш на Бог да му дадеш пол, тоа е безвезе, како воопшто можеш да размислуваш толку ограничено? Зошто тебе ти е важно од кој пол е Бог? Зборуваме за Универзална свест. животинскиот свет е создаден како двополен со еднинствена цел да се размножува. На Бог не му е потребно размножување-нели. Мислам дека нашиот разговор на темата Бог воопшто нема потреба да се движи во овој правец-освен ако ти не сакаш нешто да прашаш?

Г

Господ

Гостин
Атина(или Атена w/e) е богиња значи женски род што и фали:smir:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Различно е протолкувано прашањето,постои ли Бог?
Оваа тема е на некој начин многу слична на Замислете си свет без Бог.
Но ајде бек он топик
Значи реков прашањето е различно протолкувано.
Ако станува збор за Бог како совесно битие тогаш ова можеме да го дискутираме цел живот да се препуцаваме да си редиме црвени и сето тоа ќе биде безполено.
Ако станува збор за Бог како репутација или личност фиктивно создадена во стилот на Супермен,Бетмен и остало весело друштво за да се подигне духот на луѓето ондак да постои но на начин како што постои и Терминатор.
Па мислам дека се мисли на христијанскиот Бог, каков што е опишан во Библијата. Како такон според мене, не постои.

Јас не реков дека убедувате некој да стане верник, реков дека во дебатирањево ве има малку души и дека ви треба малку религиозно "засилување", тоа е се :toe:.

А за мајтапот, човек, затоа стее широко познато дека имате тапа смисла за хумор, или дека воопшто не ја поседувате. Аман, вратете во иста мера со мајтап врз атеистите или кој и да е друг со кој дебатирате, религијата ја сфаќате премногу сериозно. Имате тонови материјал за заебавање на атеисти и еволуционисти, употребете го, јас баш сакам шала на моја сметка :smir:.

Нема такво нешто како атеистичка религија. Самиот поим атеизам значи да не бидеш припадник на ниедна религија.

Сатанистите се верници бидејќи веруваат во Сатаната. Ако го величат за да бидат контра Господ, како тогаш не веруваат во него, во Бог, и неговото постоење? Мора да веруваат во него за нивната филозофија да се темели врз спротивни вредности од тие на христијаните.

Треба малку да ги средиш поимите и термините другар, како и да ги провериш информациите :smir:.

Мухамедини=муслимани.
Па другар, не е баш ... еднакво. Но, како и да е.

И ти си верник? Како ја објаснуваш еволуцијата? Или настанувањето и развивањето на човечкиот вид?

Imas satanisti i obozuvaci na gavolot, pravite satanisti ne se ozozuvaci na gavolot tuku na Sebe. Oni vikat nema bog ni gavol ni raj ni pekol ovde i sega e se sto realno postoi.
Зошто тогаш назив сатанист? Од мода? Ај не заебавај, жити се.

Ако се користи терминот сатанист, тоа е со причина. Бидејќи фокалната точка на обожување и посветеност е резервирана за Сатаната.

Тоа ти што го опишуваш се нарекува self-worship. Вградено е како вредност во повеќе науки и филозофии.

Имаш селфизам (selfism), секуларен хуманизам (secular humanism) (современ) индивидуализам, и ред други.

Ми мешаш поими батка! :vozbud:

abe deca znaete deka Church of Satan e ateisticka religija koja Satan go svaka kako simbol a ne realno postoecki entitet.
Not again! АААаааrrrggghhh !!! :jaj:

Човек, разбери една работа, НЕ ПОСТОИ нешто како атеистичка религија, тој термин е составен од два крајно контрадикторни збора. Изгледа не сфаќаш што е атеизам а што религија, инаку немаше да си дозволиш да коваш вакви глупости.

Колку што разбрав од ова за Church of Satan, е дека Сатаната се користи како некаков модел на однесување, не како регуларно обожување на ентитет, но обожување на неговата Појава и ..... колку што разбрав - Магија. Значи, можеби не се религиозни фанатици кои поднесуваат жртви на олтар во чест на Сатаната, но сепак веруваат во Магија! Тоа не ги прави атеисти! Атеистите не се склони кон верување во натприродното, барем не најголемиот дел.

Инаку, за разлика од христијанството, од новните кодеци на однесување и етика, забележав дека се согласувам со повеќе одредби (иако се 11 во споредба со 10те Божји заповеди), отколку кај другиве религии. Барем им текнало на сатанистиве да стават 9 - do not harm little children, нешто што нити на христијаниве, нити на муслиманив ене им текнало да стават, затоа муслиманите можат да силуваат 9 годишни девици кои ги земаат за жени, а поповиве христијански, мали момчиња позади некој олтар. Интересно .... сум читал доста работи за разните видови сатанизам, но овој тип прв пат го среќавам, и сум прилично изненаден.

Si rece ludiot nema Bog, epa nema a satanizmot e samo deka se kontra bog
Сепак не постои нешто како атеистичка религија, извини друже, повнимателно со терминологијата следниот пат.

Idete informirajte se pa posle a ne a priori kazuvate gluposti!
Би било убаво и ти самиот да си го примениш сопствениот совет. не би било лошо, утна ептен со терминологијата.

Почитуван Neptun Gate Bog e иманка од машко род,
Опа, од религија скокнавме на филозофија, па сега на граматика! :pos:

Подзаборавена темичка, си никнаа постови од секаков вид, ако, нека ми е жива и здрава темава, нека и се множат! :vozbud:

Прилично сум запознаен со граматиката, јас зборев во глобални рамки, каде граматиката не е иста, драга моја .... Зошто сите го карактеризираат Бог како машки ентитет? Зошто зборат во машки род?

исто и кога велам Универзална свест-неговата заменка е Тој, а тоа е негово јазично определување.
Да пробам, чекај ..... "Јас зборувам за Тој, Универзална Свест"..... Некако не иде нели?

"Јас зборувам за Таа, Универзална Свест", еве нешто што на прв поглед повеќе прилега, нели? :smir:

Но сепак, терминот Универзална Свест не може во својата структура да трпи таква определба. Ај пробај eлиминирај ги машкиот и женскиот род од употреба кога го користиш терминот Универзална Свест, а ако веќе мора да користиш некаква родова определба, пробај со среден род, it always works! Trust me! :vozbud:

Како можеш на Бог да му дадеш пол, тоа е безвезе, како воопшто можеш да размислуваш толку ограничено?
Ти користиш термин 'Тој', не јас. Затоа и прашањето ти беше поставено тебе. Бог не е ни машко ни женско, туку битие без никаква определба.

Зошто тебе ти е важно од кој пол е Бог?
Не ми е важен полот, важно ми е да дознаам како размислувате, а дел од тоа ми е да сфатам како можете на омнипотентно битие да му давата човечки родови определби.

Зборуваме за Универзална свест. животинскиот свет е создаден како двополен со еднинствена цел да се размножува. На Бог не му е потребно размножување-нели. Мислам дека нашиот разговор на темата Бог воопшто нема потреба да се движи во овој правец-освен ако ти не сакаш нешто да прашаш?
Па прашав, тешко дека добив одговор, но во ред е, сега имам повеќе прашања! :vozbud: YAY!!!

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Па мислам дека се мисли на христијанскиот Бог, каков што е опишан во Библијата. Како такон според мене, не постои.

Јас не реков дека убедувате некој да стане верник, реков дека во дебатирањево ве има малку души и дека ви треба малку религиозно "засилување", тоа е се :toe:.

А за мајтапот, човек, затоа стее широко познато дека имате тапа смисла за хумор, или дека воопшто не ја поседувате. Аман, вратете во иста мера со мајтап врз атеистите или кој и да е друг со кој дебатирате, религијата ја сфаќате премногу сериозно. Имате тонови материјал за заебавање на атеисти и еволуционисти, употребете го, јас баш сакам шала на моја сметка :smir:.

Нема такво нешто како атеистичка религија. Самиот поим атеизам значи да не бидеш припадник на ниедна религија.

Сатанистите се верници бидејќи веруваат во Сатаната. Ако го величат за да бидат контра Господ, како тогаш не веруваат во него, во Бог, и неговото постоење? Мора да веруваат во него за нивната филозофија да се темели врз спротивни вредности од тие на христијаните.

Треба малку да ги средиш поимите и термините другар, како и да ги провериш информациите :smir:.

Па другар, не е баш ... еднакво. Но, како и да е.

И ти си верник? Како ја објаснуваш еволуцијата? Или настанувањето и развивањето на човечкиот вид?

Зошто тогаш назив сатанист? Од мода? Ај не заебавај, жити се.

Ако се користи терминот сатанист, тоа е со причина. Бидејќи фокалната точка на обожување и посветеност е резервирана за Сатаната.

Тоа ти што го опишуваш се нарекува self-worship. Вградено е како вредност во повеќе науки и филозофии.

Имаш селфизам (selfism), секуларен хуманизам (secular humanism) (современ) индивидуализам, и ред други.

Ми мешаш поими батка! :vozbud:

Not again! АААаааrrrggghhh !!! :jaj:

Човек, разбери една работа, НЕ ПОСТОИ нешто како атеистичка религија, тој термин е составен од два крајно контрадикторни збора. Изгледа не сфаќаш што е атеизам а што религија, инаку немаше да си дозволиш да коваш вакви глупости.

Колку што разбрав од ова за Church of Satan, е дека Сатаната се користи како некаков модел на однесување, не како регуларно обожување на ентитет, но обожување на неговата Појава и ..... колку што разбрав - Магија. Значи, можеби не се религиозни фанатици кои поднесуваат жртви на олтар во чест на Сатаната, но сепак веруваат во Магија! Тоа не ги прави атеисти! Атеистите не се склони кон верување во натприродното, барем не најголемиот дел.

Инаку, за разлика од христијанството, од новните кодеци на однесување и етика, забележав дека се согласувам со повеќе одредби (иако се 11 во споредба со 10те Божји заповеди), отколку кај другиве религии. Барем им текнало на сатанистиве да стават 9 - do not harm little children, нешто што нити на христијаниве, нити на муслиманив ене им текнало да стават, затоа муслиманите можат да силуваат 9 годишни девици кои ги земаат за жени, а поповиве христијански, мали момчиња позади некој олтар. Интересно .... сум читал доста работи за разните видови сатанизам, но овој тип прв пат го среќавам, и сум прилично изненаден.

Сепак не постои нешто како атеистичка религија, извини друже, повнимателно со терминологијата следниот пат.

Би било убаво и ти самиот да си го примениш сопствениот совет. не би било лошо, утна ептен со терминологијата.

Опа, од религија скокнавме на филозофија, па сега на граматика! :pos:

Подзаборавена темичка, си никнаа постови од секаков вид, ако, нека ми е жива и здрава темава, нека и се множат! :vozbud:

Прилично сум запознаен со граматиката, јас зборев во глобални рамки, каде граматиката не е иста, драга моја .... Зошто сите го карактеризираат Бог како машки ентитет? Зошто зборат во машки род?

Да пробам, чекај ..... "Јас зборувам за Тој, Универзална Свест"..... Некако не иде нели?

"Јас зборувам за Таа, Универзална Свест", еве нешто што на прв поглед повеќе прилега, нели? :smir:

Но сепак, терминот Универзална Свест не може во својата структура да трпи таква определба. Ај пробај eлиминирај ги машкиот и женскиот род од употреба кога го користиш терминот Универзална Свест, а ако веќе мора да користиш некаква родова определба, пробај со среден род, it always works! Trust me! :vozbud:

Ти користиш термин 'Тој', не јас. Затоа и прашањето ти беше поставено тебе. Бог не е ни машко ни женско, туку битие без никаква определба.

Не ми е важен полот, важно ми е да дознаам како размислувате, а дел од тоа ми е да сфатам како можете на омнипотентно битие да му давата човечки родови определби.

Па прашав, тешко дека добив одговор, но во ред е, сега имам повеќе прашања! :vozbud: YAY!!!
Ти праша доби повеќе одговори ама изглед ништо не разбра.

Kajgana Shop

На врв Bottom