Не секам да изгледа како фалба и да мериме кој повеќе помогнал, битно е да се помогне кој со што може, но ова што го прават ЕУ и САД е страшно!
Да направиме споредба кој со што помогна:
Македонија
Испративме 3000 ќебиња
Се пријавија над 300 доброволци а се зборува дека бројката е многу поголема бидејќи некои сами се организираат и заминуваат со свои возила и превоз
Исправме лекови цел шлепер а треба да се пратат уште еден или два колку што можев да прочитам на интернет
Испративме 7 чамци
Испративме над 35 пумпи за вода
Над 20.000 вреќи песок
Кожувчанка испрати 50.000 литри вода
Пелистерка испрати 225.000 литри вода
Колид Фудс Колешино синоќа на Фејсбук објави дека ќе испрати поголема количина на храна и производи
Се донира облека и храна за бебиња и мајките
АРМ е на терен со околу 20 припадници и помага
Денеска во 10.00 часот една чета од Тигрите заедно со хеликоптер Ми-17 ќе замине за Србија каде со дополнителна опрема за спасување ќе бидат вклучени во спасувањата
Повеќе од 1.421.700 денари беа донирани од Македонците само преку мобилните оператори за само девет часа од отварањето на донаторските линии што по моментален курс на НБРМ му доаѓа околу 23 илјади евра. Плус паричните донации што се направени преку жиро сметки и по електронски пат сигурен сум дека бројката е далеку повисока. И уште се донира.
Се надевам дека не заборавив нешто, а и да сум заборавил не е страшно
Е сега да видиме што испратија САД и ЕУ!
САД - 100.000 долари донација - ТОЛКУ!
ЕУ- 10.000 евра донација - ТОЛКУ!
Неколку земји членки на ЕУ што испратија помош го направија тоа на своја сопствена иницијатива затоа што сакаат да помогнат, не затоа што ЕУ тоа го побара од нив
Сакав чисто онака да направам споредба кој што донирал, и во право се Србите што пишуваат на интернет дека ЕУ и САД уште еднаш ги изневерија и предадоа! Гомна смрдливи!
И уште ова да го спомнам, на BBC и CNN збор нема за тоа што се дешава во Србија и Босна, објавија пред 2 дена по еден текст и толку, затоа Новак Џоковиќ вчера изјави дека е бесен на овие два медиуми. За да биде уште посмешно, CNN 4 недели без престан известуваше за исчезнатиот авион во Индонезија, и уште известува со репортери таму дирекно, а за Балканот кур ги заболе. ( Пардон на изразот )[DOUBLEPOST=1400391478][/DOUBLEPOST]
Be ne znam kako vas vi izgleda ova 225.000 litri ali mene mi e idiotsko ... be prati nekolku tona be koj ti kur be eden sleper li ne moze da prates ? pa voda e be lugje umiraat od nea a nabrzo ako e vakva situacijata i za nea, taka da sto e ova 225.000 lutri podigravka ...
Како бе 225.000 литри вода = 225 тони вода малку? Дали ти незнаеш да читаш или друг е проблемот? Тоа е околу 160.000 илјади шишиња вода од 1,5 литри како што објавија од Пелистерка.