Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Знае некој колкава е должината на патеката од Кеј кај мостот близнаци во Аеродром до рибарската чешмичка или до новиот мост?

Знае некој колкава е должината на патеката од Кеј кај мостот близнаци во Аеродром до рибарската чешмичка или до новиот мост?
Точно 2км :)

155-то место од околу 1800 души не е лошо со време од 00:23:49 , да се спремав малце сигурно меѓу први 15 би бил :D

До рибарско или новиот мост? :)
До рибарскиот мост (првиот од близнак накај град) има точно 2км. До чешмичката рибарска ако те интересира точно, има 250-300 метри помалце :)

На самиот асфалт има обележано 2Км и 2400м мерено од мостот близнак. Следен пат обрати пажња ќе видиш точно до кај ти се.

Значи за трчање најбитно е патиките да ти бидат за трчање по асфалт. Би требало можеш да најдеш по скопските продавници за 2.000 и нешто денари стари модели (барем јас наоѓав такви Рибок во МегаСпорт, позади Ајриш паб). Другото ти се шорц, маичка... тие битно е да ти бидат комотни. Ако се навлечеш ќе почнеш да купуваш патики од 100€ шорцеви и маички од по 2.000 ден :)

Имам аматерски патики. Прв чекор ќе ми биде купување квалитетна патика за трчање. Тоа што имам читано по нет а и другар има другар што му е атлетичар, му препорача да купи Њу Баланс. Јас ги имам пробано патиките, како да газиш на памук. Во врска со опремата што ја барав, мислев на бициклистички и маица која нема да ми ги разранува брадавиците :D

Имам аматерски патики. Прв чекор ќе ми биде купување квалитетна патика за трчање. Тоа што имам читано по нет а и другар има другар што му е атлетичар, му препорача да купи Њу Баланс. Јас ги имам пробано патиките, како да газиш на памук. Во врска со опремата што ја барав, мислев на бициклистички и маица која нема да ми ги разранува брадавиците :D
А да си лепнеш ханзапласт и да не се замараш?

Њу Баланс е бренд кој специјализира патики за трчање, така да и јас ти препорачувам. Јас немам веќе Њу Баланс патики, ама чорапите ми се омилени за трчање. Коа сме веќе кај памук меки, има друг момент а кој ќе го откриеш при трчање. Различно стапало преферира различно растојание од асфалт. Првиот договор на брод трчав со adidas climacool кои се мошне високи споредено со другите патики за трчање и мене ми беа ТоБ. Третиот договор на брод трчав со NIKE Free 5.0 (модел од 2013) кои се релативно ниски (има и пониска верзија 3.0 среќа што не ги купив тие) и некако не ми правеа мерак. Моментално дома има некој бааги стар модел на Рибок кој го купив пред неколку години и се некаде у среде.
Ми остануваат уште две технологии да пробам и ќе знам какви да користам до крај на живот (или до следната нова технологија). Едните се airmax со воздушно перниче под цело стапало а другите се со празен ѓон, само амртизери, и има неколку брендови кои прават вакви патики, adidas, asiks.

@Peja989 , прашај во аптека дали постојат некои креми за мачкање пред спортска активност, едино тоа ми иде како моментално решение за проблемот со бутовите, за брадавиците, ханза пласт прво решение што ми текнува :)
Њу Баланс имам носено за секојдневие не за трчање, и се едни од патиките што издржале највеќе од сите брендови. За жал немам искуство со нив за трчање ама планирав после рибокот токму такви да земам.
Еве Тончи има наведено добар опис за неговото искуство со патики, џоа Хајле куца на форум :D

Последно уредено:
Њу Баланс е бренд кој специјализира патики за трчање, така да и јас ти препорачувам.
Јас имам исто њу баланс патики, модел 1080 v.1 некој постар модел од '12. Ова ми се први патики за трчање и сум многу задоволен. Верувам дека сите од љу баланс се добри, само да ги погодиш патиките според ногата.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Има решение и за триењето на бутовите, специјални шорцеви со дупли “ногавици“ внатре. Ли нинг во интерспорт во гтц имаш, цена околу 1000 и нешто беа мислам. За патики ако ти се дава некој денар повеќе адидас или асикс, ако не барај нешто поефтино од рибок или њу баланс.. најк не ги фалат многу.

Има решение и за триењето на бутовите, специјални шорцеви со дупли “ногавици“ внатре. Ли нинг во интерспорт во гтц имаш, цена околу 1000 и нешто беа мислам. За патики ако ти се дава некој денар повеќе адидас или асикс, ако не барај нешто поефтино од рибок или њу баланс.. најк не ги фалат многу.

Тоа е тоа што го барам. Фала ти многу (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom