Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Џабе спредувате цени ако таму беше скапо сите иселеници ќе се вратеа во Македонија. :D
Имаат голем плати и жално е да го споредиш квалитетот на нашите месни и млечни производи со нивните.
Си имаат они производи на акција и не купуваат по еден производ и не одат 5 пати во ден на продавница за ситни работи.
Пред 5 месеци бев на гости во Швајцарија и имаше акција милка 3 чоколади по 200 грама за 4 евра. Они си купија една голема кутија, а не како ние тука ајде бе едно од 100гр.

Во Швајцарија моја блиска роднина во подрум има фрижидер. Подрумот и е преполн со јадење. Кога доаѓа тука, еден од куферите им е со јадење.

Во Швајцарија моја блиска роднина во подрум има фрижидер. Подрумот и е преполн со јадење. Кога доаѓа тука, еден од куферите им е со јадење.
Искрено се изнасмеав на постов , посебно од делот во подрум има фрижидер. :LOL:

Искрено се изнасмеав на постов , посебно од делот во подрум има фрижидер. :LOL:

Ама најозбилна сум. Многу купуваат на акции. Секое сабајле им стигнува дома пошта со понуди и акции, и тие ја користат.

Ама најозбилна сум. Многу купуваат на акции. Секое сабајле им стигнува дома пошта со понуди и акции, и тие ја користат.

Јеп, така функционира тоа. Јас Пепси и Милка не се сеќавам кога последен пат беа по нормална цена, Пепсито кога и да купувам е 59 центи, милката 55 за нормалните. Има и за 1.5 евро тие од 250-300 грама. Тука маркетите се тепаат кој да биде поефтин, 'ршум прават низ Европа Лидл и Алди. Ги има и во УСА и во Австралија веќе.

А заборавив да кажам. Колку за споредба, има луѓе тука (за Мк зборам) кои чуваат фрижидер за длабинско замрзнување во подрум. Ама не од попусти, туку бидејќи во станот немаат место за таков фрижидер. Го претвориле ходникот во детска соба. Тоа е.

А заборавив да кажам. Колку за споредба, има луѓе тука (за Мк зборам) кои чуваат фрижидер за длабинско замрзнување во подрум. Ама не од попусти, туку бидејќи во станот немаат место за таков фрижидер. Го претвориле ходникот во детска соба. Тоа е.
хаха, јас. Па ни скапа плехот па го исцепкав за отпад ама и така нема више свински полутки :)

хаха, јас. Па ни скапа плехот па го исцепкав за отпад ама и така нема више свински полутки :)

Ма среќа што се појавија тие фрижидерите за длабинско кои се вертикални, како со фиоки. Најверојатно и моето решение за детска соба ќе биде претворање на ходникот во истата, ама на вертикален фрижидер ќе му најдеме чаре. Оние другине ќе мораше у подрум.

петок, 09 мај 2014, 16:32

Македонија
Пчеларите го изгубија багремовиот мед
Последните врнежи го измија поленот од цветот на багремот, па пчеларите оваа година останаа без првиот мед кој обично го вадат токму од ова дрво. Дел од нив веќе стравуваат дека доколку не се подобрат временските услови, можно е да им се намали приносот на мед
09052014163238_ramka%20so%20pceli.jpg

- Токму кога багремот беше во фаза на цветање, тогаш ремето беше врнежливо и немаше услови ниту пчелите да работат, ниту ние да работиме на пчеларниците.

Сепак состојбата не е толку неповолна бидејќи по овој дожд никнуваат полските цвеќиња и треви, така што останува пчелите да собираат од полската и ливадската паша – вели Богдан Најдовски од неготинското пчеларско здружение „Мелиса“.

Голем проблем за пчеларството во Македонија, според него, се уште останува пласманот и цената на медот.

- Македонскиот мед е еден од подобрите, со извонреден квалитет, но иронијата е во тоа што македонските граѓани јадат неквалитетен мед, кој што не може ни да се каже дека е мед, туку е повеќе некаков гликозен сируп, а тоа што е добро се извезува надвор од државата – вели Најдовски.

Вака е мање више за се. Најквалитетниот македонски мед, сирење, ресани и буквално се што може да се спакува иде за извоз. Парата го врти светот, ама важно таму кај што има пари имало само пластичен зеленчук и овошје :facepalm:. Фак лоџик...

Да ве информирам дека кој има бугарска дозвола за кола и истата ја добил како резултат на замена на македонска во ЕУ нема да може да ја замени. Ни во УК никаде. Треба наново да полага таму. Така да си знаете вулгари кои се надевате за во ЕУ
Колку си само грешка за воа.
Уствари не само за ова,туку шо и да напишиш,си нема блага веза,туку ајде....:tapp:

Колку си само грешка за воа.
Уствари не само за ова,туку шо и да напишиш,си нема блага веза,туку ајде....:tapp:

За во англија не е грешка али препиша од мене,зборев за ова на друга тема.за другите земји низ европа не знам како се законите,али можда може да се смени веќе сменета возачка.

За во англија не е грешка али препиша од мене,зборев за ова на друга тема.за другите земји низ европа не знам како се законите,али можда може да се смени веќе сменета возачка.
За у Англија незнам,ама знам дека може да се замене сменета возачка во ЕУ. Нека помине троа време,можда ќе може и во Англија.

За у Англија незнам,ама знам дека може да се замене сменета возачка во ЕУ. Нека помине троа време,можда ќе може и во Англија.

Можеше и у англија,али го сменија законот лани за да не може да се мења веќе сменета возачка.

Eve neka kazat sega kolku se jagodite. kaj nas 60-70 denari taze i ekstra klasa tamu 10-20e kilo.
:icon_lol:
Mljac mljac.
Џабе спредувате цени ако таму беше скапо сите иселеници ќе се вратеа во Македонија. :D
Имаат голем плати и жално е да го споредиш квалитетот на нашите месни и млечни производи со нивните.
Си имаат они производи на акција и не купуваат по еден производ и не одат 5 пати во ден на продавница за ситни работи.
Пред 5 месеци бев на гости во Швајцарија и имаше акција милка 3 чоколади по 200 грама за 4 евра. Они си купија една голема кутија, а не како ние тука ајде бе едно од 100гр.
P ne znam, zaso bi bila poarna milka cokolada od drugite. Eve naprimer nasive jagodi se 1000x povkusni i podobri od tie gumenite so gi jadat na zapad.
Ti kakvi jagodi bi kupil, svajcarski kako gjon za 10e, ili makedonski so ima ukus na jagoda za 1e.

Сте запнале толку за цените. Многу ретко забележувам колку чини нешто. Одам во маркет и купувам се’ што ми се јади и пие и си плаќам. Многупати се случува и да заборавам да видам колку чинело, бидејќи со картица плаќам, и да ја фрлам сметката после. За разлика од Македонија кај што мора парцијални диференцијални равенки да пресметуваш за да ги распределиш парите и да правиш есап што можиш да купиш, а што не.
Смешно е овде некому да му дискутираш околу цените кај биле поевтини или јаболката оти биле скапи. o_O
Има маркети нормално кај што се таканаречени „за сиромашните“, т.е. турци, босанци, шиптаpи, ѓупци што работат амалски работи и го цепат секое евро на пола, праќаат пари дома и слично.
Ако толку ве интересира, милката и ритерот на пример се по 90 центи, секоја недела некои чоколада се на попуст. Пример оваа недела милката се по 55-60 центи, наредната ритерот, понаредната пак милката итн. Кај нас никогаш неможеш ритер за 35 денари да купиш. Одиш и купуваш 10 од сите врсти да имаш и тераш.
Btw, јади Lindt кај нас ако ти стиска до толку. :sneaky:
Не разбирам како двесте страни дискутирате за некои банални и смешни работи, како цената на јагодите, доматите и чоколадата. :tapp:
Да се водеше дискусијава за споредба со здравството, со инфраструктурата, со школството, невработеноста, корупцијата, слободата на движење, достапноста на пазари итн... ќе разберев.
Ама вие 200 страни за пиперките дискутирате. Тоа многу кажува за тоа на кој степен на интелектуален развој се наоѓа просечниот Македонец. :facepalm:

Шала настрана дечки, иако сум против валво во муабетот за странството, но во странство никогаш нема да ги имате вкусните јадења како кај нас. Бурек, пастрмајлија, чварки, за свинско месо да не правиме муабет нема никаков вкус, кај нас прсти да излижеш, сендвичи разни типови, банички, пити, овошјето и зеленчукот кај нас имаат одличен вкус, во германија да решеме тешко се наоѓа вкусен зеленчук, пиперки и патлиџани ке кажам, сирењето кај нас е сон, во германија тешко ке најдеш такво нешто, да не набројувам.....

Нема никад да признаат дека некои работи се поубави во Македонија, пошто ќе се најдат глупаци како некои членови да лечат комплекси. Демек ете го отиде во странство има пари ама живее неубаво и јаде гума. Ние тука злато јадеме.

Стварно има некои работи што се поубави во Македонија, ама има работи што македонците можат само да сонуваат да ги пробаат. И јас сум осетил посебно за сирењето и кашкавалот, зеленчукот.. Другите работи се или исти или далеку поубави. Такада секој си има свој вкус, може ти си се навикнал на нашите јадења па ќе ти треба време.

@valvoline

Гума јадат нека јадат , ти барем си живееш во Македонија како цар.

Јеп, така функционира тоа. Јас Пепси и Милка не се сеќавам кога последен пат беа по нормална цена, Пепсито кога и да купувам е 59 центи, милката 55 за нормалните. Има и за 1.5 евро тие од 250-300 грама. Тука маркетите се тепаат кој да биде поефтин, 'ршум прават низ Европа Лидл и Алди. Ги има и во УСА и во Австралија веќе.

лидл има и во грција мислам, за на друго место во наша близина незнам. Во алдито во германија е премногу ефтино, татко ми е камиоџија и нон-стоп си пазарува од алди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom