Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ако е во прашање добра работа надвор од пустината ќе се пишам и дека сум од Зимбабве, а не вулгар. Животот е краток за да изигравам патриот и државата да ја исправам на вистински пат. Сите што одбивате друго државјанство седите си тука за 200 евра. ;)
Мене државата не ме сака јас ќе ја сакам, да сигурно.

Ако е во прашање добра работа надвор од пустината ќе се пишам и дека сум од Зимбабве, а не вулгар. Животот е краток за да изигравам патриот и државата да ја исправам на вистински пат. Сите што одбивате друго државјанство седите си тука за 200 евра. ;)

Убаво убаво кажано. Горе ќе робуваш на нашите. Биди што сакаш. Ова твоево далеку ќе те доведе. После се тупате во гради дека сте патриоти. Ако те бива одма работа наоѓаш и со Мк пасош легално све. Како нашите работат бе ?

Убаво убаво кажано. Горе ќе робуваш на нашите. Биди што сакаш. Ова твоево далеку ќе те доведе. После се тупате во гради дека сте патриоти. Ако те бива одма работа наоѓаш и со Мк пасош легално све. Како нашите работат бе ?

Ако се така се наоѓа со мк пасош немаше никој да има бугарски или да се жени со некоја од таа држава.

Ako si prav patriot brat, nema da odis vo stranstvo ostani si tuka ne ti treba ni bugarski, a ne ti treba bogami i so makedonski pasos da odis, ako si prav patriot ke ostanes vo drzavava i ke jades treva, a ne ti ni treba semejstvo, ete imas eden kup ergenista kaj nas vo Veles, odat so bluzi so sonceto toa si 16 zraci i imaat crveni obrazi, se sto ke im se zavrti vo dzeb e za rakija. ubavi ti kaza deteto zivotot e kratok...nikoj ne vadi pasos bugarski za da ja velici bugarija, vadat od zor

Ako si prav patriot brat, nema da odis vo stranstvo ostani si tuka ne ti treba ni bugarski, a ne ti treba bogami i so makedonski pasos da odis, ako si prav patriot ke ostanes vo drzavava i ke jades treva, a ne ti ni treba semejstvo, ete imas eden kup ergenista kaj nas vo Veles, odat so bluzi so sonceto toa si 16 zraci i imaat crveni obrazi, se sto ke im se zavrti vo dzeb e za rakija. ubavi ti kaza deteto zivotot e kratok...nikoj ne vadi pasos bugarski za da ja velici bugarija, vadat od zor
Друже бе.каков патриот,он е од "браќата".

Сам лобстери без кавијар :icon_lol:.

Друго јаболката во Свајсланд се 10 франци килограм, односно 500 денари а кај нас се 20 денари.

И тоа ова се цени во малечко гратче да не речам село, за Цирих цената може да оди само нагоре.
http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Switzerland

Јаболка од 3 до 4.55 франаци средна цена 3.86.[DOUBLEPOST=1399585327][/DOUBLEPOST]
Сам лобстери без кавијар :icon_lol:.

Друго јаболката во Свајсланд се 10 франци килограм, односно 500 денари а кај нас се 20 денари.

И тоа ова се цени во малечко гратче да не речам село, за Цирих цената може да оди само нагоре.

Јаболка
Со градски превоз, карта дневна 12 франка=600 денари, а местото населено 25000 жители :icon_lol:.
Карта дневна од 2.50 до 3.50. Месечна 70 франаци.

Јас еве лично како што ветив темане ти правам:cuc:, затоа што да успееш на начин на кој ти успеа е стварно успех. Мораш да бидеш високомотивирана и интелигентна личност за да створиш од ништо нешто и тоа во друга држава каде незнаеш нити јазик нити некој кој би ти пружил рака. Јас искрено не би се нафатил така, нити сега нити пред 15 години. Можеби немам мадиња, можеби немам доволно памет или мотивација сеедно.
Но ете кога тоа го разјаснивме колку од овие тука се спремни на таков ризик, утре само со торбичето на рамо да заминат во туѓина. Колку се спремни да спијат на клупи, да јадат конзерви за кучешка храна што би рекле, да се капат по фонатни и цркви и да се надеваат дека еден ден сето тоа ке им се исплати и дека ке успеат. Колку се спремни да си го загрозат и тој каков таков комфорт што го имаат тука за да можеби еден ден таму им се исполни сонот. Не секој има таму некој да го прими, да го крепи додека се накрени и осамостои.
Исто и нека земат во предвид дека си свој газда а не вработен за да не се залетуваат со цифрите.
Искрено не гледам повеќе нити еден изговор за некој кој наумил да бега да си го спакува ранчето и да бега, пошто ако сака да успее само и тоа ке му е потребно.
Daleku sum od intelegentna licnost.Za visoko motiviran uste sum deka mora da se boram i da rabotam.Po fontani se nemam kapeno osven vo crkva.Ama veruj mi deka takva zabava retko se slucuva.Zabava i ladenje kxr na mladi godini.Kuceska hrana ne sum jadel vo toa vreme tuku sum go jadel najskapoto od prehrana bidejki ne se plakalo tuku se kradelo a ja znaes taa veke koga kradam ke jadam se znae sto.Ako bev ekstra intelegenten ke imav mnogu poveke od ova sega sto go imam taka da sum zadovolen mnogu.Edno e bitno...Trud i samo trud,Rabota i samo rabota.Seto moze da se postigne bilo kade na svetot.Normalno i malku sreka treba.Patriot sum bil sekogas i ke ostanam Makedonec do smrt.Samo kade ke ziveam ke vidime,toa ke go kaze krajot.[DOUBLEPOST=1399585773][/DOUBLEPOST]

Јаболка од 3 до 4.55 франаци средна цена 3.86.[DOUBLEPOST=1399585327][/DOUBLEPOST]

Јаболка

Јаболка

A toa so prehrana veke e druga cena.Struja voda i ostanati sranja.Vrti sukaj kolku vo Makedonija kostaat rabotite.Cenite ni se evropski.E sega koj probal znae sto e ubavo.Mene mi trebaat edno 300-500 evra za da mi se smee friziderot,od koj kako namirnici mi e totalno se.A i meraklija sum da se napijam i najadam kvalitetno.Pivce vince rakija si imam se.Bito deka koga ke go otvoram friziderot ne mava so sekira pa da se pazam dali ke me zakole ili ne.Mesoto e so cena kako vo MK.E sega ima nekoj raboti sto se poskapi ama gi ima i vo zimo.2 evra se patlidzanite sekogas,krastavicata e isto.ako go interesira nekoj za cena na bilo sto mozam da mu kazam

Последно уредено:
Ми се чини го имам веќе ова пишано на темава ама да се прави споредба на Македонија со земји од типот на Германија, Швајцарија, Австрија, Белгија, Шведска, Норвешка, Данска и да се каже тука сме негде треба човекот да страда од тешка ментална ретардација.

Во гореспоменатите земји вистина е дека има ептен високи даноци ама баш поради тоа се си работи како под конец. Нема заебанции во здравството, судството не е корумпирано, улиците се чисти да можеш и слободно да лижнеш ако имаш такви фетиши, администрацијата е ефективна и ефикасна, за инфрастуктура мислам дека ич да не почнувам да споредувам.

Реално Македонија (не ми текнува извор) и требаат 50 години со годишен економски раст од 10% само да се приближиме до некоја од овие убер држави.

Ќе кажам само на кое било поле да се споредува губиме десеткратно освен по ниво на мизерија каде сме на 11 место што се должи на 30% невработеност и останати работи за кои ме мрзи да набројувам мислам дека сите сме свесни кои се тие.

Умре патриотизмот во Македонија за жал одамна пријателе.

http://www.numbeo.com/cost-of-livin...ia&city1=Skopje&country2=Germany&city2=Munich
Споредба Скопје - Минхен(Германија)

You would need around 3,577.74€ (220,076.93ден) in Munich to maintain the same standard of life that you can have with 91,000.00ден in Skopje(assuming you rent in both cities). This calculation uses our Consumer Prices Including Rent Index.

Колку луѓе земаат кај нас 91 000 денари?

Daleku sum od intelegentna licnost.Za visoko motiviran uste sum deka mora da se boram i da rabotam.Po fontani se nemam kapeno osven vo crkva.Ama veruj mi deka takva zabava retko se slucuva.Zabava i ladenje kxr na mladi godini.Kuceska hrana ne sum jadel vo toa vreme tuku sum go jadel najskapoto od prehrana bidejki ne se plakalo tuku se kradelo a ja znaes taa veke koga kradam ke jadam se znae sto.Ako bev ekstra intelegenten ke imav mnogu poveke od ova sega sto go imam taka da sum zadovolen mnogu.Edno e bitno...Trud i samo trud,Rabota i samo rabota.Seto moze da se postigne bilo kade na svetot.Normalno i malku sreka treba.Patriot sum bil sekogas i ke ostanam Makedonec do smrt.Samo kade ke ziveam ke vidime,toa ke go kaze krajot.
Ти стигна до соопствен бизнис почнувајќи од нула, во странска држава без познавање на јазик и како што кажуваш никаква помош до страна. И тоа за помалку од 15 години. Па некој што цел живот е таму и има каде каде подобра стартна позиција па пак неможи да постигни ни половина од тоа. Има случаи каде родителот му остава развиен бизнис на своите деца па тие да го заебат за најкраток можен рок.
Ако ова твоето е далеку од интелигентна личност, тогаш што да очекуваме според тебе од права интелигентна личност. Да стане премиер или слично за 2 години? Секако и мотивацијата е битна, ама без памет ситуацијата би била многу поинаква. Некој може и цел живот да работи и само да работи , ама како вол за слама нели ?

Da ne me razberes pogresno,smesno ti e obrazlozuvanjeto. Bojler kosta nekojsi 200 ajde neka e i 500usd so montaza,so e da kazeme za toj standard i tie kirii so gi plakate pickin dim, i zatoa ne se isplaka da imas svoja gajba? LOL
Ne biva, ne vi izlegue matematikata. Treba za 30+ godini da se zakreditiras so e isto kako da si ja stavil jamkata okolu vratot, nema sigurni rabotni mesta i nema sigurni pari. Vo ponovo vreme retko nekoj nas da se odluci da kupi nekretnina tamu,zboram za EU, cesto pati odam nagore i tvrdam deka nasite ne kupuvaat nedviznosti tamu. Zasto e taka oni si znaat najdobro.

Бојлерот беше чист пример. Ако плаќаш 500 долари месечно за кирија, зашто да си дадеш цел месец кирија за бојлер? И да е скоро ништо, зашто ти да ги дадеш парите? А да не збориме за нешто посериозно.
Не реков дека не се исплаќа, ама има луѓе кои пример работат 6 месеци некаде северно, 6 месеци во Флорида. Зашто да купуваат куќа и да им стои 6 месеци празна? Да, тие што имаат доволно пари, имаат 2 куќи, една тука и една таму, ама мораш од негде да почнеш.
За 30 години овде многу комотно можеш да исплатиш куќа $100,000 и тоа на најмала плата. Колку поголема плата, толку побрзо ја исплаќаш, толку помала камата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom