A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има некој раскинувано договор пред време да ми каже колку платил пенали ? Ми истекува договор за 4 месеци премиум пакет и ми кажуваат пенали 6300. Ако не го раскинам договорот за тие 4 месеци ќе си платам 6400 што нема никаква логика. Зошто би го раскинал договорот ако исто ми се фаќа?

кај сите оператори е така, си плаќаш исто како да си користел

Здраво, ај ако може помош малку.
Имам интернет од blizoo и до пред 2 недели се беше супер со интернетот, брзина ~10mb/s. Пред некое време почна да биде спор интернетот (посебно на wireless), на speedtest едвај се качува до 2mb/s. Од blizoo ми рекоа да пробам да поврзам дирекно кабелот од модемот во компјутер, и брзината се управи.
Значи конекцијата до модемот иде стабилна, влева во рутер и кога зимам од рутерот нема стабилна конекција, значи не се дисконектира, но брзината варира екстремно.
Модемот е од близу даден Cisco, а рутерот е мој Linksys WRT54g, така што од близу ми викаат од наша страна е добра конекцијата.

Пробани се рестарти на модем и рутер, и фактори ресет на рутер. Пак исто.

Флешувај најнов фирмвер на рутерот.

Psyside, "убав" совет му даде, се глеа дека дечкото не знае, ти сакаш да остане без рутер.

Он - некој што знае викни дома нека ти смени на која фрекфенција ќе емитира рутерот (ако воопшто ја има таа опција). Ако не, напрај му Factory default

1234.jpg

Последно уредено:
Флешувањето на рутер поготово тој е многу безбедно. Советот не само што е убав, (без наводници) него е најдобриот можен. Флешувањето е многу лесно и има водичи еден милион поготово за тој рутер, ако било кој ги следи истите, шансата за неуспех и проблем е 1:10.000...

Флешувањето на рутер поготово тој е многу безбедно. Советот не само што е убав, (без наводници) него е најдобриот можен. Флешувањето е многу лесно и има водичи еден милион поготово за тој рутер, ако било кој ги следи истите, шансата за неуспех и проблем е 1:10.000...

Оди кажи го на ова на еден куп луѓе што ти се јавуваат секој ден, секој саат со истиот проблем како дечкото погоре , ти си техничка поддршка, а знаеш дека им е до рутерот 100%. Најдобриот можен совет е фабрички ресет, се друго, а посебно флешување не е за обични луѓе да им се даде како "многу безбеден" и најдобар можен начин.

кај сите оператори е така, си плаќаш исто како да си користел
Не ќе да е така, апсолутно нема никаква логика ова. Во нормална држава не би требало ни да е легално.

Не ќе да е така, апсолутно нема никаква логика ова. Во нормална држава не би требало ни да е легално.

Тогаш и кај мобилните оператори би требало да е исто нели. Плаќаш колку ти е претплатата, без разлика дали збориш 0 секунди или 1000 минути. Не е нелегално, ама е педерски. Добиваш колку плаќаш, твое е дали ќе го искористиш. Кај Телекабел не е така, за другите не знам.

Psyside, "убав" совет му даде, се глеа дека дечкото не знае, ти сакаш да остане без рутер.

Он - некој што знае викни дома нека ти смени на која фрекфенција ќе емитира рутерот (ако воопшто ја има таа опција). Ако не, напрај му Factory default

Прегледај го приврзокот 91897

Богами одамна се реши проблемов :D
Инаку ги разбирам работите ама овоа ми беше ептен некако најасно, и уште ми е :D Ги мењав каналите на фрекфенција, пробав со 4-ка и 8-ца, не функционираше, на крај го оставив на 6-ка, после ресетот, направив овој default, комплет наново, и на рутет и на модем, копирав наново MAC адреса на рутер. Не функционираше. И решив да го оставам така, се замарав 3 дена со тоа и ништо, кога ми требаше брз интернет поврзував кабел. И така, (бидејќи сум студент и не сум нонстоп во скопје), интернетот не беше користен сигурно 1 недела минимум, немаше никој. И си одам по 1-2 недели, поврзувам wireless, и интернетот супер 10mb/s.

Така да, уште не ми е јасно што беше проблемот али сам од себе се реши.

ахаа... а за firmware, тогаш го проверив, и видов уствари дека е latest version

Дали има некој раскинувано договор пред време да ми каже колку платил пенали ? Ми истекува договор за 4 месеци премиум пакет и ми кажуваат пенали 6300. Ако не го раскинам договорот за тие 4 месеци ќе си платам 6400 што нема никаква логика. Зошто би го раскинал договорот ако исто ми се фаќа?
Toкму во тоа е логиката, да не го раскинеш договорот.

Ако си потпишал договор за редовно користење на определено време ти ќе си ги платиш тие пари па ако сакаш жицата за алишта користи ја само. Телекабел е друга приказна, ако не го почнеш месецот во користење и ако немаш потрошено повеќе од 100мб не го плаќаш, исклучуваш модем на 30-31 во месецот и уживаш. Пробајте раскинете со мобилен оператор да ве видам.

@budaletinka_r праша дали може 50Mbps во Драчево?

3 година сум на Близоо за интернетот им симнувам капа немам никакви замерки одлични се.

@budaletinka_r праша дали може 50Mbps во Драчево?

3 година сум на Близоо за интернетот им симнувам капа немам никакви замерки одлични се.
и ја отприлика толку време сум у пинтија нема грешка за нетот одлично :)

free image host

Џабе добар нет без IDM, погледнете ја разлика речиси вадам со мегабит повеќе(2 мегабајти се 16 мегабити, а на Speedtest вадам 15).

Џабе добар нет без IDM, погледнете ја разлика речиси вадам со мегабит повеќе(2 мегабајти се 16 мегабити, а на Speedtest вадам 15).

Не се 20 мегабити 2 мегабајти?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom