Индивидуализам

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Хммм ... да бидеш индивидуалист тоа значело?
Да не те интересира ништо друго освен самиот себе.

Научив нов збор.:vozbud:
Е извини, не сум дотолку паметна. :wink:
Стремеж за осамостојување на поединецот во однос на општеството.Што е...невозможно.
Па да не те интересира туѓиот начин на живот и светот си го градиш по сопствена мерка,иако нели,замислен.
Тамарче требаше тоа подобро да го каже,го интересира туѓото мислење да,но секогаш за најдобро го смета своето,и секогаш се враќа на своето.
Токму ова го мислев. Исти курац, различно паковање. :)

Да, требаше да го каже подобро.
Е требаше, ама не го кажа.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Al ok primerot mi e drasticen pa i tvojot kontraprimer e drasticen ... no da kompromisite se tivka smrt za individualecot i vlecat kon konformizam.
Сега ти претеруваш како јас со контрапримерот. Компромисите не влечат кон конформизам. Сакаме да го гледаме тој термин како ултимативно зло за индивидуалците односно моредните луѓе, но компромисот е само начин на преживување на индивидуалецот кој своите идеи, ставови, па и однесување мора да ги пласира во општеството, кое е контраиндивидуалност. Без другите, индивидуалецот не постои, и тоа е компромисот кој мора да го направи сакал или не. Тоа нема да го направи ниту комунист ниту, боже сачувај, конформист.
Winston напиша:
Inaku eve primer za individualec
SAMURAJ
sto u denesno vreme e skoro nevozmozno da se ostvari u praksa no
zborovite
CEST, PRAVDA i POCIT se povazni od samata SMRT
:cuc: А сите тие зборови треба да ги поседува индивидуалецот, само што имам чувство дека не го сфаќаме сите тоа така.

Пак ќе речам, индивидуалноста се покажува низ фините нешта, не низ ставот “кур ме боли што мислиш за мене“. Тоа е само оправдување, изговор, за полесно да биде.

R

Razorblade Kiss

Гостин
А јас сиротко мало девојченце очекував дека ќе кажеш нешто со смисла и можеби малку повеќе оргиналност и креативност во истото, да,да, индивидуалност.
Ама приметувам дека тоа е просто невозможно, па затоа сепак ќе се сконцетрирам врз „површноста“ и ќе завршам како шизофреник на страшни лекови.

Зарем воопшто би се трудела тогаш да те пратам по теми и да ти го правам „животот“ интересен сонценце?:back:
ОрИгиналност и креативност не се бара овде.А ги имам во изобилие да не се лажеме:smir:
Бараше да излезам од површноста ете ти.Ако мислиш дека сеуште е површно,реков,објасни,па можеби и зеленко ќе добиеш.
А да го поврзувам индивидуализмот со бисквитче,и тоа можам,но не целиме кон тоа. Сепак,сакаше да разберат сите и да разбереш ти нели:)
Во мојот живот наоѓам повеке смисла отколку ти во твојот па не вреди да се расправаме и да навредуваш суптилно за тоа. Ноншалантно можам да ти ископам цитати во кој твојот живот е...живот?,но која цел од тоа,можеш да изненадиш со тоа што шизофренијата би ја направила кул и би пишувала во Драга Кајгана дека ''конечно'' си ја нашла смислата на животот по 12236383423 пати. Одиме во офтопик веќе и можеби требало да се префрлиме во Шизофренија м ?:)
Тоа е човек со живот? Not.
Ако го сметате постов за навредлив,бришете,но земете во предвид дека сонценцето прва боцна.

С

Сатори

Гостин
Stavas primer menjaj se ili ke umres , sto e samo isklucok od praviloto koj sto samo go potvrduva praviloto deka individualecot e konstanten pa makar i umrel poradi toa
Тоа е мојата теорија за драстичност. :)
Обидувајќи се некои работи да ги/се сменат, обично тие луѓе умираат под покровителство на општеството, ама бар се среќни што за нешто се бореле.
Ако го сметате постов за навредлив,бришете,но земете во предвид дека сонценцето прва боцна.
Нека си стои постот.
Мене не ми смета.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
И јас ли сум Викинг сега?
И јас ли сум Викинг?
Ууу.

ОрИгиналност и креативност не се бара овде.А ги имам во изобилие да не се лажеме:smir:
Во самиот концепт на оригиналност и креативност постои маана,бидејќи после толку милијарди трансфери на луѓе над земја-под земја,и после толку многу идеи,карактери и животни стилови,нема многу простор за појава на некој кој е доволно посебен за да биде уникатен.Кај нас во оваа кошница од држава можеби немањето конкуренција и слабиот проток на талент ти дало некаков си внатрешен импулс на посебност во карактер и изобилие на уникатни црти,но ефективно и глобално тој внатрешен импулс е лажен.
Индивидуалистот како таков првично мора да има силен интегритет и инстинкт за преживување.А тие работи овде не постојат,ако смеам да бидам искрен(кап кечап на кошула,спреп по скали,спреп по рамен пат),па затоа твојот личен индивидуализам и талент е крајно интровертен и ретко кој го забележал во живо.Со самата таа интроверција и неспособност да се изрази човек себеси во живо,каде најмногу треба,го прави и оној кој нема таленти и креативен набој да делува поиндивидуалистички од него.А да не збориме за оние кои го имаат.Тука веќе навлегуваме во сферата на засенување.

Најди ми грешки во спелување сега,не во текстот.
Тоа е кул.

Во мојот живот наоѓам повеке смисла отколку ти во твојот
Секој си наоѓа смисла во животот,и како нишка на индивидуалност,ја наоѓа во поголема количина одколку што би ја имало кај другите.
Но,правејќи ја споредбата,и во контекст на темата....кажи ми која е смислата на твојот живот?Каде се наоѓа твојата индивидуалност,каде се експресионира твојот талент и како сите тие рамки од твојата личност се прифатени од околината?Јас би рекол дека сепак се работи за необработена суровина која живее само одвнатре,а однадвор дава слика на генеричност и обичност,like a part of the flock.

Koлку за моментална финализација,две три реченици.
сите сме индивидуалци.Она што не прави вистински индивидуалци е како тоа го изразуваме,и колку сме умешни во тоа нашата посебност да ја направиме прифатлива за околината.
Кога веќе неможеме да ја пропагираме нашата индивидуалност и кога сме свесни дека не се врти светот околу нашите желби,не смееме да се огорчуваме себеси ако нешто не излезе по наше.
Екстровертноста е најбитна за еден индивидуалец.Барем екстровертност кога се изразува она што не прави нас посебни.
Work on that,girl.Others already know it all too well.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:pos: Велешкиов муабет ме потсети на оној потпис кој Thief своевремено го имаше... “Да се караш на форум е исто ко да учествуваш на специјалната олимпијада. И да победиш, сеуште си ретардиран“. Слободен превод на македонски.

Попат, да прашам да не знае некој. Дали ретардираните можат да бидат индивидуалци?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
:pos: Велешкиов муабет ме потсети на оној потпис кој Thief своевремено го имаше... “Да се караш на форум е исто ко да учествуваш на специјалната олимпијада. И да победиш, сеуште си ретардиран“. Слободен превод на македонски.

Попат, да прашам да не знае некој. Дали ретардираните можат да бидат индивидуалци?
It is not scientificly proved. However, thy shall not make joke of someone's wide-accepted dissability, curable or incurable. Јас сакам да видам потенцијал кој се развива на нему својствен начин - кој е индивидуален (?!) Затоа, индивидуално ќе кажам дека е пре-индивидуално да се дискутира индивидуалноста и индивидуалните манифестации кои ги носи, бидејќи се индивидуални.

Моќта, како поим пак, е неиндивидуален - иако индивидуи уживаат во благодетите на победата, макар и на паралимпијада. Додуша, и уживањето како термин е индивидуално. Затоа, индивидуалноста во случајов како гледам е пуста желба да се навјаса (Вјаса, физичка ознака V; од некој грешно сфатена како velocita) оној кој според индивидуални сфаќања има по-фенси патики (или количка) и да ја истакнеме нашата индивидуа на пиедесталот за време на интонирање на химната.

А химна, ко химна...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Во самиот концепт на оригиналност и креативност постои маана,бидејќи после толку милијарди трансфери на луѓе над земја-под земја,и после толку многу идеи,карактери и животни стилови,нема многу простор за појава на некој кој е доволно посебен за да биде уникатен.
Ova me potseti na eden debil od vokalista na edna samoproglasena "rock "grupa, na koi sto 60 % od pesnite im se plagijat kopirani od a do sh , a drugite 40 % od a do m.

I toj genijalecot ednas na prasanje na edna novinarka , sto ima toj da kaze za glasinite deka premnogu kopiraat od stranskite grupi i ne sozdavaat nisto originalno i kreativno, odgovori: pa videte, toa se notite , osum se, vrti suci toa se, ke se najde nekoja slicna melodija.
Dali navistina e taka?

Genijalno kreativno stupidno. Sepak i toa e individualnost.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Велешани, се изназборевте?
Да или не, сеедно...Би било пожелно да ја поштедите темава и останатите, од лични пецкања и квази-анализи. Не за друго, него затоа што следните постови со таква содржина ќе бидат избришани.

И сега назад на темава.
Индивидуализам...лол..Знаете колку вредиме како индивидуи?Ич.
Денешната западна констелација само вештачки ја негува илузијата за индивидуализам и посебност на индивидуата. Најчесто од причина за да ни го направи поиздржлив фактот дека нашиот живот не вреди ни делче од капиталот на една фабрика. Всушност, ни животите на група луѓе не вредат колку грст акции у некоја корпорација.
Но, нели фино е да мислиме дека не е така.
И да си мастурбираме со егото до бескрај, за да после полесно си ја свиткаме кичмата кога ќе застанеме пред групата од која зависиме.

Еден современ социолог вели нешто, кое, во слободно толкување, би звучело вака:
Ти и јас, и уште неколку можеме да имаме генијални идеи кои би го направиле светот навистина подобро место.
Но, нас никој не не зема во предвид.
Нештата ги менуваат групите.
Вистините ги создаваат групите.
Што побројни, тоа подобро.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Еден современ социолог вели нешто, кое, во слободно толкување, би звучело вака:
Ти и јас, и уште неколку можеме да имаме генијални идеи кои би го направиле светот навистина подобро место.
Што побројни, тоа подобро.

Bah grupite ... i tamu ima nekoj individualec na vrvot koj kazue sto kako . Bas i celta na grupite e da stane neka lider ili ednostavno da se uziva u bezbednosta lazna na jatoto.

Mrzam grupi :toe:

Grupata go unija sekoj individualizam , bara kompromisi ...

Al da tacno e deka e preromanticno i naivno deka covek moze da opstoi u Zapadnovo vreme ako e preteran individualec... No sepak tie individualcite sekogas go nosele svetot napred , grupite nametnuvaat no revolucionernite idei vo site oblasti ne bile niti ke bidat delo na grupata. Uvek nekoj lud ke izmisli nesto sto koga togas ke prevagne i grupata ke go prifati koga ke sfati deka e toa podobro za nea .

Primer Tesla, Warhol , Oscar Wild , Picasso nema takva grupa koja moze da stvori takov napredok kako sto moze eden gram genijalnost od kaj individualecot.

Grupata e zamorena od razmisluvanje, uspiena nejze i taka i e dobro plus minus 20 % se site ... tuka nema napredok a stagnacijata e polosha od sekakov rizik.

Ete tolku na komparacija so socioloshkiot aspekt na individualizmot.

Bez ljutish ada ama grupite sucks :smir:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Нормално дека никој не ги сака групите.
Егото на секој поединец се буни против нив. Од чисто себични (но, вродени причини).

А, индивидуалците кои ти ги спомена...Сите тие се одобрени од група моќници, од разно-разни причини. Кога нивните сознанија и дела не би биле по меракот на владеачката група, тогаш светот воопшто не би слушнал за нив. Но, за среќа или за жал, она што тие го создавале и искажувале се поклопувало со целите на тогашната констелација на моќ. Па, им дале зелено светло.

Малку подлабока анализа на западното наспрам источното општество и филозофија, како и на некои социолошко-политички моменти, би ти го разјаснила истото.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Hmmm zeleno svetlo a ?

A ja ova go rekov ...

Uvek nekoj lud ke izmisli nesto sto koga togas ke prevagne i grupata ke go prifati koga ke sfati deka e toa podobro za nea .

Dakle se slagame za zelenoto svetlo al pak ludacite go vodat svetot napred i toa e fakt ...

Ustvari istoto go zborime ... i od ova ne mozam podole da spustam cena :smir:,

R

Razorblade Kiss

Гостин
Бидејќи бев повикана на реплика од Raziel,мислам дека правилно е да го кажам мојот збор овде. Ако понатаму смета ова прозорче,слободно.
Во репликава има доста работи околу темава на која разговараме,не е само бич ретурнинг.
Значи...
И јас ли сум Викинг сега?
И јас ли сум Викинг?
Ууу.
Хм,не би рекла Викинг, maybe narcisisstic psycho freaking booty licking vagina freak. Extra boobs included.Добро си рече Winston:)
Во секоја промена има before and after,но сега би било after and after.

Инаку имаше порано емисија на мтв наречена-говорете македонски а како за идеја ја земаше паролата-Кул е да зборуваш и пишуваш точно. Зошто сите овие каки,јас само сакав да и докажам на дамата дека оргинален=оригинален,матријален=материјален,децки=детски и така натаму. Многу пубертетлики и се поклонуваат (???) (тоа му иде како Taња Савич на детуле што само што ставило кабелска) па не би било во ред нашите генерации да замижат на тоа. На крај краеви,државна матура од македонски ги чека,а дамата ќе биде виновна за нивното незнаење. И самата ќе полага оваа година,па не вреди нејзиниот сјаен просек да се расипе за таква навидум незначајна работа.
Во самиот концепт на оригиналност и креативност постои маана,бидејќи после толку милијарди трансфери на луѓе над земја-под земја,и после толку многу идеи,карактери и животни стилови,нема многу простор за појава на некој кој е доволно посебен за да биде уникатен.Кај нас во оваа кошница од држава можеби немањето конкуренција и слабиот проток на талент ти дало некаков си внатрешен импулс на посебност во карактер и изобилие на уникатни црти,но ефективно и глобално тој внатрешен импулс е лажен.
Индивидуалистот како таков првично мора да има силен интегритет и инстинкт за преживување.А тие работи овде не постојат,ако смеам да бидам искрен(кап кечап на кошула,спреп по скали,спреп по рамен пат),па затоа твојот личен индивидуализам и талент е крајно интровертен и ретко кој го забележал во живо.Со самата таа интроверција и неспособност да се изрази човек себеси во живо,каде најмногу треба,го прави и оној кој нема таленти и креативен набој да делува поиндивидуалистички од него.А да не збориме за оние кои го имаат.Тука веќе навлегуваме во сферата на засенување.
Се сложувам. Можеби сме ја немале таа среќа/несреќа да се родиме во ерата на Бетовен,Хичкок,Чаплин,Кастро кои навистина ја заслужуваат почитта за нивните дела и целиот мој восхит околу нивната оригиналност и креативност во секој облик и подвиг,но сега ќе звучам банално и изветреано и ќе речам-секој човек променува нешто. Макар денес го спуштил капакот од веце шолјата.
А со ова’’Kaј нас во оваа кошница од држава бла бла... немањето конкуренција бла ’’ . Ова дедо ми само го кажува во поинаков облик. Лесно е пријателче сите да се вадиме со нашава тесна карлица од држава. Не би сакала да звучам утописки и идеалистички но има конкуренција и тоа како. Талентот во секој облик го носи секое битие.Па и нашиве македончиња. Некој има развиено сетило за музика и истата ја разбира и се изразува преку неа,некој истото го прави со пишувањето,гимнастиката...некој пак се фали со повеќе_од_22_сантиметри_пенис,а во исто време сака да звучи скромно,(не не е SWEDEN) и да ја заинтригира страната која го има тој фетиш кон нив,да,има таленти и креативци овде, од хипо до чипо,но од ваквите угнетувања од типот- ``да,има нешто но си се родил на погрешно место`` едноставно ејакулираш пред време. За среќа овојпат не е така.

Со ова сакаш да кажеш дека само вие сте се пронашле во матката на оваа држава,последниот неистребен вид на уникатници кои со размножување би направиле промени! You shall be forbidden to talk when my lambs get silent ...и слично.

Raziel напиша:
Каде ние со нашето сегашно искуство можеме конечно да дефинираме некаков си финалитет на нашето познавање со светот,а обичноста да ја ставиме пред интепункцискoтo зрно крај на реченица?:)...Ама не се сметам за обичен,иако многу фактори го налагаат тоа.
Секако,човекот целото време потрошено овде се трудеше да излезе од она Бада шлемче што му го ставивме на почетокот се сеќавате?
Те боли сеуште тоа нели бади?
Што автоматски дава ти дава одговор на она твое прашање за мојот живот и како го изразувам тоа што се наоѓа во мене. Што одлично реагира во мојата околина,и пошироко од твојот опеан пувеж.
Simply,после настаниве,остануваш скаменето засрамен од фактот пред какви луѓе требало да се ``докажуваш``како ``уникат``. И си го премолчувал тоа велејќи си самиот на себе дека сепак,со текот на времето,ќе те импресионираат.

Лејди Сатори напиша:
не сакам обични луѓе и се обидувам да ги елиминирам од животот како можам и умеам, сакам бистри и остри умови, карактерни црти кои што се необични и се појавуваат еднаш во толпа луѓе.
Постои другарка која ја смета за најдобра затоа што и ги прекрила сите мувања и за да и помогне’’ги препишала сите за свои дела’’,што може да се сфати и на поинаков начин нели секако, и уште една на која не и текнува да се истушира и не знае ништо друго освен тоа кој со кого се спарил. Колку обично и несекојдневно и оригинално е тоа нели ?:)Што целосно се демантира со горенаведената изјава.Па секако. Миризлив семпл можете да побарате по пп за докази.

Индивидуализмот се искажува низ фините нешта,ставот ме боли за се и сешто го имаат деца од калибар на брат ми. Дури и тогаш,сепак,негде внатре ги интересира туѓото мислење и како во тој миг околината гледа на нив. Што го потврдува фактот дека зад секој индивидуалист,има цел entourage.

И за крај да ја цитирам ада и нејзиниот социолог...добро кажано...

''Ти и јас, и уште неколку можеме да имаме генијални идеи кои би го направиле светот навистина подобро место.
Што побројни, тоа подобро.''

Запамтете го ова добро. Пред да имате секс без кондом.

Толку од мене на оваа тема. Год блес д откажи пријава на тема опција:)

С

Сатори

Гостин
Девојко, релаксирај се малку, ако имаш неопходна потреба да докажуваш индивидуалност преку лични препуцавања океј.
Не дека на било кој му смета, напротив.
Само една работа е многу битна, сите имаат индивидуалност која што ја искажуваат или ја претопуваат, ако тоа значи комлетен фрик, океј, или пластична барбика со црвени нокти, пак океј.
И Боже, реалниот живот е побитен од виртуелниот, некои од нас го имаат и тоа.
За среќа или нажалост.

Големи лути девојчиња.:toe:

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Uste edno za individualecot

Toj ima stav i koga ke go izgradi tesko go menja i ne vlijae okolina na negovoto razmisluvanje...:smir:

Charshiski muabeti, ogovaranja , sitni pakosti ne vlijaat na individualecot toj gi gleda rabotite samo niz svoj spektar na razmisluvanje i toa e toa. Bashka ne se zamara so drugite znae deka zivotot sekoj ima pravo da go zivee po svoj izbor i znae deka ne moze da gi smeni lugeto .

Ete uste nekoi nabaceni crti za individualizmot :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom