Како те оттуѓува нешто кое константно те информира за некој? Еве може ќе немаш време или друга земја или билошто како услов да неможеш да се видиш со некој еден месец. Човек оладува. Скајпање, фотки, комункација и чатање дур си на кафе со некој не толку приоритетен те држи зближен. Глупа ти е поентата, демек се задоволуваме од онлајн интеракцијата, во стил во живо не се гушкаат, не се гледаат во очи, не се сакаат.. напротив, технологијата ствара поголемо исчекување.
Тоа што сум информирана за некого, не ме прави блиска со него. Имам познаници на фејсбук, гледам кај се, што се, ама не сум блиска со нив. Имам другарка што живее во Германија, ретко правам муабет со неа на социјални мрежи, ретко збориме, ама кога ќе се видиме исто ко да не поминал ден откога последен пат сме седнале заедно. Тоа е блискост, некој да те знае, да те познава, да те запознае каков си како личност, во живо, очи во очи. Тука нема бегање. Тие сме што сме. На социјални мрежи е малку поинаку. Сите се поопуштени, покул и се останато.
Тоа дека технологијата создава поголемо исчекување - не би рекла. Во што е исчекувањето?
Да, технологијата е забавна, фина, топ, за зезање, смеење, ама за продлабочување на човечки односи - мало морген. Доколку комуникацијата преку интернет не премине во комуникација во живо, истата ќе избледи.
Ти оти не си ја викнала познаничката на кафе да и кажеш што има, да не заглавува таа во мрежата? Оти се нема време. Неможеш да постигнеш со сите познаници да можеш ирл да лигавиш кафе чисто да прашаш дали е жив и функционален.
Да, немам време, бидејќи е познаничка и не ми е блиска и не гледам зошто треба со некој со кој имам само здраво да му разглабам се што ми се дешава во животот. Имаш познаници и имаш блиски луѓе во животот. Јас барем правам разлика. И со ниеден од тие блиски луѓе не сум се зближила преку интернет, туку преку гледање очи во очи и седење на пиво/кафе.
Крејзи, да не беше технологијата, немаше да го знам пример wot или Божино или пак тебе или пак сите други на форумов и на другите социјални мрежи со кои не делам толку многу интереси за да се запознаам надвор од дома или пак не живеат во ист град или држава со мене. Сите имаме другари и другарки кои сме ги запознале на вистинскиот начин, но што смета ако во моето слободно време решам да комуницирам со wot од Струмица или пак со Божино од Прилеп? Тоа е зближување или одалечување, кога комуницрам со некој со кој не можам да идам на пиво или да се видам кога било?
Чекајте малку другари.
Јас не сум против социјални мрежи, бидејќи како што можете да забележите ги користам.
Јас не е дека јас сум против комуницирањето преку социјални мрежи, само не може никој да ме убеди дека зближуваат. Може да направат да се запознаеш со некого, да видиш што прави и како изгледа, но не и да се зближиш. Зближувањето настапува во живо. Не на социјални мрежи.
И јас можам да излезам на пиво со кого било, не значи дека сум најблиска на свет. И јас кога ќе излезам на пиво, тек тогаш можам да кажам дека започнало зближувањето.
Да, лесно е да оддржуваш комуникација во смисол полесно е договарањето и поефтино муабетењето, ама тоа не е блискост, барем не според мене.