Прашање за Христијанството III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако знаеш дека сум го разбрал вистинското значење, тогаш знаеш што сум разбрал нели:)

Бидејќи јас не сум рекол такво нешто, би ми било драго да чујам што сум разбрал.
хахахах, значи ништо не си разбрал ........ ;)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако разберев, ќе бев скалило поблиску до Бог.
е ај тогаш твоја дефиница за бог? или како ти разбираш што/кој е бог?
ова веќе идеме надвор од темата, да не ни поделат казнени. ај на атеистите

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
е ај тогаш твоја дефиница за бог? или како ти разбираш што/кој е бог?
ова веќе идеме надвор од темата, да не ни поделат казнени. ај на атеистите
На ова прашање нема одговор.

Тоа се открива и доживува на субјективно ниво.

Само ти можеш да допреш до Бог. Никој не може да ти помогне во тоа.

Џабе би ти кажувал колку е добар сексот, ако сам не го пробаш нели?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
На ова прашање нема одговор.

Тоа се открива и доживува на субјективно ниво.

Само ти можеш да допреш до Бог. Никој не може да ти помогне во тоа.

Џабе би ти кажувал колку е добар сексот, ако сам не го пробаш нели?
не побарав да ми го опишеш, побарав твоја дефиниција за бог. или пак нема бог, и секоја индивидуална садисфакција можеме да ја дефинираме ко бог?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
не побарав да ми го опишеш, побарав твоја дефиниција за бог. или пак нема бог, и секоја индивидуална садисфакција можеме да ја дефинираме ко бог?
Ама не можам да ти го опишам. Не знам како.

Тоа се лични доживувања.

Не барај друг да ти го опише, потруди се сам да дознаеш.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ама не можам да ти го опишам. Не знам како.

Тоа се лични доживувања.

Не барај друг да ти го опише, потруди се сам да дознаеш.
значи бог НЕ е универзален, за сите ист, така?
па ти не си христијанин, ти си будист :cautious:..................

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
значи бог НЕ е универзален, за сите ист, така?
па ти не си христијанин, ти си будист :cautious:..................
Ааааа:):(

Не бе друже, јас сум Христијанин. Ти се обидуваш да ме сврстиш во одредена група. Ако сакаш да ме викаш будист, ок:)

Бог Е универзален. Бог е ЕДЕН. Секој треба да го доживее на свој начин и со свое искуство.

Сексот е секс. Секој сам го доживува преку сопствени искуства.

Не знам како да ти објаснам. Навистина, не знам. Пробај сам да дојдеш до резултатот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ааааа:):(

Не бе друже, јас сум Христијанин. Ти се обидуваш да ме сврстиш во одредена група. Ако сакаш да ме викаш будист, ок:)

Бог Е универзален. Бог е ЕДЕН. Секој треба да го доживее на свој начин и со свое искуство.

Сексот е секс. Секој сам го доживува преку сопствени искуства.

Не знам како да ти објаснам. Навистина, не знам. Пробај сам да дојдеш до резултатот.
ок, јасни ми е дека некое твое искуство, кое те задоволило на некој начин го нарекуваш бог. и дека според тебе бог не е универзален, него дека зависи од индивидуата. е кога е така, тогаш според дриг може тоа да биде и некоја личност, или пак животно. ете се восхитува на неговиот начин на перцепирање на работите, или стилот на живот. ко елвис на пример ;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
kooperativa,

обидот да Го дефинираш Бога е исто како и обидот да ја квантификуваш бесконечноста.
Кој е тој толку голем број, кој одговара на математичкиот знак за бесконечност?...

Плус, не можеш да дефинираш, т.е. да „врамиш„ одредено „нешто„ за кое немаш основни познавања, а истото тоа „нешто„ е неограничено во секој свој атрибут.

Туку, што бидна со пивото?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
kooperativa,

обидот да Го дефинираш Бога е исто како и обидот да ја квантификуваш бесконечноста.
Кој е тој толку голем број, кој одговара на математичкиот знак за бесконечност?...

Плус, не можеш да дефинираш, т.е. да „врамиш„ одредено „нешто„ за кое немаш основни познавања, а истото тоа „нешто„ е неограничено во секој свој атрибут.

Туку, што бидна со пивото?
чек чек, сега ме збунуваш. сакаш да кажеш дека ниеден човек ги нема тие познавања за да може да го дефинира бог? па во што веруваш ти тогаш?
а за бесконечноста, имам многу добра престава и колку е, особено збирот на сите природни броеви, почнувајќќи од 1, и завршувајќи со бесконечно. обидот да ме демантираш ти е неуспешен. но дали ти знаеш колку е тој збир? :cautious:[DOUBLEPOST=1399137479][/DOUBLEPOST]пиво на исто место во ..... ај ти кажи

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
чек чек, сега ме збунуваш. сакаш да кажеш дека ниеден човек ги нема тие познавања за да може да го дефинира бог? и
Точно; створеното и ограниченото битие, попут човекот, не може ни да отфантазира „колку„ изнесуваат неограничените нешта.[DOUBLEPOST=1399137828][/DOUBLEPOST]
па во што веруваш ти тогаш?
Во Бог, онаков (и онолку) како што Он ни се објави, и онака како што Црквата Го исповеда.[DOUBLEPOST=1399137874][/DOUBLEPOST]
а за бесконечноста, имам многу добра престава и колку е, особено збирот на сите природни броеви, почнувајќќи од 1, и завршувајќи со бесконечно. обидот да ме демантираш ти е неуспешен. но дали ти знаеш колку е тој збир? :cautious:
Колкава цифра и да напишеш, таа пак ќе биде помала од бесконечноста...нали?[DOUBLEPOST=1399137918][/DOUBLEPOST]
]пиво на исто место во ..... ај ти кажи
У „кругчето„ или у „пубот„?
Лично, поблиску му е „кругчето„.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Точно; створеното и ограниченото битие, попут човекот, не може ни да отфантазира „колу„ изнесуваат неограничените нешта.[DOUBLEPOST=1399137828][/DOUBLEPOST]

Во Бог, онаков (и онолку) како што Он ни се објави, и онака како што Црквата Го исповеда.[DOUBLEPOST=1399137874][/DOUBLEPOST]

Колкава цифра и да напишеш, таа пак ќе биде помала од бесконечноста...нали?
прв болд. не сакам да фантазирам за такви работи. не ми е ни потребно да фантазирам такво нешто. ако веќе се прокламира како нешто НАД НАД, тогаш сакам и да знам зошто е толку НАД.
вториот дел ти е само оправдување
а за третиот дел, е друже ти изгледа си ги скокнал часовите по математика. ај да те просветлам, збирот на сите природни броеви (потенцирано е на СИТЕ) е -1/12 (минус една дванаестина). така да, се знае точниот број колку е тоа. еве и еве за да научиш и ти нешто, иако очекував дека го знаеш ова.[DOUBLEPOST=1399138360][/DOUBLEPOST]пошто се вртиме во круг ........ ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
чек чек, сега ме збунуваш. сакаш да кажеш дека ниеден човек ги нема тие познавања за да може да го дефинира бог? па во што веруваш ти тогаш?
а за бесконечноста, имам многу добра престава и колку е, особено збирот на сите природни броеви, почнувајќќи од 1, и завршувајќи со бесконечно. обидот да ме демантираш ти е неуспешен. но дали ти знаеш колку е тој збир? :cautious:[DOUBLEPOST=1399137479][/DOUBLEPOST]пиво на исто место во ..... ај ти кажи
ti ova seriozen so broevive:eek:

po pp toa so pivoto

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Правила има на секаде. Дури во општество мора да спазуваш определени правила(еве пример сакаш да шеташ гол по улица, неможе ќе те стават во лудница- значи мора да се потчиниш).Ти претпоставувам не живееш во панина значи сакајќи или не ти си се потчинил на правила.
За духовен развиток пак има правила неможе да растеш духовно без да спазуваш определени правила.
Тие разлики што ги спомна ќе изчезнат откако ќе поверуваш, нелогичностите исто.
П.С зошто праша ’’дали ако направам крштевка ќе станам христијанин и ќе поверувам.’’ кога немаш волја да поверуваш? Зошто воопшто прашуваш и зборуваш за христијанството кога несакаш да поверуваш? Се обидуваш да го оправдаш за твоето неверување?се обидуваш да го елиминираш колебањето?или...
Примерот ти е на место, но ти е многу лош. Ги почитувам општествените правила и норми (признавам дека некои не ми се допаѓаат) и никаде не напишав дека не ги почитувам истите. Црковните правила се нешто сосема друго, тие се направени за општеството, но колку ова општество ги почитува ќе започнам од себе, па ќе завршам со тебе. Колку посто од верниците одат редовно во црква? (типично пример- прашање, јас мислам 5-10%)

Прашав затоа што ми даде совет да направам крштевка. Што има тука нејасно?

Зошто прашувам и зборувам за Христијанството кога не сакам да поверувам? Па прашувам и за Исламот, и за Будизмот, Хундуизмот, Јудеизмот, Сикизмот, за паганството, па и за атеизмот.... Дојдов на форумов на научам нешто повеќе за религијата, а не да станам верник, на крајот на краиштата.
Дали ти некогаш си поставил прашање на темата “Прашања до атеистите„ или “Прашања за Исламот?

Мислам дека треба да продолжиме да дискутираме без провокации. И јас знам да провоцирам, но тоа не ми е ни намера ниту цел.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom