Грав v.s. леќа

Подготвува леќе и направив мала измена во рецептот. Пред крајот на готвењето, наместо да додадам лук, додадов сенф.
Можам да ви кажам дека пријатно се изненадив.
Количината на сенф која ја додадов беше една голема супена лажица на целата количина ( 250 грама леќа - за тројца)
Ми се чини дека можев да додадам и повеќе сенф

Во последно пробувам да внесам леќа во исхраната, ептен хранливо, ептен ефтино и мислам дека е едноставно за готвење, пошо само за мене мајка ми правит и не сум ја слушнал да се жалит. :icon_mrgr:(y)

Грав без конкуренција. Како било приготвен. Дедо ми беше махер за правење, али го нема стариот.

Особено ќе го потенцирам оној што се дава за време на слава.

Грав, не знам како го приготвуваат и не ме интересира ама најубав ми е оној од мензите.

Што се однесува до леќата, не би ја сквернавела комбинацијата леќа и цвекло

Гравот го варам на следниов начин: Навечер го покиснувам со вода. Утредента налевам свежа вода и кратко го варам. Ја исфрлам првата вода.Повторно налевам свежа вода, масло за јадење и цело главче громид. Гравот се вари подолго и пред да да биде готов, кромидот го гмечам со вилушка, додавам сол, црвен пипер, посолувам и по 10 минути го сервирам.
а имаш ли јадено грав со макарони , и одгоре нарендан кашкавал ?!
еднаш пробав во едно гратче близу до Рим и никад више - можно е да низ цела Италија гравот го јадат на тој начин, ама мене не ми се допадна

фино е леќа со сланина кога ќе се натепа во тенџеррот ама не ме најадува како о поголемиот број манџи, сепакм да бидеме сериозни, грав е ритуал не е обичен оброк :icon_mrgr:

а имаш ли јадено грав со макарони , и одгоре нарендан кашкавал ?!
еднаш пробав во едно гратче близу до Рим и никад више - можно е да низ цела Италија гравот го јадат на тој начин, ама мене не ми се допадна
Сум јадел, но и мене не ми се посебно допаѓа. Тоа јадење се, Далматинците го нарекуваат Пастафажол.
https://moirecepti.mk/post/паста-фажол-pasta-e-fagioli/

Сум јадел, но и мене не ми се посебно допаѓа. Тоа јадење се, Далматинците го нарекуваат Пастафажол.
https://moirecepti.mk/post/паста-фажол-pasta-e-fagioli/
дааа, токму такво- но што е со ова јадење?! - гравот и онака сам по себе е заситувачки, да не речам тежок, па уште и помешан со макарони ....пааааа, паааааапа.....не гледам нит една причина зошто би го правеле и јаделе ваков:unsure:

дааа, токму такво- но што е со ова јадење?! - гравот и онака сам по себе е заситувачки, да не речам тежок, па уште и помешан со макарони ....пааааа, паааааапа.....не гледам нит една причина зошто би го правеле и јаделе ваков:unsure:
Тоа е јадење за сиромашни. Гравот го ставаат наместо месо.
Тоа е причината што имам симатии кон тоа јадење.

Тоа е јадење за сиромашни. Гравот го ставаат наместо месо.
Тоа е причината што имам симатии кон тоа јадење.
не знам, тоа што го јадев го рачунаа ко некој нивен специјалитет. Но , и ова како и многу други јадења неможам никако да ги разберам, сличен пример ми е и симит -погачата (леб со леб).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom