Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Објасни зашто така мислиш?
Кога некоја фирма ми има испратено производи за нив сум платил царина,данок и поштарина
Секогаш кога сум се договорил со одговорните во фирмите како испраќач да биде физичко лице никогаш немам платено царина и данок.
Купувам и од алиекспрес,испраќачи се секогаш физички лица и никогаш не сум платил царина и данок.
Се што сум купил онлајн било за лична употреба

Објасни зашто така мислиш?
Кога некоја фирма ми има испратено производи за нив сум платил царина,данок и поштарина
Секогаш кога сум се договорил со одговорните во фирмите како испраќач да биде физичко лице никогаш немам платено царина и данок.
Купувам и од алиекспрес,испраќачи се секогаш физички лица и никогаш не сум платил царина и данок.
Се што сум купил онлајн било за лична употреба

Сите пратки за кои е предвидено царина и ддв подлежат на истиве без разлика дали ти пратила фирма или физичко лице.не сум сигурен но мислам дека има некои олеснителни околнисти доколку на царинска декларација обележат дека е подарок.

Без разлика на цената секоја пратка што е испратена од визичко лице на примач визичко лице не се плаќа ништо
Кажи му го тоа на тие што се во царина ... бтв не е до 45 туку до 20 евра.[DOUBLEPOST=1398591688][/DOUBLEPOST]
Сите пратки за кои е предвидено царина и ддв подлежат на истиве без разлика дали ти пратила фирма или физичко лице.не сум сигурен но мислам дека има некои олеснителни околнисти доколку на царинска декларација обележат дека е подарок.
Мене ми беа патики пратени како подарок напишано , ми рече тој што работи во царина прашај го колку пари се нека ти прати слика па за да ги цариниме ...

Дали воа значи дека пратката е стигната во Македонски Пошти?!
MtE8vgE.png

Кажи му го тоа на тие што се во царина ... бтв не е до 45 туку до 20 евра.[DOUBLEPOST=1398591688][/DOUBLEPOST]
Мене ми беа патики пратени како подарок напишано , ми рече тој што работи во царина прашај го колку пари се нека ти прати слика па за да ги цариниме ...
Кај наплаќаат на кого ќе им текне,како да сме во '80 или '90 и ги отвараат пратките како за скенер да не слушнале или сакаат само да земаат.

MtE8vgE.png
На аеродром ти е.
Од таму оди во царина ако нема за царинење оди во поштата во населбата или градот каде што живееш.

За E-Banking ми дадоа нов пасворд.
Влези тогаш во Е-Банкинг системот со старата лозинка, после тоа стегни на Промена на Лозинка и внеси све што треба.

Фала многу. ;)
Ако не ти побараат документи (ф-ра или извод од банка )за износот да им ги пратиш на меил бидејќи не си од Скопје,пратката треба да ти стигне до петок.

Без разлика на цената секоја пратка што е испратена од визичко лице на примач визичко лице не се плаќа ништо
Не, секогаш е различно, мене ми праќаат од Словачка исто од фирма ама човекот ги става неговите лични податоци и ги праќа на моја адреса, некогаш поминуваат некогаш не, се зависи до вработените во царинската служба. Иначе и за нив има царински закони и прописи. Кинезите ти даваат назнака гифт, или ќе ти стават цена од 20 долари, или ќе го наведат продуктот(опаковката) како Non Comercial Use(Не комерцијална употреба), цариниците отвараат се и доколку се сомневаат во нешто или познаат дека е фалсификат те контактираат ти бараат фактури, потврди за плаќање, принт скринови, изводи од банка итн...
Значит се зависит од вработените, имам пишано неколку страни наназад околу оваа работа.

Последно уредено:
MtE8vgE.png

Пратката ти е во веќе во Велес (ако си од таму) или во градот кај што живееш те. во градот чија адреса си напишал при порачката, не оди џабе ваму-таму, не е за царинење, убаво пишува "Send item to domestic location" Ако сакаш сам да си ја подигниш од пошта ке треба да си таму пред поштарот да излези на терен (не сум сигурен дали е можно ова пошто тие излегуваат пред да отвори шалтерската служба) или откако ке се врати попладне поштарот а не те нашол тебе или некој од твоите дома и ти оставил известување за пристигната пратка и со тоа на пошта си подигаш, али ако подигаш од пошта треба да уплатиш 22 денари на некоја сметка. Поедноставно ти е да си чекаш утре поштарот да ти ѕвони на врата и без пари да ти ја дај пратката тебе или на некој од твоите дома

Пратката ти е во веќе во Велес (ако си од таму) или во градот кај што живееш те. во градот чија адреса си напишал при порачката, не оди џабе ваму-таму, не е за царинење, убаво пишува "Send item to domestic location" Ако сакаш сам да си ја подигниш од пошта ке треба да си таму пред поштарот да излези на терен (не сум сигурен дали е можно ова пошто тие излегуваат пред да отвори шалтерската служба) или откако ке се врати попладне поштарот а не те нашол тебе или некој од твоите дома и ти оставил известување за пристигната пратка и со тоа на пошта си подигаш, али ако подигаш од пошта треба да уплатиш 22 денари на некоја сметка. Поедноставно ти е да си чекаш утре поштарот да ти ѕвони на врата и без пари да ти ја дај пратката тебе или на некој од твоите дома
Нема да му ја даде дека е препорачана пратка туку ќе му донесе известие , иначе не се плаќа ништо кога подигаш пратка од пошта .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom