Комерцијала, "фејкери" и слично

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
^ Точно, се разбира дека има добри и комеријални песни/бендови но не многу. Пример мене ми се допаѓаат песните на Amy Whinehouse, типката е креативна, уникатна,има добар глас и има стил, ште е доста битно. Не ме замара дали ја слушале снобови или не! квалитет си е квалитет. Пред се уникатноста е она што ме тера да замижам, и да не размислувам премногу за тоа дали било андерграунд или не.
Тотално се согласувам! Кога се работи за добра музика навистина е излишно да се коментира дали е андерграунд или комерцијала!

Г

Господ

Гостин
Избришаниот пример нема допирна точка со што е комерцијала.
Цитираниот дел и болдот, нема ништо лошо дури и во претерано рекламирање, ич не го сметам за фактор, е сега второто болдирано е клучното. Моментот кога ќе престанеш да ја правиш музиката што ја сакаш, туку музиката што тие ја сакаат го сметам за woшата ствар, комерцијалата. Лично јас. Кога ќе потпишеш со некоја издавачка куќа и ќе ги следиш нивните наредби за издавање музика која е наспроти твоите очекувања е комерцијала. А зошто. За профит. Е сега, мора да се живее. Комерцијалата ќе ти плати струјата во студио за да можеш воопшто да снимаш, а не песните од душа, андерграундот, кои иако е безценет, неможе да се претвори во пари за живот.

А ние како публика очекуваме квалитет, а кур плаќаме за оригинал албум. Пиратерија all the way!
Епа ќе има и комерцијала и турбофилк и сида.
Али пази,постојат еден куп бендови што ја прават истата музика од пред 20 години па се ултра популарни и билдаат кеш ко луди,пример Dream Theater.
Увек правеле progressive метал.
Башка постојат издавачки куќи кои се занимаваат со метал/рок поджанрови и иако не издаваат музика за одредена група фанови ипак млатат пари и во последно време еве рок музикава е се помејнстрим.
Рокот и неговите поджанрови се и увек биле по ear-friendly од рецимо death и doom метал и затоа не е тешко да си бидеш рокер и пак да правиш пари.
Јас и ти си фучеме торенти :) али има милион кои можат да си го дозволат тој албум како што порано си дозволувавме 50 до 100 денари за игрици од пазар.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Секој период си има своја комерцијална музика, која е најпопуларна, си има своја ера така да за ниеден метал бенд неможам да кажам дека прават комерцијална музика поради фактот што сега е r'n'b - pop-rap ера и house.

Така да...

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Доста пати имам слушанто од некои кои се строго кон Рок музиката а бидејќи јас си слушам и од други жанрови на музика добив од нив: Како ти смееш да одиш на свирка кога ти не си рокер? :eek: Тогаш ми одеше да ја направам фацата :facepalm: Навистина не можам да го сварам тоа како некој кој слуша и друг жанр на музика дека не смее да оди на свирка или пак некој кој е стрикно по техно музиката ќе каже еј ти не можеш да одиш. Секој си има свое право да оди на кој било концерт/настап и без притоа не смее некој да каже дека не смее да оди бидејќи едноставно слушал друг жанр на музика.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Во Прилеп фејкери се тие кои креваат раце на Д Хаундс, слушаат од Рејџ само Килинг ин д нејм, од Редио само Крип и некоја си везија рок на поп песна и то. Ако питаш шо слуша, рок обавезно. Ако кажиш ти шо слушаш, појма немаш оти тој појма нема кои се тие бендови и така во круг си се вртиме.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во Прилеп фејкери се тие кои креваат раце на Д Хаундс, слушаат од Рејџ само Килинг ин д нејм, од Редио само Крип и некоја си везија рок на поп песна и то. Ако питаш шо слуша, рок обавезно. Ако кажиш ти шо слушаш, појма немаш оти тој појма нема кои се тие бендови и така во круг си се вртиме.
Затоа моја филозофија е дека нема потреба од делби на вистински и фејкери. Секој нека слуша шо му е мерак и шо му е убаво на душичката и не гледам потреба од објаснувања и докажувања. :pipi:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.992
Поени од реакции
12.637
Воглавном сите сме фејкери, никој нема мадиња да го отпочне процесот на индивидуализација, никој не се осмелува да се откаже од персоната (маската) која цел живот толку внимателни ја градел и негувал...

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.058
Поени од реакции
8.370
Слушам тоа што ми се слуша и тоа што има добар текст што има смисла ..

Порано слушав многу рап па едно време слушав Хаус и секаков вид електронска музика па слушав рок ,па македонска музика ,па српска,хрватска музика .. И не се замарам до ден денес дали било комерцијала или не било ,си слушам тоа што ми се слуша.

Денес нема делба комерцијала и андерграунд . Се е комерцијала штом го има на интернет и на јутјуб .

Kajgana Shop

На врв Bottom