Потеклото на Албанците

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
хахахахаха леле вие вака како сте почнале и Адам ке го именувате македонец. добро нека биде така, само жал ми е дека на сето ова ваша глупост ке му дојде крајот за брзо време и после неколку години никој нема ни да се замара ни да спомне историја кој сте биле и што сте биле, а нашата младост нашиот живот оди со занимавање со вакви без вредни работи, после ке им ракажувате на вашите внуци колку глупи сте биле верувајќи во нешто што некој го користи да владее а што нема врска со вистината
Но вие уште ќе го имате србинот Ѓураѓ како најголем јунак (од татко Јован, мајка Војислава, дедо Павле, предок Бранило, браќа Станиша Репош Константин, сестри Марија, Ангелина, Јелена

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.317
Ние од кавказ вие од Карпатите ајде поздрав, мене поентата ми беше со кирилица оти се знае кој пишува со тие букви мислам само глуп не разбира, иначе другите нормално повеќето латински пишуваат, кирилица се знае Russia со нејзините деца.
Ne procita a !?!??!?! aj za domasna proctitaj kako se vika azbukata na grcite i dali oni se ruski deca ....[DOUBLEPOST=1397273839][/DOUBLEPOST]
А каде било Македонија во средно-вековие почетокот на 20 век, а сега ми текна Македонија почна пак да се спомене после 1945 година,хммм интересно. сега ти објасни ми зошто имате толку сличности со Русија односно со земијте од бивша СССР, со србите кои и сами ја кажуваат вистината дека се дојдени во Балканот во VII век а немате никакви сличности со грците со нивниот ракопис да имате барем малку сличности со јазикот како тоа грците кои добро се познаваат ширум светот дека се стар народ тука немат никакви сличности со Русија а вие имате ако сте антички македонци како се декларирате по моја логика вие треба сосема друг јазик да користите сосема друга култура да имате традиција како впрочем имаат грците. а да не сакаш да кажеш дека и грците се дојдени од Кавкас или некое друго место
i germancite i turcite i spancite pisuvaat na latinica , a jazicite srodni im se ???

Член од
21 април 2013
Мислења
169
Поени од реакции
58
Ти батка сигурно си под дејство на марихуана или нешто појако - биди ми поздравен.
Let 3 не е вистина дека таткото на Скендербег се викал така, татко му се викал Џон Кастриоти, мајка и е вистина дека била србинка Војсава според историчарите и ако мене некако Скендербег повеќе ми делува како некој пратен од Ватикан агент на тоа време во териотријата на Албанија поточно во тврдината Круја (сигурно знаал Папата дека таа тврдина е добра за одбрана и може да им прави многу проблеми на турците), приказните дека тој бил везир на султанот се чисти глупости и демек после не знам колку години се сетил дека Истанбул поточно нему не му е местото во османлиската империја туку он е роден на друго место и има фамилија народ што го чека - мислам секој паметен нема да поверува на таква глупава приказна.да беше така немаше да чека 20 и повеќе години да се сети дека он припаѓа на друго место а не да се бори за султанот, вистинскиот Скендербег е убиен во Унгарија, после Ватикан си ја измисли својата приказна и успешно заврши, да се бореше Скендербег за Албанија немаше после неговата смрт цела негова фамилија да се исели во Италија и пак Албанија да биде под робство на турците за 500 години,за на крај најголеми победници од сето ове излегле Ватикан поточно западот а Албанија заврши пак под робство.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Една интересна книга во која се презентирани факти за општи романско - албански зборови. Многу добра анализа на палеобалаканските jaзикови реликти. Дефинитивно има некои денешни романо - албански зборови кои укажуваат врска со дако - тракиски и месапиjски.

http://www.inslav.ru/images/stories/pdf/2001_Kaluzhskaja.pdf

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.317
Ти батка сигурно си под дејство на марихуана или нешто појако - биди ми поздравен.
Tи изгледа си надуван ,или се правиш надуван. А може не е ни првото ни второто :sneaky:
За првиот болд : кирилица се знае Russia со нејзините деца. Грчката азбука се вика кирилица, а грците немаат врска со словенскиот род. Колку Македонија е словенска,толку е и Чешка словенска и Русија словенска. Никој никому не е дете ни родител. Кај вас најдобро си знаете за посвоеното дете Косово :pipi:. BTW кирилица користат и во Казахстан и Монголија што врска немаат со "руски деца ", а Хрватска,Словенија,Полска,Чешка и Словачка што се словенски држави користат латиница зашто се "Италијанци како вас " според тебе. :facepalm:
За вториот болд : а немате никакви сличности со грците со нивниот ракопис Горе ти објаснив дека едно е исти јазици,друго е исто писмо.
Грците,Монголците,Русите,Македонците и други пишуваат на кирилица,ама не им се сродни јазиците. Вие,Турците,Хрватите,Германците,Шпанците пишувате латиница ама не ви се сродни јазиците.
П.С. Кога се фати за арапското писмо ,дај кажи ми дали персискиот и арапскиот јазик се сродни зашто користат арапска калиграфија !??!?!

Член од
21 април 2013
Мислења
169
Поени од реакции
58
Tи изгледа си надуван ,или се правиш надуван. А може не е ни првото ни второто :sneaky:
За првиот болд : кирилица се знае Russia со нејзините деца. Грчката азбука се вика кирилица, а грците немаат врска со словенскиот род. Колку Македонија е словенска,толку е и Чешка словенска и Русија словенска. Никој никому не е дете ни родител. Кај вас најдобро си знаете за посвоеното дете Косово :pipi:. BTW кирилица користат и во Казахстан и Монголија што врска немаат со "руски деца ", а Хрватска,Словенија,Полска,Чешка и Словачка што се словенски држави користат латиница зашто се "Италијанци како вас " според тебе. :facepalm:
За вториот болд : а немате никакви сличности со грците со нивниот ракопис Горе ти објаснив дека едно е исти јазици,друго е исто писмо.
Грците,Монголците,Русите,Македонците и други пишуваат на кирилица,ама не им се сродни јазиците. Вие,Турците,Хрватите,Германците,Шпанците пишувате латиница ама не ви се сродни јазиците.
П.С. Кога се фати за арапското писмо ,дај кажи ми дали персискиот и арапскиот јазик се сродни зашто користат арапска калиграфија !??!?!
Абе глуп јас како албанец ако не знаев македонски никогаш немаше да разбирам што зборуват србите,хрватите,босанците, до некаде и русите ви како се разбирате толку со нив не ме и ејасно ти сега нон стоп се фатиш за тоа кој пишува кирилица кој латински, мене повеќе поентата ми беше дека имате многу заеднички јазик со народите што ги спомнав, само за почеток за да и не скоро сите овие народи користат ист збор. вие имате толку мнгоу сличности и се разбирате без да учите. грците на пример исто ко нас не разбират српски, или хрватски а вие да. фати си пенкало ке најдеш со илјади слично зборови тоа значи дека сте ист народ другаре дјабе ти е. еве ти прашање како се викаш, на српски како се зовеш хахаха како си исто како си, колку години имаш скоро исто колико години имаш,како е времето-како је време мислам ова е абсурд толку многу сличности не може а да бидат два различни народи со сосема различна историја

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Кралу, не се брукај иди у Филипини.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Не, туку до Индија.
ajde sinovi aleksandri, temava za vas sto tvrdete deka ste stvarno potomci na aleksandar treba da bide zabraneta, za tebe ne veruvam deka si glup, ama boze, kazi zosto ni se filmate so aleksandar? jasno e deka ne vi veruvame, jasno e deka ni samite ne veruvate, uste pojasno e deka i samite znaete, togas zosto se filmas?
samo nemoj da mi kazes deka stvarno veruvas vo toa, dosta od sranja.

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Многу е веројатно дека тоа е населба која Келтите кои продреле до тие простори
Вероjaтно е, но има некои неразјаснети моменти во албанската историја и поради ретките артефакти е тешко да се решат овие прашања. Според руските историчари Илирите потекнуваат од источнохалштатсиот ареал што ги прави блиски до келтите и италиjците. (стр. 198)
http://www.archeologia.ru/Library/Book/4328c83fbe60

Но тоа автоматски значи дека илирскиот jaзик треба да е да е од centum групата, али тракискиот јазик е satem. Друго прашање е зошто во романски, аромански (влашки) и албански има исти зборови. Во албански и романски се открива и моќно латинско влијание, а кај балканските Словени ова влијание далеку послабо.

пс. Не ми е јасна оваа борба на балканските народи, со цената на сè да се докаже кој е постароседелец. На крајот на краиштата дури илирите и траките не се автохтони. Неолитните култури на Балканите - Винча, Караново па дури и Триполската (во Северното Црноморие) не се индоевропеjски. Индоевропеjците уништуваат овие култури на неолитски земјоделци и ловци. Траките јазично се блиски до протобалтите предци на денешните литванци и латвијци, илирите пред да дојдат на Балканот најверојатно живееле во Панонија. Тоа дека некој дошол порано не му дава нотарски акт за сопственост на земјата, територии секогаш се заземат со оружје и силниот не прашува слабиот кога дошол, тој зема што сака. Целата светска историја е серија од преселби и војни.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.675
ajde sinovi aleksandri, temava za vas sto tvrdete deka ste stvarno potomci na aleksandar treba da bide zabraneta, za tebe ne veruvam deka si glup, ama boze, kazi zosto ni se filmate so aleksandar? jasno e deka ne vi veruvame, jasno e deka ni samite ne veruvate, uste pojasno e deka i samite znaete, togas zosto se filmas?
samo nemoj da mi kazes deka stvarno veruvas vo toa, dosta od sranja.
За да се појави некој ко тебе и ни ги отвори очите, о фала ти голем историчару! :cuc:

Член од
21 април 2013
Мислења
169
Поени од реакции
58
Не, туку до Индија.
Не ме фаќај за збор, до Индија да стигнеш на тоа време е како сега да владеш со светот, иначе тамам работа да стигневте до таму ке ви здосадеше после Индија.
Вероjaтно е, но има некои неразјаснети моменти во албанската историја и поради ретките артефакти е тешко да се решат овие прашања. Според руските историчари Илирите потекнуваат од источнохалштатсиот ареал што ги прави блиски до келтите и италиjците. (стр. 198)
http://www.archeologia.ru/Library/Book/4328c83fbe60

Но тоа автоматски значи дека илирскиот jaзик треба да е да е од centum групата, али тракискиот јазик е satem. Друго прашање е зошто во романски, аромански (влашки) и албански има исти зборови. Во албански и романски се открива и моќно латинско влијание, а кај балканските Словени ова влијание далеку послабо.

пс. Не ми е јасна оваа борба на балканските народи, со цената на сè да се докаже кој е постароседелец. На крајот на краиштата дури илирите и траките не се автохтони. Неолитните култури на Балканите - Винча, Караново па дури и Триполската (во Северното Црноморие) не се индоевропеjски. Индоевропеjците уништуваат овие култури на неолитски земјоделци и ловци. Траките јазично се блиски до протобалтите предци на денешните литванци и латвијци, илирите пред да дојдат на Балканот најверојатно живееле во Панонија. Тоа дека некој дошол порано не му дава нотарски акт за сопственост на земјата, територии секогаш се заземат со оружје и силниот не прашува слабиот кога дошол, тој зема што сака. Целата светска историја е серија од преселби и војни.
Јас не се замарам многу со историја да ти кажам право и не ме интересира кој бил што бил но тоа дека дека македонскиот народ е антички народ според мене нема логика и никој не може да ме убеди дека не е така, мене не ме интересират документи од пред 100 години или максимум 200 години, историјата ја пишуват луѓето а тоа дали така било навистина е големо прашање, мене повеќе ме загрижува тоа дека одиме никаде на сегашно време, ја уништуваме ова држава со нешто што нема врска со нас, тоа дека светот ке ве признае како антички македонци заборавите вие можете верувате и живете така но да добијете таков статус едноствно заборавите, сите знаат дека нема логика тоа што вие потенцирате дека сте. Малку работите треба со логика да ги земете а не со безвезни документи. и факт е дека албанскиот јазик има неколку зборови со романскиот (влашкиот јазик) на пример и главниот град на Романија Букурешт букур на албански значи убаво... сега јас не сакам да дискутирам многу како било што било кој бил кој не бил мене повеќе ми е жал дека сето ова приказна за атнички македонци ке заврши за брзо време а ние изгубивме толку многу за на крај да немаме никаков корист од тоа и што е најлошо следните генерации ке ни се смеат за ова глупост што го правиме.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Абе глуп јас како албанец ако не знаев македонски никогаш немаше да разбирам што зборуват србите,хрватите,босанците, до некаде и русите ви како се разбирате толку со нив не ме и ејасно ти сега нон стоп се фатиш за тоа кој пишува кирилица кој латински, мене повеќе поентата ми беше дека имате многу заеднички јазик со народите што ги спомнав, само за почеток за да и не скоро сите овие народи користат ист збор. вие имате толку мнгоу сличности и се разбирате без да учите. грците на пример исто ко нас не разбират српски, или хрватски а вие да. фати си пенкало ке најдеш со илјади слично зборови тоа значи дека сте ист народ другаре дјабе ти е. еве ти прашање како се викаш, на српски како се зовеш хахаха како си исто како си, колку години имаш скоро исто колико години имаш,како е времето-како је време мислам ова е абсурд толку многу сличности не може а да бидат два различни народи со сосема различна историја
Не можам да верувам колку си глуп?!?!? И тука си само за провокација. Ништо не докажуваш и ништо не потврдуваш освен својата глупавост. Твоиве неписмени написи не се базираат дури ни на здраворазумска логика.
Ние имаме слични зборови и со албанскиот јазик (и тоа многу повеќе отколку што мислиш), да не зборувам за тоа што цела Албанија и Косово се преплавени со македонски топоними (ај да ти го направам кевот : “славјански топоними“). Вие само се обидувате топонимите и зборовите да ги деформирате (понекогаш до непрепознатливост) само и само да не личат на македонски. Не ме чуди тоа... Таква тактика на преименување го прави секоја окупаторска и узурпаторска сила - ако сте староседелци ќе си имавте свои имиња на градовите, селата и местата и немаше да ги преименувате. Истото го правеа и Грците во Грција истото го правите и вие...
А за Ѓорѓија Кастриот правите како по изреката : “со ДВЕТЕ раце го држи магарето за к...т и пак вика дека не е магаре туку магарица“.
Знаете (и сите показатели го викаат тоа на цел глас) дека Ѓорѓе е Македонец од мијачкиот род, а сепак сте запнале - Албанец е та Албанец... А и неговото “презиме“ Кастриот си е наше. “КАСТ“ значи “КОСТ“ (коска) и како составен дел се употребува во повеќе именки ширум Балканот (па и пошироко) со значење на “цврстина“ (ТВРДИНА). Така го има во името на градот КОСТУР (кастро - во Албанија го има Гирокастро) во Далмација го има во имињата на Кастелите (Каштели), а кај нас се зачувало во широко употребуваниот збор Куќа (изменет збор К’ШТА кој во изворна форма се зачувал во источна Македонија и Бугарија).
Во основа, употребата на овој збор се однесува на постоење на тврдина, односно утврдена благородничка куќа (тврда како кост - коска).
И на крај, што има албанско во името на Ѓорѓија Кастриот и во имињата на неговите блиски?

П.С. А и неговото име има македонска етимологија. ГЕОРГИЈА значи : “оној што ја работи земјата“, односно, ГЕО (земја, Геа) и ОРГИЈА (’ргање, ОРГАЊЕ, орање, ЕРГ - сила, работна сила, енЕРГија, АРГат, тргање,).

Kajgana Shop

На врв Bottom