Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
И мене вака ми беше последниве денови...изгледа си премногу изморен легни да спиеш подолго време да се одмориш асално...барем ова кај мене помогна...
Другар , одма кога ке ги видиш навечер црвените облаци, или црвено небо верувај дека наредниот ден ке те боли главата повторно. Огромните и нагли промени предизвикани од глобалното затоплување и пореметување на озонот и зончевите зраци не да влијаат на главата, туку некој ден и ке ти пукне. Јас сум метеопат исто како вас, незнам кај ми е главата, верувај дека ни апчиња не помагаат ни ништо, само одмор, и малце тргнати мисли од секојдневните проблеми и стресови, зошто само ке си ја зголемиш болката. Ако воошто треба нешто да пиеш земи Б6 и почни да јадеш многу банани, тие ке ти дадат енергија и стимул на целокупниот огранизам. У пизду ни јас незнам до кога ке траат овие промени 4 годишни времиња у 1 ден, па од камен да си ке пукнеш .... :nerv::nerv::nerv::nerv:

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Decki ja imam eden problem poveke od 11 godini. Spijam samo po 3 saati na den i se naviknav i so tri saati sum ok funkcioniram, ama sega veke 3-4 dena ic ne spijam ne da ne sakam nemozam bev na lekari pa so ti apcinja za spienje samo glava me boli i gi bataliv ako znaete nekoe resenie da si go vratam sonot povtorno ke vi bidam krajno blagodaren. Pozdrav :helou:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Ме боли глата последните 3 дена премногу. Точно кај темето. Со секое нагло движење, трчање , брзо одење, ми се чини ќе се онесвестам од болка. Ко ќе седам или лежам болката се намалва. Немам гајле од сонцето и такви работи , ретко досега глата да ме боли, а кога да се случило такво нешто, обично ми поминва за некој сат. Хелп ?:nesum:
Од времето е,пиј ибупрофен или бруфен,тие само помагат...

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Decki ja imam eden problem poveke od 11 godini. Spijam samo po 3 saati na den i se naviknav i so tri saati sum ok funkcioniram, ama sega veke 3-4 dena ic ne spijam ne da ne sakam nemozam bev na lekari pa so ti apcinja za spienje samo glava me boli i gi bataliv ako znaete nekoe resenie da si go vratam sonot povtorno ke vi bidam krajno blagodaren. Pozdrav :helou:
Еден од најчестите грешки на луѓето е тоа што вежбаат пред спиење. Со тоа се крева адреналин и потешко се спие.
Имаш доста е-боокс на нет за сонот. Кога ќе научиш повеќе за спиењето ќе го решиш проблемот.

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Еден од најчестите грешки на луѓето е тоа што вежбаат пред спиење. Со тоа се крева адреналин и потешко се спие.
Имаш доста е-боокс на нет за сонот. Кога ќе научиш повеќе за спиењето ќе го решиш проблемот.
I toa go imam probano samo ne pomaga svasta sum probal

Член од
26 мај 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
си ја удрив главата у бетон

Потрес на мозокот

Потрес на мозокот настанува после: паѓање, претрпени удари на главата, при сообраќајни несреќи и експлозии.
Знаците при потрес на мозокот се јавуваат нагло и веднаш после ударот. Најважен знак е НЕСВЕСТИЦА која во зависност од тоа колку време трае, се одредува и тежината на потресот.

- Кај полесни потреси свеста се враќа после неколку секунди до 10 минути.
- Кај средни потреси несвестицата трае 1 до 2 часа.
- Кај тешки потреси свеста се враќа тек после еден или повеќе денови.

Непријатните симптоми на потресот се јавуваат откако повредениот ќе се врати во свесна состојба, а тоа се:

- главоболка,
- вртоглавица ( се јавува како последица од ударот кој покрај на мозокот, делува на средното уво и кристалите во него кои се одговорни за одржување на рамнотежата ),
- гадење и повраќање,
- кратка амнезија ( повредениот не се сеќава на краток период пред ударот и нема ориентација за времето поминато во бесвесна состојба ).

Најчесто потресот не предизвикува оштетување на мозочното ткиво, но МНОГУ Е ВАЖНО , поради навремено откривање на евентуални можни оштетувања на мозокот, при секој удар и потрес пропратен со несвестица, повредениот ИТНО да се превезе во болница, каде ќе биде под постојан стручен надзор.​

....вчера паднав од клупа назаечки и удрив :uvo:у бетон со главата.баш кај малиот мозок со од таа страна...немав губење на свеста само осетив како се дрма цела слика и ми трнеше цело тело едно 5сек.не ме боли главава немие ништо само малце подуена изглеа имам некоја џумка..претпоставувам..не беф на лекар па валјда неам некое внатрешно крварење..а удрив јако..:kesa:ако има нешто пишете..поздрав:nesum:

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Чера се приметив дека ми излезе јачменче во десното око :) па дај кажете по детално за него како да се повлече што треба да правам ? :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ми испаѓа алергија од сонцево,со што да се мачкам?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Добро ни се познати алергиите од одредена вид на храна или од некои лекови, но сонцето на некој начин, секогаш неоправдано го оставаме по страна при размислувањето за алергиите. Имено, постојат одредени реакции на кожата кои немаат врска со никакви надворешни фактори, болести или лосиони за сончање.
Едноставно речено, постојат луѓе кои развиваат одреден облик на оток или некоја друга кожна промена исклучиво по изложување на сонце. Се претпоставува дека дека тоа е одговор на сопствениот имунулошки систем кој некои компоненти на сончаната кожа ги препознава како туѓи и поради тоа се појавува алергиска реакција, во облик на пликови, натеченост или некои други промени. И додека изгорениците се чести кај лицата со посветол тен, алергијата на сонце не избира – ги погодува луѓето со секаков вид на кожа.
Постојат многу манифестации на алергијата, а најчесто се појавуваат полиморфни ерупции. Тоа е релативно честа ситуација. Таа обично се манифестира како надразнувачки оток на вратот, рацете и нозете, а се појавува неколку часа по изложувањето на сонце. По целодневно изложување на сонце, отокот црвенилото и другите промени би се појавиле за време на ноќта. Полиморфните ерупции, воглавно изгледаат како убод од инсект.

Извор: http://www.sekojden.com.mk

Еве да ти предложам, пробај да конзумираш малце повеќе од предвидената доза на витамин Ц, ако е на пример од 100 до 200 милиграми препорачливо, (одприлика 1 апче) тогаш земи 2, тоа ке ја стимулира алергијата максимално, потоа каде што ти е појавена алергријата мачкај ја со течна пудра и таа ке се повлече за не повеќе од 22-24 саати. Ако не се повлече, тогаш постирај пак ке ти кажам што да земеш, зошто обично несакам да препорачувам креми го сушат многу епидермисот и не се многу здрави, зошто потоа на тоа место може да се појават компликации...:smir:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Ако мислиш дека е алергиска реакција обрати се на доктор бидејќи од искуство ти кажувам алергииве се сериозна работа и не е препорачливо да се одолговлечува. Поз

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Немам отоци но имам чешање на оние места кои ми се изложени на сонце,рацете пред се.Ова ми се случува секогаш кога директно ќе е изложам на сонце без заштита.Имам најслаб имунитет на свет и ги мразам докторите:)
Ќе пробам со витамините и пудрата ,па ќе пишам.Ми рекоа кантарион да се мачкам?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Немам отоци но имам чешање на оние места кои ми се изложени на сонце,рацете пред се.Ова ми се случува секогаш кога директно ќе е изложам на сонце без заштита.Имам најслаб имунитет на свет и ги мразам докторите:)
Ахам, само што сакав да ти предложам. Кантарионот е еден од најдобрите универзални лековити средства, ке ти делува 100пати поздраво и подобро од хемиски произведените лекови имено кантарионот има цикатризантно, стомахично, адстрингентно, антиинфламаторно, спазмолитично, психотропно и антидепресивно. Корисно е и за нега на кожата, кај испукана и сува кожа, изгореници, воспалени рани, повреди, црвенило од потсечување и триење на одделни делови на телото, исеченици, изгореници од различно потекло, зацрвенета кожа при подолго излагање на сонце, оштетувања предизвикани од делување на различни хемиски препарати, разни рани и повреди на кожата, воспаленија на синусите. Во стоматологијата се користи кај воспалителни процеси - гингивит, стоматит и др.

Уште нешто. За таков вид на алергии имам слушнато дека многу помага и "масло од ајдучка трева". Го има во аптеките 100% но многу поубаво е да го најдеш од некои селски продавачи, или отиди во Матија аптеката таму ќе го најдеш во најприродна состојба.

Маслото од ајдучка трева е еден од најдобрите природни препарати за сончање. За разлика од маслото од кантарион кое е добро за кожата, но не за директно изложување на сонце, маслото од ајдучка трева е најдобриот заштитник на плажа. Максимално ја штити кожата од изгореници и дава убава боја. Научно е докажано дека во хлорофилот на свежите зелени листови на ајдучката трева има составен дел кој е налик на витаминот А, како и витамин С. Ова меѓудругото го објаснува ефикасното дејство на маслото кај заштитата на кожата, како и брзото отстранување и зараснување на акни, рани, повреди, изгореници, хемороиди, анални фисури и др. Се користи како моќно антибактериско средство кај патогените микроорганизми, помага во борбата против ешерихијата и кандидата. Надворешно, маслото од ајдучка трева делува кај воспаленија на кожата и слузокожата, ја помага епителизацијата, лекува рани и гнојни процеси, ги собира крвните садови и запира крварења. Како масло за сончање, како помошно средство кај анална фисура, хемороиди, рани, нафрлања на кожата и гнојни процеси, кај мажите за инфекции после бричење.:smir:

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
И јас имам алергија на сонце, која ми се појавува особено кога сум на одмор на плажа, но и потоа на секое изложување на сонце подолго од 5 минути. Значи потребно е претходно да ја изиртирам кожата со појавување на јако сонце повеке од 1 саат, и од тука почнуваат маките. Не ми е јасно зошто уште сега ти се појавила кога не е толку јако сонцето, па веројатно ќе имаш многу проблеми.Јас се мачам со неа веќе 5 години.Многу е мачна, со тоа цело чешање, пецкање, болка кога ќе се појавиш на соце, и решение тешко се наоѓа.
Бев на дерматолог, и ми препорачаа пред да излезам на сонце неколку дена претходно да пијам лоратадин или летизен, по 1 на ден, и пак да не излегувам на сонце и да се бањам со маица.Секако неуспешно на почетокот, оти откако веќе ке се појави, тешко да ја контролираш понатаму, освен со никакво изложување на сонце. Затоа последниве 2 години, со веќе навежбана тактика го правам следново: пијам 4 дена пред да тргнам на одмор лоратадин, и тоа во 5 или 6 наутро, и продолжувам да спијам(оти ако јадам после апчето не ми делува) и секој ден додека сум на одмор во истито време.На плажа сум под сенка (никако под чадор, полошо е, само под дрво) кога влегувам во вода, со мнооооогу млеко за сончање(ништо помалце од 30ка фактор) и само 7 или 8 ден се појавува црвенило.Кога ке се појави, нема запирање, ама секако со апчињата си продолжувам.Инаку од тие апчиња многу се спие:smir:
Жал ми е, ама викаат дека ако еднаш си ја имала, ќе се појавува секогаш.Барем јас секое лето ја имам. Единствен лек, научи да живееш со тоа и јади многу лубеница.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Slusaj imam citano deka vitamini na toplo vreme ne se preporacuvaat da se zimaat.Mozda ako gi koristis neposredno pred da izlezes nadvor i tie da ti predizvikuvaat posle alergija.Probaj da ne pies vitamini ili eventualno ako moras togas zimaj gi navecer koga ne izleguvas od doma na sonce.I vo apteka imas specijalni kremi koi se protiv alergija od sonce a ne so kantarion da se mackas toa e ulje i uste poveke gi privlekuva soncevite zraci na tvojata koza.A najubavo ti e da si se posovetuvas so kozen lekar toj ke ti kaze najdobro a ne vaka slusas se sto ke ti kaze nekoj tuka na forumot pa da si napravis uste pogolem problem.Ova za vitaminite znam bidejki i jas imam problem na sonce ne so kozata ama znam deka ne trpi da se pijat na toplo vreme.

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
Знае ли некој лек против гној и слично????Палецот на ногата ми е издуен и ме боли премногу многу бидејќи ноктот ми расте во месото.Е сега со нормално сечење на ноктот неможам да го отстранам оваа делче од ноктот каде боцка бидејќи имам ненормални болки.А ако не го направам сам треба да одам на операција.Знае ли некој некој лек кој може да ми го намали отокот да го извлече гнојот????

Ми треба многууу итно!!!!!
баш и мене ваков ми беше прстот пред 1година или 2.
знам дека така ми беше подолго време месец и повеке, јас го исеков делот. Со шилестото од ноктарничето го подизвадив па го исеков, пробај и ти

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom