Правна помош и совети

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Помош ве молам. Петко е работник кој сака да даде отказ. Еден начин е да не се појави на работа 3 дена. Ми треба друг, пофин начин. Петко иде, му вика на газдата дека дава отказ, и после тоа што? Слободно може да си замине или треба да помине одреден период?
Од твојот пост може да се заклучи дека Петко е во добри односи со работодавачот кај кој работи, па според тоа, најкоректно би било договорот за вработување да го раскинат спогодбено (спогодбата мора да биде во писмена форма). Раскинувањето на договорот може да биде со или без отказен рок. Доколку работодавачот не сака да склучи спогодба со работникот за раскинување на договорот за вработување, тогаш работникот може еднострано да го откаже договорот за вработување со писмена изјава упатена до работодавачот.
Вообичаено, откзниот рок е 30 дена кога работникот го откажува договорот за вработување, меѓутоа со договорот за вработување или евентуално со колективниот договор може да биде определен и друг отказен рок, но никако подолг од 3 месеци.
Повеќе информации може да најдеш во Законот за работни односи.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Вообичаено, откзниот рок е 30 дена кога работникот го откажува договорот за вработување, меѓутоа со договорот за вработување или евентуално со колективниот договор може да биде определен и друг отказен рок, но никако подолг од 3 месеци.
вообичаено е (по желба) или тој рок од 30 дена е во законот?

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
вообичаено е (по желба) или тој рок од 30 дена е во законот?
Рокот од 30 дена е рок кој е предвиден во Законот за работни односи, меѓутоа во истиот тој закон стои дека овој рок може да биде и поинаков доколку друг рок е утврден во самиот договор за вработување или пак со колективниот договор.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
179
Поени од реакции
350
Zdravo
Jas pisuvav vo podforumot izvrsitelite tropaat na vrata za smetki postari i po 15 godini.Clenovite tamu mi odgovorija sea baram sovet i od vas.Blagodaram odnapred.
Se izvinuvam sto pisam na latinica.Denes doznav deka smetkata mi e blokirana.Imav problemi so vip, ama mi stigna sudsko resenie zavereno od notar i jas si plativ se glaven dolg, sudski trosoci ...Se cuvam i sega me interesira dali koga ke odnesam na izvrsitelot ke se sredi se,ke mi ja odblokirat smetkata, posto ima pominato 1 god,otkako e zavrseno se ne znam sto da kazam molam za sovet.
Jas mislam deka izvrsitelot treba da mi prati izvestuvanje deka vo rok od 7 dena ako ne platam ili ne znam tamu sto deka smetkata ke mi bide blokirana,baska sto e plateno pred edna godina, a jas ne dobiv nisto, tuku odam vo banka posto sum dete so eden roditel i primam penzija i mi velat smetkata vi e blokirana, ja poima nemam, potonav od sram.
Od ohridska banka me pratija vo tutunska, odam vo tutunska mi kazaa deka e blokirana od izvrsitel so ime toa i toa, ama poso mina 4 saat zatvoreno bese.Eden drugar slicna prikazna kako mojata, otisol toj, gi odnel smetkite, ama na nego mu stignalo izvestuvanje deka vo rok od 8 dena treba da plati tolku i tolku ako ne smetkata ke mmu bide blokirana,jas nisto ne dobiv, i toj reagiral navreme, izvrsitelot mu rekol da ide do firmata odnosno tuzitelot i toj da prati izvestaj ne znam so deka nema dolgovi kon niv i sredil.Jas ne dobiv nikakvo izvestuvanje tuku blokirana smetka.Se izvinuvam sto ve zamaram site tuka i blagodaram za odgovorite

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Да ве прашам доколку некој е упатен во оваа работа.

Чива должност е да го плати данокот на промет за стан (за да може да се добие имотен лист)

Дали е на продавачот/инвеститорот или купувачот???

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Да ве прашам доколку некој е упатен во оваа работа.

Чива должност е да го плати данокот на промет за стан (за да може да се добие имотен лист)

Дали е на продавачот/инвеститорот или купувачот???
Обично е на купувачот, но се е ствар на договор :)

Член од
28 февруари 2014
Мислења
87
Поени од реакции
1
Kako odi promena na sopstvenik na dooel? dali e isto kako promena na upravitel? ITNOOOOOOOOOOO pls

Член од
24 јануари 2008
Мислења
33
Поени од реакции
11
Барам помош. Дедо ми со нотар составил договор за дар во 2005-6 година кој не е потпишан од никој од 2та сина и мајка ми и нема печат од нотар. После тоа дедо ми добива мозочен удар после кој, откако му се вратија дел од моторните функции меморијата му беше се послаба и послаба, не се сеќава на работи што ги кажал пред 10 мин. итн. Во 2011 еден од синовите се обиде да го завери тој договор односно го потпишаа сите, но изгледа дека не важел повеќе тој договор. Во 2012 синовите со дедо ми без знаење на мајка ми, на нотар составуваат нов договор за дар со кој го делат имотот, а делот на мајка ми го изоставуваат од него. Дедо ми починува а една година подоцна и мајка ми. Мајка ми не се согласуваше со начинот на распределбата на имотот во првиот договор за дар кој е сличен со вториот. Дали последниот договор е валиден, мислам дека немало сведоци и не знам дали и како нотарот ја оценил способноста на дедо ми свесно да расудува. За овој договор ме известија откако почина мајка ми.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.670
Поени од реакции
16.878
не е конкретен случај, читав во хрватски портал , странката тужела фирма и добила, фирмата е во стечај, ај што не може да си ги наплати тој што добил своите трошоци, туку судот на тој што добил му ги накалемил судските такси на клиентот што изгубил ( фирмата во стечај) ?!... а инаку начув наши адвокати си збореа, од некој клиент не можел судот да наплати ( неѕнам што била причината, се одселил во странство, починал, фирма во стечај ...) .. и судските такси на неговиот адвокат му ги опнале ?? ... има ѕа овакви работи прецизен закон ??

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
не е конкретен случај, читав во хрватски портал , странката тужела фирма и добила, фирмата е во стечај, ај што не може да си ги наплати тој што добил своите трошоци, туку судот на тој што добил му ги накалемил судските такси на клиентот што изгубил ( фирмата во стечај) ?!... а инаку начув наши адвокати си збореа, од некој клиент не можел судот да наплати ( неѕнам што била причината, се одселил во странство, починал, фирма во стечај ...) .. и судските такси на неговиот адвокат му ги опнале ?? ... има ѕа овакви работи прецизен закон ??
Незнам како е случајот, но знам дека кај нас ако тужениот неможе да се најде или правното лице нефункционира,а во случајот е тужен во тој случај тужителот предлага да му се определи времен застапник на тужениот и трошоците на постапката паѓаат на товар на тужителот без разлика каков е исходот на спорот, така да неверувај се што ке прочиташ во медиуми, бидејќи истите често знаат да не ги согледаат сите законски решенја во целост и на кои законски основи се заснова пресудата.[DOUBLEPOST=1397122850][/DOUBLEPOST]
Барам помош. Дедо ми со нотар составил договор за дар во 2005-6 година кој не е потпишан од никој од 2та сина и мајка ми и нема печат од нотар. После тоа дедо ми добива мозочен удар после кој, откако му се вратија дел од моторните функции меморијата му беше се послаба и послаба, не се сеќава на работи што ги кажал пред 10 мин. итн. Во 2011 еден од синовите се обиде да го завери тој договор односно го потпишаа сите, но изгледа дека не важел повеќе тој договор. Во 2012 синовите со дедо ми без знаење на мајка ми, на нотар составуваат нов договор за дар со кој го делат имотот, а делот на мајка ми го изоставуваат од него. Дедо ми починува а една година подоцна и мајка ми. Мајка ми не се согласуваше со начинот на распределбата на имотот во првиот договор за дар кој е сличен со вториот. Дали последниот договор е валиден, мислам дека немало сведоци и не знам дали и како нотарот ја оценил способноста на дедо ми свесно да расудува. За овој договор ме известија откако почина мајка ми.
Според мене, првиот договор не е полноважен бидејќи ниту е потпишан од некоја страна, ниту пак е заверен кај нотар, кој што ако во договорот предмет е недвижност постои и законска обврска да се завери кај нотар, вториот договор е полноважен бидејќи е заверен кај нотар и составен најверјоатно како што треба и како што посакувал дедоти- во овој случај дародавецот и за договор за дар немора да знаела ниту мајкати, а и да знаела и да не се согласувала воопшто не е важно, дародавецот својот имот може да го подари накого сака и како сака т.е може да располага со своја сопственост во целост.
Е сега за деловната способност на дедоти т.е дали можел да расудува и дали можел да ги свати значењето на тој договор требал да знае нотарот, инаку ако мислиш дека дедоти небил деловно способен можеш да бараш до судот ништовност на истиот договор, бидејќи постојат законски основи за ништовност, а тоа е договорот да е составен согласно законот,а законски во договорот за подарок дародавецот мора да е деловно способен за да истиот е полноважен, е сега ако можеш да го докажеш дека ја немал потребната деловна способност, можеш и да го поништиш тој договор.
Ова е мое мислење.

Последно уредено:
Член од
19 март 2013
Мислења
335
Поени од реакции
186
Дали во случај на новопронајден имот, при поднесување на барањето за оставина треба да се приложат и податоци од оставинското решение кое првиот пат било донесено?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.670
Поени од реакции
16.878
Незнам како е случајот, но знам дека кај нас ако тужениот неможе да се најде или правното лице нефункционира,а во случајот е тужен во тој случај тужителот предлага да му се определи времен застапник на тужениот и трошоците на постапката паѓаат на товар на тужителот без разлика каков е исходот на спорот, така да неверувај се што ке прочиташ во медиуми, бидејќи истите често знаат да не ги согледаат сите законски решенја во целост и на кои законски основи се заснова пресудата..
...Аха, значи исто е и кај нас како во Хрватска, ако не се фати тужениот тогаш тужителот ги сноси трошоците... ова што јас го начув дека на адвокатот му ги ставиле судските трошоци, можно било тужителот да станал недостапен а го загубил спорот, тогаш или судските трошоци одат ад акта или на адвокатот на тужителот паѓаат ??
.. а имав таков случај, ме тужеше фирма и изгубија ..е сметката им е блокирана, а работат преку трети фирми, неможам да ги наплатам трошоци ( судски такси и за адвокатот, за среќа мали се, )... е сега фирмата најверојатно била блокирана уште за време на предметот, а по првостепената одлука дадоа жалба а сигурен сум дека не ја платија жалбата, може и тужбата... а имаше судски известија дека нема да се постапува по предмети ако не се платат однапред таксите, ама изгледа никој тоа не го поштуваше, посебно вон Скопје
.. всушност правниот застапник на фирмата што ме тужеше беше парничен рекетар, тој поднесуваше тужби на вересија, имаше врски во судот да оди тоа така.. е такви судот треба да ги Одрапа кога ќе изгубат спор, барем во делот за судските такси...

Член од
9 јуни 2006
Мислења
62
Поени од реакции
3
Ај Ве молам толкување на овој член ..
(Изземање на давачки од извршување
Член 210
Предмет на извршување не можат да бидат побарувања на Република
Македонија и на единиците на локалната самоуправа и фондовите врз
основа на придонеси, даноци и други давачки.),и дали на директорот на ПЗУ(заради изгубено судско дело - побарувања на фондот за здравствено осигурување) може извршител да му ги блокира приватните кредитни картички.Благодарам,

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ај Ве молам толкување на овој член ..
(Изземање на давачки од извршување
Член 210
Предмет на извршување не можат да бидат побарувања на Република
Македонија и на единиците на локалната самоуправа и фондовите врз
основа на придонеси, даноци и други давачки.),и дали на директорот на ПЗУ(заради изгубено судско дело - побарувања на фондот за здравствено осигурување) може извршител да му ги блокира приватните кредитни картички.Благодарам,
Mоже.

Kajgana Shop

На врв Bottom