Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Toa ti zavisi od mnogu faktori kako na primer :Krvni pritisok,odredeni alergii na ergotni derivati(ergotamin),depresivnost,c.drobni problemi....t.e taa selekcija e odvisna od tvojot klinicni status.Najcesto bromergonot se koristi vo lecenje na parkinsonova bolest zaedno so levadopa a dostinexot vo hiperlaktacija t.e tumur na hipofiznata zlezda.

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
Што може да биде ова - понекогаш ми се случува за кратко време да ми се стемни кога гледам нешто како краткотрајно слепило или којзнае што (инаку носам наочари)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Najverojatno e vagalna sinkopa brat,no ako e mnogu cesta pojavata najdobro e da si napravis detalen pregled kaj tvojot ocen lekar(oftalmoskopija ili pak nekoi snimki kako flurescenska angiografija).

Член од
22 октомври 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Me interesira nekoj ako uci farmacija, kako i na koj nacin go pravat vo aptekite losion za akni so Klindamicin. Posto ima kupecki gotov fabricki napraven a mozi i vo apteka da ti go napravat za 2 minuti i e malku poevtin. Kako go pravat?

ExOdUs

El Caballero de la Noche
Член од
3 ноември 2008
Мислења
19
Поени од реакции
0
Воздух,вода сонце лекари се три ако си ги цениш здрав ке бидеш ти!!!

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Дали некој го имал проблемот, се работи за масно ткиво на главата, отекува и боли, по некое време на тоа место косата опаѓа и отокот се намалува полека? И евентуално некое чаре?

Јас бев на кожен лекар, ми дадоа витамини и некои други апчиња, али тоа од пред 2 месеци, бев и кај еден еким во Кратово ми ставаше едни билки тамо, ама за косопад, е да се разбереме, ова не е косопад, ова е масно ткиво/жлезда/жариште.. и досега од лековите нема резултат, изгледа ќе мора да се оди во Скопје кај специјалист. Некој дали имал ваков проблем?

Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Пред 4 год го повредив нешто рамото, предна страна. Докторите рекоја тендинитис на тетивата на бицепс. Пред една недела почнав да вежбам пак, кренав малку појќе и денес пак болки. Што да превземам???

bezobrazna

...Paste
Член од
7 август 2008
Мислења
440
Поени од реакции
27
Me interesira nekoj ako uci farmacija, kako i na koj nacin go pravat vo aptekite losion za akni so Klindamicin. Posto ima kupecki gotov fabricki napraven a mozi i vo apteka da ti go napravat za 2 minuti i e malku poevtin. Kako go pravat?

абе посигурно ти е да си земеш готов производ! кај нас по аптеките ги има на галафарм и фитофарм! овие што ги прават по аптеките кои имаат галенска лаб. мислам дека неможат да бидат подготвени во толку добри услови како другите горенаведени!!! галафарм и фитофарм според мене ти се подобра опција,знаеш дека ти е се подготвено во одлични услови!:pipi:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
Дали некој го имал проблемот, се работи за масно ткиво на главата, отекува и боли, по некое време на тоа место косата опаѓа и отокот се намалува полека? И евентуално некое чаре?

Јас бев на кожен лекар, ми дадоа витамини и некои други апчиња, али тоа од пред 2 месеци, бев и кај еден еким во Кратово ми ставаше едни билки тамо, ама за косопад, е да се разбереме, ова не е косопад, ова е масно ткиво/жлезда/жариште.. и досега од лековите нема резултат, изгледа ќе мора да се оди во Скопје кај специјалист. Некој дали имал ваков проблем?
Тешко дека ќе може преку форум тоа да се утврди, али сакам да те прашам дали тоа масно ткиво се наога само на главата или и на другите делови од телото?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
Пред 4 год го повредив нешто рамото, предна страна. Докторите рекоја тендинитис на тетивата на бицепс. Пред една недела почнав да вежбам пак, кренав малку појќе и денес пак болки. Што да превземам???
Па ќе мируваш повеќе се додека не се опорави тетивата а ако имаш силни болки ќе одеш у аптека и ќе побараш крема којашто содржи KETOPROFEN за мине све поподносливо.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
Не сум фармацевт али мислам дека е исто дали ќе го земеш готов или приготвен од аптека.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.263
Поени од реакции
9.044
Би сакала да ја прашам Злобница, или некој од останатите, медицински информирани членови, за еден симптом, и неговите евентуални (приближни) дијагнози.

Имено, веќе 6 месеци имам мал оток на вратот, блиску до гркланот, во форма на топче (се осеќа само на допир, не е видлив со око, боли единствено откако ќе го притиснам и нема значајни промени во големината). Кога се појави отидов на доктор, каде што исклучија плувачна жлезда, мононулеоза и тироид (тестот на тироксинот и ехото беа нормални).
Ни самата не знам зошто не продолжив со испитувањата, но ете го оставив тоа...За да деновиве, кога се потсетив на ова, и интензивно почнав да барам информации за симптомов, наидов на итекако загрижувачки дијагнози, односно на можна лимфома и други канцери.

Секако дека до петок ќе отидам на доктор, па би сакала во меѓувреме да знам дали, доколку докторот не препорача, сепак лично да инсистрам на биопсија, и дали таа е единствениот начин за утврдување на канцерозни промени, или има и други тестови (крвни анализи, ехо и сл.)
Не ми се верува дека е лимфом ама за да бидеш порелаксирана и да не мислиш на тоа најдобро е да направиш или биопсија ,ама штом веќе ја исклучиле можноста за мононуклеоза мислам дека нема место за паника пошто ти е веќе направена детална крвна слика.

bezobrazna

...Paste
Член од
7 август 2008
Мислења
440
Поени од реакции
27
Не сум фармацевт али мислам дека е исто дали ќе го земеш готов или приготвен од аптека.
па и не е баш исто.:smir:
Сум имала прилика да видам подготвување на галенски препарати и во аптека и во галенска лаб. така да условите не се баш исти. колку и да се трудат во аптека се да биде стерилно,неможе да биде до тој степен како во лаб.
А и голем дел од препаратите ги приготвувавме ние,значи оние што биле на пракса независно дали се техничари или фармацевти.
Сепак ова е мое мислење и искуство!!! може таква се погодила аптеката каде што сум била,незнам, Неможам да зборувам за сите...:toe:

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Тешко дека ќе може преку форум тоа да се утврди, али сакам да те прашам дали тоа масно ткиво се наога само на главата или и на другите делови од телото?
Само на главата, али пред некој ден специјалистот кажа оти не било толку страшно, ќе поминело со тек на време, ми дадоа едни лекови, шампони, масти и сл. па ќе видиме. :smir:

Член од
1 август 2007
Мислења
1.193
Поени од реакции
37
Постојано кашлам веќе една недела, пијам слез и нема никаков резултат.
совет ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom