Графички карти

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
kaj da vidam so napojuvanje e?
Ако ти е купен целиот компјутер комплет, види на фискалната, или ако ја немаш, отвори го компјутерот и би требало од страна на напојувањето да пишува кој модел е и колку вати е. Ако можеш сликај го напојувањето и прикачи ја сликата овде.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
PII 945 е слаб за онлајн BF4, за сингл плеер ќе биде ок горе доле. Но јас не би идел на 270X со тој процесор, Mаксимум 260X....освем ако не планираш да ги апгрејдуваш процесорот и матичната во иднина.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.045
Поени од реакции
6.072
Гледајќи го процесорот на БладиЏис'с, мојов е послаб што го имам. Q8300 2.5Ghz. Ако не сум утнал нешто. Ваљда не сум.
Планот е за 1-2 месеци да се земе графичка, па понатаму здравје да се иде на се останато.

Се надевам некаде до средина на јуни ќе се пофалам со нова VGA.:)

Околу напојување, гледам според gpuboss. GTS250 и R9 270 имаат ист TPD, односно
noise and power
TDP 150W
Би требало да моменталово кое го имам, да ја фати 270-ката, така?

п.с. Се собра кеш пред 2-3 месеца за VGA, ама се откажав тогаш, и отиде јабана кешот.:D

Последно уредено:

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
PII 945 е слаб за онлајн BF4, за сингл плеер ќе биде ок горе доле. Но јас не би идел на 270X со тој процесор, Mаксимум 260X....освем ако не планираш да ги апгрејдуваш процесорот и матичната во иднина.
Па не е баш за фрлање, скоро колку Ivy i3 му е силата. Плус може да го оверклокува ако сака да поништи било каков елемен на bottleneck. Комотно може да оди заедно со R9 270

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Со Mantle вклучен треба да биде ок.....

Да поништи било каков ботлнек? само на сон тоа :D

P II 9xx беа слаби дури и кога излегоа, едно 50% послаби од тогашните хај енд процесори....а за сегашните да не збориме.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36

Со Mantle вклучен треба да биде ок.....

Да поништи било каков ботлнек? само на сон тоа :D

P II 9xx беа слаби дури и кога излегоа, едно 50% послаби од тогашните хај енд процесори....а за сегашните да не збориме.
China Rising не е оптимизирана баш
Еве други бенчмаркови за BF4. х4 980 не е многу појак од х4 965
CPU_01.png

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не е работата за оптимизации, него е мултиплеер, тоа е целата работа. Таму AMD процесорите се доста слаби.....горе скринот што си го постирал е од сингл плеер, и е безмалце бескорисен ако играш мулти.

Како и да е заборавив на Mantle, сега AMD корисниците со карти од 79xx/27x нема да имаат проблеми заради Mantle API-то (драјверите)

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Не е работата за оптимизации, него е мултиплеер, тоа е целата работа. Таму AMD процесорите се доста слаби.....горе скринот што си го постирал е од сингл плеер, и е безмалце бескорисен ако играш мулти.

Како и да е заборавив на Mantle, сега AMD корисниците со карти од 79xx/27x нема да имаат проблеми заради Mantle API-то (драјверите)
OK,
Multiplayer бенчмаркови

BF-4-1920-x-1080-Ultra-settings-GTX-770-vs-7970.jpg

GTX 770 + i7 4770k + Win 8 = Average FPS 79
GTX 770 + FX 4300 + Win 8 = Average FPS 75

Бенчмаркови FX 4300 vs X4 965. Разликата кај двата процесора е + 2 МB L3 cache кај FX 4300.
http://www.anandtech.com/bench/product/700?vs=102

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Минималните фремови се најбитни, погледни колку се слаби AMD во тој сегмент. Како и да е немам намера да се натегам, знам многу добро како се однесуваат AMD процесорите во игри, ок се, ама не се ни приближно добри како понудата на Intel, има статеринг, и поголеми латенции, 40 фрема на AMD процесор се како 30 на Intel.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Минималните фремови се најбитни, погледни колку се слаби AMD во тој сегмент. Како и да е немам намера да се натегам, знам многу добро како се однесуваат AMD процесорите во игри, ок се, ама не се ни приближно добри како понудата на Intel, има статеринг, и поголеми латенции, 40 фрема на AMD процесор се како 30 на Intel.
Ок, еве да ги баталиме Бета и Win 7 бенчмарковите, дури и ја се префрлив на Win 8 само поради Battlefield 4, зошто ми е најиграна игра. Kај i7 минималните се 65, додека кај FX 4300 се 63 на Win 8. Сега нејќам да се расправам со тебе, ама 2 фрејма разлика не е голема. Плус ако дечкото што бара само за 10000 ден графичка а другите делови да му останат исти, нема толку да примети некои лагови или латенции зошто сигурен сум дека не се натпреварува или пак користи 120Hz Монитор и сака све најдобро да му иде.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.175
Поени од реакции
13.453
Ме интересира за некој лаптоп ако на нет пишува вака како ова подоле, значи со Integrated i Discrete, а во флаер од продажно место пишува ова discrete само што е фората? Со која графичка е лаптопот и што е разликата меѓу овие 2 Integrated i Discrete? :)

Integrated: Intel® HD9
Graphics 4000 (3rd
Generation Intel Quad—Core i7 and Dual—Core i5 and i3);
Intel HD9
Graphics (Celeron and Pentium configurations)
Discrete: AMD RadeonTM HD9
8750M, with 1 or 2 GB dedicated DDR3 video memory11

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ме интересира за некој лаптоп ако на нет пишува вака како ова подоле, значи со Integrated i Discrete, а во флаер од продажно место пишува ова discrete само што е фората? Со која графичка е лаптопот и што е разликата меѓу овие 2 Integrated i Discrete? :)

Integrated: Intel® HD9
Graphics 4000 (3rd
Generation Intel Quad—Core i7 and Dual—Core i5 and i3);
Intel HD9
Graphics (Celeron and Pentium configurations)
Discrete: AMD RadeonTM HD9
8750M, with 1 or 2 GB dedicated DDR3 video memory11
Лаптоп мора да има интегрирана и МОЖЕ да има дискретна. Затоа кога ќе пишат во флаер дека има дискретна, се подразбира дека покрај интегрираната има и дискретна.

За да не загрева и да не троши повеќе струја, лаптопот си ја користи интегрираната кога нема потреба од другава, пример за интернет или филмче или нешто такво „лесно“. Кога ќе пуштиш игра на пример, автоматски се уклучува на другата.

Истово можеш и „пешки“ да го подесиш во драјверите на графичката и да наместиш која графичка за што да се користи и кога.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417

Kajgana Shop

На врв Bottom