Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Дури 50,000 управители на фирми и членови на управни одбори на фирми, не биле пријавени како вработени (односно фигурирале како невработени) и земале дебели надокнади од фирмите, но од февруари годинава и тие мораат да се регистрираат како вработени и да ги плаќаат задолжителните придонеси.

Сам себе се негираш, тие управители фигурирале како невработени и биле пријавени во фондот за здравствено. После се регистрирале како вработени и пак биле пријавени во фондот. Прашањето каде исчезнале над 150.000 осигуреници за 2 години?

Бројот на осигуреници на фондот за здравство е опаднат не зошто луѓето си иселиле, туку зошто се воведени нови законски норми, со кои невработените кои остваруваат приходи или семејството на невработениот остварува приходи, немаат право на бесплатно здравствено осигурување и да бидат осигуреници на ФЗО, туку мораат да си плаќаат месечна полиса за доброволно здравствено осигурување. Повеќе информации можете да најдете на: http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=09A5CC062156864F8439D209EAAADB9E

Многу ретко некој се решава самиот да си плаќа здравствено осигурување.

До 2011/2012 г., сите невработени, без разлика дали остваруваат приходи или не, можеа да добијат бесплатно здравствено осигурување и беа осигуреници.

Дури 50,000 управители на фирми и членови на управни одбори на фирми, не биле пријавени како вработени (односно фигурирале како невработени) и земале дебели надокнади од фирмите, но од февруари годинава и тие мораат да се регистрираат како вработени и да ги плаќаат задолжителните придонеси.
Navivam za tebe.Zaebancija u strana.Kolku pari e sam da si plakas zdravstveno??

Сам себе се негираш, тие управители фигурирале како невработени и биле пријавени во фондот за здравствено. После се регистрирале како вработени и пак биле пријавени во фондот. Прашањето каде исчезнале над 150.000 осигуреници за 2 години?

:pos:

Од февруари 2014 г. управителите на фирми и членови на управни одбори имаат обврска да плаќаат задолжителни продонеси за здравствено и социјално осигурување.

Невработените чии што семејства годишно остваруваат повеќе од 96600 ден. односно 183546 денари приход, треба сами, доброволно, да си го плаќаат здравственото осигурување ако сакаат да бидат осигуреници на ФЗО. Тоа се новини од 2011 и 2012 г.
Прочитај си на: http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=09A5CC062156864F8439D209EAAADB9E

Свати?[DOUBLEPOST=1396641683][/DOUBLEPOST]
Navivam za tebe.Zaebancija u strana.Kolku pari e sam da si plakas zdravstveno??

Прочитај си сам колку е сам да си плаќаш здравствено на: http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=09A5CC062156864F8439D209EAAADB9E

Последно уредено:

Од февруари 2014 г. управителите на фирми и членови на управни одбори имаат обврска да плаќаат задолжителни продонеси за здравствено и социјално осигурување.

Невработените чие семејство годишно остварува повеќе од 96600 денари приход, не се осигуреници на ФЗО, освен доколку самиот доброволно не си плаќа здравствено осигурување. Тоа се новини од 2011 и 2012 г.
Прочитај си на: http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=09A5CC062156864F8439D209EAAADB9E

Само оние невработени чии семејства имаат годишен приход под 96600 денари можат да се регистрираат како осигуреници на ФЗО, чии придонеси ги плаќа државта.

Прочитај си сам колку е сам да си плаќаш здравствено на: http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=09A5CC062156864F8439D209EAAADB9E
Sakas da kazes deka ako 1 e vraboten i ima plata od 8050 denara ne im sleduva zdravstveno na nikoj od familijata ili pak treba da si plakaat privatno ili pak polisa so osiguruvanje.N
Ne citam a i objasni tuka sigurno deka poveketo nema da gi procitaat tie raboti[DOUBLEPOST=1396642345][/DOUBLEPOST]

Невработените чие семејство годишно остварува повеќе од 96600 денари приход, не се осигуреници на ФЗО, освен доколку самите доброволно не си го плаќаат здравствено осигурување. Тоа се новини од 2011 и 2012 г.

Последно уредено:
@bitushanec абе не кажа како ти ги пресмета од 800 до 1200 лица иселени? Да не стоиш на граница со лист или?

кажи им таму у штаб дека ако ме вработат за 20к + плата ке имаат 20 гласа од моја фамилија
види заводот за статистика шо вика, дали ке им се исплати или не :)

Знаеш да лепиш плакати?

Не пратам политика па може некој да ми каже кога има избори да знам кога нафураниве ќе се мафнат од по темиве? Сериозен сум со прашањево?

Не пратам политика па може некој да ми каже кога има избори да знам кога нафураниве ќе се мафнат од по темиве? Сериозен сум со прашањево?
Незнам колку си религиозен, ама претседателски една недела пред велигден, парламентарни една недела после велигден

A od tie 10% sto se vratile se kaat zosto toj cekor go napravile.Zosto ne mi e jasno barame stranski investitori a kolku gastarabajteri sto se vratile doma so nekoja para mame im eba sistemot nas i posle pak usvet fanaa??Nikogas nema da svatam koja e politikata sto se vodi kaj nas vo makedonija.Dali e prikaznata so maglata i itar pejo ili nekoj drug sistem??Koj e so soodveten odgovor za ova neka ni kaze.Grci donesoa vo Makedonija gi prodadoa rabotnicite gratis-a gi vodat kako stranski investitori.A patriotski se pluka po Grcija do TRT.
Dali kaj nas treba revolucija za da ja bide drzavata ili ke bide kuti i traj,arno e vaka ami mozi i poloso da bidi.AFRIKA ne ni e ramna.Do tamu sme stanati.Ne poznavam 1 licnost sto do sega ne rekla super e se zivee.Site vikaat partiska kniska i partiska rabota.DEMOKRATIJA ili moderna DIKTATURA.Pa posle stanuvas vojnik dodeka ne ti go napikaat da te boli gz(se izvinuvam na izrazov)....E posle se seli narodot.Gi delat Albancite protiv Makedoncite a realno gi EB@T i ednite i drugite i im sirat patriotizam,a od druga strana gazot e daden pod kirija pa go pase nekoj konj.
EEEEE Makedonijo moja nasa i vasa do kade stasavme.Na site sto se nadvor od drzavata im gori srceto za doma ama ako si dojdat samo ke gi napupat nekade da gi odrabotat i pak nazad.Stranski investitori ne postojat vo nasata ni mila Makedonija.Vlasta e investitor samo so strancko ime.Ta i ednite ta i drugite istata ja bodat.[DOUBLEPOST=1396554785][/DOUBLEPOST]
Se slusaat glasovi deka so krizata vo Germanija ke begaat nakaj nas vo Makedonija.Premnogu investicii a ke nema rabotnici.Kaj niv zimaat po 1500 a kaj nas po 8000.E ne ke se zaebavame nie sme drzava so muda.

Со тек на времето сите си сваќаме дека никој не ни е крив. Ние не сме за нигде... Нити бранко , нити петко, нити станко. Нити грција, нити албанците не се криви. Тие се паметни, тие искористуваат што сме прости како грав за некои работи.

E kako ne ni e kriv.tie se politicarite.ili revolucija i na jamka site do eden.

Inviato dal mio GT-I9195 utilizzando Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom