Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Се зборува за една климаTesko deka ke projde so 8-10kw
Ne mi e jasno kako moze vo sive okolni zemji mitsubishito fh serijata ne mora zubadan 35 da e okolu 1000evra zboruvam bez montazaNa -10 zubadan dava 4kw, a na -25, 2.6kw i celata poenta e toa sto ova vo bugarija i okolnite zemji e okolu 1300eur, isto taka fujitsy LT serijata na -10 dava 4kw i vo srbija i oklinata e okolu 950eur, a kaj nas vo hidro set 1600-1700eur, a kaj nas toshiba suzumi (normalna cena koga ne e na akcija) e okolu 1000eur a na -10 dava 2.35kw, a da ne zboruvame i za Cop sto kaj mits. e 5, a kaj Suzumito e 3.9.
Eve ja prv ke ti odgovoram iako tocni ceni nemozam da ti dadam sam toa ke si pobaras poso ceni na mitshubishi neznam. Drugo sto e nepoznato kolku tocno m2 treba da grees ali koa veke e vo gradba i ne e izgradeno da ne se zaebes da ti stavat radijatori koi ke ti stojat ladni tuku za istite pari da ti stavat instalacija za podno greenje so alumplast creva, cenata na crevata e 50-60den po metro, na m2 idat po 5-6metra znaci 300-325den/m2 zaedno so stiropor/izolacija nema da kosta pojse od 500den/m2 ili za nekoi 100m2 50000den. Istite pari se i za radijatori a so niv ke trosis mnogu pojse struja bidejki tie baraat temperatura na voda nad 60C pri T okolu nula. So podno greenje ti treba voda od 35-45C usteda ima 30% u start bidejki vodata se zagreva na 35-45C.Se raboti za stan vo izgradba i sakam da go resam uste sega prasanjeto za greenje i ladenje , ako bea cenite na klimite kako vo hrvatska ke odev so edna Mitshubishi fh 35 za dnevna so kunja i hodnik okolu 30m2 ima. za spalnite ke stavev mitshubishi sf25 tie se po okolu 11m2 , ama za ovie ceni kaj nas sto se za istite klimi tesko , zatoa ke odam ili so multi sistem toshiba so 3 edinici, edna 13 i 2x10 i toa ili site 3 daisekai6,5 ili 2 daisekai6,5malite10 i edna bi-flou(konzola)13....zatoa sto cenite vo hrvatska i kaj nas za toshiba se isti i kaj nas so montaza se poeftini zatoa sto montazata kaj nas e duplo poeftina
Tie muabeti za klima na 28C se od luge koi se great na obicni kllimi NEinverteri, za inverter ne mu treba tolku, znaci ako sakas vo prostorot da ti e 23C klimata ke ja namestis na 23-24 i taa temperatura inverterot i ke ja odrzuva +-2C odnosno periodicno po potreba ke povlece kratko do maximum pa ke namali do nekoj 300-400W i ke ja odrzuva temperaturata, ako ja podesis na 28 vo sobata ke ti stane 27-30C. Inaku praviloto e na kolku pogolema temperatura e podesena tolku poveke i trosi struja vo prosek po saat.Da da zboruvam za edna klima vo dnevna soba od 23 m2, so prosek vo den uklucena 4-5 casa rabota na 28C
Мислам дека премногу се оптеретуваш со тоа и ќе вложиш купишта пари за мулти системи или пак клима уреди кои чинат преку 1000 евра.Se raboti za stan vo izgradba i sakam da go resam uste sega prasanjeto za greenje i ladenje , ako bea cenite na klimite kako vo hrvatska ke odev so edna Mitshubishi fh 35 za dnevna so kunja i hodnik okolu 30m2 ima. za spalnite ke stavev mitshubishi sf25 tie se po okolu 11m2 , ama za ovie ceni kaj nas sto se za istite klimi tesko , zatoa ke odam ili so multi sistem toshiba so 3 edinici, edna 13 i 2x10 i toa ili site 3 daisekai6,5 ili 2 daisekai6,5malite10 i edna bi-flou(konzola)13....zatoa sto cenite vo hrvatska i kaj nas za toshiba se isti i kaj nas so montaza se poeftini zatoa sto montazata kaj nas e duplo poeftina
Колкав простор ( колку квадрати ) затоплувате?Ме интересира како ја минувате грејната сезона.
Јас имам парно на дрва и трошам околу 16,17 кубици на 1 грејна сезона(15окт-15апр).
Живеам во св.николе и прилично значи за потопол град(заразлика од градовите кој се на високо)
Па една консултација,ако некој се грее со парно на дрва !
Те замолувам да нешто попширно напишеш или постираш фотографии или на оваа тема или на алтернативно затоплување. Секое искуство е добродојдено. Однапред ти заблагодарувам во име на сите кои ќе имаат корист од твојот трудДедо ми има парно на пеливина. Со 2 иладарки се грее цела зима.