Русија - смена во надворешната политика?

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Русите многу добро знаат дека многу народи од Источна Европа се разочарани од двојните стандарди во ЕС. Украинците ќе бидат измамени од ЕУ и нема да видат и една десетина од парите кои им требаат. За бриселските бирократи поважни се правата на хомосексуалците отколку како луѓето живеат во Бугариja, Романија, Украина. Дадоа стотици милијарди евра на грците кои по цел ден си пијат узото по таверните, ама немаат пари да дадат на украинците или за модернизација на бугарското образование за кое се потребни 1% од парите дадени на Грција. ЕУ се исцрпи како проект со својата неразумна политика на толерирање на сето што работи против европските нации - хомосексуалност, толерирање на неконтролирано влегување на емигранти од Африка и арапскиот свет, апсурдни регулативи. Во овој си вид ЕУ се покажа како неуспешен проект. ЕУ има иднина само како Европа на нациите, мултикултурна Европа пропадна.

Русија може да е било каква, но руското општество и руските политичари се единствените во моментов кои поддржуваат основните христијански и традиционалните семејни вредности. Ако ЕУ брзо не направи реформи и не смени политика си, народите во страните членки сами ќе побараат да излезат од ЕУ. И тоа нема да биде од националистички побуди туку ќе биде само дефанзивна реакција.

Последно уредено:
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
@red baron
За ЕУ донекаде се согласуваме. И јас сум скептичен кон таа унија, од причина што не ми се допаѓа начинот на кој се губи самобитноста и суеверенутетот на една држава при влез. Во моментов да погледнеш на мапа, Македонија и неколку околни држави се заобиколени од европското море и тоа ми се допаѓа. При влез во ЕУ, Македонија би се изгубила во тоа море.
Но, причините што ти ги тврдиш дека само Русија е бранителка на традиционалните христијански и семејни вредности е неточна. Ако народот во Македонија или Бугарија сака ги негува тие вредности, не ни треба ни ЕУ, ни Русија да ни каже како да постапуваме. Една од најконзервативните и најхристијански држави во Европа е Грција, членка на ЕУ од 1981 г. Во Бугарија и Хрватска бракот уставно е дефиниран како унија меѓу маж и жена. Кој европски бирократ може да ги убеди Грците или Хрватите дека хомосексуализмот е нормален? Тоа што Холандија сака да легализира проституција, марихуана и хомо бракови, тоа си е нивна работа.

Сум за членство во НАТО. На мала и воено слаба држава како Македонија и треба стабилноста, што алијансата ја нуди.

Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.227
Поени од реакции
84.189
Tens of Thousands Sign Petition to Reunite Alaska With Russia

Tens of Thousands Sign Petition to Reunite Alaska With Russia

MOSCOW, March 25 (RIA Novosti) - Over 22,000 people have signed a petition calling for the secession of Alaska from the United States to seek reunification with Russia.

The petition, available on the White House website, opened on March 21. If the motion attracts 100,000 signatures within a month, the Obama administration is obliged to respond according to its guidelines.

The petition, entitled "Alaska Back to Russia," encourages a vote on secession, citing historic travels of Russian explorers to Alaska, as far back as the crossing of native Siberians across the Bering land bridge over 10 thousand years ago.

The document tracks the settlement of the region by Russians, including Aleuts colonizing the Aleutian Archipelago, and the expedition of famed explorer Mikhail Gvozdez who first sited Alaska in 1732.

Alaska was a Russian colony until 1867 when Russian Emperor Alexander II sold it to the US for $7.2 million -$120 million in today's money after being adjusted for inflation.

In November 2012, a similar petition sought Texas' withdrawal from the US following the state's dissatisfaction with federal economic policy.

Signatories of that petition called for Texas to declare independence in order to maintain a balanced budget and "to protect its citizens' standard of living."

Similar motions were filed by residents of several other American states, including Tennessee, Louisiana, South Carolina, North Carolina, Florida, Alabama and Georgia.

Yet only Texas garnered enough signatures - over 125,000 - to be reviewed by the Obama administration, which turned the petition down saying that while "no one disputes that our country faces big challenges," Americans needed to work together "to find the best way to move forward."

Despite the value of healthy debate, "we don't let that debate tear us apart," the White House said.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.729
Поени од реакции
12.006
@red baron
За ЕУ донекаде се согласуваме. И јас сум скептичен кон таа унија, од причина што не ми се допаѓа начинот на кој се губи самобитноста и суеверенутетот на една држава при влез. Во моментов да погледнеш на мапа, Македонија и неколку околни држави се заобиколени од европското море и тоа ми се допаѓа. При влез во ЕУ, Македонија би се изгубила во тоа море.
Но, причините што ти ги тврдиш дека само Русија е бранителка на традиционалните христијански и семејни вредности е неточна. Ако народот во Македонија или Бугарија сака ги негува тие вредности, не ни треба ни ЕУ, ни Русија да ни каже како да постапуваме. Една од најконзервативните и најхристијански држави во Европа е Грција, членка на ЕУ од 1981 г. Во Бугарија и Хрватска бракот уставно е дефиниран како унија меѓу маж и жена. Кој европски бирократ може да ги убеди Грците или Хрватите дека хомосексуализмот е нормален? Тоа што Холандија сака да легализира проституција, марихуана и хомо бракови, тоа си е нивна работа.

Сум за членство во НАТО. На мала и воено слаба држава како Македонија и треба стабилноста, што алијансата ја нуди.
Ќе си дојди тоа полека со тек на време. Ќе почнат со пропаганда и таму и ќе си дојди. Ни во Западна Европа немаше такви работи да речиме пред 40-50 години али лека полека ги испраа луѓето. Педери, лезбејки, транвестити, курви и што ли уште не. Мислам дека беше членот @God only knows (оној со белците и со расите :D ) имаше поставено негде една добра слика како изгледала европската жена порано а како денес, а исто и за помладиве момци. Ќе ја ставам ако ја најдам.
Во НАТО нема што да бараме секако нема со кој да војуваме. Ако не нападнат ќе не нападнат одвнатре а и во таков случај НАТО нема да помогни. Ќе ни речат внатрешен прооблем ви е правете што сакате кршете глава. Секако освен ако интересите им се поинакви. А и немаат потреба засега од нас. Веќе поставија еден ѕид кон Русија и кон Турција така да едино ако паднат Бугарија, Грција, Романија итн па да решат да ги поместат границите повака па тек тогаш да не примат. Или ако се исплашат дека руското влијание би можело да почни да се шири од овде како канцер па тогаш некако да не стават во НАТО. Дотогаш ќе си бидиме задна рупа на свирало. Една база на Русија во Западна Македонија ќе ни завршеше работа али сега не знам колку е изводливо

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Поддршка на Латинска Америка за Русија
26 март 2014 Јуриј Паниев
Ситуацијата поврзана со приемот на Крим во Руската Федерација потсетува на ситуацијата која настана откако Москва во 2008 година ја призна независноста на Абхазија и на Јужна Осетија. Додека западот категорички одбива да ја признае промената на правниот статус на Крим, земјите во развој застануваат на страната на Москва. Лидери на низа латиноамерикански држави станаа нови, помалку-повеќе отворени сојузници на Москва во врска со прашањето за Крим. Тие истакнуваат дека е поминато времето на монополарниот свет.

http://mk.rbth.com/politics/2014/03/26/poddrska_na_latinska_amerika_za_rusija_32061.html[DOUBLEPOST=1395865558][/DOUBLEPOST]Rusija započinje provoditi novu vanjsku politiku
25. ožujak 2014. Gevorg Mirzajan
U jednosatnom nastupu na svečanosti potpisivanja sporazuma s Krimom i Sevastopoljem ruski predsjednik Vladimir Putin označio je principe nove vanjske politike Rusije, i podvukao crtu ispod 25-godišnjeg razdoblja nakon Hladnog rata.

„Vladimir Putin je izjavio o mogućnosti ponovnog razmatranja nastalih granica na postsovjetskom prostoru ako postoje prijetnje 'ruskom svijetu'“, ruski politolog Sergej Markedonov govori dopisniku Ruskog vjesnika.

„Rusija neće otvarati sukobe na svojim granicama“, govori Markedonov. „Jedino je situacija s Krimom pokazala da ako postoje prijetnje, bit će i reakcije. I ako je prije Krima Moskva uzimala u obzir fobije i uznemirenost Zapada, sad će staviti na prvo mjesto vlastite interese“.

http://hr.rbth.com/politics/2014/03/25/rusija_zapocinje_provoditi_novu_vanjsku_politiku_26303.html

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
@jamajka
Причина за тоа што не се разбираме е тоа што јас зборувам за моменталната ситуација, а ти зборуваш за иднината.

Ти опишуваш некаква идна дегенерација и крах на американската економија, некои идни руски проекти.
Сега праиш харикири од здравиот разум и интелегенција. Каде реков јас за идни проекти? Исклучи го бродот-централа тука, пошто тој е ван расправата. И во минато блиско и далечно, Русија е светска сила и тоа е веќе 3-400 години, со мали или големи подеми и падови. Нормално е да има одредени флуктациии на моќта после извесни внатрешни превирања, како што биле октомвриската револуција и подоцна паѓање на комунизмот. Но фактот е следен, во ниеден момент не престанала да биде светска сила.

Сето тоа е во ред. Мене ми е јасно дека Русија е во нагорна траекторија, но исто ми е јасно дека треба тој курс да го одржи уште 10-20 години за да им конкурира на САД.
Доколку излезеш од дневните курсови на проекција на сила, ќе сватиш дека Русија иде во нагорна траекторија во последните 500 години и не за џабе се нарекува третиот Рим(очигледно не е само поради круната).

За доктрините:
Има само една доктрина за проекција на сила, од памтивек. Морковот и стапот.
За послушните - морков (економска и воена помош), за непослушните - стап (бомби, инвазии, атентати). Секоја сила се користела и ќе се користи со тоа. И Русија исто. Украина дури беше послушна- морков, сега-стап.

Во моментов рускиот "стап" е во рамките на нивното соседство, а рускиот "морков" до кај што им се протегаат гасоводите.
Значи Русија во моментов има интерес да обезбеди патишта за сопствените ресурси(сега ќе ги стопанисува и Иранските), додека САД има интерес да обезбеди ресурси.
Тоа се два различни аспекти и две различни доктрини. Во случајот со Русија, интересите се таму каде што се патиштата, Украина Грузија. Додека на САД таму кај што се изворите, Либија, Ирак, а и покрај другото треба да ги обезбедат и патиштата(Сирија, Турција). Види сега колку ги кошта Русија една таква интервенција (и во луѓе и во пари и во популарност во светот), а колку ги кошта САД. Па ќе ти стане јасно зошто на САД му е неопходна сета таа воена логистика, ако сака да биде некаков фактор во светот и колку ги кошта тоа. Во прашање е различна геостратешка поставеност, што нормално изискува различна доктрина. Во моментов тие интереси се играат во предворјето на Русија и на САД им е потребна сета таа машинерија за да биде присутна во регионот, иљадници километри далеку од дома, додека Русите многу поевтино си поминуваат.

Русија имаше внатрешни проблеми и превирања(криминал, тероризам, корумпција) последните 20тина години и не дека беше немоќна, туку беше до негде отсутна од светската политика, исто како што беше отсутна за време на граѓанската војна. Сега тие проблеми се средени и Русија е свртена нанадвор. Ако во 2008 години го гледав тоа со доза на скептичност, сега сум сигурен во тоа што го зборам. Колку ние ќе имаме ќар или зијан од сето тоа, тоа е друг муабет. Фактите на терен говорат дека Русија се врати(уште во 2008) во светската политика маестрално, онака како што и доликува. Се сложил ти со тоа или не.

Доколку е така како што викаш, дека САД проектира далеку надмоќна воена сила. И дека економскиот boost на воената индустрија на САД кој е огромен, зошто не успеа да ја неутрализира Русија во периодов од 20 години? Како успеа ете Русија да оди и покрај сите проблеми, така како што сакаат да кажат економски инфериорна, во воена технологија во најмала да држи чекор со САД. Сега ќе кажеш дека тоа не е вистина, ама ако не е вистина, зошто толку бука околу С300 во Сирија? Зошто противракетниот штит во Полска и Чешка? Зошто никаква воена закана за Крим и само најавени појачани санкции во случај на интервенција во Јужна и Источна Украина? Како успеаја Кинезите своето наоружување да им се состои 2/3 Руско оружје од постара генерација, а притоа Америчката пропаганда да ја промовира Кина како можна светска сила, а Русија како регионален играч, што гледам и доста е прифатено од форумџиите. И на крај, зошто САД не интервенираа во Сирија? Што ги спречи да интервенираат како што интервенираа во Либија?

Интересите на Русија до сега била во рамките Источна Европа и Азија, каде всушност се дешаваат работите и таму кај што има интерес таму и делува. Доколку никој во тоа делување(Сирија, Крим, Грузија), не се најде моќен ниту да се осуди да ја спречи, тогаш тоа значи дека е таа светска сила.

Како одсега ќе ги проектира своите интереси, тоа останува да видиме. Но од тоа ќе и зависи доктрината, а со самото тоа и воената техника. Како што има најави за поголем број носачи на авиони, ништо чудно интересот да и се префрли во Јужна Америка, имајќи ја во предвид подршката што ја има од тамошното население.

За ресурсите:
СССР ги имаше истите ресурси, дури и повеќе, па се распадна. Не е поентата само да ги имаш, туку да знаеш како да ги искористиш. Погледни ја Африка.
Промена на систем беше тоа, СССР не беше Русија, сојуз на држави, Русија беше најголемиот сегмент и на некој начин исто што сега е САД со НАТО. Ако НАТО пропадне, САД нема сигурно да пропадне, но ако пропадне САД, НАТО е осудено на пропаст.

Кога сме веќе кај Африка, истиот систем на окупација на држави богати со ресурси(колонијализам) како сега што има САД имале западноевропските земји со Африка. Дури истите брутални методи и ден денеска ги користат локалните влаштодрсци, кои сеуште работат за своите западноевропски господари.[DOUBLEPOST=1395874940][/DOUBLEPOST]Интересно како Русија се снаоѓа во современата пропагандна војна:

Немора да нагласуваме дека youtube во современиот свет е гласило број еден.

Последно уредено:
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
По пристапувањето на Крим кон русија, веројатно ќе има промени во јужен поток и ќе бидат заштедени 20 милијарди долари!

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Интересно како Русија се снаоѓа во современата пропагандна војна:

Немора да нагласуваме дека youtube во современиот свет е гласило број еден.
Интересно е што на сликата ги нема баш оние западни медиуми што се погледани од RT.
Како на пример ВВС со 1,824,647,353 прегледи или АР со 1,370,068,553.
Изгледа ги заборавиле.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Интересно е што на сликата ги нема баш оние западни медиуми што се погледани од RT.
Како на пример ВВС со 1,824,647,353 прегледи или АР со 1,370,068,553.
Изгледа ги заборавиле.
Најди ги и стави ги, сосе извори. Вака можеме да збориме и дека Сител ја нема дека е погледана од РТ.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.334
Глупава споредба.
РТ се приклучи кон мрежата на youtube во 2007.
ББС е приклучена од 2005.
АП е од 2006.
АП и ББС постари канали. Први ја наметнаа цела пропаганда. Т.с тие ги наметнаа правилата на игра.
И табелата им е смешна на РТ.
Ако во најмала рака нешто што им оди во прилог е тоа што понудија алтернатива, и брзо ги стигаат двата медиуми по преглед на видеа и следачи. Ако продложат со ова темпо може ќе се изедначат, посебно ако почат да функционираат на просторите на Индија и Кина.

Kajgana Shop

На врв Bottom