Македонците од Западна Македонија се жалат дека се обесправени

• Креатор на темата Креатор на темата Verdict
  • Време на започнување Време на започнување
Ама изворот на проблемите го гледам во македонските власти од 1990та до денеска. Од македонците во парламентот, владата, локалните самоуправи. Доколку имаа волја, ова чистење можеше да се сопре со носење и примена на неколку закони (еден од нив потекло на имот, друг регулација на доселување и слични), но во тој случај не ќе беше баш можно крадење и од македонците олигарси и функционери..
После ова може комотно да се затвори темата.
Каков народ, какво иселување, какво продавање на недвижнини. Единствен и најголем кривец шо ситуацијата у овој дел од државата е ваква каква што е, се властите на централно ниво. Ако тие имаа малце поинакви приоритети, далеку поинаква ќе беше ситуацијата.
Точка

Затоа што не кукам овде и не пиздам дека ги имало многу и дека вееле знамиња и пуцале со калаши не значи дека имам чувство на негативнос спрам вас.
Општо ме нервира ептен менталниот склоп на македончето,но далеку од тоа дека чувствуам негативност......посебно не кон Македонците од Тетово.

Како мислиш за кого се ориентирам ?

Па гледај имаш свое мислење и го ценам тоа што имаш некој свој констатации за случајов, но цело време зборуваш како работи Македончето. Знам како работи Македончето, затоа што лично не го „преферирам“ менталниот склоп на Македонците (а посебно кога гледам дека синдромот на неслога е причина за неуспехот, како во Србија сега што неможат нашево малцинство да најдат кандидат во парламентот на Србија, односно во партијата на Дачиќ, денеска објавено), па и на мене. Но ти тоа го повтори повеќе пати и го разбирам како да сакаш да не понижиш, но ајде.

Подржуваш идни борци и подржуваш такво малоумие. Тоа беше прашањето, да ли го подржуваш тоа или го подржуваш (ваљда) својот народ?

Па гледај имаш свое мислење и го ценам тоа што имаш некој свој констатации за случајов, но цело време зборуваш како работи Македончето. Знам како работи Македончето, затоа што лично не го „преферирам“ менталниот склоп на Македонците (а посебно кога гледам дека синдромот на неслога е причина за неуспехот, како во Србија сега што неможат нашево малцинство да најдат кандидат во парламентот на Србија, односно во партијата на Дачиќ, денеска објавено), па и на мене. Но ти тоа го повтори повеќе пати и го разбирам како да сакаш да не понижиш, но ајде.

Подржуваш идни борци и подржуваш такво малоумие. Тоа беше прашањето, да ли го подржуваш тоа или го подржуваш (ваљда) својот народ?
Се зависи од тоа како сакаш да го сфатиш тоа. Нема што да се понижува кога работите се такви какви што се и мене ми е лично жал за тоа.
Искрено жал ми е што целиот народ е таков плашлив,слаб и немоќен. Посебно во овој аквариум со пирани во кој што се наоѓа Македонецот.
И напизден сум што до сега речиси секоја власт од 45 наваму гледа само уште толку да го докастрира македонскиот народ.

Ако викам секоја чест не значи дека ги поддржувам.Али типците стварно работат на својата цел и тоа како работат.Каква држава,какви закони,какви бакрачи....
Тебе не може да те одбранат никакви закони нити држава кога имаш таков од другата страна.

Се зависи од тоа како сакаш да го сфатиш тоа. Нема што да се понижува кога работите се такви какви што се и мене ми е лично жал за тоа.
Искрено жал ми е што целиот народ е таков плашлив,слаб и немоќен. Посебно во овој аквариум со пирани во кој што се наоѓа Македонецот.
И напизден сум што до сега речиси секоја власт од 45 наваму гледа само уште толку да го докастрира македонскиот народ.

Ако викам секоја чест не значи дека ги поддржувам.Али типците стварно работат на својата цел и тоа како работат.Каква држава,какви закони,какви бакрачи....
Тебе не може да те одбранат никакви закони нити држава кога имаш таков од другата страна.

Е сега се разбравме. Првото те разбирам и потполно те сваќам овојпат. И јас подржувам некој работи колку и да се против мене ако се работаат како што треба, но, во ситуацијата во каква што се наоѓам јас тоа е едноставно невозможно, кога ќе удрам на тоа што прават они освен тоа што работаат. Е затоа што не може никој да помогне затоа се тражи помош, барем да се подигне моралот на Македонците (има многу Македонци кои се навистина храбри и кои се спротиставуваат но треба на оној преостанат дел да им се помогне), затоа што чим ќе прејдеш патарина Групчин излегуваат џамии со нивни знамиња. Они се според мене само кукавици кои се заштитени од црнчугана, мада ќе му дојде крајот нему, но од друга страна пак и тие имаат многу слабости кои некаде се и еквивалентни со нашите. Поздрав.

После ова може комотно да се затвори темата.
Каков народ, какво иселување, какво продавање на недвижнини. Единствен и најголем кривец шо ситуацијата у овој дел од државата е ваква каква што е, се властите на централно ниво. Ако тие имаа малце поинакви приоритети, далеку поинаква ќе беше ситуацијата.
Точка
Точно.

На пример: - Каква порака до радикалните албански кругови беше амнестијата на хашките случаи?

Да се подсетиме, тоа беа случаи на воени злосторства уредно спакувани и средени за судење. Во нив имаше се и сешто, од силување на работниците од Маврово со стапови и после терање да ги лижат, па се до затворањето вентили за вода на Кумановци. И покрај препораките на албанофилската меѓународна заедница, тие случаи да се процесуираат во Македонија, нашава патриотска власт гласаше за амнестија на овие нелуѓе (ова не треба да се помеша со амнестијата на припадниците на ОНА).
Така, сега имаме еднаш годишно делегација од Советот на Европа, која не подсетува дека амнестирањето на овие случаи, ќе прави проблем во евроинтегративните заложби на Македонија, во иднина.

Што ги натера пратениците на ВМРО ДПМНЕ да гласаат за ваков закон? - да се амнестираат злосторниците на сопствениот народ?
Дали е тоа политика на една десна партија? А верувам и дека СДСМ немаше ништо по различно да напраи.
Тоа практично значеше сигнал, кој им помогна при планирање на следните акции на сличните активисти.
Штом можеа тие случаи да се амнестираат, тогаш зошто не и нешто како Смилковско?

Ме интересираат дали некако може да се најдат имињата на пратениците кои дигнаа рака за при овие случаи да се амнестираат виновниците.

Тоа е само еден пример, а можам милион да ги набројам.

Нај страшното од се не е тоа што политичарите ја оставија западна Македонија на милост и немилост на Албанците, најстрашното е што духот на народот се скрши. И порано беа повеќе од нас ама непопуштавме, јадевме ќотек ама и тие јадеа и ние не одевме слободно во ’’нивниот дел’’ ама и тие не беа слободни воо ’’нашиот’’ а сега нашите несмеат да пристапат а тие се шетаат како паши.

Нај страшното од се не е тоа што политичарите ја оставија западна Македонија на милост и немилост на Албанците, најстрашното е што духот на народот се скрши. И порано беа повеќе од нас ама непопуштавме, јадевме ќотек ама и тие јадеа и ние не одевме слободно во ’’нивниот дел’’ ама и тие не беа слободни воо ’’нашиот’’ а сега нашите несмеат да пристапат а тие се шетаат како паши.
Да. Можеш да се бориш, против нивните нечовечни аспирации, но не можеш против нив, кога самата држава ги подржува.

Кога јаделе бе тие ќотек? Кои биле тие наши делови во кои они не смееле да влезат?

Во Гостивар нема никакви проблеми, каде и да одиш прво ќе ти се обрати на Албански јазик, што е нормално дека 70% + се албанци, но ти зборувај на македонски и тие ќе зборуваат македонски.
Многу е мирно, нема никакви проблеми освен тие што беа кога полицаецот ги уби тие 2ца момци. Гостивар е многу мирно место за живеење, се враќаме дома во 3-4 и нема буквално никакви проблеми. Исто одиш на кафе во албански кафиќи/пицерии, идат тие во наши кафиќи и такви работи.
Меѓуетничкиот однос е накое солидно ниво, но секако кој не има видено, нема да знае.

Епа таму се староседелците оние помирните,Тетово,делови од Скопје,Куманово се доселени од Косово.

Измислена темава за берик тепачот.Како кец на десетка му дојде.Од што е јак,маме ќе им расплакал таму во чаршијата,ама му проработил разумот.:pos::tapp:

Кога јаделе бе тие ќотек? Кои биле тие наши делови во кои они не смееле да влезат?
Сериозно ова? Сакаш слики на натепани да ти постирам?

Но нека.

Џабе глумите начитани, образовени, културни. Омразата, гадењето, презирот што го чувствувате кон албанците ве обелоденува какви сте.

Измислена темава за берик тепачот.Како кец на десетка му дојде.Од што е јак,маме ќе им расплакал таму во чаршијата,ама му проработил разумот.:pos::tapp:
Хаха, фала, али не сум таков. Очигледно не си прочитал добро. Ај, прочитај уште еднаш на кого сакав да му се сипам и зашто.[DOUBLEPOST=1395171309][/DOUBLEPOST]
.
Да. Сакам да постираш за сите такви случаи у прошлиот период (ти колкав сакаш избери), а јас ќе постирам линкови за обратните случаи. Дали ќе бидат 100 спрема еден? Да, толку ќе биде соодносот, ако пола случаи не објавам.

Но нека.

Џабе глумите начитани, образовени, културни. Омразата, гадењето, презирот што го чувствувате кон албанците ве обелоденува какви сте.

Односот на натепани Албанци наспрема натепани Македонци колку е? 1:100? Не треба слики да ми праќаш, и грешниот часовник кажува точно време два пати, ќе се најдат и истепани Албанци.

Односот на натепани Албанци наспрема натепани Македонци колку е? 1:100? Не треба слики да ми праќаш, и грешниот часовник кажува точно време два пати, ќе се најдат и истепани Албанци.
Хаха, фала, али не сум таков. Очигледно не си прочитал добро. Ај, прочитај уште еднаш на кого сакав да му се сипам и зашто.[DOUBLEPOST=1395171309][/DOUBLEPOST] Да. Сакам да постираш за сите такви случаи у прошлиот период (ти колкав сакаш избери), а јас ќе постирам линкови за обратните случаи. Дали ќе бидат 100 спрема еден? Да, толку ќе биде соодносот, ако пола случаи не објавам.
Зошто јас треба им вервум на твоите сомнителни линкови?

Нели ти самата рече дека нема тепани албанци? Има но не доволно ли?

Ете и сам гледаш во Тетово не можело да се чуствува македонското , а во Скопје може да се чуствува албанското иако има преку 70 проценти македонци .Албанци не викам дека нема ама освен Чаир се стационирани на влезовите во Скопје (Кондово,Арачиново,Сарај....).Плус и огромната миграција на Македонци од внатрешноста го спуштаат процентот на Албанци .
А мислиш они не приметуваат на пример дека низ Тетово шетаат Македонци низ градот ? Или дека се вее едно големо македонско знаме,дека игра Тетекс утакмици и сл.
Нормално дека се осеќа нечие влијание,но реално во Скопје освен циркулацијата на луѓе Албанците не се никаков фактор.Тоа што од време на време ќе ошамараат некој залутан во автобус или кај чаршија и не е некој посебен проблем.
Скопје има поголем дел од територијата кој е чисто Македонски.Албанските делови од градот имаат повеќе Македонци него македонските Албанци.
Македонците држат најголем дел од бизнисите и економијата во градот.
На власт се Македонците во 7 од 10 скопски општини,а на ниво на целиот град Албанските кандидати не се ни сериозна опција.
Кафиќи за искачање евентуално кај Мавровка имаат неколку и по некоја чајџилница кај нив....се друго 0 поени.
Спортските клубови што вредат се македонски и ривалствата во градот се помеѓу македонските клубови.
Они немаат универзитет, едино дисперзирани од тетовски, ние го имаме најголемиот во државата тука + по некој приватен.
Во самиот град Скопје Албанското влијание е блиску до никакво.
Најдобрите места за рекреација ги окупираат Македонци.
Над градот имаш крст од 70 метри.
Освен циркулација на луѓе до Сити Мол, на плоштад и кај државна нема ништо друго.

Суштината е во тоа што тие и да се 10 проценти сложни се и не му можеш ништо .Во Скопје ја преместија црквата која се гради кај Мајка Тереза ,го уриват спопеникот на Цар Душан а прашање на време е кога и на Александар ке го уриваат .
И пак....го лупаа со токмак 5 минути Душан и си отидоа ко посрани. А фактот што со СК 2014 имаме целосно македонизирање на најблиските делови од левата страна на Вардар е многу поголем удар него неколку со токмакот кај Душан.

Црквата не ја сакаат ни голем дел од Македонците.

Сакам да кажам дека да, посложни се и нивните штабови имаат многу поголема моќ за мобилизазија,но лупањето на Душан е одраз на целата нивна немоќ во Скопје и да се справат со македонската власт таму. 400 милиони евра народни пари, меѓу кои добар дел и нивни се улупани за проект кој има чисто македонски етнички карактер.
Целиот центар на Скопје со еден потег стана македонски и циркулацијата на македонци на другата страна од Вардар,бар во центарот на градот стана многу пати поголема.Кога ќе се отворат новите згради ќе стане уште повеќе.
Во Скопје Македонците се јаки како бетон (освен демографски меѓу родените каде што јадат тежок ќотек) во повеќето сфери од животот.

Го спомна Штип ,еве да ти дадам пример и за таму.Во тој град има неколку проценти Роми 3-4 може и повеке ама не смееш да му се спортиставиш бидејки се собираат 20 луге и ти идат со мотики дома доколку некој нивни си удрип за тоа што сам си го барал ...................
Тој што ги направи и албанизира воведувајки пред се двојазичност ( Скопје,Струга,Кичево) места мнозинство Македонци заслужува да биде запален на плоштад (иако сите знаеме кој беше тоа )
п.с Поентата ми е дека слогата е најбитна сите за еден -еден за сите .А не ние додека водата не ни дојде до патики ич не ни е гајле зошто пукнала цевката кај комшијата .
Двојазичноста е нормална работа.Секаде постои таа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom