Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Дали ќе ја бидит конфигурацијава и шо би менале на нејзе?

Processor: Intel i-5
MB: ASUS GRYPHON Z87
HDD: 1TB Seagate
RAM: Kingston 8GB 1600MHz
Графичка: Radeon HD6670
DVD-RW: SONY Internal DVD-RW H/H
Кулер: Cooler Master Hyper TX3
Куќиште и напојување: CM-Chassic K350

Ако нешто е за менвење кажи те, само морат да е од СЕТ. Горна граница на буџет е 38500 ден.
Графичката е старудија, рамот е ОК оди со една плочка таман за во иднина уште една да боцнеш.Место ДВД стави Самсунг 840 ЕВО и свиркај си.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Графичката е старудија, рамот е ОК оди со една плочка таман за во иднина уште една да боцнеш.Место ДВД стави Самсунг 840 ЕВО и свиркај си.
Не е некако избалансирана, доколку планираш да играш игри, слаба е оваа графичка.

Подобро земи поефтина B85 плоча а заштедените пари вложи ги во помоќна графичка.
Ќе се користит за све, ко ќе ми текнит да клам некоја игра да играм, знам дек графичката е л..но, DVD-то ќе ми требит, режење филмој за деца. И ко шо реков морат да е од сетек, на компензација ќе се земат.

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
ASUS GRYPHON Z87 на Intel i5-4440 :facepalm:

Кој ти ја склопил конфигурацијава?

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Отприлика е кажано, 2x4GB RAM наместо 1x8, послаба матична ќе земеш за да можеш појака графичка да купиш и подобро купи си напојување и куќиште посебно, не се заебавај со генерички напојувања.

Член од
27 март 2013
Мислења
42
Поени од реакции
58
Дечки ми треба мал совет односно помош, при купување на преносен компјутер. Да речеме дека ми треба за канцелариска работа, а не за игри, и пред се ми е битен квалитетот на лап топот. Цената да биде до 16 илјади. Кој производители се подобри ? Може да постирате линк од продавниците за електротехника. Ви благодарам

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Форумџии ми треба ваша помош. Имам малце поста. Компјутер со :
Processor : Intel Caleron CPU 2.53 GHz
RAM : 1 Gb
MB : IS7-E2 (Intel i865-ICH5)
Video card : NVIDIA GeForce FX 5200

Е сеа ме интересира дали можам да го ставам барем уште 1 гига рам и дали можам да ставам некоја подобра графичка за да можам да ги играм пример фм 2014 и да речеме барем кол оф дјути првата модерн ворфер. И ме интересира дали ми се исплати повеќе да го надградувам компјутеров што го иам или да си купам нов компјутер, и што ново би ми препорачале за буџет до кај 16-17 илјади ?

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Форумџии ми треба ваша помош. Имам малце поста. Компјутер со :
Processor : Intel Caleron CPU 2.53 GHz
RAM : 1 Gb
MB : IS7-E2 (Intel i865-ICH5)
Video card : NVIDIA GeForce FX 5200

Е сеа ме интересира дали можам да го ставам барем уште 1 гига рам и дали можам да ставам некоја подобра графичка за да можам да ги играм пример фм 2014 и да речеме барем кол оф дјути првата модерн ворфер. И ме интересира дали ми се исплати повеќе да го надградувам компјутеров што го иам или да си купам нов компјутер, и што ново би ми препорачале за буџет до кај 16-17 илјади ?
Можеш да ставиш уште 1гб Рам, и да смениш графичка, ама пак ќе те кочи процесорот, и незнам какво напојување имаш. За 16-17 имаш добра комбинација од процесор, матична и графичка, ама ќе ти фали за рам (зошто ќе ти треба ддр3 за новиот процесор и матична), и ново напојување. Малце во лоша ситуација си каде што не ти се исплати баш надоградбата од рам и графичка, а пак ти фалат пари за повеќе делови. Подобро почекај уште некое време, собери пари и земи си све ново.Инаку за во иднина ако игрите што ги наведе ти се примарни игри или некои појаки игри, ќе поминеш со конфигурација од 24-26 илјади денари.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дали ќе ја бидит конфигурацијава и шо би менале на нејзе?

Processor: Intel i-5
MB: ASUS GRYPHON Z87
HDD: 1TB Seagate
RAM: Kingston 8GB 1600MHz
Графичка: Radeon HD6670
DVD-RW: SONY Internal DVD-RW H/H
Кулер: Cooler Master Hyper TX3
Куќиште и напојување: CM-Chassic K350

Ако нешто е за менвење кажи те, само морат да е од СЕТ. Горна граница на буџет е 38500 ден.

Имаш опција да ја смениш матичната, мада супер си е и не е многу скапа со оглед на тоа што го нуди, се зависи од тоа што ќе правиш со пс то, и кој ти е максимален буџет.

јас би ја земал оваа матична,

Vanguard B85, < 2500 заштеда. А со разликата во пари би ја земал оваа GTX650. Ова под услов се да мора да биде од Сет.

Исто така, хардот замени го со овој...(обавезно!)

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Прв пат ќе градам сам компјутер, така да секоја помош е добредојдена. Целта ми е да направам конфигурација за mid-range gaming.

Процесор - Intel i5-4440 3.10GHz
Матична - ASROCK B85M
HDD - 1TB Toshiba
RAM - 2 x Corsair 4GB DDR3
Графичка - GTX 650 Ti Boost
DVD/RW - LG

За напојување не можам да се одлучам, ниту пак за куќиште. За напојување би платил 3000-4000 денари, за куќиштето можеби 2000.

Ф

Флеш

Гостин
Прв пат ќе градам сам компјутер, така да секоја помош е добредојдена. Целта ми е да направам конфигурација за mid-range gaming.

Матична - ASROCK B85M
HDD - 1TB Toshiba
DVD/RW - LG

За напојување не можам да се одлучам, ниту пак за куќиште. За напојување би платил 3000-4000 денари, за куќиштето можеби 2000.
земи си хард диск WesternDigital ..... тошиба ги бие лош глас .....

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Матична - ASROCK B85M
HDD - 1TB Toshiba
DVD/RW - LG

Antec NEO Eco или Cooler Master GM.

Asus B85 Vanguard, место тоа ѓубре од матична. WD 10 EZEX наместо тој хард.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848

Матична - ASROCK B85M
HDD - 1TB Toshiba
DVD/RW - LG

Ако имаш екстра ќеш земи си и SSD... и фурај си.

Ф

Флеш

Гостин
Ако имаш екстра ќеш земи си и SSD... и фурај си.
SSD користи го исклучиво, како место за инслаталција на Windowсот , како подмачкано ќе ти биде ..... а другото,обичниот за ,секако нормални работи :)

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36

Матична - ASROCK B85M
HDD - 1TB Toshiba
DVD/RW - LG

Untitled1.png
Еве ти и benchmarks за R7 265 и GTX 650Ti Boost
http://www.anandtech.com/bench/product/1127?vs=1040

Kajgana Shop

На врв Bottom