Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
друже стварно незнам што да мислам за ваквите „случаи„ - извини -не се навредувај ама според мене тие се пациенти, да напуштиш секаков комфорт и да одиш да „црнчиш„ за 20.000 :eek:
стварно немам разбирање за ваквите, но има секакви ....а и прашање на време е до кога „животот“ во МК ќе им дојде преку нос
Па треба да размислиш дека некои луѓе различно гледаат на животот. Не е се во парите, има луѓе кои попрво би живееле во Македонија со 500 евра месечно, него ли во странство со 10 пати поголема сума.

реално пример у Штип можеш и со 10000ден да живееш нормално,ама каков живот е тоа?500 евра се добра сума за у Скопје ама за млад дечко што не е женет,не плаќа сметки,а вози кола на тате и цела плата ја троши на искачање и облека.А кога ке дојде време за летен одмор,тате вади иљадарче за син на тато да иде на одмор.
И јас не би мрдал од овде ако работите се како што треба,барем да одат у добра насока,а не у обратна како што се залетале.
Кога го спомена Штип, има ли многу иселени Штипјани? :)

Во Микросам бараат лица со завршен Електро, Машински и Економски, плата 12,000 денари, не знам дали го видовте огласот? ќе го линкам не е проблем.

е сеа, во која земја на планетава ако ги исклучиме Еритреа, С. Кореа и очигледно Македонија, електроинжењер, машински инжењер или економист со акл зема 12,000? ова ли е силата што ја носи образованието? И запишувањето на технички факултет? Па со знаењето што го имав уште пред да запишам етф вадев толку од фриленс и горе доле сервиси, мервиси.

Не за на ауфидерзен, за на Марс е работава.
Дај стави линк ме заинтересира брукава.

Јас имам роднини кои се вратија од САД и Германија и живеат во МКД и не им се слуша за враќање во странство.
Имам и познати кои се вратени од Австралија и исто така не ни помислуваат да се враќаат.
Ajde i tebe da te prasame....Dali nekogas si bil\rabotel vo stranstvo ?
PS: Na vakovo prasanje samo Valvoline odgovoril do sega.

друже стварно незнам што да мислам за ваквите „случаи„ - извини -не се навредувај ама според мене тие се пациенти, да напуштиш секаков комфорт и да одиш да „црнчиш„ за 20.000 :eek:
стварно немам разбирање за ваквите, но има секакви ....а и прашање на време е до кога „животот“ во МК ќе им дојде преку нос

Не се дојдени да црнечат него да го научат системот колку толку пред да почнат и таму со бизнис да се занимаваат. Далеку од пациенти другар, гледаат можности сакаат да пробаат. Еден од нив (се пресели пред скоро 2 год) веќе почна да извезува некој работи од МКД за овде мада сега за сега тоа е ситно, али работи на случајот. Јас сум убеден дека и таму за година две ќе заработува 5000е месечно. Прашање е време и нерви и дали и со 5000е си задоволен.

Па треба да размислиш дека некои луѓе различно гледаат на животот. Не е се во парите, има луѓе кои попрво би живееле во Македонија со 500 евра месечно, него ли во странство со 10 пати поголема сума.
Toa e toa, kaj nas ima zivot, tamu ima pari(bilo toa nekad) pa nema zivot.
;)

Hmmm...Ne bi se slozil....Sekoj treba da ja znae firmata....od cuvar do direktor...Na site im treba doobuka na sekoi 4-5 godini. Se menja sve od mashini do alaramni sistemi (za cuvarot ovoa) .
Можеби, јас ете не гледам така а и како што гледам и повеќето фирми посебно од зоните тоа го практикуваат.
И таму е колку што сум запознаен зависи од работната позиција и одговорноста ако те пуштат на обука од минимум 6 месеци па до година дена. Немам слушнато за повеќе од тоа.
А дека се менуваат машини незнам, нека направат еднаш 5 години па ке видиме.

Tie so se snasle i tamu lezat i zimaat ubava plata imaat i moj blagoslov. Znaci samo ako se lezi i se zima uba plata. Taka moze. Se jade nekako.
:icon_lol:

Не се дојдени да црнечат него да го научат системот колку толку пред да почнат и таму со бизнис да се занимаваат. Далеку од пациенти другар, гледаат можности сакаат да пробаат. Еден од нив (се пресели пред скоро 2 год) веќе почна да извезува некој работи од МКД за овде мада сега за сега тоа е ситно, али работи на случајот. Јас сум убеден дека и таму за година две ќе заработува 5000е месечно. Прашање е време и нерви и дали и со 5000е си задоволен.
бачко, па ти напиша 20.000 денари - така да.... инаку 5000 евра се сосема солидно
Јас познавам неколку што се вратија. Дел отвојрија бизниси дел работат приватно или влегоа во администрација. Сите се на 20 000 +. Сепак е дропка од она што го правеле во странство и имаат пари од страна (кирии) што им го појачуваат стандардот таму. Се преселија за лајф стајл пред се.
[DOUBLEPOST=1393964661][/DOUBLEPOST]
Toa e toa, kaj nas ima zivot, tamu ima pari(bilo toa nekad) pa nema zivot.
;)
јебеш живот без пари
која е поентата на таквиот живот

Nemoj da mislis deka na zapad so nekoja prosecna rabotnicka plata e poinaku. Tamu cel zivot dremat pod kirija poso so rabotnicka plata sekade tesko se kupue pokriv nad glava. Dali se 500e mnogu ili malce e diskutabilno, ako ima edna plata vo familija e malce, ako raboti i zenata ondak e vise nego solidno. I na zapad ako se ceka samo na edna plata plata treva ke se pase.
Koj ne veruva deka 500e kaj nas e isto sto e 1500 vo imacka moze sloodno da proba pa ke se uveri. Vo prosek se e poskapo 1:3 do 1:20. I hranata koga ke se zeme vo prosek sve od ovosje,zelecuk,pekarski raboti itn e najmalku 1:3 razlika mozebi i poveke. da ne zborime za gotovi jadenja,restorani,picerii,hamburger i slicno, cenite se 1:5 do 1.10.

Брат најозбилно досаден си. Истиот муабет го вртиш у последните 100 страни , не е интересно веќе.

Никој не дава на тацна никаде во светот , треба да го испотиш дупето ако сакаш да успееш во нешто. Можда ќе успееш можда и не , али верувај полесно ќе спиеш вечер кога ќе знаеш дека си пробал. Е сега спореди ги шансите да се успее во Македонија и во некоја рандом европска држава , еве Шведска ќе ја земам за пример. Човек без образование се знае дека неможе да добие директорско работно место и ќе биде општ работник , исто како и во Македонија. Ако трајно е иселен автоматски првата генерација ќе го јаде дебело , за потоа децата да им имат колку толку уреден живот , особено сеа како што се селат млади и раѓаат таму , и автоматски децата им добиваат државјанство а со тоа и подобри услови за живот , поквалитетно образование и поголеми шанси за успех во животот.

А тие што мислат дека кога ќе одат странство и ќе станат милионери за пар години најчесто се враќаат после 4-5 месеци со подвиткан опаш , разочарани , и најчесто паѓаат во депресија. Ова жив пример имам во маалото. Секој што се осеќа дека може повеќе вреди да проба , конкуренцијата е голема , шансите се мали , исто како што си велеше и Џоана Роулинг во станот доделен од државата со 60 фунти неделно колку да се прехрани. Изгуглај ја сеа да видиш која е. :)

бачко, па ти напиша 20.000 денари - така да.... инаку 5000 евра се сосема солидно

Да де... Моментално овие 2 год он зима 20 000 ден, жена му учи македонски. Живее во СК под кирија. Покрај тие 20 000 ден зема и некоја 30 000 ден кирија од аус. Значи ништо посебно поготово кога во АУС толку заработувал за 2 дена. Поентата беше дека има, се ваќаат ама се борат за ПОВЕЌЕ. Не чекаат од влада или од типични МКД газди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom