Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
@Bojco во наше време колку поени требаа за Медицински факултет? И каде се запишуваа оние што немаа доволно поени да аплицираат во Скопје?

нели едно време се зборуваше за некаква си идеја за враќање на македонските стручњаци од странство.Што стана со тоа?! се врати ли некој да се нафати да работи за ученички џепарлак од 12.000 ден

Mа какви. Не увезуваме мозоци, напротив ... извезуваме. Се повеќе се штанцаат европски пасоши кој по прабаба прадедо и џенем надвор од Македонија.

Работат транспорт во Германија :icon_mrgr:
Чекај изгледа не те сфаќам добро, ти као ме потценуваш оти работам транспорт? Треба да се навредам или шо ти е план? Да знам како да се поставам де.

Хм, не знам, многу чудно ми е ова да го носеле да работи во странство, не викам дека лажеш ама чудна ми е сторијава. Има некој друг вакви сознанија?
Пријател мој работи во Скопје во некоја мешовито Македонско Бугарска фирма за појма немам што.
Тоа беше пред незнам година и пол и од тогаш до последно што се имаме слушнато платата му е зголемена од почетни 350 евра на отприлика 500 плус дневници за прекувремено и патни трошоци.
Сега моментално е во Франција на некој саем или дообука сето тоа платено до фирмата, инаку редовно го праќаат некогаш Австрија најчесто Бугарија.
Е сега далеку е од замислените 3000 евра ама ни 500 не е лоша цифра.

Пријател мој работи во Скопје во некоја мешовито Македонско Бугарска фирма за појма немам што.
Тоа беше пред незнам година и пол и од тогаш до последно што се имаме слушнато платата му е зголемена од почетни 350 евра на отприлика 500 плус дневници за прекувремено и патни трошоци.
Сега моментално е во Франција на некој саем или дообука сето тоа платено до фирмата, инаку редовно го праќаат некогаш Австрија најчесто Бугарија.

500 евра не е лоша цифра за некој кој зема 250 евра, ама за некој кој зема долго време 500 евра ќе ти каже дека и не се некоја пара.

• Ми се допаѓа
Reactions: ~2A
Не океј, сфаќам ова како иде, ме интересираше стриктно за Микросам. Приватниве фирми обично вака прават ако видат те бива те праќаат на курсеви, дообуки на нивна сметка, само што 90% сум сигурна дека по обуката потпишал другарот твој договор дека ќе работи уште минимум 3-5 години во фирмата. Да не им испадне за џабе инвестицијата :)

нели едно време се зборуваше за некаква си идеја за враќање на македонските стручњаци од странство.Што стана со тоа?! се врати ли некој да се нафати да работи за ученички џепарлак од 12.000 ден

Јас познавам неколку што се вратија. Дел отвојрија бизниси дел работат приватно или влегоа во администрација. Сите се на 20 000 +. Сепак е дропка од она што го правеле во странство и имаат пари од страна (кирии) што им го појачуваат стандардот таму. Се преселија за лајф стајл пред се.

Чекај изгледа не те сфаќам добро, ти као ме потценуваш оти работам транспорт? Треба да се навредам или шо ти е план? Да знам како да се поставам де.

Возиш ли камиoн?

Fährst Du einen LKW in Deutschland? Ich musste jedoh dies fragen :pos:

За во Македонија супер се тие 500 евра....иако не е нешто многу таква цифра може и да ме задржи овдека.
Само проблемот е што дури и со таква во европски рамки ниска плата тука си во Македонија позитивен пример и редок исклучок.
Многу почест е примерот на Микосам и нивните 12.000 од колку 500 евра на другар ти.

Не океј, сфаќам ова како иде, ме интересираше стриктно за Микросам. Приватниве фирми обично вака прават ако видат те бива те праќаат на курсеви, дообуки на нивна сметка, само што 90% сум сигурна дека по обуката потпишал другарот твој договор дека ќе работи уште минимум 3-5 години во фирмата. Да не им испадне за џабе инвестицијата :)
За Микросам појма немам. Овде дали потпишал незнам, не се ни замарав. Инаку е многу логична работа тоа да потпишиш дека нема да ги напуштиш минимум една година некогаш и повеќе, во спортивно ке си го платиш целиот износ на обуката, семинарите и незнам што. Јас барем не гледам ништо лошо во тоа.

За Микросам појма немам. Овде дали потпишал незнам, не се ни замарав. Инаку е многу логична работа тоа да потпишиш дека нема да ги напуштиш минимум една година некогаш и повеќе, во спортивно ке си го платиш целиот износ на обуката, семинарите и незнам што. Јас барем не гледам ништо лошо во тоа.
Секако, заборавив да поменам, фер е, затоа што на пример IT курсевиве се од 2000 евреи нагоре, не се тоа 200 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom