Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
25 мај 2010
Мислења
3.155
Поени од реакции
6.363
Путин: "Крим како Косово" :confused:
у право е Путин........до негде!
кога Косово си доби држава, зошто не и Крим?
иако Крим и Косово се слични, сепак се многу различни....
само дали ова значи дека ако го добиат Крим ќе го признаат Косово ? т.е. ќе мораат :confused:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
После Сталинградската битка, Германците знаеле само за назад. Ама џабе. теле се учи, вол не.
Сталинград е првата голема битка која ја добиле сојузниците.
Курск го означува почетокот на назадувањето.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.792
Поени од реакции
30.655
само дали ова значи дека ако го добиат Крим ќе го признаат Косово ? т.е. ќе мораат :confused:
А зошто да не го признаат, ќе си добијат територија а Србите малку ќе се лутат...како да не го правеа тоа до сега.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Косово беше само еден напад врз Србија и ништо повеќе. Нејзино назадување затоа што таа со наследството од СФРЈ имаше голема воена моќ. Крим е стратешка точка која е посакувана и од западот и од истокот, ете тоа е разликата :)

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.667
Поени од реакции
11.817
Западот нема да го признај Крим, па нема ни Русија - Косово

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
На крај, клучно за опстанокот на Украина сепак ќе биде како самите украници се осеќаат кон својата земја и сонародници. Јас не сум детално запознат со тоа, но ако украинецот од Лвов не го доживува како свој близок сограѓанин украинецот од Харков, џабе е се тогаш.

Украина нема никогаш да влезе во ЕУ, на украниците тоа треба да им е јасно гледајќи го примерот на Турција. 50 милионска нестабилна православна држава во ЕУ нема да прифати никој. Но исто така Украина нема никогаш да биде и целосно под руска контрола, од едноставна причина што голем дел од самите украинци не го сакаат тоа. Во Украина мора да се појави некој паметен политичар кој ќе може да изигра убаво и да го обедини народот. Во мометов на Украина најмногу и одговара еквидистанца, да биде новата Југославија во новата студена војна, со таа разлика што сега гранците меѓу истокот и западот се поместени далеку на исток, Украина мора да го искористи тоа и да игра на карата дека за неа треба да се плати висока цена, а не за ништо да се даде на едната или другата страна.

Така повоена Југославија си ја дигна својата вредност и го продолжи своето постоење уште неколку децении. Оти непобитен факт е дека ако не беше 2 св. војна и сите настани што следеа, старата кралска Југославија ќе се распаднеше самата максимум за пет до десет години од 1939 година кога и фактички веќе таа држава беше растурена со давањето на Бановина Хрватска на статус држава во држава и со постојано нестабилната Македонија во која терористичкото ВМРО не им даваше мир.

Но за да се обедени еден таков поделен народ како украина клучно е да постои некоја заедничка опасност, нешто што би ги загрозувало и русофилите и еуроукраинците за да заеднички се сплотат. Прво нешто што би ми паднало на ум се муслиманите, но Украина нема непосредна муслиманска опасност така да потрагата по заеднички непријател ќе биде долга и тешка.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
но како што знам Турциве им забраниле на америве преку Босфор да се шлепаат за Крим?
:D

Ердоган не може на Асад правила да му кажува, на САД ќе им забранел нешто. Работата е што нема ниту една причина зошто САД би реагирале воено во Украина. Многу повеќе добиваат ако и остават на Русија да го освои истокот.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
losi se rabotive 7 sila pritiska a putin slatko se smeska bbc cnn i tie gjubrinja reportiraat sakajki da isprovociraat vnatresen sudir na krim ,no se gleda ogromna podelenost vo arodot vo ukraina ima 9 miljoni rusi i najvervatno uste tolku mnogu ukrainci koi ne znaat drug jazik osven ruski koi se privrzani za rusija i za koi fasistive se zlo koe povtorno napagja ,od druga strana pregledajte gi prvite moi postovi pisav deka cenite na naftata rapidno ke se pokacat nekoi clenovi mi elaboriraa deka so pad na rubljata ke padne i cenata no toa e samo kratkorocno ,na podolg plan se glea dokolku rusija snosi sankcii tie sankcii nema da ja pogodat samo neja tolkava drzava so da recam voskresnata ekonomija i da dobie sankcii stetite ke bidat obostrani ,naj osteteni ke bidat onie koi kupuvaat ruski gas i nafta ,za ovaj ispad na zapadaot cenata ke ja platat obicnite luge zal mi e sto i nie koi nemame vrska so sevo ova ke mora da plakjame 120 -150 denari za l benzin a gasot edno moze da go snema drugo ako vovedat sankcii vrtoglavo negovta cena ke raste a siot toj ceh ke i go tupnat na germanija cija industrija bukvalno zavisi od toj gas ,i gledano od toj aspekt po nekoja logika britancite i nivnite realizatori na politikata sad najdoja nacin kako da gi padnat ekonomiite koi im pretat da im go zemat primatot ,a ukraina ahh vi kazav use sea da raspiseme konkurs za 1 000 000 ukrainki na vozrast pod 25 g makedonija ke bide najgolem dobitnik od krizava tamu ke e klanica ako nemase intervencija na rusija vo krim ke imase gragjanska vojna sto mislam i deka ke ima

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
На крај, клучно за опстанокот на Украина сепак ќе биде како самите украници се осеќаат кон својата земја и сонародници. Јас не сум детално запознат со тоа, но ако украинецот од Лвов не го доживува како свој близок сограѓанин украинецот од Харков, џабе е се тогаш.

Украина нема никогаш да влезе во ЕУ, на украниците тоа треба да им е јасно гледајќи го примерот на Турција. 50 милионска нестабилна православна држава во ЕУ нема да прифати никој. Но исто така Украина нема никогаш да биде и целосно под руска контрола, од едноставна причина што голем дел од самите украинци не го сакаат тоа. Во Украина мора да се појави некој паметен политичар кој ќе може да изигра убаво и да го обедини народот. Во мометов на Украина најмногу и одговара еквидистанца, да биде новата Југославија во новата студена војна, со таа разлика што сега гранците меѓу истокот и западот се поместени далеку на исток, Украина мора да го искористи тоа и да игра на карата дека за неа треба да се плати висока цена, а не за ништо да се даде на едната или другата страна.

Така повоена Југославија си ја дигна својата вредност и го продолжи своето постоење уште неколку децении. Оти непобитен факт е дека ако не беше 2 св. војна и сите настани што следеа, старата кралска Југославија ќе се распаднеше самата максимум за пет до десет години од 1939 година кога и фактички веќе таа држава беше растурена со давањето на Бановина Хрватска на статус држава во држава и со постојано нестабилната Македонија во која терористичкото ВМРО не им даваше мир.

Но за да се обедени еден таков поделен народ како украина клучно е да постои некоја заедничка опасност, нешто што би ги загрозувало и русофилите и еуроукраинците за да заеднички се сплотат. Прво нешто што би ми паднало на ум се муслиманите, но Украина нема непосредна муслиманска опасност така да потрагата по заеднички непријател ќе биде долга и тешка.
У глобала се сложувам со тебе само не се сложувам за Турција. Протестите во Турција се америчко сценарио против Ердоган затоа што Турска стана една од најмоќните економско стабилни земји во светот и ред други врлине на Турска. Значи тоа нема никаква врска. Воглавном, добар коментар.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Руската војска се шета низ Крим и ги држи обиколени украинските бази и бара нивно предавање.Русите поставуваат руски знамиња и ја имаат власта во Крим.

Во Кореа сеуште е активна војната.....никогаш не е потпишан мир,само примирје.
Како што кажаа, официјално тоа не е руска војска, туку групи организирани од населението (мислам „општа самоодбрана“ или „народна самоодбрана“ се викаа). Тоа од каде го набавиле оружјето и опремата и дали и кој ги координира е више друго прашање, ама што се однесува на рускава војска, таа се однесува според договорот.

Што се однесува за Кореа, да формално уште трае војната ама со тоа никако не ми одговараш на прашањето зошто американските воени вежби се перцепираат како нешто мирољубиво и вообичаено, а руските воени вежби како акт на агресија ?

Тоа се приказни за мали деца. И да беше вистина не ќе беше лошо да бевме под германците денденес, ем обединета цела Европа, ем светска сила, ем стандард, ем све....
Треба да си луд за да кажеш дека СССР или источниот фронт не одиграле клучна улога во WWII. Има многу работи да се зборат за улогата на СССР, ама ептен оф топик би отишле.

Со реплицирањево само го потврдуваш тоа што го напишав.
СССР *победи*. А германците загубија затоа што се бореа против целиот свет.
Да го испочитувале пактот за ненапаѓање СССР и Германија и Хитлер да бил концентриран на западна Европа, ќе сфатиш колкава била улогата на СССР.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.327
Пуно и Јамајка, дискутирајте на тема.
Источниот фронт во втората светска војна во голема мера ја одсликува денешната ситуација, јас радо не би зборел за тоа, но и не сакам да се извртува општопознатата историја и да се минимизира придонесот и патењето на „словенското“ население во Втората светска војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom