[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
И моите беа со различни зачини и комбинации на зачини. Најмногу ми се допадна комбинацијата: сусам + ким + сол. (y)

Сакате рецепт?
Да можи да пратиш во ПП ако не ти е тешко. Фала.
Има во одредени ресторани не ги кажуваат и не ги пишуваат сите зачини, лепчево е да си ибаш мамата :D
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.958
Поени од реакции
37.212
Да, пиши го, најозбилно :)
Домашни фурнарини:

-300 грама брашно
-60 грама пченкарно брашно
-80 мл зејтин
-160 мл млака вода
-1 јајце (Иако може и без него. Јас на пример - не ставам. :P)
-1 лажичка сол
-половина лажичка шеќер
-1/3 коцка свеж квасец
-зачини (што ви душа сака: вегета, оригано, магдонос, бибер, црвен пипер, буковец, кари, копар, мајоран, босилек, чубрика, нане, оригано, мајчина душичка... секој можен зачин може да го ставите)

Се замесува тестото (нормално, како и секое тесто). Ако е многу лепливо, може и да додадете брашно, по потреба. Се остава да нарасне триесетина минути. Потоа се разделува на 4 делови и се расукува (корите треба да се со дебелина од 3-4 милиметри). Се префрлуваат корите во плех подмачкан со зејтин и посипан со брашно и со нож се сечат по должина. Се посолуваат по желба одозгора, и се наросуваат со саканите зачини. Пред да се печат, се оставаат десетина минути да отстојат. Се печат во претходно загреана рерна на 150 до 200 степени целзиусови - 5 до 10 минути (Мора да се внимава многу да не изгорат, зошто тестото (корите) се многу тенки и многу брзо се печат).
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Домашни фурнарини:

-300 грама брашно
-60 грама пченкарно брашно
-80 мл зејтин
-160 мл млака вода
-1 јајце (Иако може и без него. Јас на пример - не ставам. :P)
-1 лажичка сол
-половина лажичка шеќер
-1/3 коцка свеж квасец
-зачини (што ви душа сака: вегета, оригано, магдонос, бибер, црвен пипер, буковец, кари, копар, мајоран, босилек, чубрика, нане, оригано, мајчина душичка... секој можен зачин може да го ставите)

Се замесува тестото (нормално, како и секое тесто). Ако е многу лепливо, може и да додадете брашно, по потреба. Се остава да нарасне триесетина минути. Потоа се разделува на 4 делови и се расукува (корите треба да се со дебелина од 3-4 милиметри). Се префрлуваат корите во плех подмачкан со зејтин и посипан со брашно и со нож се сечат по должина. Се посолуваат по желба одозгора, и се наросуваат со саканите зачини. Пред да се печат, се оставаат десетина минути да отстојат. Се печат во претходно загреана рерна на 150 до 200 степени целзиусови - 5 до 10 минути (Мора да се внимава многу да не изгорат, зошто тестото (корите) се многу тенки и многу брзо се печат).
А да не знаеш како стои со калории, оти ето ние внимаваме и на тоа?:D
И кај ги наброја чубрика и копар жити се у зачиниве, бриши ги ајде додека никој не видел:icon_lol:
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
златки за “шеф сале“!!! :D
друже, иако ми се мене пак јаглерохидрати ставени на апсолутен минимум, сепак кога ќе имам можност ќе го искористам рецептов.
лелееее, сФе што видов ми се свиѓа, се’ би изел до трошка:place: но морам да бидам јак, да издржам до 85кг;)
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.958
Поени од реакции
37.212
А да не знаеш како стои со калории, оти ето ние внимаваме и на тоа?:D
И кај ги наброја чубрика и копар жити се у зачиниве, бриши ги ајде додека никој не видел:icon_lol:
Зш бе, што им фали и на двата зачина? Искрено - јас не поднесувам копар, и не го комбинирам многу, ама на некој може и тоа ќе му се допаѓа. ;) А инаку - чубрика и буковец заедно - мх, мх, мх, мх...

Калории не знам колку има, ама знам дека е далеку поздраво отколку лепчиња со салама, кашкавал итн. Секако, и со овие не смеам да претерувам - имаат висок процент на јаглехидрати во нив, ама за еднаш до два пати неделно - можам да си го дозволам тој луксуз и си јадам фурнарини. :P Со туна салата се совршени!
 
Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Сабајле си станав, свеж за учење, и патем решив по втор пат да се пробам на Кајги кулинарството. Направив 8 мали печени лепчиња од француски багет, некои со свински врат и кашкавал, други со сирење, маслинки и оригано, трети со тартар сос и кашкавал и копар, се на се, превкусно беше а како пијалок исцедив свеж портокал и лимон. :P



 
Z

zmej gorjanin

Гостин
Сабајле си станав, свеж за учење, и патем решив по втор пат да се пробам на Кајги кулинарството. Направив 8 мали печени лепчиња од француски багет, некои со свински врат и кашкавал, други со сирење, маслинки и оригано, трети со тартар сос и кашкавал и копар, се на се, превкусно беше а како пијалок исцедив свеж портокал и лимон. :P



На избори за тебе ќе гласам. (y)
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Зш бе, што им фали и на двата зачина? Искрено - јас не поднесувам копар, и не го комбинирам многу, ама на некој може и тоа ќе му се допаѓа. ;) А инаку - чубрика и буковец заедно - мх, мх, мх, мх...

Калории не знам колку има, ама знам дека е далеку поздраво отколку лепчиња со салама, кашкавал итн. Секако, и со овие не смеам да претерувам - имаат висок процент на јаглехидрати во нив, ама за еднаш до два пати неделно - можам да си го дозволам тој луксуз и си јадам фурнарини. :P Со туна салата се совршени!
Мене со марула салата или со лутеница ми се најубави:)

Иначе одлично си ги направил лепчињва т.е. фурнаринкиве(y)
 
F

FARANG

Гостин
Обожавам печени лепчиња како фингер фуд. Еве неколку верзии од мене...

Првата слика е со печурки, маслинки и домашни сосови - помаранџестиот е од пиперки, темно црвениот е кечап а светло црвениот е од цвекло. Зеленото што го гледате е јапонски кашкавал со васаби.



Три различно врсти на патлиџанчиња со комбинација на сосови што некако највеќе ми оди и шитаке печурка.



Најтемно црвениот патлиџан е сибирски и со него си оди кавијар... Со црвеното патлиџанче - рома си оди луткото сосче од пиперка а со жолтото (благо) патлиџанче си оди сосот од цвекло.




Со лосос, кавијар и холандски кашкавал и малку зденка...




Со шпански чоризо, кашкалаваче, зденка, кечап и сенф...

 

Kajgana Shop

На врв Bottom