Јас ти зборувам за средно, не за работа на некој 3 месечен проект. Зел си најскапиот сектор од програмирането, при тоа за работа во несловачка фирма - аутсорсинг. Дај статистика да видиме како така 5-6 К е просекот во словачка фирма за програмер. Во Бугарија кај странските фирми се земат истите пари.
Истите пари, и повеќе може да добиеш во Бугарија, за Oracle Developer.
Штипсо, ти досега смени 10 пати тоа што зборуваше.
Јас работам во таа бранжа, не како програмер но работам со финансиите кои се исплаќаат, основна плата, трошоци за пат и сместување, дневница за работа на проекти кај меѓународни клиенти, премиите - кои редовно се даваат. Како сениор консултант на меѓународен ИТ проект без проблем заработуваш 10к.
Програмирање првенствено се состои во работа на проекти, дали на проекти во рамки на истата фирма или по нарачка на друга. Не е тоа администрација па бесконечно да програмираш една иста работа за фиксирана плата.
Твој пример беше Словачка врз основа на некој твој пријател, според кој пресмета “средна“ плата на програмери. Негоцирањето на платата е лична работа, во зависност од знаењето и искуството. Зошто твојот пријател не работи во некое Пало Алто местенце во Бугарија ако е така како што викаш? Која е најдобра ИТ фирма Бугарија?
Во огромен број држави во светот имотот се поевтини од Бугарија. Зошто не се одлучуваат за овие другите земји?
Нели во Бугарија било лошо? Сето освен Софија било село?
Па пензионерите преферираат неурбанизирани селски предели, да шетаат на чист воздух, јадат здрава храна и не знам кој на стари години не би го сакал истово.
Ако сакаш сам можеш да си наполниш. Ако сметаш дека тие лажат пушти жалба. Ако не сакаш секс, одбиј.
Па самиот си полнев ама едно кажува бројката на машината а друго стрелката на колата.
Водата е со пари, не се зема од бунари. Не знам кај вас како е. Има автоперални.
Твоите коментари буквално го отсликуваат вашето “гостопримство“.
Се работи за кастомер сервис, додадена вредност на услугата поради која би задржале клиенти и придобиле нови по препорака.
Додека вие гледате само на краток рок да добиете минимална корист.
Јас нема да осетам 50 центи помалце во џебот, но се работи за принцип, за многу маличка работа која наместо да ги придобие моите симпатии, напротив ме иритира и демотивира да престојувам кај вас.
Доколку клиентот е задоволен со третманот ќе остави бакшиш 10х поголем од тие 50 центи.
Со менувачница проблем не сум имал никогаш. Инаку секогаш можеш да си размениш парите во банка, за разлика на пример во Турција, каде што од банката ме испратија во менувачница.
Доколку си локален мафијаш нема да имаш проблем, во твоја сопственост ќе бидат пар менувачници.
http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Bulgaria/Tourist_Traps-Bulgaria-TG-C-1.html
http://www.virtualtourist.com/trave...2/Warnings_or_Dangers-Sunny_Beach-TG-C-1.html
--- надополнето: 2 февруари 2014 во 15:01 ---
У 21 век на телевизија ви даваат вакви филмови...и после говор на омраза добрососедски односи...мижи аран да ти бајам. тцтцтцтц
Паднал веројатно некаков договор меѓу новинарите на МК и БГ:
http://www.telegraf.mk/aktuelno/mak...-podobruvanje-na-odnosite-makedonija-bugarija