Намерно не сакав да заоѓам во лични примери ама самиот се изложуваш на потсмев. Толку си богат што и понатаму живееш под ќирија, не би сакал ни да замислам како може да изгледа “стан“ од 50 евра и дополнително ако оваа цена е реална тогаш буквално ја отсликува бедата во Бугарија, а не “ефтиниот“ живот во споредба со Европа.
Кога веќе гордо ги наведуваш сметките нели е греота што сепак 2/3 од Бугарите преживуваат од ден за ден и не можат крај со крај да скрпат за да ги покријат трошоците на станување од ц-ка 60-100 евра месечно?
Традиционално Бугарите поседуваат становите во кои живеат - или се им во наследство или купуваат. За мене е апсолутно непотребно да купувам стан во моментот. Ако ставам 25 000 лв. на едногодишен депозит, каматата ќе ми е околу 1200 лв на година што ми плаќа киријата на станот. Ако треба да го откупам станот, тројабва да платам барем 60 000 лв, за да сум на исто ниво и да "заштедам" овие 100 лв. Вистината е дека во Бугарија кириите се многу ниски, бидејќи има премногу слободни станови (надвор Софиjа) - луѓето се намалуваат , а постојано се гради.
Колкави и да се сметките во западна Европа со минимална плата од 1500 евра можат да си дозволат живот каков вие со минимална плата од 150 евра! не можете да си претставите.
Мислам, супер е што можеш да живееш како господин во бугарска провинција со 300-400 евра ама затоа ќе спиеш под шатори кога ќе одиш во Брисел на екскурзија со автобус едно 35-40 часа.
Што минимална плата? Програмер во Словачка зема околу 1.500 евра. Одам надвор Бугарија сосема редовно, за да се видам со клиенти и не спијам во шатори. Патувам со авион, не со автобус.
Најголемиот дел од оние што живеат под ќирија во западна Европа се доселеници. А најголемиот дел од Бугарите до 35 години сеуште живеат со родителите.
Глупости зборуваш. 80% од западно Европејците живеат под кирија. Во Бугарија тоа е не повеќе од 10%, но и тука се зголемува. Многу мои пријатели, поради фактот дека становите не им се блиска до центарот наемат стан во центарот, затоа можат да си го дозволат.

Дечко... те молам, просечна плата во Братислава е 1200 евра(администрација), освен ако твојот “програмер“ не работел во некое село близу украинската граница, плус ако немал искуство тогаш ајде со голема доза на сомневање, меѓутоа програмер во Словачка не зема помалце од 3000 евра(со премија 30-50% плус), а доколку работи на меѓународни проекти во поголеми корпорации нивните заработувачки одат до 10к евра месечно.
Мојот пријател работи точно во Братислава. Искусен програмер си високото образование во специалноста. 3к? 10к?
Од каде си ги измисли овие податоци?
Еве малку реални податоци:
http://www.payscale.com/research/SK/Country=Slovakia_(Slovak_Republic)/Salary
http://www.irrlicht3d.org/pivot/entry.php?id=1295 "Just across the border from Austria, in Slovakia, you are lucky to get 1000€ gross entry level sallary. That is for university-trained people.
Hulu - 03 05 12 - 23:30"
http://www.worldsalaries.org/computerprogrammer.shtml
http://thenextweb.com/insider/2012/...-the-top-european-tech-startup-cities/#!t8fZE
The average salary in Bratislava is €1000 per month according to
platy.sk. Senior programmers earn an average of about €1800 per month, compared to
over $8,000 per month per month in Silicon Valley.
Исто како да споредуваш Мерцедес со Лада, двете имаат мала разлика во потрошувачка, меѓутоа одржувањето на Мерцедесот е многу поскапо.
Е сега ти не убедуваш дека кола си е кола, дека нема разлика дали го возиш дупето во Мерцедес или во Лада.
Како зборуваме на различни јазици.
Што е различно кај мене? Пијам Стела Артоа и Бушмилс (по поевтина од нивната во установите), техниката ми е иста како на западно Европејците. Хапвам подобра храна од нив. Интернетот ми е исто толку брз, ако не и побрз. За разлика од повеќето од нив имам брз пристап до море и планина. Free Wi-Fi, има 5 пати подобра покриеност во Бугарија. Живеалиштето ми е не е полошо од соодветните западно-европски домување.Само трошоците се пониски. Зошто мислиш толку многу западно-европејци (од коиото голем број пензионери) купија имот во Бугарија, дека и селата и се преместија да живеат тука? Бидејќи е полошо ли?
Еве личен пример: Одам во Германија, сакам да си наполнам бензин и нема персонал - треба сам да си наполнам, да си цапам рацете. Тука во Бугарија само давам клучевите на човекот и идам да платам. Во Англија некои хотели уште нема "смесителни кранови". Полниш вода како луд во мијалникот. Во Ирска истите нешта видов - таму барем во пивоварната на Бушмилс продаваат убаво виски, да надомести.
За тоа не ми зборуваj за Мерцедес и Лада.
Да, само што вие не можете да го осетите тоа со вашите плати.
Платите се такви какви што си ги извадиш. Направи истражување и да види дека за разлика од западна Европа, во Бугарија разликата меѓу различните плати е голема. Едни земат по 3.000 евра, други и 200 не можат да ги преземат.
Бидејќи глупите селски глави, се одлучиле дека штом имаат наследна куќа, треба да си стојат на село и да работат она што ќе им дадат, а не одат да се школуват и да се превртува со сопствен бизнис. Истото е и во Македонија. Но и тоа ќе се промени со текот на времето. Во западна европа не е така.