Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

Член од
30 октомври 2010
Мислења
919
Поени од реакции
907
Ова 48 fps многу чудно ми делуваше, како да го глеав филмот 2х спид. Можда да изглеам уште нешто би се навикнал, што знам..

Околу филмот нема што многу да тупам. Не ми се свиѓаше. Освен сцената со реката, ништо друго не ми остави впечаток.
Кецот го исхејтав и повеќе од доволно, на двојкава отидов ради втора шанса и пејсажи. Третиот го гледам дома. :D

Mad_Coko

blow me!
Член од
21 август 2010
Мислења
7.372
Поени од реакции
12.797
Не дека не ми се допадна,ама Хобитов е бледа сенка на ЛОТР.
Највеќе од вториот дел ми се допадна Смауг.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.242
Поени од реакции
28.029
Ова 48 fps многу чудно ми делуваше, како да го глеав филмот 2х спид. Можда да изглеам уште нешто би се навикнал, што знам..
И јас слично искуство ко тебе имав.....не бев седнат у први редови у милениум него у задните ложи.Сцените со 200 на саат идеа и незнаев дали текстот да го читам или да сцените да ги гледам (посебно со брканиците на почетокот и со реката)..... Иначе втор или трет филм е шо го гледав 3д (првиот Хобит блу реј го гледав на пц),па може не сме навикнати уште....

Фимот супер си беше од аспект на прича (книгите ни хобит ни ЛОТР ги немам читано така да не ги знам финесите). Сепак фантазија е и до некаде се е дозволено ... За техничкиот аспект - немам коментар :vozbud::drk: На крај да не почнаа да ја даваат листата на актери ке гледав уште 10 саата без прекин ...

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Не дека не ми се допадна,ама Хобитов е бледа сенка на ЛОТР.
Највеќе од вториот дел ми се допадна Смауг.
Па нормално Хобит е детска книжка со 300 стр, а ЛОТР е епично фентази со илjада страници. Кога ги пишел Толкин не е очекувал дека некоj ке прави от Хобит 3 филма по 3 саата. Jас лично посакувам да се изготви некога филм по Силмарилон али ова ке биде неисплатливо тешка и скапа работа.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Па нормално Хобит е датска книжка со 300 стр, а ЛОР е епично фентази со илjада страници. Кога ги пишел Толкин не е очекувал дека некоj ке парви от Хобит 3 филма по 3 саата. Jас лично посакувам да се изготви некога филм по Силмарилон али ова ке биде неисплатливо тешка и скапа работа.
Не би требало да има филм за Силмарилон бидејќи се на се нето профит скоро и да немаат филмовиве (знам и јас се шокирав), па гледале некои работи да внесат во Хобит трилогијава инспирирани од Силмарилон.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Не би требало да има филм за Силмарилон бидејќи се на се нето профит скоро и да немаат филмовиве (знам и јас се шокирав), па гледале некои работи да внесат во Хобит трилогијава инспирирани од Силмарилон.
А за коj е чел Силмарилион ке биде душевен оргазам да се покажат во филм ужасниот Моргот, паукот Унголиант, балрогот Готмог, драконот Глаурунг и младиот Саурон или сите светли и прекрасни Нолдори како Феанор, Финголфин, Финарфин или Валарите. Исто така могат да се екранизират како отделни филмови легендата за Берен и Лутиен или децата на Хурин или па некоjа од поепичните битки. Али за жал говорим за безкраино многу персонажи и луге и елфи. А за Елфи требва да наjдат барем петдесет поубави и попрекрасни младежи и маже од Орландо Блум и Лии Пеjс и далечпоубави девоjки од Кеjт Бланшет и Лив Таjлер за да биде правдоподобно на книгите. Ова ке биде многу скапо начинание и нема смисал.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Ги немаат правата на The Silmarillion и не смеат ништо од таму да користат инаку ќе заглават по судови. Tolkien Estate ги има правата и бар додека е жив Christopher Tolkien, синот на JRR Tolkien, не планираат да ги продадат. Во The Hobbit филмовите може да користат само текст од книгата и од apendixes од Lord of the Rings. Доказ за ова, во првиот филм кога Bilbo го прашува Gandalf како се викаат другите волшебници он го кажува Radagast и Saruman но кажува дека ги заборавил имињата на другите 2 затоа што не се именувани во LotR/Hobbit и не смее да ги спомне.

И јас би сакал да има филм или серија ама нема да биде во брзо време, плус The Silmarillion скоро и да нема дијалог и тој што го има е архаичен. Во превод тешко ќе се адаптира таа книга и не верувам дека некој би се нафатил. Треба целата да се растури на делови и да се измисли дијалог. Ако се прави филм на кој дел, на која приказна и на кои ликови да се обрне внимание? Опфаќа многу материјал, од креирањето на Arda до уништувањето на прстенот и е преплетена со ликови и приказни.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
И јас би сакал да има филм или серија ама нема да биде во брзо време, плус The Silmarillion скоро и да нема дијалог и тој што го има е архаичен. Во превод тешко ќе се адаптира таа книга и не верувам дека некој би се нафатил. Треба целата да се растури на делови и да се измисли дијалог. Ако се прави филм на кој дел, на која приказна и на кои ликови да се обрне внимание? Опфаќа многу материјал, од креирањето на Arda до уништувањето на прстенот и е преплетена со ликови и приказни.
Факт е дека ке биде много трудно да се направи филм по целата книга али приказната за Берен Ерхамион и Лутиен може да се креира во еден филм од 3 часа без да се обjаснува нашироко коj са Тингол и Финрод Фелагунд или каков е Моргот, зашто на овие кои не се чели книгата ке им биде сложно да се обjасни. Мислам дека може да се направи со ефекти многу добар Кархарот. А мислам дека само името на Господарат на прстените Саурон ке привлече во кината лугето. Исто така совсем нормално е да се направи во иднина и филм децата на Хурин макар и главниот героj да не е со позитивен образ и да биде многу мрачна приказна без хепиенд коj американците сакат.Ке си има орки, дракони, елфи, джуджета. Али за жал во моментот овие су само далечни планови.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.313
Поени од реакции
34.909
Предупредување за спојлери!
(но ако ја читате темава секако ги има читано книгите или барем гледано филмовите)

Па нормално Хобит е детска книжка со 300 стр, а ЛОТР е епично фентази со илjада страници. Кога ги пишел Толкин не е очекувал дека некоj ке прави от Хобит 3 филма по 3 саата. Jас лично посакувам да се изготви некога филм по Силмарилон али ова ке биде неисплатливо тешка и скапа работа.
Никој не очекуваше дека Питер Џексон ќе се прави поголем писател од Толкин, дека од корен ќе ги менува настаните во книгата... Најлошо е што Џексон сето тоа го направи многу, многу лошо. Виновен е за сите можни „прераскажувачки„ престапи: ги менува дејствата, ги игнорира интересните места, измислува нови тупави настани и ликови, ги менува и ги вади од карактер ликовите.
Меѓурасни љубовни средби, навистина? (а ако веќе морал, тогаш зошто не вклучил Орки) ;)
Гандалф (ликот што може да го видите кога во речник ќе побарате волшебник), цел прв дел бега г'з преку глава од пола дузина лингури и Гоблини (не се ни Орки, по изгледот), за потоа во вториот дел да отиде сам против цела тврдина полна со стотици такви орко-гоблини и варгови (во филмовите пацовски-хиени наместо заебани огромни волци), и не најмалку, за бонус, волшебникот некромансер (чие име не смее да се спомнува, нели)...
Ајде нема да должам повеќе, иако би можел книга да напишам плукајќи го Питер Џексон.

Од Хобитот таков како што ни е даден од Толкин, има материјал не за 3 филма, туку за серија од 20тина епизоди од по саат. Се што требало да направат е... ДА ЈА СЛЕДАТ ЕБАНАТА КНИГАТА.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Па извини, друже, али jас не виждам вакви големи промени на Джаксон кои ти виждаш. Единствената посериозна промена е некакви емоции помегу Тауриел и Кили али ова даже не може да биде наречено лубов. Она само му симпатизира. Ни во парвиот дел, ни во вториот имаше голема и суштествена промена од книгата коjа да подразни особено и овие кои са чели книгата. Може би единствено е дека главен негативен персонаж во парвиот дел е оркот Азог кои во книга е веке убиен, но во вториот дел се поправуват со Болг. Сите осатнати сцени кои са добавени и ги нема во книгата са со цел да се привлекува пред екранот и овие кои никога не су чели Хобит и немат поjма каква е идеjата на самото патуване на джуджетата до Еребор. Идеjата да се вклучи Леголас како лубимец на девоjчината и убава елфка за момчинjата. Освен ова Леголас е составен дел от ЛОТР и ова привлекува и фановите само на ЛОТР. Освен ова Гандалф навистина изчезнува за момент преди да се вклучат во Мраколес.Не сакам да спорам со тебе, но и jас сам чел книгата неколку пати и нема пропуснат важен момент от неjа. А и нормално е за 3 филма по 3 саата да има и повеке детаjли. Филмот и книгата НЕ СУ ЕДНО И ИСТО И НЕ ТРЕБВА ДА СЕ ГЛЕДАТ ВАКА. Никоj коj гледа филмот не е задолжен да чита и книгата. ОВА Е ПРОСТО ФЕНТАЗИ. Джаксон си е изиграл одлично режисерската ролjа со филм и за мали и за големи, со екшан, доволно фантастика и е изполнил со малки изклучоци сето вписано во книгата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.313
Поени од реакции
34.909
Дидо, ова не е „просто фантазија„.

Човече ова е Толкин, господ бог на епската фантастика, писател кој е узор на цели генераци писатали, писател чии дела направија од цели генерации читатели, и љубители на тој жанр.
Нема што еден Питер Џексон, да препишува и менува дело на Толкин. Сквернавење на Великанот!!!

Џексон, за да разбере што тој ни прави нам почитувачите на ликот и делото на возвишениот Толкин, треба цела недела да го држат заврзан за столче, очните клепки со селотејп залепени да не може да ги затвара, устата затната со прљава чорапа да не може да вика (и со тоа да не слуша), и така 24/7 да му пуштаат најселска турбо фолк музика од типот на „КЕШ КЕШ„ итн.

Oд каде да почнам?
Ајде од основното. Во Хобитот Толкин ни го претставува Билбо Багинс како тотално ненасилен лик, пораснат во Округот, областа на Хобитите кои се најненасилна раса во целата фантазиска Средна Земја на Толкин. Билбо проблемите ги решава со паметот, и со неговиот магичен прстен.
Целата претстава на Хобитите, со нив и Фродо и Билбо, како ненасилни и мирољубиви кулминира со крајот на Господарот на Прстените, каде Фродо не го убива Голум (кој потоа му го решава проблемот со неможењето да го уништи прстенот).
Практично иста таква ситуација е таа на Билбо со Голум, каде по играта со гатанките Билбо не го убива Голум, иако лесно може да го направи тоа (со прстенот, кој му го зема).

Џуџињата Толкин ни ги претставува како недоквакани и непрокопсани ликови (со исклучок на Торин кој навистина е воин), кои постојано запаѓаат во невољи од кои Билбо ги вади со помош на итрини и со својот прстен.

Но што прави Питер Џексон?
Џуџињата ги прави супер-нинџа-воини (дури и дебелиот Глоин), кои тепаат се живо и диво пред нив, правејќи ја потребата од Билбо (како обивач) целосно непостоечка. Дури и самиот Билбо, иако никогаш претходно не фатил оружје во рака, се покажува како добар воин кој џуџињата го прифаќаат затоа што се бори со нив и за нив (моментот кога го спасува Торин од Азог и орките/варгите на пример), целосно некарактерно на ликот на Билбо од Толкин.

Убацување на целосно новиот лик на згодната елфица Тауриел (непостоечки лик во книгата), убацувањето на Леголас (кој го нема во Хобитот)... сето ова зборува како глупаво Питер Џексон сака од Хобитот да направи преквел на Господарот на Прстените.

А Хобитот никако не е преквел на Господарот на Прстените. Хобитот е дело само за себе, иако дејствието е во Средната земја и во него ги има некои од ликовите, од другите дела не Толкин. Хобитот е пред се книга за Билбо Багинс, авантурите во кои се впушта и во кои ја открива својата храброст и карактер.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Вполно сум согласен за тебе за сето али мислам дека премного се очекува филмите 1 к'м 1 да бидат со книгите и вистинските Толкин фанови приемат сека промена како обида спрема творчеството на Толкин. Истото беше например во ЛОТР со Том Бомбадил коj отсаствуваше и ова беше еден от наjголемата критика кон Джаксон. Jас сум голем фен на Толкин и немам преведена книга коjа не сум чел од него и не сакам да правам споредба помегу книгите и филмот. Не можеш да отречеш дека вопреки сите кусури и неточности на Джаксон нема подобар режисер за книгите на Толкин.За тоа имам мислене дека наjлудите Толкин фанови не треба да гледат филмите на Джаксон зашто ке откриjат еден куп несоответности и ке се гневат напразно. Нема как да се екранизира за големи кино еден кам еден а и американските зрители сакат да има во секи филм лјубовна историjа. Така Джаксон изполнува и интерсите на неутралните зрители и до известен дел и на Толкин фановите.Поздрав !

Kajgana Shop

На врв Bottom