Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Во мкд треба да завршиш средна школа ако не се лажам за оваа работа. Овде имаат некој курс (незнам колку трае, може година дена макс) и стануваат медицински сестри. Кај вас како е? Средно образование или курс?

Уствари има ли во МКД некој курс за медицински сестри? (апсолутно немам поим дали може и кај нас такво нешто да има)

И колку што знам од МКД кај нас сестрата става инекции, вади крв, применува терапија, па во институции како Филип Втори, Систина, тоа се таму сестри со супер моќи. Јас мислам дека имаат познавање колку доктор (оние со долго искуство).

Јас имам Тетка која што работи како негувателка во Мелбурн, и колку што знам заврши само некој курс, бидејќи претходно имаше само еконосмки факултет кој не му вршеше многу работа.
Околу 1 година е мислам курсот, FARANG сигурно знае подобро :) , и да добро се платени колку што знам околу 3000 долари.

Jas mislam tie so se u Germanija, a se zalat na plati i kirii,vikat taka oti se plasat da ne im se obesat na vrat rodnini Makedonci sto ke trazat podobar zivot vo Germanija.Tie pak so ne se ziveale tamu, a ne se izlezele nadvor od Makedonija da ziveat za dzabe se inatat.Na beloto za inat vikat crno.Toa e moe mislene i tocka.Tuka komotno mozes da zivees so plata od 1500 eu i ako ima uste eden so plata moze taa da se trga nastrana.Veke sum tuka 6 meseci i tolku sloboden vo vrska so pari ne sum se osekal kako sega.Kupes si se so ti treba bez da se stiskas(normalno da ne trcas u KaDeVe znae se vo koi marketi ili butici se ponormali cenite).A za sporedba nema potreba sporeduva li se kojn i magare? :ROFLMAO:
A za lezanje pari nikoj ne dava taka e i tuka taka e i u Mk.

слуши бе типчее, ти дека си моментално: у мк или у германија? ак не ти проблем сподели и шо работа работеш и кој успеа да ти најде таа работа дека шо ти, зимаш 1500е? биди искрен и реален... без да изиграваме џековци или глумиме лудило. ај да кажеме ти имаш цимери у станот и со тие 1500е плата шо викаш, секој еден може да живее како цар. ама на една плата од толку пари дека шо 500е ке даваш секој месец за стан и секоја сабота ќе давам најмалку 100е за јадене плус струја вода и гас а за кредитот на колата мабет не правам и говорејќи за 4 членна фамилија е дека шо само еден работе, ела да те видам ако имаш гз да издржуваш и некој гост. нема проблем да тај гост дојде на 2 недели или па 1 месец ама за да он се излежува 3 месеци, мало морген. шо не бива не бива. се на се фатено се тава шо си имаш у глаата ти е грешка. ти изгледа не си работил за македонец шо у италија или германија се праа газда а ко ке треба да ти плати шо си му работил, ке го чекаш со месеци. тебе некој таков треба да ти се погоде за да видеш и разбереш дека тие шо се плачат од плати и кирии имат право

Во Германија може да се изучуваат различни занаети, за кои додека изучуваш некој занает, исто така те плаќаат. .

Bas cudno moze nekoj link ili informacija ova e povece od dobro i da ucis i da te placa nekoj ...prosto ne mi se veruva ( mozebi e i vistina )

слуши бе типчее, ти дека си моментално: у мк или у германија? ак не ти проблем сподели и шо работа работеш и кој успеа да ти најде таа работа дека шо ти, зимаш 1500е? биди искрен и реален... без да изиграваме џековци или глумиме лудило. ај да кажеме ти имаш цимери у станот и со тие 1500е плата шо викаш, секој еден може да живее како цар. ама на една плата од толку пари дека шо 500е ке даваш секој месец за стан и секоја сабота ќе давам најмалку 100е за јадене плус струја вода и гас а за кредитот на колата мабет не правам и говорејќи за 4 членна фамилија е дека шо само еден работе, ела да те видам ако имаш гз да издржуваш и некој гост. нема проблем да тај гост дојде на 2 недели или па 1 месец ама за да он се излежува 3 месеци, мало морген. шо не бива не бива. се на се фатено се тава шо си имаш у глаата ти е грешка. ти изгледа не си работил за македонец шо у италија или германија се праа газда а ко ке треба да ти плати шо си му работил, ке го чекаш со месеци. тебе некој таков треба да ти се погоде за да видеш и разбереш дека тие шо се плачат од плати и кирии имат право

Ne izigravam dzek samo ja kazuvam vistinata, a ti mozes da ripas do neboto ako ne ti odgovara i ako si se prepoznal vo toa so sum go napisal.Inaku so te tebe bole k** so jas rabotam i da ne sakas i izvestaj od banka da ti podnesam za da ti dokazam.I so taa plata mozes da zivees eden mesec kako car(zboram i za cela familija), kaza go toa veke ednska i pak ke go povtoram oti e taka.Inaku i na mene pred da dojdam tuka mi motaa filmovi tesko e nogu rabota nema se e poskapnato kriza golema, ama uspat vidi mi go mercedeso so go kupi ovaa godina od 20000eu i mobilnio so gorila glas e od najnovite modeli e,i uspat pitat a ti znaes li so e toa gorila glas bratuced?
Ako nekoj saka da ti pomogne ke ti pomogne, ama poubavo e da ti prodavat prikazni kolku e tesko u Germanija, a uspat da se falat so si se kupile i kaj se na odmor i na zimuvanje otisle, a uspat ti go gledat seiro kako krpes mesec so 150-200eu, a za odmori i koli mozes da sonuvas.
A za sedenje na nikoj ne mozes da mu legnes na grb toa e normalno kako so e normalno,pred da izleses od Makedonija treba da imas pari u tebe oti i na odmor ne se ode bez pari, a ne pa u stranstvo. Za ako sedes kaj rodi da ne bides na teret toa se znae,ako za stano ne ama barem za jadenjeto da plakas toa e normalno.
Plakanjeto toa ti si dogovaras i makedonci da se, treba da si imas stav i za toa.Ne mi se sigurni za plakanje togas nedelno ili na pola mesec neka me isplakat.Jas uste odma kaza eden mesec da mi zakasnat jas napustam. Ako treba ke gi prezalam tie pari ama nema da sedam i da se zaglavuvam se poveke i poveke.Ne mi e jasno so imam slusano se mu kasnat so plati i se na se se zbira kako 6 plati da mu nemat isplateno i posle ke se tuze so gazdata.Ako e takva rabota da mi kasnat plati togas jebem ti stranstvo u Makedonija ke si sedam.I mene me imat iscureno so rabota i znam kako e ne mora da mi opisuvas, vrna se u Mk polesen za 600 eu, ama barem ne dozvoli da me zaglavat i na nula da me dokarat pa da nemam pari ni za karta za vrakanje.
Inaku od so mi e loso tuka za nazat u Mk ne mi teknuva da se vrnam.Imam spat za mackanje imam kaj da ulozuvam ama budala da ne sum tuka da pecala, a tamu da ulozuvam .Od lubomora i zavidlk u mesto tupka tolku vreme i tamn se sega raatisa od toa pa da se vrakam tamu nema sansi.Isto usedna ubavina u Germanija nikoj so nikoj ne se zamara komsiite do tebe ne si gi znaes.:cool:

Ne izigravam dzek samo ja kazuvam vistinata, a ti mozes da ripas do neboto ako ne ti odgovara i ako si se prepoznal vo toa so sum go napisal.Inaku so te tebe bole k** so jas rabotam i da ne sakas i izvestaj od banka da ti podnesam za da ti dokazam.I so taa plata mozes da zivees eden mesec kako car(zboram i za cela familija), kaza go toa veke ednska i pak ke go povtoram oti e taka.Inaku i na mene pred da dojdam tuka mi motaa filmovi tesko e nogu rabota nema se e poskapnato kriza golema, ama uspat vidi mi go mercedeso so go kupi ovaa godina od 20000eu i mobilnio so gorila glas e od najnovite modeli e,i uspat pitat a ti znaes li so e toa gorila glas bratuced?
Ako nekoj saka da ti pomogne ke ti pomogne, ama poubavo e da ti prodavat prikazni kolku e tesko u Germanija, a uspat da se falat so si se kupile i kaj se na odmor i na zimuvanje otisle, a uspat ti go gledat seiro kako krpes mesec so 150-200eu, a za odmori i koli mozes da sonuvas.
A za sedenje na nikoj ne mozes da mu legnes na grb toa e normalno kako so e normalno,pred da izleses od Makedonija treba da imas pari u tebe oti i na odmor ne se ode bez pari, a ne pa u stranstvo. Za ako sedes kaj rodi da ne bides na teret toa se znae,ako za stano ne ama barem za jadenjeto da plakas toa e normalno.
Plakanjeto toa ti si dogovaras i makedonci da se, treba da si imas stav i za toa.Ne mi se sigurni za plakanje togas nedelno ili na pola mesec neka me isplakat.Jas uste odma kaza eden mesec da mi zakasnat jas napustam. Ako treba ke gi prezalam tie pari ama nema da sedam i da se zaglavuvam se poveke i poveke.Ne mi e jasno so imam slusano se mu kasnat so plati i se na se se zbira kako 6 plati da mu nemat isplateno i posle ke se tuze so gazdata.Ako e takva rabota da mi kasnat plati togas jebem ti stranstvo u Makedonija ke si sedam.
Inaku od so mi e loso tuka za nazat u Mk ne mi teknuva da se vrnam.Imam spat za mackanje imam kaj da ulozuvam ama budala da ne sum tuka da pecala, a tamu da ulozuvam .Od lubomora i zavidlk u mesto tupka tolku vreme i tamn se sega raatisa od toa pa da se vrakam tamu nema sansi.Isto usedna ubavina u Germanija nikoj so nikoj ne se zamara komsiite do tebe ne si gi znaes.:cool:

со болдираното си створих една идеа со каков човек пишам и не продолжих да читам повеќе... чим ти тава го пишеш, додека си седел у Штип, сигурно си немал вода да се избајнеш оти човек шо ич и ништо не е имал у МК може толку сељачки да се понаше. примери има колку шо ти душа сака и за некоја среќа или несреќа, ти си еден од нив :) туку саа веќе коо виде бел свет, де расправи им како дома имаш перална да не мора да переш на рака и фризидер у кој шо ке може да ставеш какво јадене сакаш и да остане свежо... :pos: сељо сељоооо, кари си магаарто и Господ нека ти е на помош. Нем да мислеш оти ти завидувам туку напротив, те сожалувам. А ништо чудно да си правеш и фантазии на мозоко дека ти си у Германија, заработуваш 5000е на месец, имаш најголем кур у штипската околија... по свето нема нешто шо не шета така да, ич не ме чудно :)

Momce ti izgleda si trazes rcki za karanje nit se falam ni mi e gajle dali mi veruvas.Ama izgleda ti imas si edno zivceno zajaduvacko :гомце: so nema rabota pa se zajaduva so site na forumot.Toa e moj zaklucok otkako ti gi razgleda mislenjata.Zatoa ne ser* i ako ne ti odgovara toa so pisuvam ne citaj.

Momce ti izgleda si trazes rcki za karanje nit se falam ni mi e gajle dali mi veruvas.Ama izgleda ti imas si edno zivceno zajaduvacko :гомце: so nema rabota pa se zajaduva so site na forumot.Toa e moj zaklucok otkako ti gi razgleda mislenjata.Zatoa ne ser* i ako ne ti odgovara toa so pisuvam ne citaj.

зашо мислиш оти сакам да се карам? само ти кажувам работите така как шо се и саа ак успеа да видеш оти се сељак не е моја кривица... напротив, твоја си е... и кои мислења ти си ми разгледал? :) дали воопшто знаш как се користе форумот? Оти не сите тие шо имат мерцедес од 20000е идат тука да се дружат со нас, обичните смртници ами само да се фалат како у тај случај ти :) зашо да не ми одговара тава шо пишуваш? напротив, тава шо го пишеш е одлична приказна за добра ноќ и искрено многу се убави... мислам дека ке треба да се договореш со некоо издавачка куќа да ги објавува оти со тие приказни шо се те заспивале тебе веќе не палат кај маленките деца. палат само приказни од типот како твојот: ојдех у германија си купих кола и телефон со горила глас :pos: как и да е, продолжи да си караш магаренцето и ај остани ми со здравје
Patpat.gif

зашо мислиш оти сакам да се карам? само ти кажувам работите така как шо се и саа ак успеа да видеш оти се сељак не е моја кривица... напротив, твоја си е... и кои мислења ти си ми разгледал? :) дали воопшто знаш как се користе форумот? Оти не сите тие шо имат мерцедес од 20000е идат тука да се дружат со нас, обичните смртници ами само да се фалат како у тај случај ти :) зашо да не ми одговара тава шо пишуваш? напротив, тава шо го пишеш е одлична приказна за добра ноќ и искрено многу се убави... мислам дека ке треба да се договореш со некоо издавачка куќа да ги објавува оти со тие приказни шо се те заспивале тебе веќе не палат кај маленките деца. палат само приказни од типот како твојот: ојдех у германија си купих кола и телефон со горила глас :pos: как и да е, продолжи да си караш магаренцето и ај остани ми со здравје
Patpat.gif

Мислам дека треба да му ги препрочиташ мислењата на членот одново. Тој не де пофали дека има мерцедес од 20к, туку дека тие кои заминаѓе викаат нема пари а возат тамов мерцедес.

Мислам дека треба да му ги препрочиташ мислењата на членот одново. Тој не де пофали дека има мерцедес од 20к, туку дека тие кои заминаѓе викаат нема пари а возат тамов мерцедес.
И јас исто прочитав. Незнам Провенцано што сфатил :)

Провенцано тебе у Италија не ти одат коцките пред скоро те читав во Драга Кајгана:
Драга, шотуку ми кажаа дека не ми продолжуват договорот за работа. Амин, јас да сум жив и здрав... Ке успеам да најдам пак нешто друго...

П.С. АнаМарија Кобучо, еби си мајката!!! Да даде Господ на се наденеш на 2 црни кура и на них додека си да испуштеш душа. Позз кучко

Али да не ти навлагам во дискусијата би дала само заклучок. Се зависи очигледно од тоа како се снашол некој во странство. Ако е добро снајден ќе се фали и тоа на штипјанецов погоре и јас го гледам секој ден. И мене апсолутно не ми е чудно што напиша дечкото кога е сосема во право го опиша менталитетот на „староседелците“ и на форумов ги има такви.

Арно ама овие што не се снашле тоа ти е боже сачувај. Читај и плачи.

Bas cudno moze nekoj link ili informacija ova e povece od dobro i da ucis i da te placa nekoj ...prosto ne mi se veruva ( mozebi e i vistina )

Точно е тоа дека во Германија плакет за курс но не на секого,дошол од пр. од Бугарија и барат да му платет курс така не одит.
Тие што се во Германија и работеле минимум една година и плакале порез а потоа останале без работа се пријавувет во бирото за запослување,од бирото добиват 70 посто мислам од платата што ја добивал додека работел. Ако бил пријавен на минимално 450 ЕУР добиват 70 посто плус му доплакет за стан пр.500 за стан плус за живот 370 ЕУР. Ако бирото неможит да му најдит работа тогаш го пракет на курс а курсот тие го плакет. Мој колега бараше да му платет за таксиста курс кој коштат 700 ЕУР но не му дозволија дека имало многу таксисти но го пратија на друг курс и му платија 8000 ЕУР.

Во мкд треба да завршиш средна школа ако не се лажам за оваа работа. Овде имаат некој курс (незнам колку трае, може година дена макс) и стануваат медицински сестри. Кај вас како е? Средно образование или курс?

Уствари има ли во МКД некој курс за медицински сестри? (апсолутно немам поим дали може и кај нас такво нешто да има)

И колку што знам од МКД кај нас сестрата става инекции, вади крв, применува терапија, па во институции како Филип Втори, Систина, тоа се таму сестри со супер моќи. Јас мислам дека имаат познавање колку доктор (оние со долго искуство).

Овде е многу позаебано. Порано беше ко кај вас со курсеви ама имавме налив на сестри од секаде со различни знаења. Денес има факултет за да станеш медицинска сестра - Bachelor of Nursing. Ова е за да си регистрирана медицинска сестра. Платени се доста над 5000 долари месечно без проблем им се собира плус добиваат дупла за прекувремено и тродупла саатнина за викенд. Познавам една типка што работи само сабота и недела по 12 саати и ги вади тие пари без проблем.

Има и пониски ставки на сестри/негувателки и тие се платени помалку од 3000 долари нагоре углавно. Разликата е што тие претежно се како помошен персонел, значни не даваат лекови на пациенти не ставаат инекции него повеќе да придржат, помогнат... За тоа има курсеви зависно точно каде/што ќе работиш и со кого. Посебен курс за негоа со страци, посебен курс за во болница итн...

Се на се моментално ова е одлична професија и може релативно лесно да се свртат МНОГУ пари ако успееш да го спакуваш во бизнис, приватно негувалиште, старачки дом итн итн...

Sega mi e jasno zasto ripa celo vreme Provencano :facepalm:.Nego go brecnal mercedeso od 20k i telefono od 500 eu, a jas tuka nemam godina kako sum i kola ustvari nemam pa mora da se vozam so U-bani :ROFLMAO:.Dobro e razbrame se...

Ако сакаш биди и во најдобрата земја, ако не си образован,способен да работиш некоја работа нема да бидеш платен ниту пак надградуван.

Многу луѓе мислат кога ќе отидат во странство, дека све е решено, богати наеднаш ќе станат и ќе им биде животот мед и млеко. Пазарот ќе го цени тоа што е вредно, ако не те бива за ниедна работа наоѓај курс или дообразувај се. Отварај книги, читај учи, провери зошто никој не те плаќа... Наместо да се криви тој што бара квалификуван кадар, треба сами да сватите колку вие вредите... Ако ве бива барајте повеќе, не ви е надвор Грујо крив или пак Бранко што неможете да напредувате...

А до тие што се чаламат во Македонија дека којзнае колку пари имаат па возат мерцедеси се голтари во својата земја. Ако во Австралија е сосема нормално да имаш убава куќа и кола, во Македонија сосема нормално е да го немаш тоа. Тие чаламџиите нека бидат богати во местото кадешто живеат, за на страна секој може да се лупа во гради. Појдете во Етиопија , ќе бидете богат за тамошниот народ. :) Само проста маса сме, во крв ни е да се чаламиме и фалиме колку сме добри,вредни,богати, измачени...

Тој што е богат и има пари нема потреба да се фали за да го знаат тоа луѓето....

Поднесов барање до МОН за работно место и никогаш не добив повратен одговор

Пишувам бидејќи сум фрустрирана од владата, поточно од Министерството за образование, бидејќи цело време се рекламираат секакви проекти и трошат пари, а нема никаква реализација. На пример, со проектот Stop Brain Drain, треба да се враќаат македонските умови. Според новиот закон за високо образование, луѓе што докторирале на престижни универзитети треба веднаш да се вработат со посебни бенефиции (како покачување на платата и сл.).

20121227-iseluvanje.jpg

Ете, јас лично докторирав на New York University (рангиран на 27 место во светот) на катедра која ја нема во Македонија, поднесов барање до МОН за работно место и никогаш не добив повратен одговор. На матичниот факултет, каде работното место (помлад асистент) ми беше во мирување не ми понудија ништо, дури ми рекоа дека според правилникот на универзитетот треба да чекам до 2015 година за именување во асистент! Затоа повторно заминав од Македонија, бидејќи наместо да ме унапредат, овде ме деградираат.

На матичниот факултет во Штип (после 5 години мирување на моето работно место како помлад асистент) ме одбија за именување во асистент, а камо ли „доцент“, бидејќи имале посебен закон за „звања“. Всушност, мора да имам стаж на УГД и на ниту едно друго место. Ми рекоа дека за асистент треба да чекам до 2015. На крајот поднесов оставка, бидејќи беше неподносливо деградирачки. Во правилникот јасно пишува како се собираат поени за избор на звање на УДГ (стр. 131). Како прво, сите универзитети надвор од Македонија, без разлика како се рангирани, се класифицирани како „странство“. Страшно! Понатаму, ако ги разгледате редовите, ќе забележите дека постојат категории кои во нормален свет се сметаат за плагијаторство и се казнуваат со затвор и губење на работното место; кај нас официјално се наградуваат (интерна скрипта, издавање наставни содржини и сл.). Не знам по кои нормативи е градена оваа табела. Имам посетено многу добри универзитети и никаде немам видено вакво нешто. Изгледа дека тие што ја правеле ја скроиле по нивен терк. Инаку, го цитирав УГД во два труда со висок импакт фактор (без никакви финансиски придонеси) кои имаа големо влијание во покачувањето на рејтингот на универзитетот. Ама баш им е гајле.

Се пријавив и во МОН и поднесов барање за отворање ново доцентско место според новиот закон за високо образование, каде се вели дека ако си докторирал на некој од топ 200 универзитети и ако имаш учествувано во проект на некој од топ 50 универзитети, ќе ти најдат работа и ќе ти ја покачат платата (повторувам докторирав на New York University, пласиран на 27 место).

Го контактирав Агим Рушити (agim_rushit@yahoo.com) од МОН кој бил задолжен за ова, и прво ми одговори со фина порака дека сериозно ќе се ангажира и побара да му пуштам официјално барање и документи по мејл. Никогаш не ми одговори повторно, иако неколку пати му пишував, дури и му се јавував на мобилен.

После долго живеење во Македонија, знаев дека треба да имам план Б. Така, уште пред да се вратам од Њујорк, се пријавив за постдокторска работа во институт при Австриската академија на науките. По интервјуто преку Скајп, мејл-препораката од моите ментори од NYU и приложените објавени трудови, бев примена веднаш. Дури и добив funding од ЕУ пред два месеци. Сега сум во Виена со моето семејство.

И така, тешко дека пак ќе се вратам и ќе барам работа во Македонија.

Став:Даниела Ристова
Извор: Окно

Ако сакаш биди и во најдобрата земја, ако не си образован,способен да работиш некоја работа нема да бидеш платен ниту пак надградуван.

За образованието не се согласувам, а за способноста за работа, да. Знаеш колку емигрирале на Запад, а претходно завршиле некој факултет од типот на правен, социологија, педагошки? И што им вреди нив образованието во странска земја?

Работа има, и за образовани и за необразовани, ама со навика за работа. А дали некој ќе сака да се надоградува со образование и знаење откако ќе емигрира, е лична работа, и зависи од личност до личност. Секој има различни амбиции. :)
Мада и јас мислам дека секој што решил да ја напушти Македонија, треба да се дообразува, да посетува курсеви и да се интегрира во средината каде што решил да живее. А не да биде на ниво на оние што се гетоизираат.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom