Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
За образованието не се согласувам, а за способноста за работа, да. Знаеш колку емигрирале на Запад, а претходно завршиле некој факултет од типот на правен, социологија, педагошки? И што им вреди нив образованието во странска земја?

Работа има, и за образовани и за необразовани, ама со навика за работа. А дали некој ќе сака да се надоградува со образование и знаење откако ќе емигрира, е лична работа, и зависи од личност до личност. Секој има различни амбиции. :)
Мада и јас мислам дека секој што решил да ја напушти Македонија, треба да се дообразува, да посетува курсеви и да се интегрира во средината каде што решил да живее. А не да биде на ниво на оние што се гетоизираат.

Дај не заебавај тоа се тотално неупотребливи факултети надвор од државата, исто ко и да немаш факултет, со занает си понапред. Земи за пример тие што имаат информатика, електро или медицина и сосема друга е сликата.

Дај не заебавај тоа се тотално неупотребливи факултети надвор од државата, исто ко и да немаш факултет, со занает си понапред. Земи за пример тие што имаат информатика, електро или медицина и сосема друга е сликата.

И мене ми беше тоа поентата.

Tie so zavrsile filozofski,ekonomski,praven,socioloski i so ti znam use kakov ne uste odnapred se spremaat za lezenje,da ne se lazeme deka ne e taka. Ako bile za rabota nemalo tamu da se zapisat.

Tie so zavrsile filozofski,ekonomski,praven,socioloski i so ti znam use kakov ne uste odnapred se spremaat za lezenje,da ne se lazeme deka ne e taka. Ako bile za rabota nemalo tamu da se zapisat.

Да бе Економски со лежење се завршува. Има работоспособни паметни лица на кои не им иде математика, не можат да гледаат крв, а сакаат и имаат можност да завршат факултет.

:facepalm::facepalm::facepalm: Бидејќи секаков коментар е излишен.

:facepalm::facepalm::facepalm: Бидејќи секаков коментар е излишен.
Izvini batka ako te navrediv i ako si zapisan na nekoj od ovie, ama fakt e deka osven nacukuvanje vo javnata administracija za ovakvi fikusari druga *rabota* nema. I tie sto se zapisani tamu toa dobro go znaat. Vo stopanskiot sektor manje vise sekade im se zatvoreni vratite, i kaj nas i na zapad.

Izvini batka ako te navrediv i ako si zapisan na nekoj od ovie, ama fakt e deka osven nacukuvanje vo javnata administracija za ovakvi fikusari druga *rabota* nema. I tie sto se zapisani tamu toa dobro go znaat.

А во банките кој работи? Некој со машински?

Ти значи појма немаш како функционира ништо друго во општеството освен препордавање автомобили.
Znaci kaj nas sigurno ima 100.000 diplomirani ekonomisti i pravnici, ako ne i poveke. So ke pravi Makedonija so ovolku gabolebari?

Znaci kaj nas sigurno ima 100.000 diplomirani ekonomisti i pravnici, ako ne i poveke. So ke pravi Makedonija so ovolku gabolebari?

Јас гарантирам дека минимум 70% од оние што се завршени на економски факултет (барем при УКИМ) имаат работа, не само во банки и државни институции туку на секоја фирма и треба економист. Маркетинг кој ќе прави ? за сметководство и ревизија механичар да не ќе викнат да им среди ? итн да не набројувам сега..

За правен се согласувам, ако немаш врски за државна администрација или свое да имаш ништо не правиш..

Тоа е веќе друго што има повеќе дипломирани економисти од побарувачката на пазарот. И не е само кај нас , во многу земји е истото.
Но тоа не значи дека економски е лош факултет или со економски само се лежи. Јас тие што ги познавам и работат во банките, работат 10 пати повеќе од мене како ИТ .

Проблемот е што кај нас , без разлика на кој факултет одиш невработеноста е огромна и немаш многу шанси. Исто така кога нема работа повеќе одат на факултет само колку да се речи дека имаат диплома и немаат што друго да прават. И дипломата нема врска со тоа колку некој е способен да работи во одреден сектор.

Јас гарантирам дека минимум 80% од оние што се завршени на економски факултет (барем при УКИМ) имаат работа, не само во банки и државни институции туку на секоја фирма и треба економист. Маркетинг кој ќе прави ? за сметководство и ревизија механичар да не ќе викнат да им среди ? итн да не набројувам сега..

За правен се согласувам, ако немаш врски за државна администрација или свое да имаш ништо не правиш..

Ако беа 80 % вработени од сите тие кој завшиле економски моментално ќе имавме 10 % невработеност а не 30.

Izvini batka ako te navrediv i ako si zapisan na nekoj od ovie, ama fakt e deka osven nacukuvanje vo javnata administracija za ovakvi fikusari druga *rabota* nema. I tie sto se zapisani tamu toa dobro go znaat. Vo stopanskiot sektor manje vise sekade im se zatvoreni vratite, i kaj nas i na zapad.
Не ме навреди батка, не сум запишан туку завршив и магистрирав на 23 години.Иако не е некој успех во нашава држава, кога секој втор има завршено факултет, сепак да кажеш дека секој што се запишал на тие факултети за да лежат и земаат плата е тотална глупост (извини за ова, ама секој пост кој го прочитав од тебе е глуп). Како што можев да прочитам, ти си исфрустриран што немаш факултет и сега сите се неработници, бесцелно го трошат времето на факултет и никој нема желба да работи.Потоа за твоите теории дека во странство нема работа и лошо се живее, е тоа е уште една глупост, сите што ги познавам замисли сите се снајдоа, мој братучед отиде пред 4 месеци во Австрија и работи во ресторан и одлично му оди, и замисли цените не се голема разлика во споредба со тука, само алкохолот и цигарите се поскапи во споредба со тука.Сега се врати на одмор од 2 недели со Ауди 4 од 5000 евра за само 4 месеци заработено, а тука некој со години работи за Голф 3 и го вози со црвена нафта и крпи месец за месец. Значи младите барат подобра иднина во странство заради мизерната состојба во која се наоѓаме, не дека сакаат да си одат од својата татковина.

I jas zarabotuvam po edno audi na 2-3 meseci. Nekoj pak zarabotue po edno sekoj den. Koj kako ke se snajde.
Eve i ti spakiraj se i odi kaj drugar ti pa ke vidis kolku mu e ubavo vo zivo.

I jas zarabotuvam po edno audi na 2-3 meseci. Nekoj pak zarabotue po edno sekoj den. Koj kako ke se snajde.
Eve i ti spakiraj se i odi kaj drugar ti pa ke vidis kolku mu e ubavo vo zivo.

Сакаш да кажеш дека во Австрија му полошо од Македонија? :eek:

П.С Не за друго туку во скоро време натаму треба во кратка посета кај пријател да наминам па си мислам да не „крпи“ човекот за еден ручек да ме почасти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom