Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Значи сепак како што кажа папата (Атеистите ќе горат во пеколот), ќе се вреднува повеќе вербата кон Бог повеќе од она што си го оставил зад себе во животот т.е. добрите дела и добрите спомени во срцата на луѓето кои навистина те сакале? Според мене, ако постои рајот или пеколот, треба да се земе во предвид каква била душата (добра или лоша), а не дали била некому верна или не!
Грев ли е да неверуваш? Не е грев. Да не постоеше Библијата, до сега немаше да има еден Христијански верник, а таа одредена вера постои се додека не умре преостанатиот последен верник, докази се сите религии кои изумреле до сега. А кај се нивните богови, душите на верниците кои со страв, а не со срце гледале и верувале во тој одреден бог или група на богови?? Изумреле.
Над секој генерал има генерал.;)
Море да не биле Константин и Теодосиј не ќе имаше христијанство на овие простори. Ќе изумреше како и тие претходните религии. А секако големо влијание покасно има и Марко Поло, што завладеало со цел свет.

Море да не биле Константин и Теодосиј не ќе имаше христијанство на овие простори. Ќе изумреше како и тие претходните религии. А секако големо влијание покасно има и Марко Поло, што завладеало со цел свет.

Јас зборам општо, не само на овие простори.

Како тоа стариот завет ги засегал само евреите? Нели се работи за Богот што Исус го нарекува Отец и кој е дел од тројството?
И во врска со болдот..... Ти сметаш дека ако евреите "оплескале работа", тогаш наредбата да се убиваат бебиња и деца е ок? Спремен си да обожуваш бог кој користел ваква гнасна метода за да се одмаздува?

Веќе одговорив.

Погоре напишаново е само варијанта на прашањата кои веќе ги имаш поставено, а одговорите од моја страна би биле исти како веќе дадените.
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 19:47 ---
Значи, ако Господ бог го направил човекот од кал, тогаш од што или како ги создал животните?- бидејќи во Библијата не пишува ,но можеби има некоја црковна приказна или мислење што вие ја/го знаете ,а јас не ја/го знам!
Дали Господ бог има/л тело или тој е духовно суштество?
Како ќе ги искоментирате деловите на Коранот каде што се спомнати голем број Библиски личности како и самиот Исус (Иса).-кратко, со неколку зборови.

- Човекот не е створен од кал, туку од земја (не од хумус!), односно од материјално тело, обликувано лично од Бога, во кое Он вдахна дух животен.
- Животните се створени од материјални тела, кај кои душата е нераздвојна од телата. Тие, како и растенијата и неживата материја, створени се само со Божја заповед и приведени од небитие во битие.
- Бог Е дух по природа: Он нема своја материјалност, а се одликува со други атрибути, како: природа, енергија, волја, разум...
- Тоа што Куранот го споменува Исус/Иса пејгамберот, или Муса/Мојсеј, или Мерјем/Марија, не мора да асоцира на книга која содржи вистини, туку само на книга која претендира да биде вистинита.

Веќе одговорив.

Погоре напишаново е само варијанта на прашањата кои веќе ги имаш поставено, а одговорите од моја страна би биле исти како веќе дадените.
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 19:47 ---

- Човекот не е створен од кал, туку од земја (не од хумус!), односно од материјално тело, обликувано лично од Бога, во кое Он вдахна дух животен.
- Животните се створени од материјални тела, кај кои душата е нераздвојна од телата. Тие, како и растенијата и неживата материја, створени се само со Божја заповед и приведени од небитие во битие.
- Бог Е дух по природа: Он нема своја материјалност, а се одликува со други атрибути, како: природа, енергија, волја, разум...
- Тоа што Куранот го споменува Исус/Иса пејгамберот, или Муса/Мојсеј, или Мерјем/Марија, не мора да асоцира на книга која содржи вистини, туку само на книга која претендира да биде вистинита.

Значи на почетокот постоела само една душа, која господ му ја вдахнал на Адам!?
Второто прашање го поставив поради тоа што, кога веќе разјаснивме дека Едемската градина можеби се наоѓала на земјата, и Господ бог се шетал во истата, а не пишува лебдел, со самото тоа што Адам и Ева го виделе, а сите знаеме дека нематеријалното не може да се види туку само може да се почуствува. Тоа всушност значи дека Господ бог веќе бил на земјата пред да се појави Исус како и фактот дека бил во материјална форма т.е. имал тело!
Прашањето за Куранот нема да го коментирам затоа што побарав мислење.
Многу е глупаво што ги измениле имињата.

Значи сепак како што кажа папата (Атеистите ќе горат во пеколот), ќе се вреднува повеќе вербата кон Бог повеќе од она што си го оставил зад себе во животот т.е. добрите дела и добрите спомени во срцата на луѓето кои навистина те сакале? Според мене, ако постои рајот или пеколот, треба да се земе во предвид каква била душата (добра или лоша), а не дали била некому верна или не!

личноста што не верува односно оној што не ги извршува светите црковни тајни а приота е личност која ги вреднува делата во животот и смета дека ќе се спаси преку нив без верба.Наликува на просјак кој со ситни парички сака да купи царски дворец!
За Атеистот дали ќе се спаси одговорот е НЕ,А за задгробниот живот луѓето можат само да ласкаат дали некој е во пеколот или пак рајот!

Грев ли е да неверуваш? Не е грев. Да не постоеше Библијата, до сега немаше да има еден Христијански верник, а таа одредена вера постои се додека не умре преостанатиот последен верник,

Да грев е! Зошто поради тој грев некој се жртвувал самиот себе а за тој грев доколку не го оправдаш преку вера човекот умира во своите гревови.

Така е, Христијаните се намалуваат а со самото тоа се исполнуваат знаците и пророштвата на Библијата,со самиот Последен верник ќе му дојде крајот и на ова постоење.

личноста што не верува односно оној што не ги извршува светите црковни тајни а приота е личност која ги вреднува делата во животот и смета дека ќе се спаси преку нив без верба.Наликува на просјак кој со ситни парички сака да купи царски дворец!
За Атеистот дали ќе се спаси одговорот е НЕ,А за задгробниот живот луѓето можат само да ласкаат дали некој е во пеколот или пак рајот!

Да грев е! Зошто поради тој грев некој се жртвувал самиот себе а за тој грев доколку не го оправдаш преку вера човекот умира во своите гревови.

Така е, Христијаните се намалуваат а со самото тоа се исполнуваат знаците и пророштвата на Библијата,со самиот Последен верник ќе му дојде крајот и на ова постоење.

Некој се жртвувал, но дали некој со сила го натерал да се жртвува? Може ли да те прашам нешто искрено. Кажи ми што би правел јас во рајот сам без моите нај/блиски? Сите се атеисти или верници колку да се каже?- мислам да немав гревови т.е. да бев чист позитивен пример! Рајот ќе ми биде пекол.
Христијаните не се намалуваат, напротив се зголемуваат, како расте бројот на луѓето на планетата Земја така и се зголемува бројот на Христијани (колку токлу) иако расте и бројот на атеисти кои не произлегуваат само од Христијанството туку и од другите религии постепено.
Значи постои само еден бог и ако не ги почитуваш светите црковни тајни ќе гориш во пеколот!? А што се однесува до некои луѓе кои имаат многу различни гледишта и верувања кон натприродното?

Некој се жртвувал, но дали некој со сила го натерал да се жртвува? Може ли да те прашам нешто искрено. Кажи ми што би правел јас во рајот сам без моите нај/блиски?

hihihi Интересно прашање/
А што би правел без него?Каде би одел и би се сокрил?

Сите се атеисти или верници колку да се каже?- мислам да немав гревови т.е. да бев чист позитивен пример! Рајот ќе ми биде пекол.
Христијаните не се намалуваат, напротив се зголемуваат, како расте бројот на луѓето на планетата Земја така и се зголемува бројот на Христијани (колку токлу) иако расте и бројот на атеисти кои не произлегуваат само од Христијанството туку и од другите религии постепено.
Значи постои само еден бог и ако не ги почитуваш светите црковни тајни ќе гориш во пеколот!? А што се однесува до некои луѓе кои имаат многу различни гледишта и верувања кон натприродното?

Така е постои само еднен Бог творец на небото и земјата.
Многу полесно ќе помине некој кој воопшто не слушнал за Христијанството одосно на некој кој целиот живот му било пред очите.
За Останатите нека се надеваат делата да ги спастат што веројатно без познавање на светото писмо многу тешко дека ќе ги задржат.

hihihi Интересно прашање/
А што би правел без него?Каде би одел и би се сокрил?

Така е постои само еднен Бог творец на небото и земјата.
Многу полесно ќе помине некој кој воопшто не слушнал за Христијанството одосно на некој кој целиот живот му било пред очите.
За Останатите нека се надеваат делата да ги спастат што веројатно без познавање на светото писмо многу тешко дека ќе ги задржат.

Интересно прашање! Па интересно е, но дали има и интересен одговор?
Но не го разбирам твоето, мислиш на господ? Чим можам сега без него ќе може и една несвесна душа, која навидум постои, инаку јас искрено се сомневам во нејзиното постоење. А зошто да се кријам? Ако знам дека сум бил човечен нема од што да се плашам. Страв од непознатото!
Рече жртвување претходно. Што ако некој се жртвува за своите сакани, неговите остатоци од душата ќе шетаат во рајот или ќе горат во пеколот.
И уште нешто не ми штима. Ако Господ бог ја прави селекцијата на небото, можно ли е Луцифар да ја прави во подземјето? Или ќе прави свои следбеници или ќе прави пепел.!?

ако вас христијани некој ве прашува да го објаснете "светото тројство" секој од вас различно ке одговори.
а најпаметниот меѓу вас ке одговори; 1+1+1=1

Интересно прашање! Па интересно е, но дали има и интересен одговор?
Но не го разбирам твоето, мислиш на господ? Чим можам сега без него ќе може и една несвесна душа, која навидум постои, инаку јас искрено се сомневам во нејзиното постоење.

Ни сега ни тогаш ни секогаш не ќе можеш/ме без него се што е на планетава земја универзумот како извор на живот е негово, не заборавај дека се е негово.
Можеби поради невериео ти звучи чудно но Бог ги сака сите луѓе а поради гревот ги осудува.

А зошто да се кријам? Ако знам дека сум бил човечен нема од што да се плашам. Страв од непознатото!

Многу луѓе велат не верувам па и да постои не важи за мене бидејки јас не верувам.
Да така и ќе биде тие кој го бараат ќе го најдат а тие кој живеат без него нема да го пронајдат и ќе бидат отфрлени.По смртта душата се враќа кај својот извор.е сега по заслуга на слободната волја дали ти си живеел со неговите заповеди или си го отфрлил зависи само од личноста,Или Со Бога или против Бога трето нема и не постои.

Рече жртвување претходно. Што ако некој се жртвува за своите сакани, неговите остатоци од душата ќе шетаат во рајот или ќе горат во пеколот.
И уште нешто не ми штима. Ако Господ бог ја прави селекцијата на небото, можно ли е Луцифар да ја прави во подземјето? Или ќе прави свои следбеници или ќе прави пепел.!?

Единствен кој се жртвуваше да ни ги даде заповедите е Господ Бог,Човекот додека е жив има можност да измоли простување за себе и за своите блиски по смртта сето тоа завршува и не може да се промени!
Сатаната ѓаволот има право само кон свое волно препуштени луѓе кој итаат кон него
на земјата и во пеколот.Не може да прави селекција бидејки нема власт над ништо Господово и тој мрази и растргнува се што е Господово како што Бог сака да ги спаси луѓето од злото така тој Сатаната сака да ги погуби заедно како него.

ако вас христијани некој ве прашува да го објаснете "светото тројство" секој од вас различно ке одговори.
а најпаметниот меѓу вас ке одговори; 1+1+1=1

Господ не е еден, тоа е лага на сатаната за да му се поклонуваат само нему. Исус христос е господ, а тој што го испратил отецот е исто така Господ.

Ни сега ни тогаш ни секогаш не ќе можеш/ме без него се што е на планетава земја универзумот како извор на живот е негово, не заборавај дека се е негово.
Можеби поради невериео ти звучи чудно но Бог ги сака сите луѓе а поради гревот ги осудува.

Многу луѓе велат не верувам па и да постои не важи за мене бидејки јас не верувам.
Да така и ќе биде тие кој го бараат ќе го најдат а тие кој живеат без него нема да го пронајдат и ќе бидат отфрлени.По смртта душата се враќа кај својот извор.е сега по заслуга на слободната волја дали ти си живеел со неговите заповеди или си го отфрлил зависи само од личноста,Или Со Бога или против Бога трето нема и не постои.

Единствен кој се жртвуваше да ни ги даде заповедите е Господ Бог,Човекот додека е жив има можност да измоли простување за себе и за своите блиски по смртта сето тоа завршува и не може да се промени!
Сатаната ѓаволот има право само кон свое волно препуштени луѓе кој итаат кон него
на земјата и во пеколот.Не може да прави селекција бидејки нема власт над ништо Господово и тој мрази и растргнува се што е Господово како што Бог сака да ги спаси луѓето од злото така тој Сатаната сака да ги погуби заедно како него.
:oops:
Нема да ги коментирам извртените библиски цитати, сметам дека нема потреба.;)
Само мислам дека со смртта и животот згаснува. Истото е и со свеќата, дали кога ќе се стопи целиот восок и понатаму ќе гори таа?
Ме интересира и следново. Можно ли е душата да реинкарнира (гледаме низ истиот кадар). Се раѓаат луѓе со деформации и пречки, можно ли е тоа да е последица од претходниот живот?
Иако јас се потпирам на медицинското објаснувње сепак ме интересира мислење.

Господ не е еден, тоа е лага на сатаната за да му се поклонуваат само нему. Исус христос е господ, а тој што го испратил отецот е исто така Господ.

па тоа е тоа. некој од вас вика еден господ некој два некој три..
тоа се следбеници на слепо верување.
многу од овие на крајот завршуваат во атеисти или некои поединци го прифаќат исламот.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 21:42 ---
само на овој форум имаш куп атеиси(бифши христијани)

па тоа е тоа. некој од вас вика еден господ некој два некој три..
тоа се следбеници на слепо верување.
многу од овие на крајот завршуваат во атеисти или некои поединци го прифаќат исламот.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 21:42 ---
само на овој форум имаш куп атеиси(бифши христијани)

Не е слепо верување затоа што доволно е што секој верува дека исус е христос, син божји, господ бог. Тоа е верувањето на верниците.

Јас говорам за вистината која во моментот е скриена од таткото на лагата ѓаволот.

А во врска со исламот самото тоа што директно му се поклонувате на севишниот (отецот на исус христос) вие му се поклонувате и на сатаната, ѓаволот. Таа нерамнина треба да ја исправите ако сакате да бидете на правиот пат.

Се согласуваат ли останатите со ова? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom