18 И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”
19 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.
(Лука)
Што правиме со ова бе Зоте
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 5
43 Јас дојдов во името на Мојот Татко, и не Ме примате. Ако дојде друг во свое име, него ќе го примите.
44 Како можете да верувате, кога примате слава еден од друг, а не ја барате славата, што доаѓа од Единиот Бог?
Единиот Бог се мисли на Свевишниот.
севишен е бог, космички апсолут кој ги обединува сите богови и целата вселена во
една целина. Сите останати богови се хипостаси или субличности на свевишниот.
хипостас е одредена улога, функција во одредено време.
тоа најубаво се објаснува со аналогија. човекот е човек. но човекот земал плуг и
станал орач. не престанувајќи да биде човек. почнал да кова тој е ковач. свири на
гитара тој е гитарист, чита книга - читач. тоа се хипостаси нна еден ист човек.
така и сите богови се хипостаси на севишниот. разликата е во тоа што човекот не може
да ги прави сите рабооти истовремено а севишниот може.
Севишниот не е апсолутно добро. тој обединува се, и добро и зло, и љубов и омраза,
и живот и смрт, и градење и рушење, се што постои, целата вселена, сите богови. тој е
апсолутен. Тој е над поимовите добро и зло. Помивотие добро и зло за него се само
субличности негови средства за управување. За свевишниот злото е неизбежен елемент
без кој не може да постои хармоничен развој. Но тој го следи тој однос на доброто и
злото и ја регулира таа состојба.
Боговите се рацете на севишниот или инструменти со чија помош тој управува со светот.
Но тие богови не се пасивни, тие имаат слободна воља, нели како што имал и луцифер -
или сатаната која одбрала да се спротистави.
но нели е најважно дека свевишниот не е единствен бог тоа е свевишниот апсолут.
Богови или Ангели -
naziv za anđele je elohim, reč koja znači "bog". Ona se koristi za jednog istinitog Boga i za mnoge lažne bogove. Ona se koristi i za anđele, jer su anđeli Božiji predstavnici i poseduju Božiji autoritet da govore u Njegovo ime. Budući da govore sa Božijim autoritetom u Njegovo ime, za njih se kaže da su elohim. To se može videti ako uporedite Psalam 8:5 sa Jevrejima 2:7.