Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласуваат ли останатите со ова? :)

Па напишав во погорниот пост дека вистината е скриена од таткото на лагата. Но доволно е верниците да веруваат и да го признаат Исус дека е Христос Господ Бог.

Па напишав во погорниот пост дека вистината е скриена од таткото на лагата. Но доволно е верниците да веруваат и да го признаат Исус дека е Христос Господ Бог.

Во ред.
Јас ги прашав останатите... мики,монтајн и останатите христијани да дадат свое мислење.

Во ред.
Јас ги прашав останатите... мики,монтајн и останатите христијани да дадат свое мислење.

Отецот Е Бог.
Христос Е Синот Божји, Е Бог.
Светиот Дух Е Бог.

Она кое ZOTE не го напиша, тоа е наведувањето и на Светиот Дух, третиот лик од Света Троица.

па тоа е тоа. некој од вас вика еден господ некој два некој три..
тоа се следбеници на слепо верување.
многу од овие на крајот завршуваат во атеисти или некои поединци го прифаќат исламот.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 21:42 ---
само на овој форум имаш куп атеиси(бифши христијани)
Тројството не е ексклузивитет на христијанството и секој со просечна интелегенција не би имал проблем да разбере дека една суштина може да има три, четири или повеќе начини и облици на манифестирање.
Тоа што вие немате интелектуален капацитет да го разберете како концепт, е друга работа.
Еве ви сликовито како изгледа тоа:
trinity-symbol.jpg

Отецот Е Бог.
Христос Е Синот Божји, Е Бог.
Светиот Дух Е Бог.

Она кое ZOTE не го напиша, тоа е наведувањето и на Светиот Дух, третиот лик од Света Троица.
ете така како што го кажав на почетокот, секој христијанин има различно мислење за светот тројсвто.

не е логично господ да се множи во три и да има син не му доликува на господ.
овие работи се измислени од луѓе, не ги пишува никаде во библијата.
--- надополнето: 23 јануари 2014 во 13:34 ---
Тројството не е ексклузивитет на христијанството и секој со просечна интелегенција не би имал проблем да разбере дека една суштина може да има три, четири или повеќе начини и облици на манифестирање.
Тоа што вие немате интелектуален капацитет да го разберете како концепт, е друга работа.
Еве ви сликовито како изгледа тоа:
trinity-symbol.jpg

и така Ipsissimus си стана христијанин...

добро викаш нема проблем да се разбере светото тројство. но не ми е јасно зашто секој различно го објаснува?
дајте од библијата потрвда за светото тројство. не сакам вие да ми објаснете.
или ке ми кажете не било толку важно па не е напишано тоа во билбијата.

и така Ipsissimus си стана христијанин...

добро викаш нема проблем да се разбере светото тројство. но не ми е јасно зашто секој различно го објаснува?
Немора да станеш христијанин, за да го разбереш концептот дека една суштина може да се манифестира во повеќе облици. Веќе кажав дека тројството не е екслузивитет на христијанството и дека се појавува многу пред него.
А за тоа зошто секој различно го објаснува, е друга работа.

Feelingly. Ме интересира што мислиш ти околу убиството и самоубиството, како муслиман, и како размислуваат оние кој се разнесуваат затоа што мислат дека ќе им биде отворен патот кон рајот по тој чин!?
Сите ние имаме различни размислувања и тоа е еден од факторите кои не прави различни од другите, а околу светото тројство (иако не сум верник сепак имам право да си го кажам својот став) мислам како Мики1. Но и сликата убаво го објаснува и опишува светото тројство.
Во ред.
Иако не сум верник и јас ќе ти одговорам, иако коментарот е малку измешан (тој што го цитираше), без разлика и на тоа јас не се сложувам.
Но не се сложувам ни со тоа дека денеска Иса (Исус) е до господ, тоа го спушта Христијанството едно скалило подоле.- мислам дека знаеш на што мислам.;)

Feelingly. Ме интересира што мислиш ти околу убиството и самоубиството, како муслиман, и како размислуваат оние кој се разнесуваат затоа што мислат дека ќе им биде отворен патот кон рајот по тој чин!?
Сите ние имаме различни размислувања и тоа е еден од факторите кои не прави различни од другите, а околу светото тројство (иако не сум верник сепак имам право да си го кажам својот став) мислам како Мики1. Но и сликата убаво го објаснува и опишува светото тројство.

јас ти зборувам за најважното, тоа што секоја вера се базира. да знаеш кој е господ. и дефиницијата.
а ти ми збориш за поединци што се разнесуваат , тие немаат врска со исламот бидејки во Куранот е објаснато дека тие што ке вршат самоубиство ке идат во пеколот.

јас ти зборувам за најважното, тоа што секоја вера се базира. да знаеш кој е господ. и дефиницијата.
а ти ми збориш за поединци што се разнесуваат , тие немаат врска со исламот бидејки во Куранот е објаснато дека тие што ке вршат самоубиство ке идат во пеколот.

Па и тоа е основно и многу важно, разграничување на пеколот и рајот. За што да се бориш? Паѓаат во вода секојдневните молитви и постапките кои ги отвараат рајските порти, но поради една кардинална грешка тие лесно ќе се затворат. Убавиот збор железни порти отвара.;)
Ти дадов класичен пример за тоа дека во сите религии има црни овци кои размислуваат поразлично од другите, но ме мора да значи дека тие црни овци се лоши луѓе туку едноставно имаат различни ставови и мислења, како и стравови од и кон непознатото.;)

--- надополнето: 23 јануари 2014 во 13:34 ---

Црквата е потврда за библијата, не треба да те буни разликата на верниците што зборуваат различно, па не се сите теолози па и да се, можни се разлики...
Да не замараме со цитати од библија, целата е во духот на Св. Троица.
Обраќањето во множина во стариот завет, потоа во новиот завет при Благовештението, Крштението, испраќањето на апостолите од Христа да проповедаат во името на Отецот, Синот и Св. Дух, ...

Господ не е еден, тоа е лага на сатаната за да му се поклонуваат само нему. Исус христос е господ, а тој што го испратил отецот е исто така Господ.

18 И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”
19 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.
(Лука)

Што правиме со ова бе Зоте :)

18 И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”
19 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.
(Лука)

Што правиме со ова бе Зоте :)

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 5

43 Јас дојдов во името на Мојот Татко, и не Ме примате. Ако дојде друг во свое име, него ќе го примите.
44 Како можете да верувате, кога примате слава еден од друг, а не ја барате славата, што доаѓа од Единиот Бог?

Единиот Бог се мисли на Свевишниот.

севишен е бог, космички апсолут кој ги обединува сите богови и целата вселена во
една целина. Сите останати богови се хипостаси или субличности на свевишниот.

хипостас е одредена улога, функција во одредено време.

тоа најубаво се објаснува со аналогија. човекот е човек. но човекот земал плуг и
станал орач. не престанувајќи да биде човек. почнал да кова тој е ковач. свири на
гитара тој е гитарист, чита книга - читач. тоа се хипостаси нна еден ист човек.

така и сите богови се хипостаси на севишниот. разликата е во тоа што човекот не може
да ги прави сите рабооти истовремено а севишниот може.

Севишниот не е апсолутно добро. тој обединува се, и добро и зло, и љубов и омраза,
и живот и смрт, и градење и рушење, се што постои, целата вселена, сите богови. тој е
апсолутен. Тој е над поимовите добро и зло. Помивотие добро и зло за него се само
субличности негови средства за управување. За свевишниот злото е неизбежен елемент
без кој не може да постои хармоничен развој. Но тој го следи тој однос на доброто и
злото и ја регулира таа состојба.

Боговите се рацете на севишниот или инструменти со чија помош тој управува со светот.
Но тие богови не се пасивни, тие имаат слободна воља, нели како што имал и луцифер -
или сатаната која одбрала да се спротистави.

но нели е најважно дека свевишниот не е единствен бог тоа е свевишниот апсолут.

Богови или Ангели -

naziv za anđele je elohim, reč koja znači "bog". Ona se koristi za jednog istinitog Boga i za mnoge lažne bogove. Ona se koristi i za anđele, jer su anđeli Božiji predstavnici i poseduju Božiji autoritet da govore u Njegovo ime. Budući da govore sa Božijim autoritetom u Njegovo ime, za njih se kaže da su elohim. To se može videti ako uporedite Psalam 8:5 sa Jevrejima 2:7.​

овие работи се измислени од луѓе, не ги пишува никаде во библијата.
.

Ајде да видиме што пишува во Библијата, во Матеј, 28,19, а кое е кажано од Синот:

„...Одете и научете ги сите народи, крштевајќи ги во името од Отецот, и Синот, и Светиот Дух...„.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom