Груевски најави зголемување на минималната плата на 10.080 денари

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Македончето никад не е задоволно со никое покачување на плати.сите се жалите како немате пари како едвај преживувате,а онаму дискусии за купување клима од 50 илјади,телефон од 500евра, 50 инчен тв од 70 илјади,нарачки од интернет секој ден.и после немале пари ,платите не стигале.
ако за вас 2000ден се ништо,за некои луѓе тие пари значат многу.и колку што гледам 2000ден се малку само на оние кои имаат поголеми плати или кои воопшто и не работат.
а ако толку ви сметаат тие 2000 ден,соберете се пред собрание,и барајте минимална плата 4000ден!ко не им дават зш не им давале,ко ќе им даат зш им дале,и вас крајот не ви се знае.
Да не беше Никола, к.р ќе имавте телефони од 500 евра, неблагодарници!!!!:facepalm::facepalm::facepalm:

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Да не беше Никола, к.р ќе имавте телефони од 500 евра, неблагодарници!!!!:facepalm::facepalm::facepalm:
Си ја утнала поентата на постот.
Сите што се бунат на темава за пари гарант зимаат над 18000ден плата или воопшто не работат.а оние кои зимаат 130евра плата,знаат колку би им помогнале овие 2000ден.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Македончето никад не е задоволно со никое покачување на плати.сите се жалите како немате пари како едвај преживувате,а онаму дискусии за купување клима од 50 илјади,телефон од 500евра, 50 инчен тв од 70 илјади,нарачки од интернет секој ден.и после немале пари ,платите не стигале.
ако за вас 2000ден се ништо,за некои луѓе тие пари значат многу.и колку што гледам 2000ден се малку само на оние кои имаат поголеми плати или кои воопшто и не работат.
а ако толку ви сметаат тие 2000 ден,соберете се пред собрание,и барајте минимална плата 4000ден!ко не им дават зш не им давале,ко ќе им даат зш им дале,и вас крајот не ви се знае.
Е ова ви кажувам, последно што разбрав е дека премиерот ќе го продава станот за да може да ги исплати пензиите.
Исто така пре премиерот успеал да издејствува мајката на Ивона Талевска да донира лични средства само за да може да се подели помош.
Навистина се трудат луѓето, ама тоа е многу сме сиромашни како држава.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Си ја утнала поентата на постот.
Сите што се бунат на темава за пари гарант зимаат над 18000ден плата или воопшто не работат.а оние кои зимаат 130евра плата,знаат колку би им помогнале овие 2000ден.
Сметаш дека 18-20 илјади се нешто многу или доволно пари? Јес да е релативно тоа доволно пошто некој збори за базен, друг за маргарин за овој месец ама како за просечно семејство, овие сметки ќе ти стигнат толку, за леб и маргарин.
Минималната плата треба да расне паралелно со потрошувачка кошница (која ја укинаа меѓувреме), номинално и реално што помалце да обезвреднува. Не знам како одеднаш вака се спуштија критериумите. Цените на основните артикли само последнава година се качени за 50, 100 и над 100%.
Тие 2.000 ништо не прават реално. Луѓето што живеат со минималец најчесто имаат помош од постари од пензии или од ниви. Не знам кој верува дека 8000 се доволни макар за леб и дека 2000 ќе направат некоја промена. Едноставно, ниту со 2 просечни плати не можеш да издржуваш семејство без постојани ненаменски кредити и помош од пензионерите.
Ова се предизборни веќе видени манипулации.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Сметаш дека 18-20 илјади се нешто многу или доволно пари? Јес да е релативно тоа доволно пошто некој збори за базен, друг за маргарин за овој месец ама како за просечно семејство, овие сметки ќе ти стигнат толку, за леб и маргарин.
Минималната плата треба да расне паралелно со пораст на цени и трошоци, номинално и реално што помалце да обезвреднува. Побогу, само за греење и струја семејствата ги кошта 5-10.000 месечно, за гориво најосновно1-2.000 денари, за деца во школо треба ли да се облечат, кило месо се качи од 20-50% само во рок од 1 година, од 350-450 просекот (беше 250-300), оревите отидоа од 300 на над 500, кикириките од 80 на 150, оризот од 40 на 70 и 80 новиот, гравот од 100-120 на 180 и 200...а недајбоже да им се расипе фрижидер или машина.
Тие 2.000 ништо не прават реално. Луѓето што живеат со минималец најчесто имаат помош од постари од пензии или од ниви. Не знам кој верува дека 8000 се доволни макар за леб и дека 2000 ќе направат некоја промена.Едноставно, ниту со 2 просечни плати не можеш да издржуваш семејство без постојани ненаменски кредити и помош од пензионерите.
Ова се предизборни веќе видени манипулации.
А ти сметаш дека со 18000 е исто ко со 8000?по твоево испаѓа дека 18000 се малку а 8000 се таман.и дали си видел разлика меѓу фамилија со 18000ден примања и фамилија со 8000?некои фамилии не знаат што е клима и што е автомобил,јадат банани и месо само за нова година.тие што зимаат 8000ден плата збираат прачки од лозје за да се загреат преку зима,не ја пуштаат климата(пошо ја немаат) на 25 степена.
И од каде тие тоа дека тие со минималец живеат со помош на пензии од постари,а овие со 20илјади се без помош јадните бе,треба да платат за 3 клими што дуваат дома.и проблемот е у мк е што баш на овие ваквите им сметаат овие 2000ден плус за оние кои стварно имаат мала плата.
ете јас живеев со минималец.едно време работеше само мајка ми а ние тројца дома бевме.нејзина плата 9000ден или 10000 али со преку 300 работни саати месечно.бабите и дедовците се одамна починати,значи никаква помош од пензии.и тие 2000ден пример би покриле две-три сметки за струја(зборам за семејство кое користи струја за најосновни потреби,без да работат 3-4 клими),али да,за тебе и за другите кои зимаат убави плати овие 2000 се ништо.
не зборам на памет,сум бил таму,знам како е да живееш со тие пари,и знам што би значело да ти даат 2000ден плус.
оние што не знаат може да зборат колку сакаат дека 2000ден не биле ништо,оние со 8000ден ке ви кажат што значи дополнителни 2000ден.
и за крај ја нигде не реков дека оваа плата е доволна за издржување семејство,дури ни за самец не е доволна,или дека треба да останат такви платите,али оние 2000 ден у секој случај у секој случај добро ќе им дојдат на тие со такви плати.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
И??
Што ти е поентата?
Ако не ја следиш Македонската голгота и не ти е јасно што ми е поентата зошто се трудиш да ме цитираш? Не сум расположен да ти објаснувам...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Ако не ја следиш Македонската голгота и не ти е јасно што ми е поентата зошто се трудиш да ме цитираш? Не сум расположен да ти објаснувам...
Баш ја следам и затоа те прашувам. Што со тоа дека Србија ги почна преговорите?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Браво премиере! Еве и доказ, се гледа кој работи во државава за подобар живот на граѓаните!

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Знаете ли зошто сега на Грујо му текна за зголемувањето на минималните плати???

За да се отсврти вниманието од неуспехот на ракометарите!!!

А инаку да прикажеа ракометарите голем успех и 800 денари да е минималецот во РМ тогаш на народот воопшто не ќе го засегаше минималецот од 800 денари...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
И од каде тие тоа дека тие со минималец живеат со помош на пензии од постари,а овие со 20илјади се без помош јадните бе,треба да платат за 3 клими што дуваат дома.и проблемот е у мк е што баш на овие ваквите им сметаат овие 2000ден плус за оние кои стварно имаат мала плата.
ете јас живеев со минималец.едно време работеше само мајка ми а ние тројца дома бевме.нејзина плата 9000ден или 10000 али со преку 300 работни саати месечно.бабите и дедовците се одамна починати,значи никаква помош од пензии.и тие 2000ден пример би покриле две-три сметки за струја(зборам за семејство кое користи струја за најосновни потреби,без да работат 3-4 клими),
За која година збориш? До лани месото беше под 300 денари кг. Сега е 350-400. Пред 15 години просечна плата беше 8500, пред 8 години беше 12.000. Пред 8 години зимото оризот просек беше Скопје 50, сега е 60-80. Гравот беше 90-100, сега е 150-200. Компирите беа негде 10 денари, сега се 25-30, кикириките 80, сега се 140-150, оревите 250-сега се над 500. За само 2 години бензинот е покачен за негде 30%. За 8 години лебот за 30, парното за над 50%, струјата за 40%...
И ја сум живеел и сум хранел семејство со само една плата од 30-40 марки ама тоа во времето на Кљусев.
тие 2000ден пример би покриле две-три сметки за струја(зборам за семејство кое користи струја за најосновни потреби,без да работат 3-4 клими),али да,за тебе и за другите кои зимаат убави плати овие 2000 се ништо.
2-3 сметки за струја? Не ги знаеш трошоците за греење на струја. Башка треба ли да одржуваш минимална хигиена, треба ли да се зготви нешто.
али да,за тебе и за другите кои зимаат убави плати овие 2000 се ништо..
Колку е за тебе убава плата во Македонија?

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Коа ќе ги натераш конфекционерските робовладетели од Штип и Гевгелиско на таа раја сирота да им ги качат платите(ако уопште може плата да се нарече) од 6000-7000 на 10.000 јас ќе станам Ајатолах на Иран.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.159
Поени од реакции
2.757
Колку е за тебе убава плата во Македонија?
Па сигурно нема да е 2000 евра која и онака неможеш никогаш да ја добиеш во Македонија бар не така лесно.
Просечната плата што е извадена на ниво на Македонија од 340-350 евра е сосема доволна.
Храната е релативно ефтина така да со овие пари имаш и за сметки и за по некој скромен одмор да истераш.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Коа ќе ги натераш конфекционерските робовладетели од Штип и Гевгелиско на таа раја сирота да им ги качат платите(ако уопште може плата да се нарече) од 6000-7000 на 10.000 јас ќе станам Ајатолах на Иран.
Uste malku i ke pocnat da se tepaat gazdite megu sebe za rabotnici,poso gi snemuva. Tie sivackite koga polecka ke pocnat da se penzioniraat platite garantiram deka ke ripnat za 100% no i pokraj toa nikoj nema da se nafaka vo tekstilot da raboti.
Vo Stip imam rodnini, tamu dobrite sivacki veke ne rabotat za pomalku od 15-20.000 denari. Provereno.

Kajgana Shop

На врв Bottom