Општи дискусии за ТВ серии

• Креатор на темата Креатор на темата zlxlclvlbln
  • Време на започнување Време на започнување
и ако гледаш видеа на јутјуб околу серијава а не ти се читани книгите, не глеј коментари, глеј само во видеото. Има ретарди се караат со спојлери а некад поголеми ретарди па оставаат грешни спојлери што е многу полошо.

затоа јас се наапав и земав ги прочитав книгите, не се трпи глупоќата на народов.
Кај нас можат ли да се најдат книгите? Каде, сподели ајде. :)

Vo Ikona gi imas, na angliski. Na srpski vikaat isto gi imalo vo Ikona ama ne znam, ne bi chitala takvo delo na srpski. Pisaniov angliski na Martin pogotovo e neverojaten.

Не вреди, најдобрите делови од книгите веќе се во серијата овие 4 сезони. ВЛЈ ми кажа дека петата книга е срање, а и секако нема уште догледно време Мартин да ги напише последните две книги

На српски се во издание на Лагуна, а книгите на Лагуна ги продаваат во Матица - па така, таму ги има. Инаку, порано Топер беа застапници за Македонија на Лагуна, па можно е некоја да има останато таму.

Ги имаш во Икона, на Англиски. Јас кога ги зедов првите четири беа 600-700 денари, а петтата беше 1500, бидејќи Hardcover беше. Оттогаш излезе и paperback, ама не знам дали ја имаат во Икона. Кога бев Скопје, видов дека во Топер ги имаат на српски.

Не вреди, најдобрите делови од книгите веќе се во серијата овие 4 сезони. ВЛЈ ми кажа дека петата книга е срање, а и секако нема уште догледно време Мартин да ги напише последните две книги

Вреди. Серијата е супер, ама книга си е книга. Не е можно една книга од 800 страни да ја адаптираат во 10 епизоди по еден саат. Главните работи се тие, ги има во серијата. Ама сепак многу губиш од приказната ако не ги прочиташ книгите.

Вреди. Серијата е супер, ама книга си е книга. Не е можно една книга од 800 страни да ја адаптираат во 10 епизоди по еден саат. Главните работи се тие, ги има во серијата. Ама сепак многу губиш од приказната ако не ги прочиташ книгите.
Секако дека не е можно 1 книга да се прикаже убаво во 1 сезона, ама тоа не им е ниту целта на режисерите. Уште на крајот на прва сезона кажаа дека секоја наредна сезона се повеќе ке се оддалечуваат од книгите бидејќи секоја мала промена на почетокот значи 5 нови промени понатаму во дејството.

Како и да е според мене не вреди да се трошат стотици саати на читање на 5000 страни кога најголемиот дел од приказната веќе е направен во серијата (не дека ме интересира за јадењата во Ајри) и направен е маестрално !

Секако дека не е можно 1 книга да се прикаже убаво во 1 сезона, ама тоа не им е ниту целта на режисерите. Уште на крајот на прва сезона кажаа дека секоја наредна сезона се повеќе ке се оддалечуваат од книгите бидејќи секоја мала промена на почетокот значи 5 нови промени понатаму во дејството.

Како и да е според мене не вреди да се трошат стотици саати на читање на 5000 страни кога најголемиот дел од приказната веќе е направен во серијата (не дека ме интересира за јадењата во Ајри) и направен е маестрално !
Јас обично сакам прво да ја прочитам книгата, па после да го гледам филмот или серијата. Книга си е книга, ако за тебе не вреди потрошеното време на неа, тоа е веќе личен избор. Сепак книгата е подетална и сам си создаваш претстава за сценографијата и случките, ги замислуваш ликовите, пејсажите. Со еден збор ти работи фантазијата. А од поттикнување да работи сопствената имагинација, нема ништо покреативно. Сервираното на готово за мене не е најдобар избор.
Сепак серијава почнав да ја гледам. Во меѓувреме ќе ги барам книгите да ги читам. :)

Ја очекувам серијава, мислам дека ќе биде добро нешто!

Да сумираме од погоре напишаното, кој е љубител на пишаниот збор и од тој жанр поготово, нема да зажали ако ги прочита, колку страни и да имаат. Јас не ни почувствував кога ми пројде времето, дури на A Feast for Crows не можев да престанам. Кој не сака, нека ја гледа серијата. Ама книгите се далеку од досадни, некогаш и дијалозите се полни со напнатост иако ќе се погоди да нема некоја динамика.

п. с. Се глеа дека средно не сте имале некој Хитлер по македонски па многу "материјал" ви се гледа. :D

Пред некој ден прочитав, филмот гледан ли ти е? Ти се допаѓа ли? Ѕирни го, ок е.. :)

Не знаев дека е базиран на филм, не ми е гледан, а и не знам кој е ај пушти ми линк, ниту на Вики не пише дека е поврзан со филм.

Да сумираме од погоре напишаното, кој е љубител на пишаниот збор и од тој жанр поготово, нема да зажали ако ги прочита, колку страни и да имаат. Јас не ни почувствував кога ми пројде времето, дури на A Feast for Crows не можев да престанам. Кој не сака, нека ја гледа серијата. Ама книгите се далеку од досадни, некогаш и дијалозите се полни со напнатост иако ќе се погоди да нема некоја динамика.

п. с. Се глеа дека средно не сте имале некој Хитлер по македонски па многу "материјал" ви се гледа. :D
Да се сложуваме сите 3ца само различно пишуваме. Мое мислење е дека кога излезе прва сезона вредеше да се читаат затоа што не ти се чека 3-4 години за да ја гледаш серијата. Сега кога веќе 4та сезона е речиси овде а имам некои познавања за книгите јас не би имал интерес да ги читам.

А да не се лажеме 90% од луѓето што почнаа да ги читаат книгите се заради серијата.

Да се сложуваме сите 3ца само различно пишуваме. Мое мислење е дека кога излезе прва сезона вредеше да се читаат затоа што не ти се чека 3-4 години за да ја гледаш серијата. Сега кога веќе 4та сезона е речиси овде а имам некои познавања за книгите јас не би имал интерес да ги читам.

А да не се лажеме 90% од луѓето што почнаа да ги читаат книгите се заради серијата.
Ма не реков дека не е заради серијата. :) Само да знаев дека серијава е базирана на книга, немаше да ја гледам додека не ги најдев и прочитав книгите. А серијата обавезно ќе ја гледав од после, за да најдам што прескокнале во неа. Така ми е поинтересно на мене. Е сега пропуст од моја страна, ама не ја оставам серијава недогледана. Книгите подоцна ќе ги читкам.

Не знаев дека е базиран на филм, не ми е гледан, а и не знам кој е ај пушти ми линк, ниту на Вики не пише дека е поврзан со филм.

Се убив барајќи, знам дека на некој странцки форум прочитав, заедно уз Constantine серија, From Dusk Till Dawn, Scream.. хорор сериички.
Сеа вика дека немало поврзаност.. јебешлига.

Што бива со Шерлок?

Продужува сега, за Божиќ. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom