Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум монтирал ништо сам, така ми ја донесоа без мое барање си стигна заедно со греачот, или пофалбаџиски кажано климата ми е Nordic варијанта т.е место -15 со греачов е до -20 :)
Убаво. :)
И фала за одговорот, но не кажа дали знаеш за потрошувачката на грејачот.

Убаво. :)
И фала за одговорот, но не кажа дали знаеш за потрошувачката на грејачот.
Немам податоци во упатството за потрошувачката на гречот, само има опис греачот при кои температури се укључува да грее. Појше од 100-200w не би требало да биде знам по сајтови вака што сум гледал кај што ги рекламираат кај бугарите или србија.
--- надополнето: 13 јануари 2014 во 03:18 ---
@Vanlok
Ако не ти е проблем да го разгледаш уредов би сакал да слушнам твое мислење дали е изводливо греење на радијатори со ваков уред кој пред се е наменет за греење вода за туширање а не за греење. Изгледот е стварно киназарија али битно грее вода до 70C а троши само 1.35KW за тие 5KW и мора бафер да има од бар 100Литра. Ова високотемпературна топлинска пумпа воздух-вода е или шо чудо е, а ценава е многу ниска за таков тип уред? Наводно монтиран е и овде кај нас и работел без проблем и за греење.

@Vanlok
Za grejacot kaj gree hansol (ako e ist so gexi, a mislam deka e)
compressor PTC heater :20W
condenser PTC heater] :40W

compressor Sanyo C-6RZ110H1A

Za onie klimatizeri (Neo,....) koj imaat toshiba, mitc. kompresori, na net citav deka toa se kompresori nivni originalni samo postari modeli koi toshiba, mitc, ne gi koristat vo svoite modeli.

A i da se kompresorite top, jedna lasta ne cini prolece

Топлински пумпи за загревање на вода има и од LG, само овие работи се малку посолени, цирка 5К.

дали е изводливо греење на радијатори со ваков уред кој пред се е наменет за греење вода за туширање а не за греење. Изгледот е стварно киназарија али битно грее вода до 70C а троши само 1.35KW за тие 5KW и мора бафер да има од бар 100Литра
Eх да, некако го пропуштив најважниот аспект на постот.
Прво цената, на овој Молдавски сајт квотираат цена од 26 000 леи што излегува некои 1450евра. Тоа е изгледа е цена заедно со бољерот, ваљда е поевтино без бољерот. Кажи ако ги знаеш бугарските цени.

Е сега јачината на надворешната единица. Појаката е декларирана како 5киловатна, со СОР 3.7 и потрошувачка од 1.35 киловати струја. Проток на вода вели 0.108 m3/h. Тоа е од твојот бугарски сајт, варијанта за топлење вода во бољер.

Грчкиов сајт има ГРИ варијанта што има и загревање на стан и загревање на вода во бољер.
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=el&u=http://www.tepse.gr/4F19EAD1.el.aspx&prev=/search?q=GRS-C5.0/NbA-K&safe=off&client=firefox-a&hs=e5P&rls=Palemoon:en-US:official&channel=rcs
Ама не наведуваат цена, а баш интересно би било.
image2.jpg

Ајде ќе разгледам и ќе пишам ако најдам нешто подетално.

За оние кои имаат и планираат парно на дрва!
Еве еден напис од Хрватска кој зборува за тоа зошто треба, во системите на парно на дрва, да се поставаат акумулатори на топлина и се препорачува и нивниот капацитет - 50 литри за еден KW моќност на котелот
http://www.wvterm.si/hr/proizvodi-2/spremnici-energije/at-500-50-000-l
Еве што се вели во написот:
Процесот на согорувње цврсти горива не може точно да се контролира како за горивото така и за воздухот .Ako сакате да го регулирате процесот на согорување во цврстото гориво, така што ќе го придушувате воздухот за согорување тогаш ќе имате непотполно согорување, Ако пак имате доволно воздух за согфорување, ќе добиете нерамномерна топлина од која де ќе замине со чадните гасови. Во таков начин на согорување добивате вишокот топлина која, од страна на потрошувачите во даден момент, не може да се искористи , за да се избегне прегревање на собите.
Препорачуваме акумулаторот на топла вода , да има капацитет најмалку 50 литри вода за 1 kW котел капацитет .

Aхем... неколку пати пишував за ова, во контекст на ракетните печки. :)
Дефинитивно најголема искористеност на греење со дрва е концептот на брзо и јако, а со тоа и ефикасно, согорување. Така согорувањето е најефикасно и најмногу енергија се добива од количната дрва, но тогаш се ослободува толку топлина да не може да се седи во просторијата. Затоа, треба термална акумулација за да се складира енергијата и потоа одложено да се користи.

Односот на термалната маса наспрема топлинската моќност на печката/котелот, тоа веќе е работа на дизајнот. Колку е поголема термалната маса, толку поголема е инерцијата на системот, но затоа и поголема е автономијата на греење без согорување на дрва. По мене идеално е термалната маса да задоволува складирање на топлина за 24часовно загревање до прифатлива минимална температура на крајот од 24часовниот период. Така само еднаш во денот се пали печката, и се горат дрва доволно време за да се акумулира потребната количина на топлинска енергија.
Не е толку сложено за разбирање како што изгледа, ама алас повеќето тука најверојатно ја затвориле странава после третата реченица од постов... ;)

zdravo na site, citav dosta na forumot vo vrska so zatopluvanje pa rekov da pobaram sovet. Nov stan 75 m2, ne sum priklucen na parno ne sum vselen, pred da se vpustam vo trosoci, po ova sto go procitav gledam deka klima inventer primer LG m12 se isplaka poveke, laik sum vo vrska so parno t.e kolku bi idele smetkite za struja.. pozz

zdravo na site, citav dosta na forumot vo vrska so zatopluvanje pa rekov da pobaram sovet. Nov stan 75 m2, ne sum priklucen na parno ne sum vselen, pred da se vpustam vo trosoci, po ova sto go procitav gledam deka klima inventer primer LG m12 se isplaka poveke, laik sum vo vrska so parno t.e kolku bi idele smetkite za struja.. pozz

Еве мое искуство - една клима, нон стоп вклучена - месечно 300 - 400 KWh или во денари 1400 до 1800 денари

Eх да, некако го пропуштив најважниот аспект на постот.
Прво цената, на овој Молдавски сајт квотираат цена од 26 000 леи што излегува некои 1450евра. Тоа е изгледа е цена заедно со бољерот, ваљда е поевтино без бољерот. Кажи ако ги знаеш бугарските цени.

Е сега јачината на надворешната единица. Појаката е декларирана како 5киловатна, со СОР 3.7 и потрошувачка од 1.35 киловати струја. Проток на вода вели 0.108 m3/h. Тоа е од твојот бугарски сајт, варијанта за топлење вода во бољер.

Грчкиов сајт има ГРИ варијанта што има и загревање на стан и загревање на вода во бољер.
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=el&u=http://www.tepse.gr/4F19EAD1.el.aspx&prev=/search?q=GRS-C5.0/NbA-K&safe=off&client=firefox-a&hs=e5P&rls=Palemoon:en-US:eek:fficial&channel=rcs
Ама не наведуваат цена, а баш интересно би било.
image2.jpg

Ајде ќе разгледам и ќе пишам ако најдам нешто подетално.
Немам цени бугарски, само грчкиве ми се ориентир. Инаку со бојлер вероватно мора да биде инаку прашање е колку би функционирало само водата од радијаторите (без бојлер) да ја загрее, тука пример грков кажува колку литра за колку време ке згее до 45, до 55Ц итн и вероватно мисли на стоеча вода а не на проточната од радијаторите пошо слаба снага има 5kw e.
Второво на сликава треба да е Versati моделот на грее воздух-вода пумпа, меѓутоа тоа прво што многу кошта (преку 3000) а второ не грее до 70 само до 50-55 и за радијатори ова тешко, за подно да беше тогаш е друг муабет ама ја барам за радијатори или панелки. Лесно ке сменам радијатор у панелка ама радијатор у подно тоа малце тешко :)

Увек може и ѕидно да биде... (ги имаше некои на маркет-конект мк нудеа изведба на ѕидно греење). :)

Real Steel rules!!!
Чисто да проверам дали чита Ио, оти го снема наеднаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom