Младите сакаат надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Meh
  • Време на започнување Време на започнување
Tacno no se dodeka ne porasnes i osnovas familija....i osetis deka nema za peleni ,doktor,hrana,skopsko pivo(litar i pol) i ostali namirnici za obicen obicen sekojdenven zivot. I se teshis deka imas familija i deka na tatkoti penzijata ke ja pokacat ovaa godina (posle protesot za podrska na Gvujo i Branko). Unazad se preeba od ucenje da go zavrsis fakultetot i koa te zaebavashe edno staro cice (profesorot) i toa za tehnologija a negovo najgolemo tehnolosko dostignuvanje e preferlanje kontakti od abecetna hartija na telefon so preklop. I taka edna Sabota uvece dodeka cekas bojlerot da ti stopli voda na eftina struja ( pritoa trpis pritisok od tvoite da ne ja istrosish celata) ti puka film posto utredenta imas zakazano molenje (i toa ne u crkva) nego u prodavnica za novi gumi za tvojata polovno ocuvana germanska kola (12 god stara) a da molenjeto e na rati gumi da ti dadat. Ti ibam strkot ti ibam tuka li najde da me frilish.Fakas toa prviot avion (i toa najdoteran u nego nebare letas so Queen Elizabet do tebe) i fakas chur od drzavata,i pritoa na odenje placesh koa u guantanamo da te prakaat. Anyway Posle 5-6 godini (borba so mrsniot neprijatel) si zivees u stance so lift sto raboti sto u milo nase SK vredi poveke i od Paris ,vozis kola stara 2 dena nova (i nemoras da ja nosis po majstori dal je udarana nebare nevesta kupuvas) sedis na rabota vnatre na toplo(zamisli) i citas na forumov nekoj sto sedi u ladnata soba(posto u dnevnata e toplo samo i tamu se site baba, dedo ,mama ,tato I snaata so decata) a i plus nema mesto za birto so CRT monitorot deka da go klajme ,deka u stvari ne vredi u stranstvo da se ide da uci jazik i zanat za da mu rabotis na mrsen kapitalist za edeno mocano telefonce sto e glavna alatka za fraerisuenje i fakanje zenski u grad.Ou Yeah....Ti I`baam stranstvoto ti ibam ...ne odam be ne odam....ostanuem Makedonec do koska....

PS: Bez ljutish...Ovoa od iskustvo....Bidi mi pozdraven.

Го уби у поим. респект

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Еве и Леандра нека се пожали/пофали, па да видиме на што сме.

Леандра доволно објасни по темиве. Има десет теми во овој стил, мислам дека доволно кажавме се што некој ако сака да замине го интересира. Има од сите земји објаснето.
Мислам дека е доволно на овие теми, идат ту мач и се повторува муабетот, а далеку сум од љубител на верглање. Плус и се создава некој негативен ефект ако се повторуваат нештата, мислам дека ќе се согласите со мене.

А и остана уште Саншајн да објаснува како се работи и живее во странство ставам црн печат на темиве.
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 18:34 ---
Го уби у поим. респект
Спаско, Праско во десетиот ник на форумов, дете студентарија, што љуби да разговара со возрасни.

@Branchez не мора на мене да ми се случило туку се случувало и на други.Не се земав јас само себе си за личен пример.
Еден кукен пријател самиот плакаше 700 евра (беше со фамилијата во еден стан и само тој работеше) додека неговите деца одеа на училиште а неговата сопруга од здраствени причини не можеше да работи.
И да бараше цимер кај побогу ке се собереа сите?
Мои роднини во Италија ...Три пати се преселуваа зошто не можеа да кренат глава од трошоци.А да го додадам и станот,плус додатните трошкови.
Тебе ти се погодила добра плата,добра работа и све то,ама што со оние кои не можеле да се снајдат?Седеле со недели во станот чекајки работа бидејки некој им ветил и на крај се вракат дома?Или ке им се погоди на 10 тина луге ист шеф па ке си прави мајтап со нив.
Мој познајник ми има раскажувано ке го цитирам...Морав да се вратам,нема повеке што да барам таму...Нивни државјани отпуштаат(италјанци)а не пак Македонче.
И да,не може секому да се погоди,ама ако таму е толку многу убаво Македонија одамна ке беше држава на духови..Сите ке се иселевме.
Оние кои велаат веке таму подобро било зошто не заминат?Ајде да видиме,кои ке бидаат оние храбрите.Лесно е да се кука.Оди превземи нешто.
Јас во ниту еден случај не напоменав дека овде би се живеело како Бог,ама и на друго место не е сјајно.

Мило ми е што ти успеало...Продолжи само така.

Запознаена или си искусила сама?
1.стан секаде е различно,не знам за тебе која земја е запад и каде е 700евра,али становите во сите држави се различна цена.во германија има и по 500евра стан и то убави станови.точно е дека таму ќе те истераат,ама и во мк мк ќе те истераат ако не платиш а си у приватен стан,никој у мк не е дужен да те остави у стан а ти да касниш 3 месеци со плаќање.точно е дека се скапи,ама на почеток ќе седиш у соба,исто ти е ко со мама,тато,баба,дедо,дада,бато у мк да седиш.а и странциве нема да цркаат и викаат по тебе ко си у купатило.домашните ќе ти тропаат на врата за побрзо да испадниш:D

2.у мк не си го прчат,у мк се најредовни со плаќање плата и придонеси?ете работев у мк у грчка фирма,плата за декември зимав у март и то половинка плата,а работев некогаш и по 3 смени.ми се десило да отидам у 7 сабајле,да се вратам дома у 5 сабајле наредниот ден,у мк беше тоа,ама таму нели е сјајно па вакви работи се оправдани,така?
види како работат оние по конфекции,и види колку плата зимаат и колку време работат.
ми се чини дека ти у јавна администрација работиш за то све ти е погодено и плата ти даваат редовно.

3.се вратиле дома тие што отишле да бидат директори.за градежништво и чистење станови стално има работа по странство.а и чистењето пример за у англија иде и до 10фунти/саат.за 2 дена зимаш плата ко некој у мк за цел месец.
и најверојатно се вратиле дома тие што отишле у италија.тука ни за италијаните нема работа,луѓето работат фамилијарно само за да не платат други работници.

у странство е тешко да работиш,се работи по 10-12 саати,становите у поголемите градови обично се скапи и со најниска плата нема да можеш да земеш,али ќе си изнајмиш соба на почеток.ако идеш у пар ондак со 2 плати е подруго,ќе можеш некој мал стан да најдеш.
платата е подобра и е редовна,некаде е неделна плата.може да те заебаваат само ако си на црно.

и уште една работа,у странство живееш од плата у мк живееш од кредити и за кредити.земаа сите од онај ОК кредитот и денеска плаќаат рата,утре ги вадат на банкомат.

Искусено и запознаено.
Ке те истераат ама никогаш немам сретнато таков случај...Можеби...
Во Македонија верувај дека има приватни фирми кои се редовни со платата ако си заинтересиран ке ти кажам за кои се работи,не сакам многу да зборувам овде зошто гледам дека некои не им држи вода кажаното,пример дотичната Леандрица која не знае ама баш ништо за мојот живот а си земала за слобода да коментира.
И то је то.
И јас не зборувам за голем град,туку за мал.

И така :D

Tи од каде знаеш дали и што јас имам работено или не?Ке те замолам не зборувај во мое име.Ако не знаеш..
Јас ја кажувам ситуацијата каква е во странство а некои веке ја виделе па затоа сите полека се вратија назад.Цели фамилии се случува да се иселат од странство и да се вратат ваму.А некои што не ја виделе а плачат да отидат очигледно немаат видено како е таму.
Ти си одил во странство да работиш.Ама искрено,и ке те замолам да кажеш ако си имал искуство,повели чедо сподели го овде.

Редно би било и ти да го споделиш твоето искуство пред да му речеш на некој друг да го направи тоа.
Јас стварно не знам од кај ги наоѓате фамилииве што се враќаат од странство. Имам другари кои заминаа во САД на work&travel, работејќи како келнери, па сите се презадоволни и си го продолжија престојот. Океј, некои од нив се вратија со намера да аплицираат пак догодина - дел од нив се одбиени и да ги прашаш сега жалат зошто воопшто се вратиле.
Друго, кога почнав на факултет прва година, се здруживме со постари колеги кои слушаа исти предмети како нас. Значи ги паднале. И цело време ни збореа како предметиве се тешки, како професорите се за нигде, како е невозможно да се помине. И знаеш што? Ги поминав тие предмети. Требало да прашам за мислење кај постарите колеги кои ги поминале предметите, ваљда ќе ми речеа дека се положливи. Ваљда истото искуство го имаш ти со фамилиите кои се вратиле. Збори со фамилии кои останале во странство, кои се 90% наспроти оние 10% кои се вратиле (мада и овој процент на вратениве е голем).

T
1:Стан ке мораш да плакаш 700 евра (освен ако не го делиш со некој цимер па ке го поделите трошокот.)Таму ке те истераат ако не платиш еден месец овде нема.
2:Ке ти се погоди некој катил газда и ке те заебава цело време и нема да ја даде целата плата,пола по пола...А ти ке рмбаш од утро до мрак и ке го молиш а тој ке си го прчи да ме извиниш к*рот.
Нема да кажам кому му се случи тоа под точка два..
Нема да откривам.
Од таа бројка која ми ја кажа ти мене,се вратиле овде многу фамилии затоа што нема работа,се случувале да седат со недели без работа и да се вратат овде со подвиткан опаш.

Ај сеа да преведеме во македонски услови. 700 евра стан? Овде е 200 евра стан во Скопје под кирија со една спална. Значи 200 евра кирија, 200 евра плата. Рачунаме уште една плата од 200 евра - другиот член од семејството. 100 евра сметки. Сега што е боље? Две плати од по 1.500 евра од кои едната иде на сметки и кирија, а другата на се друго, или две плати од по 200 евра од кои една и пол иде на кирија и сметки, а бедниот остаток (да не е пензијата на дедо), нема да стигне ни за храна.

И што сакате да кажете со ова дека на запад се работело од самрак до зори? Па вие сте работеле овде, или само за државно сте чуле и за администрација? Овде како мислите дека се работи по приватниве фирми? Идеме на работа у 8 а се враќаме во 12?

Мои роднини во Италија ...Три пати се преселуваа зошто не можеа да кренат глава од трошоци.А да го додадам и станот,плус додатните трошкови.

Јас имам роднини од Италија. Исто само еден член од фамилијата е вработен. Си ги повлекоа таму и браќата и сестрите. Сигурно не бидејќи им е лошо.
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 18:42 ---
на Саншајн зеле и објаснуваат :facepalm: :icon_lol:

Не сум запозната со ликов, од типот на LetMeSea и остала багра е?

@Branchez не мора на мене да ми се случило туку се случувало и на други.Не се земав јас само себе си за личен пример.
Еден кукен пријател самиот плакаше 700 евра (беше со фамилијата во еден стан и само тој работеше) додека неговите деца одеа на училиште а неговата сопруга од здраствени причини не можеше да работи.
И да бараше цимер кај побогу ке се собереа сите?
Тебе ти се погодила добра плата,добра работа и све то,ама што со оние кои не можеле да се снајдат?Седеле со недели во станот чекајки работа бидејки некој им ветил и на крај се вракат дома?Или ке им се погоди на 10 тина луге ист шеф па ке си прави мајтап со нив.
Мој познајник ми има раскажувано ке го цитирам...Морав да се вратам,нема повеке што да барам таму...Нивни државјани отпуштаат(италјанци)а не пак Македонче.
И да,не може секому да се погоди,ама ако таму е толку многу убаво Македонија одамна ке беше држава на духови..Сите ке се иселевме.
Оние кои велаат веке таму подобро било зошто не заминат?Ајде да видиме,кои ке бидаат оние храбрите.Лесно е да се кука.Оди превземи нешто.
Јас во ниту еден случај не напоменав дека овде би се живеело како Бог,ама и на друго место не е сјајно.

Мило ми е што ти успеало...Продолжи само така.

Имам и јас роднини таму, веќе долго време се таму 10-12 години и имаат и пари и се. Со работа секаде освен кај нас се успева. Во Италија за 4 денови ќе заработиш 300 евра, овде за 2 месеци.

Друго, денеска сите се шофери ширум европа, возат камиони. Заврши средно и оп седнува пред воланот за 1 месец вози со братучед да научи и после сам му дават камион и тој вози, за 1 месец илјада и петсо евра.

Човек што на легален начин, добро испланирано се сели во Германија (за неа можам да зборувам, за останатите немам појма) со стокмена виза и се останато, нема ебени шанси да не живее барем нормален живот, гледано од финансиски аспект. Ми се чини дека негативните искуства доаѓаат од авантуристи што се дигнале ко циганите од Бугарија и Романија и ќе живеат во Германија, пошто таму ради личота ќе им даваат пари. Со четврто одделение без желба да научат јазик чекаат некој да ги дигне од дома да ги стави шефови. За ваквите нема добра земја на светов воопшто, не само Германија.

Доколку одиш со обезбедена виза што си ја чекал со месеци, си полагал испит за јазик и се останато, тебе во Германија те третираат како Германец без право на глас. Ги уживаш сите бенефиции од системот. Од тебе бараат само да учиш јазик, не те замараат воопшто. Во тој период од пола година Германија тебе како туѓинец ќе ти даде повеќе отколку Македонија што дава на 100 жители за цел нивен живот. Не навлегувам во детали, но бенефициите се мерат во илјадници евра за тој период од пола година, па сега претставете си како е и што е.

Друг тип луѓе што планирано се селат се професионалци, вклучително и од Македонија. На форумов мислам дека Леандра е пример и колку што знам се нема пожалено. Си имаш договор, ти даваат виза од тој тип, си работиш и земаш плата и уживаш во земја толку средена што кога се враќаш во МК после една недела ти се смачува од животот. Тоа ти е планирано селење, на краток, долг период или доживотно. Колку и примери да давате јас знам 100х повеќе примери од луѓе што порано дошле овде, си заработиле, купиле 2-3 стана во МК ама децата нејќаат ни да слушнат за МК. Па си живеат овде и понатаму иако планирале да се враќаат.

Никоја држава сама по себе нема да те направи богат. Без соодветни процедури никоја држава нема да те третира со респект. Доколку не поседуваш квалитети, образование, снаодливост - ќе бидеш пропалица и во Германија и во Македонија. Разликата е во тоа што сиромашните во Македонија гладуваат, сиромашните во Германија не одат на Канарските Острови.

Првиот момент кога Германците ќе почнуваат да стануваат малцинство во својата држава таа империја пополека ќе почне да се распаѓа.

Тие се тие што ја создаваат таа држава и градат со нивниот памет, а немој да мислите дека Ш*пци, Босанци, Турци, Нигеријци, Македонци, Бугари што ти знам јас се некаков фактор таму. Се дур тие ви наредуваат, ве командуваат таа земја ќе има прогрес. Не дај боже утре да дадеш можност на црнци, арапи, босанци, турци или други имигранти да управуваат со Германија. Ќе ја направат домородна држава како што и нивните ги направиле.

на Саншајн зеле и објаснуваат :facepalm: :icon_lol:

Нешто против?

Како што имате вие примери за некои што успеале,така и јас имам примери за некои што не успеале.

Инаку @Srcee кога веке ме прашуваш ке споделам.

Прва ситуација.
Работев на лозје и не се срамев,дојде време да ми ја исплатат сумата пола од тие заработените пари мене не ми ги дадоа.Значи 500 евра ми останаа должни,зошто не ми ги дадоа не знам.
Втора ситуација:
Мој роднина налета на газда кој никогаш ама баш никогаш не му ја дал наеднаш целата плата...некогаш по 200 300 евра некогаш по 500 евра.
Трета ситуација:
истиот кукен пријател од погорните примери мораше од градежништво да се префрли на земјоделство бидејки однемуваше работа.

Уште примери?
Да продолжам?

Не се сите родени под срекна звезда.

Епа ајде народе,навалете напуштете ја Македонија овде нема чаре,на запад се е од мед и млеко.

Леандра доволно објасни по темиве. Има десет теми во овој стил, мислам дека доволно кажавме се што некој ако сака да замине го интересира. Има од сите земји објаснето.

Затварај кафана и ставај катанец на темава.
Кажа кој што има да каже, па секој со свој памет, горе-доле тоа е заклучокот на повеќето.

Првиот момент кога Германците ќе почнуваат да стануваат малцинство во својата држава таа империја пополека ќе почне да се распаѓа.

Во заблуда си, германецот има испланирано 20 години однапред што ќе работи и сите могучи сценарија му се анализирани, за евентуална промена од планот секогаш има план Б.
Нашиве политичари да ги прашат како ја гледаат Македонија за еден месец, не знаат да ти кажат.

Гледам и Америка се распадна од мексиканците и шпанскиот јазик е влезен во америчката конституција. :pos:

Нешто против?

Како што имате вие примери за некои што успеале,така и јас имам примери за некои што не успеале.

Инаку @Srcee кога веке ме прашуваш ке споделам.

Прва ситуација.
Работев на лозје и не се срамев,дојде време да ми ја исплатат сумата пола од тие заработените пари мене не ми ги дадоа.Значи 500 евра ми останаа должни,зошто не ми ги дадоа не знам.
Втора ситуација:
Мој роднина налета на газда кој никогаш ама баш никогаш не му ја дал наеднаш целата плата...некогаш по 200 300 евра некогаш по 500 евра.
Трета ситуација:
истиот кукен пријател од погорните примери мораше од градежништво да се префрли на земјоделство бидејки однемуваше работа.

Уште примери?
Да продолжам?

Не се сите родени под срекна звезда.

Епа ајде народе,навалете напуштете ја Македонија овде нема чаре,на запад се е од мед и млеко.

Ептен некои гастербајтерски примери ни даваш тука. Ајде да разговараме за луѓе кои имаат некакво образование и го знаат добро јазикот во државата каде што се иселиле.
Јас и девојка ми работиме во канцеларии, земаме просечни плати за УК стандард и работиме од 9-17ч.Имаме пауза за ручек од точно 1 саат време, за кој саат време никој не смее да те пипне, можеш ако сакаш во ресторан или во паб да си одиш на јадење, ама кога е лошо времето повеќето си јадат пред компјутер на Фејсбук.
Доколку закасниш насабајле никој не ти се качува на глава, кога си болен не ти земаат денови од одмор, а одморот мора целосно да го искористиш во тековната година, па дури и наклоци ќе те натераат да одиш на одмор. Шефот мој кога му треба нешто да сработам, обавезно почнува со sorry, If you don't mind...итн итн.И кај девојка ми е истиот случај, дури и кога ќе завршиш работа ти праќаат мејл, Thank you. :pos:
Кога ќе се навикнеш на таа култура, при доаѓање во МКД ќе сватиш какви дифтари сме ние македонците.
ПС: Кај мене во фирма се бираше работник на годината и прва награда беше недела дена во Дубаи во хотел со пет звезди(не добив за жал), па ти види дали нема да работиш.

Anyway, да поентирам, ако го знаеш јазикот и имаш какви такви квалификации, можеш да си живееш повеќе од пристоен живот во странство.
ПСС: Прееска ми беше досадно на работа, празно поради празниците па си купив Нексус 5. Cheers.

Интересно....

После втора светска војна од МКД емигрирале луге затоа што немало работа во бившата држава. Тогаш за прекуокеанските земји заминувале углавно општи работници а за европа пошколуван кадар. Тито во тоа време извезол некој 1 мил народ од југославија.

50 години подоцна иста ситуација. Благодарение на феноменот бугарски пасоши и оние што немаат доволно искуство и барана професија можат да си ја пробаат среќата во ЕУ. Денес за размика од порано во прекуокеанските земји иде школуваниот кадар каде мора да исполни услови за да дојде а во европа може и тој што има бг пасош.

Од новите исленици сега за сега слушаме највеќе жалење од тие во ЕУ што отишле пред се со релативно помалку средства и работеле углавно физички работи.

Повторно се менува изгледот на дијаспората.

Во заблуда си, германецот има испланирано 20 години однапред што ќе работи и сите могучи сценарија му се анализирани, за евентуална промена од планот секогаш има план Б.
Нашиве политичари да ги прашат како ја гледаат Македонија за еден месец, не знаат да ти кажат.

Гледам и Америка се распадна од мексиканците и шпанскиот јазик е влезен во америчката конституција. :pos:

Не се распадна Америка, не се ни распадна Германија тоа секако, но еве како информација ќе ти кажам во Америка белците беа пред 60 години околу 90% од популација. Денес се тие околу 70% од популација. Можеби тој број е и помал со оглед дека во Америка и Арапи, Евреи, Хиспанци со светла боја на кожа се пишуваат белци и вештачки се пумпа бројот. Хиспанците се најбрзо растечка популација таму со просек 5 деца по семејство. Ти можеш да планираш што сакаш и колку сакаш, но работите на терен секогаш добиваат друг правец.

Кога можеше европската популација во Америка да падне толку многу за само 60 години што ќе биде во наредните 30-40 ако се продолжи во оваа темпо?

Тие нека имаат и план В, Д, Е, но се е џабе. Заедничкиот живот таму функционира на серии и филмови.Во реалноста е друго и така и треба да биде.

Прошетај во било кој белечки, црнечки и латино квартови во Америка и ќе ја видиш разликата. Германија исто така во многу делови и квартови личи на кебапчилница од Турците, Босанците, Арапите. Тоа е реалноста и дојди убеди ме во спротивното.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom