"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе ги предложам преку некој од советниците на владата кои подготвуваат закони, горните две решенија.

Еј не ми се верува кои логичари сте. Во темата 25% од Албанците вработени во приватниот сектор се буните - не идело вработување по основа на националност, навреда било. А ваму ви смета што некој од провинција ви го зел работното место, требало работни места да се даваат само на скопјани.

Македонче бе. Албанцине треба да седат со скрстени раце и да гледаат само, ние сами меѓусебе ќе се докрајчиме.

не е лошо да се работи за 8000 денари но сакав да кажам дека прифаќаат за евтини пари да работаат само што се во Скопје,а работадавачите едвај чекаат такво нешто.
не сакав да навредувам никој но сум против тие што завршуваат факултет тука во Скопје и не се враќаат у свој град туку работаат тука и им праат конкуренција на Скопјаните.
мора веднаш да почнете со вашите критики ... ;)
А твоето мислење се чини толкууууу важно, па треба тебе некој да те праша каде да работи и каде да живее откако ќе заврши факултет. Врло важно дали ТИ си бил за или против

Решението не ти чини. Јас да си одам од моето родно место ради некои доселеници е тоа нема да може! Нека си се вратат они од таму од кај што дошле.

А баба ти и дедо ти шо не се вратиле од кај што дошле?

Еј не ми се верува кои логичари сте. Во темата 25% од Албанците вработени во приватниот сектор се буните - не идело вработување по основа на националност, навреда било. А ваму ви смета што некој од провинција ви го зел работното место, требало работни места да се даваат само на скопјани.

Македонче бе. Албанцине треба да седат со скрстени раце и да гледаат само, ние сами меѓусебе ќе се докрајчиме.

Па што направија провинцијалцине, ги продадоа своите куќи, земјиште и се што имаа во својот роден крај за да се преселат во Скопје. Се им продадоа на "браќана", цели градови како Тетово, Гостивар, Струга се испразнија од наши а наполнија со нивни. :(

Ги читам коментариве на колумнава. Страшно нешто. Просто несфатливо ми е како може да постојат на светов луѓе со толкава омраза кон луѓе кои не им направиле ништо. Единствено кое ви смета е нивното место на раѓање.

Јас знам многу луѓе од мојот град кои работаат во Скопје. И ниту еден од нив не е келнер, вработен во супермаркет, и слично, па да ја намалува платата на скопјани. Баш напротив, сите се во банки, во министерства, во адвокатски канцеларии, во приватни компании (пр, софтверски итн.) каде што работаат она што им е по струката за која завршиле факултет. Така да, ако вашето најголемо животно достигнување е тоа што сте од Скопје (а за тоа и не сте сами заслужни), немојте да ги обвинувате провинцијалците. Едноставно, они се поспособни од вас.

Па што направија провинцијалцине, ги продадоа своите куќи, земјиште и се што имаа во својот роден крај за да се преселат во Скопје. Се им продадоа на "браќана", цели градови како Тетово, Гостивар, Струга се испразнија од наши а наполнија со нивни. :(
Па што не отиде ти кај нив од солидарност?

Не знам дали тролаш или имаш интелектуално ниво на двегодишно дете.

Ти мислиш многу му се продава на некој домот во кој го минал цел живот? Сака некој да продаде куќа со двор во Струга за да купи пишлив стан во Скопје? Мислиш ли дека нормален човек сака такво нешто? Не. Тоа се прави бидејќи се нема избор. Јас живеам во Тетово и тука нема ниедна компанија во која би можела да влезам без врски и да работам тоа што ми е струка. Јас работам во Скопје и секојдневно патувам натаму. Мислиш дека многу сакам секој ден да губам два саати во патување? Годишно да фрлам еден луксузен одмор (за наши услови) за да платам месечна карта? Не. Немам подобра опција.

Не се филмајте дека провинцијалците доаѓаат во Скопје бидејќи Скопје е нај. Едноставно, нема подобра опција.

Ти посакувам утре ќерка ти да си има убав живот, да си најде некој згоден, паметен, богат зет од Шведска кој тебе ќе те смета за провинцијалец бидејќи си од Скопје.

Ги читам коментариве на колумнава. Страшно нешто. Просто несфатливо ми е како може да постојат на светов луѓе со толкава омраза кон луѓе кои не им направиле ништо. Единствено кое ви смета е нивното место на раѓање.

Јас знам многу луѓе од мојот град кои работаат во Скопје. И ниту еден од нив не е келнер, вработен во супермаркет, и слично, па да ја намалува платата на скопјани. Баш напротив, сите се во банки, во министерства, во адвокатски канцеларии, во приватни компании (пр, софтверски итн.) каде што работаат она што им е по струката за која завршиле факултет. Така да, ако вашето најголемо животно достигнување е тоа што сте од Скопје (а за тоа и не сте сами заслужни), немојте да ги обвинувате провинцијалците. Едноставно, они се поспособни од вас.

Не се работи за омраза, баш напротив.
Вас сето ова ви изгледа наивно и невино но овој тренд на преселба на провинцијалците во главниот град е најпогубен за нашиот македонски народ и држава, како од економска така и од демографска гледна точка! Ова што се прави последниве децении е и полошо од војна, катастрофа на која се гледа како нешто што е во ред и сосем нормално. Самите себе се уништуваме!

Не се работи за омраза, баш напротив.
Вас сето ова ви изгледа наивно и невино но овој тренд на преселба на провинцијалците во главниот град е најпогубен за нашиот македонски народ и држава, како од економска така и од демографска гледна точка! Ова што се прави последниве децении е и полошо од војна, катастрофа на која се гледа како нешто што е во ред и сосем нормално. Самите себе се уништуваме!

Друже бе ти добар со мозокот? Те читам што пишуваш и не ми се верува, па се прашувам да не ти треба нешо помош, ово оно.

Јас не знам како не разбравте досега дека ова лиглето е трол чие единствено задоволство во животот е да лупа глупости на кајгана.

Јас знам многу луѓе од мојот град кои работаат во Скопје. И ниту еден од нив не е келнер, вработен во супермаркет, и слично, па да ја намалува платата на скопјани. Баш напротив, сите се во банки, во министерства, во адвокатски канцеларии, во приватни компании (пр, софтверски итн.) каде што работаат она што им е по струката за која завршиле факултет. Така да, ако вашето најголемо животно достигнување е тоа што сте од Скопје (а за тоа и не сте сами заслужни), немојте да да не обвинувате провинцијалците. Едноставно, они се поспособни од вас.
Имам една пријателка од провинција што лажеше дека работи во влада.
Ја прашав што а таа не знаеше да каже што точно работи.Не помина долго време и ја видов во керфур на каса,толку беше од митот дека работи во влада.
Затоа ти препорачувам да не веруваш многу многу на секој што ќе каже се и сешто.

Не знам дали тролаш или имаш интелектуално ниво на двегодишно дете.

Ти мислиш многу му се продава на некој домот во кој го минал цел живот? Сака некој да продаде куќа со двор во Струга за да купи пишлив стан во Скопје? Мислиш ли дека нормален човек сака такво нешто? Не. Тоа се прави бидејќи се нема избор. Јас живеам во Тетово и тука нема ниедна компанија во која би можела да влезам без врски и да работам тоа што ми е струка. Јас работам во Скопје и секојдневно патувам натаму. Мислиш дека многу сакам секој ден да губам два саати во патување? Годишно да фрлам еден луксузен одмор (за наши услови) за да платам месечна карта? Не. Немам подобра опција.

Не се филмајте дека провинцијалците доаѓаат во Скопје бидејќи Скопје е нај. Едноставно, нема подобра опција.

Ти посакувам утре ќерка ти да си има убав живот, да си најде некој згоден, паметен, богат зет од Шведска кој тебе ќе те смета за провинцијалец бидејќи си од Скопје.

Уништени се земјоделството, сточарството, градинарството, овоштарството, фабриките.
Продадена е македонската земја на албанците.
На вас единствено битно ви е вашата моментална благосостојба, што е крајно себично, воопшто не ве интересира нашата ниту пак иднината на нашите деца. Никој ама апсолутно никој немаше да умре од глад ако останеше во својот роден крај. Целата преселба е базирана на финансиски мотив (сакаме повеќе)!

Уништени се земјоделството, сточарството, градинарството, овоштарството, фабриките.
Продадена е македонската земја на албанците.
На вас единствено битно ви е вашата моментална благосостојба, што е крајно себично, воопшто не ве интересира нашата ниту пак иднината на нашите деца.
394941_10151249588376840_220922464_n.jpg

Имам една пријателка од провинција што лажеше дека работи во влада.
Ја прашав што а таа не знаеше да каже што точно работи.Не помина долго време и ја видов во керфур на каса,толку беше од митот дека работи во влада.
Затоа ти препорачувам да не веруваш многу многу на секој што ќе каже се и сешто.

Хахаха не се толку очајни луѓево, не бери гајле. Прв пат слушам некој да лаже за работно место бе.
--- надополнето: 28 декември 2013 во 23:48 ---
Кои албанци ја продаваат својата земја на македонци? Зошто? Затоа што имаат национална свет, затоа што им е битна иднината на нивниот народ за разлика од нас. Ние мајките ќе си ги продадеме само да имаме повеќе!

Како сега "ние", кога до пред малку беше "провинцијалци" и "скопјани"?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom