Во САД и поголем дел од државите во кои англискиот е мајчин јазик кинематографијата од државите чии јазици не ги разбираат ја нарекуваат World cinema. Можеби на времето со гадење ја примале, но денес убеден сум дека сметаат како светската кинематографија е за луѓе со пософистицирани вкусови за филм, очигледно - за разлика од нивните.
Дури и малите деца знаат дека, речиси без исклучок, филмовите од неанглиско говорно подрачје се со уметничка вредност (за разлика од комерцијализмот на холивудските блокбастери). Сепак, понекогаш дури и Американците оддаваат признание на филмовите за кои им е криво што ним не им текнало први да ги направат. На доделувањето на наградите на Академијата за филмски уметности (популарните Оскари) одвоиле една категорија за овие филмови. Но направиле такви глупави правила за истата што државите мора сами да ги предлагаат нивните „најдобри“ филмски остварувања во тековната година, и од една држава да може да има само еден предложен филм, па понекогаш се случуваат смешни ситуации кога вистински ремек дела на светската кинематографија остануваат без номинација, а наспроти тоа, државите предлагаат филмови кои ќерките или синовите на членовите на комисиите назначени во тие држави ги направиле. Понатаму, доколку филмот е копродукција на повеќе држави, автоматски отпаѓа од категоријата, затоа што не може да се поврзе стриктно за една држава. Имаше и други такви смешни ситуации во кои на филмови од Палестина, на пример, им беше одземено правото да бидат кандидати, затоа што Палестина не е признаена држава. Во една друга тема неодамна дискутиравме за таквите случаи, па да не пишувам се одново, само ќе ги цитирам моите и мислењето на @MyloXyloto од таму:

Ја објавија скратената листа од 9 можни странски филмови. Го нема The Pastбосанскиот...
али ај ќе разберам ептен реален документарец/драма, може се попалиле Америте.
Belgium: “The Broken Circle Breakdown,” Felix van Groeningen, director
Bosnia and Herzegovina: “An Episode in the Life of an Iron Picker,” Danis Tanovic, director
Cambodia: “The Missing Picture,” Rithy Panh, director
Denmark: “The Hunt,” Thomas Vinterberg, director
Germany: “Two Lives,” Georg Maas, director
Hong Kong: “The Grandmaster,” Wong Kar-wai, director
Hungary: “The Notebook,” Janos Szasz, director
Italy: “The Great Beauty,” Paolo Sorrentino, director
Palestine: “Omar,” Hany Abu-Assad, director
Мене, искрено, начинот на кој се одредуваат номинираните во оваа категорија ми е многу глупав, и добивањето на Оскарот тука е неретко незаслужено. Како може, во годината во која светот го доби еден Blue is the warmest color, истиот да не е ни кандидат за номинација? Истото се повторуваше низ годините: City of God во 2002, Y Tu Mamá También во 2001, The Diving Bell and the Butterfly во 2007 се само неколку што ми текнуваат, што беа изоставени меѓу номинираните за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, а добија номинации во други категории. Други пак, како El laberinto del fauno во 2006, Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain во 2001 беа номинирани, и кога сите очекуваа дека ќе го добијат оскарот, истиот замина кај други филмови. Оваа категорија според мене е комплетно!
Да ги оставиме Американците и нивните глупави правила на страна! Нека постои темава за ние сами да одредиме што вреди, а што не од светската кинематографија. Тука може да постирате кои се вашите омилени режисери, филмови, да пишувате рецензии за филмовите од неанглиско говорно подрачје кои сте ги гледале и се што ќе ви дојде на памет, а е поврзано со неамериканската кинематографија. Морам да оддадам признание за идејата за темава на @wot , а јас ветувам дека ќе се обидам тука да ги соберам вашите досегашни рецензии за филмовите од светската кинематографија. Пријатни моменти со вистинската филмска уметност!Го заборавив и Rust and Bone лани меѓу филмовите од неанглиско говорно подрачје кои извисуваат низ годините наназад. И Hable con ella на Алмодовар во 2002 не беше номиниран, а Алмодовар зеде оскар за најдобро оригинално сценарио и беше номиниран за најдобра режија за истиот. Парадоксално! Друг сличен случај - The Motorcycle Diaries во 2004. Значи дефинитивно нешто мора да сменат со категоријава!