Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Kuranot nema "nekoi" karakteristiki na Biblijata, tuku ja ima celata skoro 80% Biblijata vo nego.
Не се сложувам во врска со тој подоток од 80%,мислам дека тој % е помалку.;)
Но прашањето не ми беше колку, туку зошто, а со сомото одговарање на моето прашање ќе дојде само по себе и одговорот на твоето. Има голема врска со приказната за Мухамед ,но сакам да слушнам и мислење на некој исламски верник.:)

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Друже правилото е муслимани да одговараат на прашањата па ете би те замолил да се воздржиш од одговори, вечерва ќе одговорам на тоа прашање.
Pa znaejki gi lugeto kako tebe koi mislat deka site tie koi ne se muslimani ke goraat vo pekol, mislam deka jas sum poblisku do musliman tuka, osobeno od luge kako tebe na kogo mu go punile pametot roditeli koi nemaat po 3 godini sex i uste pomalku obrazovanie deka se vo ovoj svet treba da bide muslimansko, se drugo vi preci.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 19:53 ---
Не се сложувам во врска со тој подоток од 80%,мислам дека тој % е помалку.;)
Но прашањето не ми беше колку, туку зошто, а со сомото одговарање на моето прашање ќе дојде само по себе и одговорот на твоето. Има голема врска со приказната за Мухамед ,но сакам да слушнам и мислење на некој исламски верник.:)
Pa spored Islamot, i Biblijata e kniga na Allah.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Pa znaejki gi lugeto kako tebe koi mislat deka site tie koi ne se muslimani ke goraat vo pekol, mislam deka jas sum poblisku do musliman tuka, osobeno od luge kako tebe na kogo mu go punile pametot roditeli koi nemaat po 3 godini sex i uste pomalku obrazovanie deka se vo ovoj svet treba da bide muslimansko, se drugo vi preci.
Како и да е, правилото овде вели муслимани одговараат на прашања, придржувај се до тоа.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Pa spored Islamot, i Biblijata e kniga na Allah.[/quote]

И со ова не се сложувам детелно (самиот разбери зошто). Света кнгига на Исламот е Коранот, не сакаат некои од исламските верници ни да ја допрат Библијата, а камоли да ја прочитаат. Но од друга страна пак бидејќи во Библијата е спомнат само господ-бог (без име) за разика од Коранот кои се вика Алах, секако чим нема име одма му ставаат свое и сакаат да направат еден вид раздор меѓу верниците. Ако мислеше на тоа да, има големи глупости напишано од многу муслимани кои имале функции и го критикувале Христијанството и Библијата.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ќе биде интересна ноќ, ;) само да отидам на работа:pipi:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Друже правилото е муслимани да одговараат на прашањата па ете би те замолил да се воздржиш од одговори, вечерва ќе одговорам на тоа прашање.
Друже у право си. Кафири не би смееле тука да постираат. За разлика од нив алаховите робови смеат да одговараат без проблем на Прашања за кафирството. Среќа што го имаме братот Омер Ел Фарук, кој му ги отвори очите на светот и фино им покажува на таа тема.

А сега сериозно, еве под претпоставка дека ете, не одговараат терористи како Омер Ел Фарук кај што не им е место, кажи ми дали ТИ си тој кој кажува дали некој е Муслиман или не?
Ако си ТИ тој, тогаш попусто му е на Leut, како и да се изјаснува.
Ако не си ТИ тој кој тука на форумов одредува кој е Муслиман, а кој не е, тогаш нема сврха да се буниш.
Но, дури Leut да не се изјаснува како Муслиман, има право да одговара тука, како и ја и било кој, затоа што братот Омер и други нехристијани, не пропуштаат да одговараат на таа тема.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Друже у право си. Кафири не би смееле тука да постираат. За разлика од нив алаховите робови смеат да одговараат без проблем на Прашања за кафирството. Среќа што го имаме братот Омер Ел Фарук, кој му ги отвори очите на светот и фино им покажува на таа тема.

А сега сериозно, еве под претпоставка дека ете, не одговараат терористи како Омер Ел Фарук кај што не им е место, кажи ми дали ТИ си тој кој кажува дали некој е Муслиман или не?
Ако си ТИ тој, тогаш попусто му е на Leut, како и да се изјаснува.
Ако не си ТИ тој кој тука на форумов одредува кој е Муслиман, а кој не е, тогаш нема сврха да се буниш.
Но, дури Leut да не се изјаснува како Муслиман, има право да одговара тука, како и ја и било кој, затоа што братот Омер и други нехристијани, не пропуштаат да одговараат на таа тема.
Мене не ме интересира кој одговара на таа тема, ме интересира само оваа тема.
А тука правилото вели дека прашува кој сака а одговараат само муслимани.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 21:15 ---
Правилата се прости, односно:
1. Се поставува прашање од било кого, без разлика на верата.
2. Прашањето се одговара само од Исламски верник, пожелно од некој кој стварно знае да одговори, дозволено е и повеќе одговори но само од верници од Исламот, кои ако мислат дека првичниот одговор не е во ред односно не е потполн и сакаат да дообразложат/дополнат.

После добиениот одговор може само да побарате и дообјаснување ако нешто не ви е јасно но конкретно посочете за кој дел од одговорот .. друго ништо!
Ако некое прашање мислите опфаќа поголема дискусија, ако сакате да дебатирате тогаш отварате или отварам тема за истото, оваа тема значи ќе биде стрикно Прашање-Одговор, кратко и јасно без спамови, без километарски цитати и со свои зборови.

Ригорозни санкции за непочитување на правилата на темава ! (во превод секој офтопик минимум 3 казнени поени, што би значело со 3+ офтопика = бан 1 недела), континуирано спамање, тролање, офтопичарење = бан од тема доживотно. :)

Прочитајте уште еднаш.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Kolku ti sto se pridruzuvas na istite pravila na temata Hristijanstvo taka i nie!
Dvojni standardi ...j**ga! Ako ne ti cini pisi zalba do imamot!:icon_lol:

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
I jas se pisuvam kako musliman be, znaci mozam da odgovaram na prasanjata, a toa kolku dobar musliman sum jas ili ovoj teroristov pogore spored Kuranot samo Gospod moze da ocenuva, neli?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Прочитајте уште еднаш.
Дали си ти овој истиов Хатаб, што објаснува за Господ Бог во Прашања за Христијанството? (ако не си проштевај)

Исус беше човек.
Постеше 40 дена без вода и храна,ти беше од тие кој пред неколку страници на темава заговараше изворно христијанство без новотарии,па бујрум пријателе ако си следбеник на Исус,40 дена треба да ги испостиш.

Вториот дел уште еднаш ти докажува дека црквата си го прави христијанството како да е пластелин,како и одговара така си го моделира,од 40 дена пост,го направивте на не знам таму ,околу 10 дена и тоа со воздржување од мрсна храна.
Што е далеку од тоа што Исус проповедал.
...у ствари, забораив дека рече, оти не те интересирало таму кој одговарал...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
бери, нели веќе е дискутирано за такијата, така да нека не те чуди ова. него, не ми е јасно како и ние до сега не ни текна да одговараме на темава? :cautious:

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Kolku ti sto se pridruzuvas na istite pravila na temata Hristijanstvo taka i nie!
Dvojni standardi ...j**ga! Ako ne ti cini pisi zalba do imamot!:icon_lol:
Од 200 страници најде само еден мој коментар.
Јас колку толку се трудам да бидам поштен,ако си забележал,на таа тема сум многу малку.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 23:10 ---
I jas se pisuvam kako musliman be, znaci mozam da odgovaram na prasanjata, a toa kolku dobar musliman sum jas ili ovoj teroristov pogore spored Kuranot samo Gospod moze da ocenuva, neli?
Не може да биде муслиман некој кој за исламот вели дека е збир од гомнарски арапски нецивилизирани традиции.
Можеш ти да се пишеш што сакаш.
Ништо не те спречува да се пишеш и абориџинец или последниот мохиканец.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 23:29 ---
Сите знаеме дека Христијанството е повеќе од 500 години постаро од Исламот.
Е сега имам едно прашање, бидејќи неколку лица веќе докторирале на оваа тема на форумов знам дека ќе довијам одговор каков што и очекувам.
Зошто неколку карактеристики кои се напишани во Библијата ги има и во Коранот? За пример ќе го земам ангелот ( не е истиот во 2-те религии) кои и се појавува на дева Марија во реалноста или во сонот и оној кои му се појавува на Мухамед во реалноста или во сонот. (Лицата кои се просветени лица на 2-те религии трвдат дека ангелите им се појавиле навистина,а не додека спиеле т.е. сонувале ангели) Има уште примери кои нема сега да ги наведам.
Порано објаснував,пак ќе се повторам.
Исламот нема проблем со Божјите пратеници и книги пред Мухаммед с.а.в.с. туку напротив ги потврдува и Иса(Исус) и Муса(Мојсеј) и Давуд(давид) и Ибрахим(Авраам) и Нух(Ное) итн итн значи буквално сите Божји пратеници од Адем а.с.(Адам) до Мухаммед.
Услови за исламското верување(иманот) се:
Верување во Аллах и во пратениците Негови,и книгите Негови и во мелеците(ангелите),во Судниот ден и дека се се случува со Божјата одредба.
Значи секој муслиман верува дека гореспоменатите биле пратеници и веровесници и дека на 4 од нив им биле објавени книги од Аллах.
на Давуд - Зебур
на Муса - Теврат(тора)
на Иса - Инџил(евангелие)
и на Мухаммед - Кур'анот.
Со тоа што муслиманите ги почитуваат,сакаат Божјите пратеници пред Мухаммед, а последна Објава Куранот и последен Пратеник е Мухаммед и тоа е како што реков порано: последна верзија на Аллаховите објави,совршена верзија која ги признава и почитува тие пред неа но со доаѓањето на последната објава претходните се докинати.

Тоа што има денешната библија карактеристики со Куранот е можеби и резултат на човечки измени итн итн.
бидејќи колку и да сакаме да потврдиме дека денешната библија ваква каква што е не може да се каже дека е Божја книга бидејќи е допишувана,бришена,додавана,ревидирана итн итн од луѓе.
Така да не можам од позиција на денешната библија да ти одговорам на тие слични карактеристики.
Веќе ја анализирав на друга тема,најпознатата молитва од библијата каде Исус го потврдува својот ислам и своето искажување на едноштвото и верувањето во Бога и покорноста кон Него и потчинување на Неговата воља.
:)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Порано објаснував,пак ќе се повторам.
Исламот нема проблем со Божјите пратеници и книги пред Мухаммед с.а.в.с. туку напротив ги потврдува и Иса(Исус) и Муса(Мојсеј) и Давуд(давид) и Ибрахим(Авраам) и Нух(Ное) итн итн значи буквално сите Божји пратеници од Адем а.с.(Адам) до Мухаммед.
Услови за исламското верување(иманот) се:
Верување во Аллах и во пратениците Негови,и книгите Негови и во мелеците(ангелите),во Судниот ден и дека се се случува со Божјата одредба.
Значи секој муслиман верува дека гореспоменатите биле пратеници и веровесници и дека на 4 од нив им биле објавени книги од Аллах.
на Давуд - Зебур
на Муса - Теврат(тора)
на Иса - Инџил(евангелие)
и на Мухаммед - Кур'анот.
Со тоа што муслиманите ги почитуваат,сакаат Божјите пратеници пред Мухаммед, а последна Објава Куранот и последен Пратеник е Мухаммед и тоа е како што реков порано: последна верзија на Аллаховите објави,совршена верзија која ги признава и почитува тие пред неа но со доаѓањето на последната објава претходните се докинати.

Тоа што има денешната библија карактеристики со Куранот е можеби и резултат на човечки измени итн итн.
бидејќи колку и да сакаме да потврдиме дека денешната библија ваква каква што е не може да се каже дека е Божја книга бидејќи е допишувана,бришена,додавана,ревидирана итн итн од луѓе.
Така да не можам од позиција на денешната библија да ти одговорам на тие слични карактеристики.
Веќе ја анализирав на друга тема,најпознатата молитва од библијата каде Исус го потврдува својот ислам и своето искажување на едноштвото и верувањето во Бога и покорноста кон Него и потчинување на Неговата воља.
:)
црвен болд:confused: ова ко апгрејд му доаѓа? и зошто бог има потреба од апгрејд? нели е он совршен и се си знае? како тоа му требало усовршување? и зошто му требало тоа усовршување? не торлам, навистина е збунувачко ова.
втор болд со црвено...................................... ова е класично силување на ситуацијата. присвојување на нешто што не е вистина. ако ништо друго, со сигурност знам дека никогаш исус не изговорил “ислам“, така да немој да агитираш со лаги. тоа дали искажал верување во бога и сл е една работа, но на зборот ислам не му е местото со исус.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
црвен болд:confused: ова ко апгрејд му доаѓа? и зошто бог има потреба од апгрејд? нели е он совршен и се си знае? како тоа му требало усовршување? и зошто му требало тоа усовршување? не торлам, навистина е збунувачко ова.
втор болд со црвено...................................... ова е класично силување на ситуацијата. присвојување на нешто што не е вистина. ако ништо друго, со сигурност знам дека никогаш исус не изговорил “ислам“, така да немој да агитираш со лаги. тоа дали искажал верување во бога и сл е една работа, но на зборот ислам не му е местото со исус.
Првиот дел го објаснував милион пати и тоа собрав сили на испи тоа да му го расправам.
има низ странициве одговор,ако не ме мрзи утре ќе пишам пак за тоа.
вториот дел е твое мислење,а дел од муслиманското верување е тоа,твое е дали се согласуваш со тоа или не.

Kajgana Shop

На врв Bottom