Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Бараш некој ЈАВНО? онака ЈАВНО? што подразбираш бе човек под "Јавно".. Очекуваш некој да земе микрофон на сред плоштад и да каже такво нешто? Секој човек си има право на свое мислење сигурен сум дека гооолем број од тие што ти ги бараш ЈАВНО да се изјаснат, се изјаснуваат пред пријатели и блиски луѓе дека го осудуваат смилковскиот масакр како нешто најлошо сторено во оваа држава и дека е најголем грев и срам и не знам уште што и дека се згрозени од самата помисла што се деси таа кобна вечер, но сигурно тој истиот не би сакал сам себе да се доведе во голема невоља ако го каже пред сите тоа. Така да мислам дека премногу арогантно осудуваш и донесуваш заклучоци од што чувствуваш гнев, омраза и ништо друго. Биди ми поздравен само.
Ако постои некој Албанец кој не застана зад протестите на кои се бараше ослободување на убијците, тогаш мора многу добро да се крие.

заедно со нив ќе извикува алах малах учк или што и да извикуваат.
Обично викаат Смрт за каури, Алах е голем или Етничка Албанија.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Ако постои некој Албанец кој не застана зад протестите на кои се бараше ослободување на убијците, тогаш мора многу добро да се крие.

Обично викаат Смрт за каури, Алах е голем или Етничка Албанија.
Cekaj, ti cim znaes sve, kazi ni od kade tolku siguren deka tie se ubijcite?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Што е проблемот со твојот најдобар другар, о Пуно? Сака да оди во Сирија? :(
Се гледа колку сте далеку по самото тоа што вашите млади интелектуалци(овде се подразбираат атеистите) бараат прибежиште кај македонската левица, припаѓаат во нејзинатата поширока структура, во нејзините невладини и граѓански здруженија. Кога тие невладини и граѓански здруженија ќе решат да плукнат против било што албанско, колку и да тоа ретко се случува, нив нигде ги нема. Се плашат од своите. Се плашат за главите. Еден релевантен албанец атеист немам видено на телевизија или прочитано по порталите сочно да ја исплука ИВЗ или да обзнани за вехаби срањата кои фаќаат корен во западна. Нема борба внатре. Штом нема борба, нема ни прогрес.
Не дека сака да оди во Сирија, туку дека е религиозен, така да имаме константна дебата....

Тој проблем го имаме само ние, албанците во Македонија, во Албанија или Косово ги има колку сакаш.
Знаеме сите дека не е до албанците тоа, туку до контекстот.
Колку и да е лоша ситуацијата не верувам дека до толку да некој да се ликвидира за своето атеистичко убедување или само критикување, предрасудите веќе влијаат во твојава проценка...
Кој ја ебе политичката елита бе пуно. Мене не ме интересира политичката елита. Ме интересира интелектуалната елита кај младите. Младомакедонците, младоалбанците, младоторбешите. Океј, кај третиве нема такво нешто. Битно ми е како размислува мојата генерација.
И ние имаме проблем. Нашиве млади интелектуалци се претворија во хипстерски мекотели со шалови, лесно поткупливи, лесно заводливи лингури со би поларни пореметувања, без цврст идеал и без никаква визија. Серат разјарено лајна против МПЦ, оти МПЦ е една беспомошна вејка на ветрот, народ два посто не ја ебе и нема никакво влијание на масата, освен кога треба да се тепаат педери. Вашиве дечки го прават скоро истото, заедно со горепоменатите, макар шо малку повеќе имаат осет за мода. Мене ми смета дека тие се дел од штетниот елемент на македонското општество. Тие се дел од нашата рѓа и се скоро непостоечки во албанската заедница, не фигурираат нигде. Зошто? Затоа што ако фигурираат, ако какаат против ИВЗ и муџо, ќе го кркаат секој ден по трипати, за појадок, ручек и вечера.
Сега ќе ти ја објаснам големата разлика меѓу нашиве млади хипстерчиња и вашите млади кукавици. Нашите се како сипаница, самото општество ќе ги прележи. Не ни треба нивна мобилизираност(било интелектуална или како активисти) за да спречиме некое сериозно нарушување на вредностите. Не се ниту опасност, ниту се потребни за да се превенира некоја опасност. Кај вас е поинаку. Многу требаат. Муџо кога ќе заврши со блискиот исток, ќе се концентрира на Босна, Албанија, Косово и Македонија. Овде треба да има луѓе што ќе застанат зад тие цивилизациски придобивки кои овде ги убив од трубење и кои вреди да се заштитат, а е од огромно значење тие луѓе да бидат албанци, бошњаци, торбеши. Океј, не овие третите, само ќе дозаебат. Албанците се носечка сила кај муслиманите на балканот. Младите албанци треба да бидат браникот на отпорот од влијанијата што неминовно водат до крвопролевање и војни. До нови Либии и Сирии. За жал, вашето општество и традиција нема да дозволат такво нешто. Со вакво ќутење сами ќе се закопате.
Таа политичка елита контролира се и сешто, и македонско и албанско, што имаш ти независно во државава, НИШТО, кој ја контролира слободата во медиумите, верските институции, државните институции, се знае кој, се е поврзано, за жал народот и општо младите имаат оправдание за својата пасивност, особено младите албанци имаат оправдание колку ти душа сака....

И не се согласувам дека вам не ви требааат *безрбетниците*, не сте нешто на подобро ниво, и те како ви требаат и за среќа ги имате, само кај вас има протести и контра протести, само кај вас има тепани студенти и плукани како да биле ш.иптари ( и далеку од тоа дека МПЦ нема влијание врз малдите и општо народот).
И лицемерно од твоја страна што твоите ги викаш сипаници, а мене ме обвинуваш затоа што ги немаме, имаш право, ги немаме и те како ни требаат, НО ДАЈТЕ НИ ВРЕМЕ, помагајте со самото трпение што ќе го покажувате ако не повеќе, не плукајте во рамковниот договор затоа што тоа иритира затоа што верувајте дека тој не ни е алатка за доминација туку за еднаквост, отстранете ни ја оправдувањето што го влечиме со децении дека сме биле дискриминирани, збришете ни ја оправдувањето дека институциите не не сакаат....
И двете страни имаме потреба од критична маса, но за жал ние албанците го немаме во задоволно ниво, и тие што се се плашат јавно да го кажат тоа, не дека постои опасност за живот туку затоа што се малку...
Деновиве Рамуш Харадинај јавно се изјаснил дека е традиционално муслиман, дека не се чувствува како таков, се разбира дека имаше секакви реакции...

Тука сме малку офтопик.
Не држат вода овие оправдувања бе пуно. Гледам редовно трубиш за класни разлики и искрено, иритираш.
Ни македонците не владееле со капитал, се виде со самото распаѓање на Југославија. Заедно живеевме во декларативно атеистичка Југославија, заедно потонавме у беда и сиромаштија во независна Македонија. Твојот дедо копал лајна негде по куманово, мојот садел корења во ебаното Скачинци. Никаква разлика нема меѓу тебе и мене за да можеш преку недостиг на пари и образование да ја оправдаш денешнава слика. Ако ти речам дека проблемот е генетски и дека вие си страдате затоа што сите имате крвна група калаш позитив, ќе се налутиш. Ми останува да инсистирам дека (освен тоа првото) нема волја, дека потсвесно или свесно вам ви одговара наездата на радикалниот ислам и шеријатот. Дека дури и кај атеистите меѓу вас нема сериозна опозиција на идејата овде да завладее шеријат. Дека дури и вашата бизнис елита ќе се помири и ќе легне врз арапските пари. Да беше обратно, ќе видевме придвижување. Ништо нема, штама. 200 луѓе од тука заминаа во Сирија. Ќе се вратат тие, заедно со нивните 2000 другарчиња од балканот. Знаеш што ќе следи? Ќе направиш нешто за да го спречиш? Или не, не се работи за твојата глава...
Се разбира дека имаме разлика не зеабавај, вие многу лесно сте се синкронизирале во Југословенци, и сте биле прифатени поленсо, само малку анализирај колку е инвестирано во Косово и колку во Македонија и ќе знаеш, да не збориме после за олигарсите...
И има разлика меѓу тебе и мене, мојот дедо бил жртва на фамозната стратегија за депортирање на сите муслимани од балканот, четири пати сменил живеалиште, а твојот дедо највероватно завршил факултет во Белград и имал редовна работа кој им доделил стан и сигурно живеалиште......
Воопшто и не вели така, и како стереотип да велиш се налутам, и имам право, знаеш дека до пред еден век велевте дека албанците имаат опашка, исто како денес, иста пропаганда, и никаков прогрес за отстранување на предрасудите, од опашка до криминалогени...

И имаш колку сакаш реакции за тие кои заминаа за Сирија, ако те интересира ќе ти преведам колку сакаш коментари и текстови од портали....

И воопшто кај албанците нема идеја за владеење на шериатот, не може да има опозиција кога нема позиција, сигурно има повеќе приврзаници идејата да владее монархијата.

Mr. Mojo Risin'

Porka de Majorka
Член од
14 септември 2008
Мислења
3.528
Поени од реакции
4.430
Па ја не се кријам на пример а исто така не се ни експонирам нели , и не ни излегов на протести не ни ги подржував.. И според тебе и јас спаѓам у таа група само зошто не сум се изјаснил Јавно? Мислам глуп е муабетот. На денот на протестите бев на кафе во мавровка со другари и колеги и само искоментиравме сите дека ова е брука и дека тие што го напраиле злочинот треба да се бесат на плоштад.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
... во мавровка со другари и колеги и само искоментиравме сите дека ова е брука и дека тие што го напраиле злочинот треба да се бесат на плоштад.
.
А што е со тие што - во тој дух - ги воспитувале сторителите?
Ќе ги бесиме ли и ними на плоштад? Не се ли тие баш вистинската причина на злосторот и злосторите?

Роде, ако мислиш дека со насилство или националност се решаваат проблемите на овој свет, ти сепак - без да си свестен за тоа - припаѓаш во духовната фамилија на убијците, кои не само на смилковското “езеро“ убиваја и убиваат, туку нивната трага се протега уште далеку во минатото, а завршува - Иншалах - со вистинското прифаќање на Духот и Мудроста БОЖЈА чиста, Која што Единствениот за спасение на сите Ја отелотвори во Исуса Христа, во Кого нема нити насилство, нити освета!

п.с. Во мојата поширока (телесна) фамилија имам и грци, и албанци, и срби, и бугари и турци, ... некои од ними родени во христијанска традиција, некои од ними во исламска, но сепак оние од ними коишто вистински го отвориле своето срце за БОЖЈАТА Мудрост и Нејзината Инкарнација, ми се помили од секоја телесна (вклучувајќи ја и мојата македонска) нација и традиција!

... таму нема ни грци, ни јудејци, ... ни обрезание, ни необрезание, ни варварин, ни скит,
ни роб, ни слободен, а сè и во сè е - Мудроста БОЖЈА - Христос!

(Колос.3:11)
.
.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Со оглед на тоа што нерелигиозни луѓе постојат во сите можни нации на планетава нормално дека и кај Албанците постојат такви б.т.в. нерелигиозни има и кај Арапите, Турците и.т.н.
Не секој Муслиман(по традиција и по име) е и религиозен и живее 100% според правилата на Куранот !

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Со оглед на тоа што нерелигиозни луѓе постојат во сите можни нации на планетава нормално дека и кај Албанците постојат такви б.т.в. нерелигиозни има и кај Арапите, Турците и.т.н.
Не секој Муслиман(по традиција и по име) е и религиозен и живее 100% според правилата на Куранот !

.

Јас сум потполно уверен во тоа дека непостои нерелигиозно срце и душа, без разлика дали тоа е македонец, албанец, турчин. србин, бугарин, грк, ... прашањето е само колку поединецот е свестен за својата религиозност и на кој начин таа се манифестира во светот.

п.с. Зборот религија доаѓа од латинскиот збор religare и значи по(ново)врзување !

M

Muranyi

Гостин
O-P-S-T-E-S-T-V-O, ne kultura, ne principi ili tradicii, tuku opstestvo. Se pisuvam kako musliman, toa ne me pravi poveke ili pomalku religiozen.
Vo denesno vreme fakt e deka lesno se zema diploma, ama sto kazuva toa za lugeto sto ne mozat ni toa da go napravat, deka imaat oset? ma odje***. Ako ne si Albanec te molam ne zboruvaj vo ime na mojot narod, mi ja prlavas slavnata istorija so arabski gomnarski necivilizirani tradicii.
Luge so obrazovanie i oset spored tvojata neandertalna logika, osobeno toj katratovic, od kogo den denes imaat posledici crnite faci na malata Azija, od kade proizlegoa i mutantite kako tebe. Ke i dojde krajot i na vasata skapana kultura, koja i ne moze da se vika taka, se navreduva poimot.

Токму за овој феномен пишував на темава,за религиозноста и силно изразениот национализам кај Албанците,нивната меѓусебна контрадикторност но и сплотување кога е во пршање "борбата против непријателот на Албанците".Само на хипстерајот му нема крај па некој е некадарен да сфати прилично едноставни работи.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Токму за овој феномен пишував на темава,за религиозноста и силно изразениот национализам кај Албанците,нивната меѓусебна контрадикторност но и сплотување кога е во пршање "борбата против непријателот на Албанците".Само на хипстерајот му нема крај па некој е некадарен да сфати прилично едноставни работи.
Kazi poopsirno sto sakas da kazes so toa sto citiras od moite zborovi, ako nesto ne svakas (posto gledam ne si svatil nesto) mozes da prasas, a gledam deka si nemas vrska sto znaci tradicija i sto znaci vera, pred da pisuvas ili da me citiras preispitaj gi zborovite za da ne izlezes najgolemiot glupak pak tuka.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
a gledam deka si nemas vrska sto znaci tradicija i sto znaci vera, pred da pisuvas ili da me citiras preispitaj gi zborovite za da ne izlezes najgolemiot glupak pak tuka.
Традицијата и "верата" се две етикети кои се однесуваат на иста суштина - колективна свест и колективна самоидентификација. И едното и другото ти е наметнато од околината и е со цел да ја асимилира твојата индивидуалност во колективот.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Традицијата и "верата" се две етикети кои се однесуваат на иста суштина - колективна свест и колективна самоидентификација. И едното и другото ти е наметнато од околината и е со цел да ја асимилира твојата индивидуалност во колективот.
A sto ima vrska Islamskata vera so arabskite tradicii koi gi nametnuvaat luge kako ovoj pogore?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
A sto ima vrska Islamskata vera so arabskite tradicii koi gi nametnuvaat luge kako ovoj pogore?
Па и двете се исти к*рац, друга димензија. Читај што напишав:
И едното и другото ти е наметнато од околината и е со цел да ја асимилира твојата индивидуалност во колективот.
П.С. Ова се однесува подеднакво за сите системи на колективна свест, чија цел е да ја асимилираат индивидуалноста на поединецот.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Па и двете се исти к*рац, друга димензија. Читај што напишав:

П.С. Ова се однесува подеднакво за сите системи на колективна свест, чија цел е да ја асимилираат индивидуалноста на поединецот.
Toa sto e tvoe mislenje ne znaci deka sa sekoj taka treba da bide, za mene Islamot e dobro nesto, te pravi dobar covek ako odis spored principite (isto kako i drugite veri), dodeka Arabskite tradicii se grdo nesto.

Kajgana Shop

На врв Bottom