Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
O-P-S-T-E-S-T-V-O, ne kultura, ne principi ili tradicii, tuku opstestvo. Se pisuvam kako musliman, toa ne me pravi poveke ili pomalku religiozen.
Нека се изјасни каков е тој негов бог... Алах ли го вика? Куранот света книга ли е? Ако не е, дали е омнипотентен неговивиот бог.... или кој бог...каков?
Тие прашања беа битни.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Тие прашања беа битни.
Koga se bavis so mene i mojata kontradiktnost koja samo ti ja gledas cekaj i replika togas.
Ne go vikam Allah, go vikam Zot, na Albanski. Da, Kuranot za mene e sveta kniga, kako sto e biblijata, torata, zen mind i mnogu drugi knigi koi te vodaat kon duhovno prosvetluvanje.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Koga se bavis so mene i mojata kontradiktnost koja samo ti ja gledas cekaj i replika togas.
Ne go vikam Allah, go vikam Zot, na Albanski. Da, Kuranot za mene e sveta kniga, kako sto e biblijata, torata, zen mind i mnogu drugi knigi koi te vodaat kon duhovno prosvetluvanje.
Паша Зоти бе, Јок, не си религиозен. Многу други свети книги кои некој бог ги напишал..... Ахм, ОК. Хич не си религиозен. ;)

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Паша Зоти бе, Јок, не си религиозен. Многу други свети книги кои некој бог ги напишал..... Ахм, ОК. Хич не си религиозен. ;)
Zen mind e relativno nova kniga i e pisana od Shunruy Suzuki, ako toj e bog za tebe, togas ne znam so kakov covek debatiram tuka jas. Ne veruvam deka tie drugite knigi se pisani od nekoj ili eden Bog.
Otvori se malku i razmisli so tvoja glava, ne znaci deka religiite se losi i se e loso vo vrska so niv, ne e se crno i belo, osven ako si manikaeist.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Zen mind e relativno nova kniga i e pisana od Shunruy Suzuki, ako toj e bog za tebe, togas ne znam so kakov covek debatiram tuka jas. Ne veruvam deka tie drugite knigi se pisani od nekoj ili eden Bog.
Otvori se malku i razmisli so tvoja glava, ne znaci deka religiite se losi i se e loso vo vrska so niv, ne e se crno i belo, osven ako si manikaeist.
Прилично контрадикторно тоа Зен мајнд......ја би ја крстил Зен но мајнд :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Sepak sluzi za dobro
Now I would like to talk about our zazen posture. When
you sit in the full lotus position, your left foot is on your right
thigh, and your right foot is on your left thigh. When we
cross our legs like this, even though we have a right leg and
a left leg, they have become one. The position expresses the
oneness of duality: not two, and not one. This is the most
important teaching: not two, and not one. Our body and
mind are not two and not one. If you think your body and
mind are two, that is wrong; if you think that they are one,
that is also wrong. Our body and mind are both two and one.
We usually think that if something is not one, it is more than
one; if it is not singular, it is plural. But in actual experience,
our life is not only plural, but also singular. Each one of us
is both dependent and independent.
http://www.arvindguptatoys.com/arvindgupta/zenmind.pdf
Oваа е книгата?
Не е добро, а не е ни одлично. Уствари двете од еднаш е, и добро и одлично :D

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Сепак го нема истиот ефект, кога религија преминува во традиција веќе е показател дека општеството се лекува, традицијата потешко се наследува од колено до колено. Така да далеку сме од некое конзервативно општество, и покрај тоа што има такви знаци, величината на знаците веќе е индивидуално толкување, безразлика што и за мене се ептен запрепастувачки големи, кога мојот најдобар другар не можам да го разубедам се нервирам до не знам колку....
Што е проблемот со твојот најдобар другар, о Пуно? Сака да оди во Сирија? :(
Се гледа колку сте далеку по самото тоа што вашите млади интелектуалци(овде се подразбираат атеистите) бараат прибежиште кај македонската левица, припаѓаат во нејзинатата поширока структура, во нејзините невладини и граѓански здруженија. Кога тие невладини и граѓански здруженија ќе решат да плукнат против било што албанско, колку и да тоа ретко се случува, нив нигде ги нема. Се плашат од своите. Се плашат за главите. Еден релевантен албанец атеист немам видено на телевизија или прочитано по порталите сочно да ја исплука ИВЗ или да обзнани за вехаби срањата кои фаќаат корен во западна. Нема борба внатре. Штом нема борба, нема ни прогрес.

Полтичката елита во Македонија ни е скапана, признавам, тоа најмногу вам ви прилега, лесно коруптивни, популисти. Невладини организаци нема овде, а албански уште помалку, и тие активистишто се појавуваат се партиски полтрони, немаме здраво општество ни македонско ни албанско, затоа немало ниту еден асален протест досега, а имаме безброј причини.
Кој ја ебе политичката елита бе пуно. Мене не ме интересира политичката елита. Ме интересира интелектуалната елита кај младите. Младомакедонците, младоалбанците, младоторбешите. Океј, кај третиве нема такво нешто. Битно ми е како размислува мојата генерација.
И ние имаме проблем. Нашиве млади интелектуалци се претворија во хипстерски мекотели со шалови, лесно поткупливи, лесно заводливи лингури со би поларни пореметувања, без цврст идеал и без никаква визија. Серат разјарено лајна против МПЦ, оти МПЦ е една беспомошна вејка на ветрот, народ два посто не ја ебе и нема никакво влијание на масата, освен кога треба да се тепаат педери. Вашиве дечки го прават скоро истото, заедно со горепоменатите, макар шо малку повеќе имаат осет за мода. Мене ми смета дека тие се дел од штетниот елемент на македонското општество. Тие се дел од нашата рѓа и се скоро непостоечки во албанската заедница, не фигурираат нигде. Зошто? Затоа што ако фигурираат, ако какаат против ИВЗ и муџо, ќе го кркаат секој ден по трипати, за појадок, ручек и вечера.
Сега ќе ти ја објаснам големата разлика меѓу нашиве млади хипстерчиња и вашите млади кукавици. Нашите се како сипаница, самото општество ќе ги прележи. Не ни треба нивна мобилизираност(било интелектуална или како активисти) за да спречиме некое сериозно нарушување на вредностите. Не се ниту опасност, ниту се потребни за да се превенира некоја опасност. Кај вас е поинаку. Многу требаат. Муџо кога ќе заврши со блискиот исток, ќе се концентрира на Босна, Албанија, Косово и Македонија. Овде треба да има луѓе што ќе застанат зад тие цивилизациски придобивки кои овде ги убив од трубење и кои вреди да се заштитат, а е од огромно значење тие луѓе да бидат албанци, бошњаци, торбеши. Океј, не овие третите, само ќе дозаебат. Албанците се носечка сила кај муслиманите на балканот. Младите албанци треба да бидат браникот на отпорот од влијанијата што неминовно водат до крвопролевање и војни. До нови Либии и Сирии. За жал, вашето општество и традиција нема да дозволат такво нешто. Со вакво ќутење сами ќе се закопате.

Ако си искрен со ова што го напиша целосно се согласувам со тебе, албанците немаат лидери, немаме асални богати семејства, после заминувањето на турците сите богати балканци особено албанци во Македонија се збришеа, до осамостојувањето немало богат албанец во Македонија, без богата аристрокрација нема народ кој ќе просперира, народ без глава бевме, и денеска тие богати што ги имаме се некои релативно нови, без пракса, затоа имаме такви политички партии и лидери....
Тука сме малку офтопик.
Не држат вода овие оправдувања бе пуно. Гледам редовно трубиш за класни разлики и искрено, иритираш.
Ни македонците не владееле со капитал, се виде со самото распаѓање на Југославија. Заедно живеевме во декларативно атеистичка Југославија, заедно потонавме у беда и сиромаштија во независна Македонија. Твојот дедо копал лајна негде по куманово, мојот садел корења во ебаното Скачинци. Никаква разлика нема меѓу тебе и мене за да можеш преку недостиг на пари и образование да ја оправдаш денешнава слика. Ако ти речам дека проблемот е генетски и дека вие си страдате затоа што сите имате крвна група калаш позитив, ќе се налутиш. Ми останува да инсистирам дека (освен тоа првото) нема волја, дека потсвесно или свесно вам ви одговара наездата на радикалниот ислам и шеријатот. Дека дури и кај атеистите меѓу вас нема сериозна опозиција на идејата овде да завладее шеријат. Дека дури и вашата бизнис елита ќе се помири и ќе легне врз арапските пари. Да беше обратно, ќе видевме придвижување. Ништо нема, штама. 200 луѓе од тука заминаа во Сирија. Ќе се вратат тие, заедно со нивните 2000 другарчиња од балканот. Знаеш што ќе следи? Ќе направиш нешто за да го спречиш? Или не, не се работи за твојата глава...

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Now I would like to talk about our zazen posture. When
you sit in the full lotus position, your left foot is on your right
thigh, and your right foot is on your left thigh. When we
cross our legs like this, even though we have a right leg and
a left leg, they have become one. The position expresses the
oneness of duality: not two, and not one. This is the most
important teaching: not two, and not one. Our body and
mind are not two and not one. If you think your body and
mind are two, that is wrong; if you think that they are one,
that is also wrong. Our body and mind are both two and one.
We usually think that if something is not one, it is more than
one; if it is not singular, it is plural. But in actual experience,
our life is not only plural, but also singular. Each one of us
is both dependent and independent.
http://www.arvindguptatoys.com/arvindgupta/zenmind.pdf
Oваа е книгата?
Не е добро, а не е ни одлично. Уствари двете од еднаш е, и добро и одлично :D
Tokmu toa, za mene e odlicna, sega zboruvame za ideologii ako moze taka da kazeme, da ne navleguvame sega vo toa, poentata mi bese deka vakvite knigi imaat cel nesto dobro da izleze na kraj, ako toa e poentata togas toa e sveto za mene.

Mr. Mojo Risin'

Porka de Majorka
Член од
14 септември 2008
Мислења
3.528
Поени од реакции
4.430
Најди ми еден албанец кој јавно го осуди Смилковскиот масакр и кој јавно ги осуди испраните мозоци кои протестираа за ослободување на егзекуторите. Најди ми еден албанец кој јавно ги осудува испранине мозоци кои масакрираат христијани и несунити во Сирија, кои се разнесуваат одземајќи невини животи во име на Исламот на Блиски Исток и Африка. Најди ми еден албанец кој ги презира испраните албанци кои заминаа доброволно да колат во Сирија. Најди ми еден албанец кој јавно кажува дека Исламот е зло и дека заедно сосе другите две моно-религии треба да се забрани. Ама онака јавно да се искаже со муда. Најди ми некој па после ќе прајме муабет.
Бараш некој ЈАВНО? онака ЈАВНО? што подразбираш бе човек под "Јавно".. Очекуваш некој да земе микрофон на сред плоштад и да каже такво нешто? Секој човек си има право на свое мислење сигурен сум дека гооолем број од тие што ти ги бараш ЈАВНО да се изјаснат, се изјаснуваат пред пријатели и блиски луѓе дека го осудуваат смилковскиот масакр како нешто најлошо сторено во оваа држава и дека е најголем грев и срам и не знам уште што и дека се згрозени од самата помисла што се деси таа кобна вечер, но сигурно тој истиот не би сакал сам себе да се доведе во голема невоља ако го каже пред сите тоа. Така да мислам дека премногу арогантно осудуваш и донесуваш заклучоци од што чувствуваш гнев, омраза и ништо друго. Биди ми поздравен само.

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Eден драг познаник, кој е албанец, е прогресивен и веројатно е агностик, на денот на протестите, кога вашите урлаа алаху акбар, кога со тебе ооо пуно и со другар ти дарданиа се расправавме на форумов и вие жестоко застанавте во одбрана на цело тоа лудило, преку приватна порака ми го пренесе цело негово гадење од неговите сограѓани албанци, сосе пикантерии од вахаби влијанијата по училишта кај што живее. Го прашав зошто не го напише постот на форум и ми врати дека си ја сакал главата на рамена. Таква е таа ваша традиција.
Тука важи онаа... If you can't beat them, JOIN them. Меѓу 1.000 ќе се најде 1 со мозок, способен сам да размислува и расудува праведно. Ама ќе си ќути, пошо самиот знае со какви говеда е опкружен... ама кога ќе се соберат гнидите на протест, заедно со нив ќе извикува алах малах учк или што и да извикуваат.

Еве на форумов забележав 2-3ца кои "се двојат" од останатите. Со самото тоа што се тука на мк форум, дискутираат на мк јазик и тоа на кирилица, се двојат од оние останати 99%, кои ме мрзи сега да ги опишувам. Ама при прва пожешка ситуација-судир, ќе застанат одма до оние од кои сега се оградуваат... Тоа е вистината и нема што да се крие или да се прикрива.
Џабе е дискутирање, објаснување и правдање. Не си го трошете времето и нервите.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не мислам дека религиите се лоши ниту па таканаречените свети книги се лоши. Начинот на кои религиозните ги толкуваат се лоши. Рамисли што сакам да ти кажам.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Не мислам дека религиите се лоши ниту па таканаречените свети книги се лоши. Начинот на кои религиозните ги толкуваат се лоши. Рамисли што сакам да ти кажам.
Pa neli sega zboruvame za mene i moite tolkuvanja? Sekoj covek ima pravo na svoe mislenje neli, nema sto da se mesam jas so drugite.

Kajgana Shop

На врв Bottom