Мувла по внатрешни ѕидови

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.616
Поени од реакции
11.676
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
логички има два начини..
да е залепен стиропор на ѕидот
или пак со гипс картон е обложен ѕидот
Дали е доволно само гипс - картон?
Или можеби, прво на ѕидот да се постават летви од 2 см, па па преку нив најлон и на крајот, гипс-картон ?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Најдобро е да се постави стиродур и да се изглетува.
Страв ми е да ставам стиропор. Стиропорпт е запалив, а и незнам дали е стабилен, можеби со време се распаѓа и испушта хемикалии. Овде се работи за внатрешна изолација.
Не се разбирам од стиропор, затоа и прашувам.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.616
Поени од реакции
11.676
Страв ми е да ставам стиропор. Стиропорпт е запалив, а и незнам дали е стабилен, можеби со време се распаѓа и испушта хемикалии. Овде се работи за внатрешна изолација.
грешиш , само се топи неможе да пламне, впрочем незнам од што би ти се (стопил) запалил кога се премачкува со лепак у два слоја итн :)

не мислев дирекно гипс него одделен ѕидот со профили, нема потреба од најлон :)

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Јас кога би бирал каква внатрешна изолација да поставам..................... би ставил Al профили, измеѓу нив камена волна и тоа ќе го затворам со ОСБ плочи, наместо со гипс картон ( нешто слично како надворешен sид кај монтажните куќи).

А внатрешната изолација со стиропор не е лоша, дава ефект, но мене не ми се свиѓа тоа што после неколку години може да дојде до паѓање на стиропорот.

Со погоре наведената изолација ќе се заштитиш и од мувли и слични ствари :)

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
Ова е надвор од темава, но те замолувам да објасниш и опишеш каква внатрешна изолација си поставила
Мислам нема да биде надвор од темава...
Стиропот и мрежа. Не знам како оди точно постапкава сега и што точно ставаа пошто претежно не присуствував на ова,но од прилика: пошто ги лупевме скроз ѕидовите и се се правеше од почеток(бетонски блокови се иначе),прво премачкиуваа со некаква маст за пред глетовање,па ставаа стиропор,мрежа и на крај глетоваа. И засега е супер,ни М од Мувла. А ја имаше наавистина многу.Сите станари што се под мене го имаа истиот проблем и сите ставивме ваква изолација и конечно се решивме од овој проблем,иначе секоја година белење,плочките не издржуваа на тој дел,паѓаа,на крај ги отстранивме и сменивме распоред.
--- надополнето: 8 декември 2013 во 21:31 ---
И те како има...
Ако надворешната е минимум 5 сантиметри, не гледам како внатрешната е подобра кога сепак се има можност за надворешна
Oкеј е ако имаш можност,не реков дека не е добра.Само сакав да ти кажам дека и внатрешната е добро и поекономично решение. Јас мојот проблем го решив така и ти го кажувам тоа од лично искуство,а твое е што ќе одбереш.
--- надополнето: 8 декември 2013 во 21:35 ---
Како би се запалил стиропорот не ми е јасно? Значи сето тоа си е убаво покриено со глет маса. Не се познава апсолутно ништо.Немаш никаква допирна точка со него. Секако зависи и од мајсторот тоа како ќе ти го направи.Нас ни наплатија скоро поскапо и од материјалот,но барем се исплатеше навистина и не ми е криво воопшто.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
не стиропор, туку стиродур. Тоа е пресуван стиропор и е опторен на влага повеќе од обичниот стиропор. Има поголема маса и доста е скап (200+ метар квадратен).

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Камена волна од ти е подобра опција ако правиш внатрешна изолација на места каде што се појавува влага.
http://mk.marketkonekt.com/mk/terwol-kamena-wolna?productid=gv9
http://mk.marketkonekt.com/mk/kamena-mineralna-volna-knauf?productid=jv6
Дури и надворешна фасада со камена волна е многу поенергетски ефикасна од демит со стиропор, само што е значително поскапа.
Инаку ако сакаш да изолираш една или две соби, нема да ти биде некоја голема разлика.
На првиот линк таа германската камената волна Schwenk е 45 ден. квадрат што е екстра цена, ако се сеќавам добро од Кнауф беше над 100 ден. квадрат.

Само не знам дали продаваат на мало од истата и која би била цената во малопродажба.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Камена волна од ти е подобра опција ако правиш внатрешна изолација на места каде што се појавува влага.
http://mk.marketkonekt.com/mk/terwol-kamena-wolna?productid=gv9
http://mk.marketkonekt.com/mk/kamena-mineralna-volna-knauf?productid=jv6
Дури и надворешна фасада со камена волна е многу поенергетски ефикасна од демит со стиропор, само што е значително поскапа.
Инаку ако сакаш да изолираш една или две соби, нема да ти биде некоја голема разлика.
На првиот линк таа германската камената волна Schwenk е 45 ден. квадрат што е екстра цена, ако се сеќавам добро од Кнауф беше над 100 ден. квадрат.

Само не знам дали продаваат на мало од истата и која би била цената во малопродажба.
Јас сакам внтрешно да ја поставам
Дали не пречи? Мисла, прашина од камена волна

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Еден испробан совет......Во една кофа се става една лажичка модар камен ( оној за прскање лозје),се размешува и се поминува два до три пати ќошето каде се создава мувлата.Нормално прво со малку влажна крпа се пребришува ќошето и плус од кога ќе се намачка со четка се чека да се исуши па повторно исто и на крај се поминува со поликолор.....Испробано

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас сакам внтрешно да ја поставам
Дали не пречи? Мисла, прашина од камена волна
Стаклената волна е таа која што се претпоставува дека е можеби канцерогена, ти ќе бараш камена волна.
http://energetskaefikasnost.info/staklena-volna-kako-toplinski-izolator/
Во твојот случај и да поставиш стаклена волна нема да имаш проблем од причина што истата ќе биде изолирана со гипс картон и нема да имаш никаков контакт со неа.
Во секој случај ти барај камена волна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.353
Поени од реакции
34.982
Има одредени муабети дека камената волна не е доволно структурно јака за на надворешна фасада. Или барем така ми имаа кажувано за ставање меѓу сендвич ѕидови. Наводно од влага можело камената волна да се свлечка надоле (да не остане рамномерно распоредена како што се поставува).

Инаку една поплака од Кнауф претставникот, ги носат само и исклучиво најпродаваните производи. Што е некои 10% од програмата на Кнауф.
Дури ни со оставање капар не се нафаќаат да нарачаат НИШТО од другите 90% од производите на Кнауф. Ова за неколку работи што сум барал, а последно еднострано-паропропусна фолија (или како се викаше, ме мрзи да им го бровсам сајтот)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
За Саво мислиш? Ќе го купам утре и ќе го обработам проблематичното ќоше, па ќе видиме што-како...
Но сепак до крајно решавање на проблемот, ќе мора ова зимо да се луфтира многу почесто и да не сушат било какви алишта во собата.
Можеш за ова зимо да купиш некој ефтин мал dehumidifier он ке ја собира водата од воздухот и ваљда нема да ти се јавува мувла.ја моментално го имам истиот проблем во изнајмен стан.премногу кондензираат стаклата на алуминиумска балконска врата,али има вентилација испод врата,не дихтува баш како што треба.и околу рамка на вратата се појавува влага и мувла.изгледа ни проветрувањето не помага многу,пола ден ми е отворена вратата,али проблемот е преку ноќ кога и највише кондензира.секое сабајле бришеме стакла.

Kajgana Shop

На врв Bottom